top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Mine beste lesetips og filmer fra Afrika

Oppdatert: 8. jun. 2023

Å lese kan også være en måte å reise. Jeg liker å lese bøker fra de landene jeg besøker, og her vil jeg dele noen av de bøkene jeg har lest fra Afrika. Jeg tror dessverre ikke alle er oversatt til norsk. Følg med jeg vill hele tiden fylle på nye bøker!


Film: The boy who harnessed the wind - Netflix

Filmen er basert på en sann historie fra Malawi. 13 år gamle William Kamkwamba blir inspirert av en naturfagsbok og bygger en vindmølle for å redde sin malawiske landsby fra en sultkatastrofe. Flott, varm historie om hvordan sulten etter kunnskap kan overkomme mye og et viser viktigheten at alle barn har tilgang på skolegang. En viktig film du bør se.


Hvis du skal lese en historiebok fra Afrika skal du lese denne. Eriksen har skrevet en meget interessant, lettlest og oversiktlig bok om Afrikas historie. Boken tar for seg historien fra Homo sapiens og frem til i dag. På bare 400 sider klarer den å gi et overblikk over hele Afrikas historie fra nord til sør øst til vest og viser hvordan historien og skjebnene til dette enorme kontinentet henger sammen - ja i langt større grad enn jeg har vært klar over. Boken viser også hvordan bla. klimaendringer og sykdom påvirker utviklingen av samfunnet og skjebnen med slaveri og kolonialisering. Boken holder klarer å balansere fugleperspektivet og det å sette hendelser sammen. Den kommer også inn på nordmenns historie i Afrika som var langt fra uskyldig.

.

Du kan også høre boken på podkast på NRK.


Podkast: Tomms afrikanske fortellinger

Mangeårig NRK korrespondent i Afrika, Tomm Kristiansen har i 11 podkaster fortellinger fra sin tid i Afrika - verdt å høre på.


Nilen er verdens lengste elv og renner gjennom 11 land. I denne boken får du innsikt i elvens historiske, politiske og økonomiske betydning gjennom tidene. Boken gir deg en dypere forståelse for Nilens betydning for Afrika og også for Europa. Boken tar for seg perioden fra faraoene og opp til i dag og setter deg i bedre stand til å forstå dagens kamper om makten over Nilen. Boken er også en reiseskildring langs elven. Viktig bok å lese!


Paul Theroux er en kjent reiseskribent og forfatter av den mer kjente boken Dark Star Safari, en reiseskildring fra Kairo til Cape Town langs Afrikas østkyst. Boken setter bla et kritisk søkelys på u-hjelp.


Flere år senere bestemmer Paul seg for å reise fra Cape Town til Timbuktu via Angola, Gabon og Nigeria, men når han kommer til Angola orker han ikke reise lengre - deprimert over alt det fæle han ser og opplever. Her er det uendelig fattigdom, korrupsjon og skitt over alt. Forholdene forverrer seg betraktelig jo lengre nord han kommer. og han opplever liten utvikling av Afrika. Boken gjorde sterkt inntrykk på meg og er absolutt verdt å lese for å få innblikk i Afrika om enn litt vel depressivt og pessimistisk, synes jeg.


Beverly Harper var en australsk forfatter som har skrevet en rekke noveller fra Afrika hvor hun bodde i mange år. Hun har skrevet 8 bøker fra det sørlige Afrika. Her er det krim, jakt på krypskyttere og hun har også to historiske romaner, en serie, "Shadows in the grass" og Foot print of the Lions. Disse to bøkene handler om Lord Dallas som må flykte fra Skottland og havner i Sør Afrika, kjærligheten mellom han og Lorna og senere deres liv i Sør Afrika. Bøkene gir et godt innblikk i hvordan livet var til de første hvite som kom til landet og konflikten mellom boere og engelskmenn og som kulminerer i Boer krigen. (1899-1902)


Gode fortelling både fra nåtid og fortid. Jeg har lest flere av bøkene og finne alle svært lesverdig.


Via litt tilfeldige veier befinner Will Randall seg i en liten by, Kasane, i Botswana som lærer. Boken har mange fine historier fra dette området. En hyggelig og humoristisk fortelling fra Botswana.


En meget sjarmerende og morsom serie om detektiv Mma Ramotswe og hvordan hun navigere store og mest små mysterier med visdom og kløkt. Det er også filmet og ble for noen år siden vist på NRK. Filmen har mange flotte bilder fra Afrika og gir deg et godt innblikk i kulturen i Botswana.


Film: Holiday in the Wild med Rob Low og Kristin Davis - Netflix

Drøm deg tilbake til Afrika! Romantisk komedie fra Afrika! En skikkelig feel-good film om Kate som endre opp med å dra alene på ferie til Zambia og hennes opplevelser her. Her er det kjærlighet, flotte bilder fra Afrikas dyreliv og selvfølgelig intriger og litt spenning. Jeg så filmen flere ganger i fjor, men tror jeg snart må ta en reprise for å drømme meg bort til den dagen jeg endelig kan reise igjen. Filmen er filmet i Sør Afrika men historien er lagt til Zambia


Karen Blixen og Beryl Markham - historien til to kvinner i Kenya

Karen Blixen og Beryl Markham bodde i Kenya på samme tid. De var gode venner og delte også samme elsker Denys Finch Hatton. Karen er nok en betydelig mer kjent forfatter bla med boken Min Afrikanske Farm, men Beryl Markham sin bok West with the Night er vel verdt å lese. Boken til Markham omhandler hennes noe uvanlig oppvekst og liv i Kenya. Boken gir et litt annet syn på Finch Hatton og Bror Blixen enn det du får når du leser bøkene til Karen Blixen.


Beryl Markham var i sin tid en meget kjent flyger og den første til å fly over Atlanterhavet fra øst til vest. Jeg ble så fascinert av denne kvinnen at jeg også måtte lese biografien om henne Circling the sun av Paula McLain, som tar for seg hele livet til denne uvanlige kvinnen.


Hvis du er interessert i historien til Sør Afrika og Mandela så er dette en bok jeg anbefaler på det sterkeste. Boken forteller om vennskapet mellom Mandela og hans mangeårig fangevokter Christo. Du får også et innblikk i de grusomme forholdene Mandela levde under i de 27 årene han satt i fangenskap. Jeg var så heldig å få møte Christo i Oslo i år og fikk tid til en lengre samtale med han, en stillfaren mann som fremstod med stor indre styrke. Jeg ble virkelig fascinert av historien han forteller.


En herlig komedie fra Nairobi og om mennesker som deler sin interesse for fugler. Et godt valg hvis du ønsker en bok å kose deg med.

Dette er en biografi om prinsessen Sayyida Salme født i 1840 på Zanzibar og datter av Sultan Said av Zanzibar. Sayyid gifter seg med en tysk handelsmann og flyttet med ham til Tyskland hvor hun ble boende og bla skrev sine memoarer om livet i palasset på Zanzibar. I Tyskland ble hun Frau Emily Ruete. Boken gir en detaljert beskrivelse av livet og samfunnet på Zanzibar slik en ung pike og kvinne opplevde det. Hun beskriver dagliglivet, utdannelse og søsken, og hun mener at vesten har en feiloppfatning av den arabiske kulturen og statusen til den Arabiske kvinnen. En interessant og leserverdig bok som gir en innblikk i et liv og en tid som ikke en så ofte får.

Deon Meyer - krim fra Sør-Afrika

Deon Meyer er sørafrikaner og skriver rivende god krim fra landet. Den første boken jeg leste var Blood Safari fra Krüger park området. Boken er ikke bare krim på høyt nivå (fikk terningkast 6 her hjemme), men gir deg et godt innblikk i forholdene i Sør-Afrika og særlig hvordan konfliktene mellom sorte og hvite ulmer sterkt under overflaten. Jeg har også lest de fleste bøkene i krimserien om detektiv Benny Griessel fra .Cape Town, vel verdt å leses hvis du er glad i god krim.


Tony Park - krim fra Afrika

Tony Park skriver spenningsromaner fra Afrika. Han kommer fra Australia, men bor store deler av året i Sør-Afrika. Når jeg ønsker noe lettlest, spennende og lengter tilbake til Afrika tyr jeg til en av hans bøker. Handlingen er rivende og han har gode Afrika beskrivelser. Verdt å lese hvis du ønsker en skikkelig "page-turner". Nedenfor er to eksempler.


Zambezi av Tony Park

En amerikansk forskningsassistent, Miranda, blir drept av en mannevond løve mens hun er på forskningsoppdrag i Mana Pools, Zimbabwe. Hennes far, Jed Bank, en amerikansk special force soldat som tjenestegjør i Afghanistan, ønsker å finne ut hva som faktisk skjede og om hun virkelig er død, og drar til Zimbabwe for å finne ut mer. Med på denne reisen blir også Miranda sin sjef Professor Christina Wallis. Den tredje personen som også er dypt berørt over hva som har skjedd er Mirandas elsker Hassan bin Zayid, en rik hotell magnat i Zambia med bakgrunn fra Zanzibar. Dette er en rivende thriller som utspiller seg på Zambezi, Zambia, Zimbabwe og Zanzibar.

The Delta av Tony Park

Denne spenningsromanen fra Tony Park foregår i Botswana, Okavango Delta. Den handler om Sonja Kurtz en profesjonell leiemorder. ødeleggelse av en kunstig dam i deltaet og et regimeskifte, selvfølgelig ispedd med kjærlighet. Spenning i deltaet.

Tony Park sine bøker er rivende spenningslitteratur fra ulike steder i det sørlige og østlige Afrika. Han skriver ofte fra kjente safariområder og tar opp ofte opp problematikk rundt krypskyting.

Hvis du ikke har lest denne før så må du gjøre det. Dette er en spenningsroman av de store. Handlingen er lagt til Kenya det er korrupsjon, storpolitikk og kjærlighet. Filmen er også verdt å se og du finner den på Netflix.


En god og litt komplisert spionbok som også er filmet med bla Nicole Kidmann i hovedrollen. Historien foregår i England og Kongo.


Dette er en bok fra Zimbabwe og er en blanding av krim, oppvekstroman og kjærlighet. Gir en god beskrivelse av forholdene i Zimbabwe like etter frigjøringen og vanskelighetene med forhold på tvers av rase.


En oppvekstroman fra Rhodesia på 1970-tallet før frigjøringen. Dette handler om forholdene til hvite fattige gårdbrukere. Senere flytter familien til Malawi og Zambia. En gripende historie om en litt spesiell oppvekst.0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page