• Vibeke

Cape Town - tips til turen - hva kan du se, spise, bo

Updated: Nov 25, 2020

Cape Town sies å være verdens vakreste by, det kan jeg ikke si med sikkerhet for jeg har ikke vært i alle byer, men vakker er den der den ligger rett under Table Mountain og Lionshead, med utsikt over havet. Det er også en vakker by rent arkitektonisk. Her er det mange gamle byninger, spennende nye og ikke minst er det fargerike Bo-Kaap området morsomt å besøke. Ta også turen opp Long Street med de flotte Victorianske bygningene med jernbalkonger. Det er vakker natur, god mat, kunst, ja Cape Town har alt. Nedenfor vil jeg dele mine beste opplevelser.


Cape Town har 3 millioner innbyggere og er Sør Afrikas nest største by etter Johannesburg. Den første pemanente europeiske bosetningen ble etabler i 1652. Dette er også en svært farlig by så det er viktig å ta sine forholdsregler, men de stedene turistene stort sett ferdes er veldig trygge.


Table Mountain

Er det klart på Table Mountain, skynd deg opp. Ofte ligger fjellet innhyllet i tåke, eller det som kalles The Table Cloth, og da kan banen være stengt eller det er ingen utsikt hvis du er så heldig å komme opp. Er været klart kan utsikten fra fjellet kan ta pusten fra deg. Du kan enten gå opp, men husk rikelig med vann, eller ta banene. Hvis du ikke er utslitt etter å ha klatret opp er det en flott tur å gå innover på fjellets helt til den andre side hvor du ser utover False Bay. Floraen på fjellet er veldig rik og unik så dette er plassen for deg som er interessert i botanikk. Table Mountain sies å ha 2200 ulike sorter planter som er mer enn i hele UK.


Toppen du ser til høyre på bildet nedenfor er Lions Head - et flott sted å gå tur. Turen opp dit starter bare litt nedenfor taubanen til Table Mountain.Utsikt fra Table Mountain. Toppen til høyre i bildet er Lions Head som også er et flott sted å gå tur.

Table Mountain i tåke


Robben Island

Robben Island har vært brukt som fengsel i nesten 400 år og fra 1961 ble øya brukt som fengsel for politiske fanger. Øyen ligger i havet utenfor Cape Town. Det var her Nelson Mandela satt fengslet i 18 av de 27 årene han satt i fengsel. Er du interessert i Sør Afrikas historie er dette et viktig sted å besøke. Tidligere fanger står for omvisningen i fengselet, og det er mange sterke historier.


Bo- Kaap et fyrverkeri av farger

Bo-Kaap er bydelen, også kjent som Malay Quater, med de fargerike husene. Området ligger midt i byen ikke langt fra Long Street og er et trygt område å ferdes. Dette er det eldste bo-området i Cape Town og det eldste huset, museet, er fra 1760. Området er hovedsakelig muslimsk men veldig multikulturelt. Husene her ble bygd som utleieboliger for slavene som ble hentet fra Malaysia, Indonesia og andre steder i Afrika. Den lokale urbefolkningen klarte nemlig å motsette seg slaveriet. Frem til slaveriet ble avskaffet i 1834 var det pålagt å male husene kun hvite. For å feire friheten malte slavene husene i alle slags farger og det er slik du kan se området i dag.


Du finner den kjente krydder butikk Atlas i Whale street. Stikk innom og få med deg hjem noen spennende krydderblandinger eller bare se og lukt.


Jeg vil anbefale å ta en guidet tur i området. Du kan bli med på en av Hopp-on-Hopp-off gratis guided turer, de startet fra bussenes turistkontor i Long street. NB! Husk å tips guiden.Long Street og Greenmarket Square

Hvis du er i Cape Town må du ta en tur langs Long Street og besøke Greenmarket Square. I Long Street finner du mange hyggelige små restauranter og butikker og ikke minst en veldig spesielle arkitektur, alle husene er ulike og unikt dekorert. Greenmarket Square ligger parallelt til Long Street og er en stor markedsplass hvor du finne ulike afrikanske suvenirer, morsomt å gå og se. Rundt Green Market finner du mange uterestauranter. Slavemarkedet lå i sin tid i Greenmarket.
District Six og District Six museet

Nesten over natten i 1982 ble 60.000 mennesker tvangsflyttet 25 km vekk til Cape Flat og husene deres brutalt meiet ned. District Six lå sentralt i Cape Town og var et mangfoldig område som bestod av tidligere Malay slaver, kunstner og handelsfolk. Etter fallet av apartheid i 1994 har styresmaktene erkjent eiendomsretten til de tvangsflyttede beboerne og nye boliger blir nå reist for de tidligere District Six innbyggerne. Få noen som kjenner område til å fortelle denne grusomme historien.


Zeit Museum of Contemporary Art

Føler du for å være kulturell så ta en tur til det nye kunstmuseet, Zeitz Museum of Contemporary Art, åpent alle dager fra 10-18, stengt tirsdag. Dette er det største museum for moderne kunst i Afrika og det ligger i en ombygde kornsilo, samme sted som det berømte hotellet The Silo ligger. Museet har fokus på Afrikansk kunst og det er et av de mest spennende kunstmuseet jeg har besøkt. https://zeitzmocaa.museum/.
Cape Town omegnen

Det er mye spennende rundt Cape Town. Du har forstedene Kalk Bay og Camps Bay, koselige små tettsteder med veldig gode restauranter. Du kan ta turen rundt Kapp det Gode Håp som er en stor naturopplevelse, og ønsker du å å ta et opphold på turen kan du stopp på Tintswalo Atlantic Lodge ved Houts Bay rett før Capmans Peak, for å spise eller overnatte. Du kan dra til Simon's Town og Boulder Beach for å se på pingvinene. Ta med badetøy så kan du svømme sammen med pingvinene, Boulder Beach har en flott sandstrand. Selhunder ser du mange steder der det er en fiskebrygge, både på V&A Waterfront og i Kalk Bay har jeg sett sel. En liten times kjøring så kommer du til vinbyen Franschheok med alle sine flotte vingårder. Der kan du leie sykkel og sykle fra vingård til vingård eller ta The Wine Train. Vingårdene har ofte hotell og gode restauranter. Like du golf er vingården Steenberg er bra sted å bo bare 20 min kjøring fra Cape Town sentrum. Se egne innlegg hvor jeg omtaler disse stedene.
Restauranter

Restaurantlivet er endeløst i og rundt Cape Town, og et godt sted å starte er på V&A Waterfront. To favoritter her er fiskerestaurantene Habour House og Baia - husk å bestill bord, begge restaurantene er meget populære. Kjører du 15 minutter fra V&A Waterfront har du restaurantene The Test Kitchen som er bland verdens desidert beste restauranter og deres søster restaurant som ligger samme stedet i the Old Biscuit Mill. Har du lyst å spise i Camps Bay er min favoritt Cod Father - fisk og sushi, men her ligger gode restauranter på rekke og rad.


Habour House: Det er to Habour House restauranter en på V&A Waterfront og en, den opprinnelige, i Kalk Bay. Begge er verdt et besøk. Jeg like særlig godt den i Kalk Bay for der sitter du med store vinduer og ser utover havet.


Baia Seafood Restaurant: Restauranten er særlig god på skalldyr. Be om å få bord med utsikt over Table Mountain og kom litt tidlig mens det fortsatt er lyst slik at du får med deg den flotte utsikten.


The Test Kitchen: Denne restauranten er mer enn bare maten, dette er en opplevelse for alle sanser, en reise. Restauranten ligger på 44 plass på Conde Nast Traveller sin liste The World's 50 best restaurants, (ingen restauranter i Norge ligger inne blant de 50 beste). Her må du bestille i meget god tid. Sjekk hjemmesiden når de tar i mot bestilling for den dato du måtte ønske å dra. Jeg anbefaler på det sterkeste å dra hit hvis du er glad i matopplevelser og kan spandere de ekstra kronene dette koster.
The Pot Luck Club: Hvis du ønsker å ta det litt roligere økonomisk kan du besøke the Pot Luck Club søster restauranten til The Test Kitchen. Dette er en bistro og ligger også i the Old Biscuit Mill, Uhøytidelig restaurant, med kreativ mat og god service. Anbefales sterkt hvis du vil oppleve et litt annerledes spisested.
Gold restaurant: Dette er et morsomt sted å besøke særlig med ungdom. Menyen er en test meny gjennom Afrika. Her er også underholdning og når vi besøkte stedet hadde vi et lite trommekurs først. Restauranten ligger litt opp i byen så ta en taxi.


Hoteller

Flotte hoteller er det også rikelig av, og det er ganske greit å bo på V&A Water Front. Her er det trygt å gå ute om kvelden og det er stor sett her en går for å spise. Vi har bodd på Table Bay Hotel og Lawhill Luxury Apartments. Vi har også bodd i Kalk Bay og Camps Bay.


Table Bay Hotel: Hotell ligger sentralt på V&A Waterfront med utsikt mot Table Mountain og havet. Det er et stort svømmebasseng på taket. Rett ved inngangen går en gangvei ut mot Green Point og her er det mange som jogger eller spasere. Fra hotellet kan du også gå rett inn på det store shoppingsenteret med eksklusive butikker. Et meget bra hotellalternative i Cape Town.Lawhill Luxury Apartment: Hotellet ligger rett ved V&A Waterfront. Leilighetene ligger sjarmerende til langs en kanal og er et innegjæret boområde. Leilighetene er pent og moderne innredet, med gode senger. Vi pleier å ha den leiligheten som har et lite basseng, men vær oppmerksom på at den ligger i førsteetasje uten utsikt og kan være litt mørk. Vi liker oss veldig godt her og synes det er deilig å lage litt mat selv. Flotte dagligvare butikker finner du på V&A Waterfront. Fint og trykt å spasere til restauranter og på dagtid er det en kort spasertur opp til Longstreet (ta taxi om kvelden).Andre flott hoteller er Cape Grace Hotel og The Silo Hotel


Det er noen fantastiske hoteller i Camps Bay, Kalk Bay, Constantine og Franshoek. Disse stedene går det flott an å bo samtidig som du besøker Cape Town. Se egne innlegg.


Hvordan komme rundt

Når vi skal rundt i Cape Town på dagtid så bruker vi ofte Hopp-on-Hopp-off bussen. Den går fra V&A Waterfront, opp Long Street, Table Mountainn og helt ut til Camps Bay. Men, stort sett spaserer vi. Om kvelden holder vi oss mye på V&A Waterfront men skal vi på en restaurant et annet sted bruker vi taxi. Jeg ser at mange anbefaler Uber.


Sikkerhet

Cape Town er en av verdens farligste byer. Vi har aldri opplevd noen, men det er viktig å være forsiktig.

1) Sørg for at du bor i et trygt område.

2) Ikke spaser ute etter at det er mørkt. Gå der det er folk, restauranter og butikker som er åpne. V&A Waterfront er trygt og øvre del av Longstreet, ikke gå på nedre etter mørket.

3) Ikke vift med verdisaker. La smykker og flotte designer vesker ligge hjemme.

4) Ta taxi eller Uber som mange anbefaler

5) Området under Lions head er ikke trykt. Ta taxi opp til parkeringsplassen, det samme gjelder Table Mountain.

6) Tenk sikkerhet og vær litt street-smart0 comments