top of page
  • Forfatterens bildeVibeke Nyvold

Cape Town – tips til turen: hva kan du se, hvor kan du spise og bo

Oppdatert: 7. jan.


Utsikt fra Waterfront mot Table Mountain

Cape Town sies å være en av verdens vakreste by der den ligger mellom Table Mountain og Atlanterhavet. Det er også en vakker by rent arkitektonisk. Her er det gamle bygninger, spennende nye og ikke minst er det fargerike Bo-Kaap området morsomt å besøke. Ta også turen opp Long Street med de flotte Victorianske bygningene med jernbalkonger. Her er storslagen natur, god mat, kunst, ja Cape Town har alt.


Jeg har besøkt Cape Town hele seks ganger og sist i mars 2022, så innlegget er oppdatert.

Tåken kommer fort over Table Mountain.

Cape Town har 3 millioner innbyggere og er Sør Afrikas nest største by etter Johannesburg. Den første permanente europeiske bosetningen ble etabler i 1652.


Byen er stort sett trygg der du ferdes som turist, men det er lov å ta visse forholdsregler når du ferdes rundt, særlig på kveldstid.

Hva kan du oppleve i Cape Town

Det er uendelig mye å oppleve i Cape Town, kunst, kultur, arkitektur og en spennende historie. Du kan gå tur i fjellet eller vandre langs sjøen. Bruk gjerne Hopp-on-Hopp-off bussen som tar deg gjennom hele byen, til Table Mountain og ut til vakre Camps Bay med sine gode restauranter og nydelige solnedgang.


Table Mountain

Er det klart på Table Mountain, skynd deg opp! Ofte ligger fjellet innhyllet i tåke, eller det som kalles The Table Cloth, og da kan banen være stengt eller det er ingen utsikt hvis kommer opp.

Tåken kommer fort på Table Mountain og det er utrolig hvor ofte fjellet ligger innhyllet i tåketeppet selvom det ellers er helt klart.

Er været klart kan utsikten fra fjellet kan ta pusten fra deg. Du kan enten gå opp, men husk rikelig med vann, eller ta banene. Hvis du ikke er utslitt etter å ha klatret opp er det en flott tur å gå innover på fjellets helt til den andre side hvor du ser utover False Bay. Floraen på fjellet er veldig rik og unik så dette er plassen for deg som er interessert i botanikk. Table Mountain sies å ha 2200 ulike sorter planter som er mer enn i hele UK.

Table Mountain i tåke da er det ikke mye utsikt å snakke om.

Toppen du ser til høyre på bildet nedenfor er Lions Head - et flott sted å gå tur. Turen opp dit starter bare litt nedenfor taubanen til Table Mountain.


Robben Island

Robben Island har vært brukt som fengsel i nesten 400 år og fra 1961 var det fengsel for politiske fanger. Det var her Nelson Mandela satt fengslet i 18 av de 27 årene han satt i fengsel. Er du interessert i Sør Afrikas historie er dette et viktig sted å besøke. Tidligere fanger står for omvisningen i fengselet, og det er mange sterke historier.


Ønsker du å lese om Nelson Madelas opphold på Robben Island anbefaler jeg boken Doing Life with Mandela av Christo Brand. Flere bøker fra Afrika finner du HER.


Bo- Kaap et fyrverkeri av farger

Bo-Kaap er et fargerikt og spennende sted å besøke

Bo-Kaap er bydelen, også kjent som Malay Quater, med de fargerike husene. Området ligger midt i Cape Town ikke langt fra Long Street og er et trygt område å ferdes på dagtid. Dette er det eldste bo-området i Cape Town og det eldste huset hvor museet ligger er fra 1760. Området er hovedsakelig muslimsk men samtidig veldig multikulturelt. Husene her ble bygd som utleieboliger for slavene som ble hentet fra Malaysia, Indonesia og andre steder i Afrika. Den lokale urbefolkningen klarte nemlig å motsette seg slaveriet. Frem til slaveriet ble avskaffet i 1834 var det pålagt å male husene hvite. For å feire friheten malte slavene husene i alle slags farger og det er slik du kan se området i dag.


Du finner den kjente krydder butikk Atlas i Whale street. Stikk innom og få med deg hjem noen spennende krydderblandinger eller bare se og lukt.


Jeg vil anbefale å ta en guidet tur i området. Du kan bli med på en av Hopp-on-Hopp-off gratis guided turer, de startet fra bussenes turistkontor i Long street. NB! Husk å tips guiden.


Long Street og Greenmarket Square

Fasadene på husene i Long Street er noe for seg selv

Hvis du er i Cape Town må du ta en tur langs Long Street og besøke Greenmarket Square. I Long Street finner du mange hyggelige små restauranter og butikker og ikke minst en veldig spesielle arkitektur, alle husene er ulike og unikt dekorert. Greenmarket Square ligger parallelt til Long Street og er en stor markedsplass hvor du finne stort utvalg av afrikanske suvenirer, morsomt å gå og se. Rundt Green Market finner du mange uterestauranter. Slavemarkedet lå i sin tid i Greenmarket.


District Six og District Six museet

Over natten i 1982 ble 60.000 mennesker i Distrikt Six, sentralt i Cape Town tvangsflyttet 25 km vekk til Cape Flat og husene deres brutalt meiet ned. District Six var et mangfoldig område som bestod av tidligere Malay slaver, kunstner og handelsfolk. Etter fallet av apartheid i 1994 har styresmaktene erkjent eiendomsretten til de tvangsflyttede beboerne og nye boliger blir nå reist for de tidligere District Six innbyggerne. Få noen som kjenner område til å fortelle denne grusomme historien fra Apartheid tiden.


Zeit Museum of Contemporary Art

Føler du for å være kulturell så ta en tur til kunstmuseet, Zeitz Museum of Contemporary Art, åpent alle dager fra 10-18, stengt tirsdag. Dette er det største museum for moderne kunst i Afrika og det ligger i en ombygde kornsilo, samme sted som det berømte hotellet The Silo. Museet har fokus på Afrikansk kunst og det er et av de mest spennende kunstmuseet jeg har besøkt.


Cape Town omegnen

Det er mye spennende rundt Cape Town. Du har forstedene Kalk Bay og Camps Bay, koselige små tettsteder med gode restauranter.


Du kan ta turen rundt Kapp det Gode Håp som er en stor naturopplevelse, og ønsker du å å ta et opphold på turen kan du stopp på Tintswalo Atlantic Lodge ved Houts Bay rett før Capmans Peak, for å spise eller overnatte. Du kan dra til Simon's Town og Boulder Beach for å se på pingvinene. Ta med badetøy så kan du svømme sammen med pingvinene, Boulder Beach har en flott sandstrand. Sel ser du der det er en fiskebrygge, både på V&A Waterfront og i Kalk Bay har jeg sett sel.


En liten times kjøring så kommer du til Franschhoek med alle sine flotte vingårder. Der kan du leie sykkel og sykle fra vingård til vingård. Vingårdene har ofte hotell og gode restauranter.


Like du golf er vingården Steenberg er bra sted å bo bare 20 min kjøring fra Cape Town sentrum.


Det er i det hele tatt uendelig mye å velge i når du besøker Cape Town og sett gjerne av to uker til å utforske området.


Hvor kan du spise i Cape Town?

Restaurantlivet er endeløst i og rundt Cape Town, og et godt sted å starte er på V&A Waterfront. To anbefalinger er fiskerestaurantene Habour House og Baia Seafood Restaurant.


Vår absolutte favoritt i Cape Town er The Pot Luck Club, som ligger litt utenfor sentrum (15min med bil) i the Old Biscuit Mill. Dessverre er søster restauranten, den tidligere verdenskjente Test Kitchen stengt som et resultat av Covid, men Hot Pot Luck Club is still going strong!


Har du lyst å spise i Camps Bay er en favoritt Cod Father - fisk og sushi. Her ligger også gode restauranter på rekke og rad. Skal du spise i Camps Bay dra så du får med deg solnedgangen, den er spektakulær.


Husk å bestill bord, stedene er populære!


The Pot Luck Club

The Pot Luck Club ligger i en gammel mølle og med utsikt over hele byen.

The Pot Luck Club er en uformell, hyggelig, kreativ restaurant og en av de aller beste i Cape Town. Restauranten serverer små retter som gjør at du får anledning til å smake mye forskjellig, Anbefales sterkt hvis du vil oppleve et litt annerledes spisested.


Hvor kan du bo i Cape Town?

Flotte hoteller er det rikelig av, og det er ganske greit å bo på V&A Water Front. Her er det trygt å gå ute om kvelden og det er stor sett her en går for å spise. Vi har bodd på Table Bay Hotel, Lawhill Luxury Apartments og sist på Winchester hotell på Sea Point, en 30 minutters spasertur langs kysten fra Waterfraont. Vi har også bodd i Camps Bay og på Steenberg vingård. Flotte steder å bo når du skal besøke Cape Town og ønsker det litt roligere.


Winchester Hotel

The Winchester Hotel ligger vakkert til på Sea Point.

Langs sjøpromenaden på Sea Point ligger det historiske hotellet Winchester med en fantastisk utsikt over Atlanterhavet. Dette er et av de aller beste stedene å se solnedgangen i Cape Town.

Sea Point er et av de beste stedene i Cape Town å nyte solnedgangen

Hotellet er nyoppusset og et bra sted å bo, men jeg anbefaler på det sterkeste at du sørger for å få en av de to suitene med balkong!


Synes du hotellet ligger litt langt fra sentrum, ca 3 km, så er det ingen problem for hotellet kjøre deg inn og henter deg, gratis. Det er også flott å spasere, ca 45 minutter. Er du glad i en løpetur på morgenen er Sea Point et flott sted. Promenaden er flere km lang og fullt av folk som er ute å går og jogger i de tidlige morgentimene før det blir for varmt.

I hotellest vakre atrium kan du også spise.

Før Waterfront ble bygd ut var det Sea Point som var senter for Cape Towns restaurant og uteliv. Fortsatt finner du mange gode restauranter her og hotellets egen restaurant, Harvey´s er et meget godt alternativ. Er du glad i Italiensk mat kan jeg anbefale Sotano. Også et flott sted å nyte solnedgangen, hvis du er heldig å få tak i et bord ute!

Det er ikke mye som mangler på frokostbordet på Winchester Hotel.

Table Bay Hotel

Table Bay Hotel ligger sentralt på V&A Waterfront med utsikt mot Table Mountain og havet. Hotellet har et stort svømmebasseng på taket. Rett ved inngangen går en gangvei ut mot Sea Point og her kan du jogge og spasere noe som er utrolig populært. Fra hotellet kan du også gå rett inn på det store shoppingsenteret med eksklusive butikker. Et meget bra hotellalternative i Cape Town.

Table Bay hotell er et ærverdig hotell og et av de første hotellene som åpnet på Waterfront.

Lawhill Luxury Apartment

Lawhill Luxury Apartment på V&A Waterfront ligger sjarmerende til langs en kanal på et innegjerdet boområde. Leilighetene er pent og moderne innredet, med gode senger. Vi pleier å ha den leiligheten som har et lite basseng, men vær oppmerksom på at den ligger i førsteetasje uten utsikt og kan være litt mørk. Vi liker oss veldig godt her og synes det er deilig å lage litt mat selv. Flotte dagligvare butikker finner du på V&A Waterfront. Fint og trykt å spasere til restauranter og på dagtid er det en kort spasertur opp til Longstreet (ta taxi om kvelden).

Lawhill Luxury Apartment ligger flott til

Hvordan kommer du rundt i Cap Town?

Når vi skal rundt i Cape Town på dagtid så bruker vi ofte Hopp-on-Hopp-off bussen. Den går fra V&A Waterfront, opp Long Street, Table Mountain og helt ut til Camps Bay. Men, stort sett spaserer vi. Om kvelden holder vi oss mye på V&A Waterfront men skal vi på en restaurant et annet sted bruker vi taxi. Mange anbefaler Uber.


Sikkerhet

Cape Town er stort sett en trygg by for turister, men her er mye kriminalitet. Vi har aldri opplevd noen, men det er viktig å være forsiktig.

1) Sørg for at du bor i et trygt område.

2) Ikke spaser ute etter at det er mørkt. Gå der det er folk, restauranter og butikker som er åpne. V&A Waterfront er trygt og øvre del av Longstreet, ikke gå på nedre etter mørket.

3) Ikke vift med verdisaker. La smykker og flotte designer vesker ligge hjemme.

4) Ta taxi eller Uber

5) Området under Lions head er ikke trykt. Ta taxi opp til parkeringsplassen, det samme gjelder Table Mountain.

6) Tenk sikkerhet og vær litt street-smart0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Opmerkingen


bottom of page