• Vibeke

Franschhoek - besøk vingårdene på sykkel

Updated: Nov 27, 2020Franschhoek er en liten by midt i vindistriktet utenfor Cape Town, en liten time å kjøre. Den ligger vakkert til mellom vinåkrene og høye fjell. Dette er en av de eldste byene i Sør Afrika, og du finner de flotte Cape Dutch husene her.Langs hovedgaten Huguenot Road finner du mange gallerier, restauranter og eksklusive butikker. Dette er en trygg by så ingen fare å gå ut om kvelden.


Det er mange gode vingårder rundt Franschhoek, blant annet La Mott som mange nok kjenner igjen hjemmefra. Vi pleier å leie sykkel og sykle ned til vingårdene som ligger som perler på en snor langs hovedveien; La Mott, Moreson med Bread&Wine lunsj restaurant, Rickety Bridge, Grand Provance Heritage Wine Estate. Det er flott sykkelvei ned til gårdene og til La Mott, som ligger lengst unna, er det bare 5 km. Disse vingårdene har også overnatting, gode restauranter, kunstgallerier i tillegg til vinsmaking så det er virkelig verdt å ta en tur.


Det var franske hugenottflyktninger som startet bosettingen i denne dalen i 1688 og brakte med seg kunnskapen om vindyrking og den spesielle arkitekturen som du finner i distriktet. Byen har i dag 15.000 innbyggere.
Besøk på Vingårdene i Franschhoek

Det er en kort liten sykkeltur ned til vingårdene fra sentrum i Franschhoek, langs en flat vei med god sykkelsti. Det er også andre vingårder å besøke i nærheten enn de jeg nevner nedenfor, du kan få mer detaljer på hotellet eller hos sykkelutleien, som også har kart over området. Hvis du ikke vil sykle så svipper sikkert hotellet deg ned. Det er sykkelutleie midt i Franschhoek.


Det er også mulig å ta The Wine Tram som går fra Franschhoek. Dette er hopp-on-hopp-off turer til ulike vingårder. Det er også mulig å inkludere transfer fra Cape Town. Se her for hvilke muligheter du har; https://winetram.co.za. Jeg har ikke prøvd dette, men det ser ut til å være en flott måte å få smakt seg gjennom vinene rundt Franschhoek, for å leie bil for å kjøre selv blir jo litt kjedelig. Jeg leid en gang bil med guide men dette er egentlig litt unødvendig og dyrt da det er lett å finne rundt selv, men det var en flott tur.


Rickety Bridge: Vingård med vinsmaking og hotell. Denne vingården ligger vakkert til blant blomster og vinranker rett utenfor utenfor Franschhoek. Jeg har bare vært på vinsmaking, men det er et flott sted.


La Mott: Denne vinen kjenner nok mange fra Norge. Gåren har vinsmaking, en meget god restaurant og et vakkert og interessant galleri det er verdt å ta seg tid til å se. Gården er vakker og omgitt av vinranker og en stor hage.Bread&Wine: Dette er en lunsj restaurant som ligger på vingården Moreson. Jeg elsker å sitte under de skyggefulle trærne, nyte et glass musserende fra Moreson og en liten lunsjrett.


Restauranten har åpent fra 12-15 hver dag. Det kan være lurt å bestille særlig hvis du har tenkt deg her i helgen da dette er en populær restaurant. Denne restauranten anbefaler jeg sterkt.


Grand Provance Heritage Wine Estate: Vingård med vinsmaking, hotell og restaurant. Vingården ligger nydelig til i en stor have som er full av statuer og installasjoner. Grand Provance har også et stort galleri. Et sted som bør besøkes!

Hvor kan du bo?

The Last Word Franschhoek: Dette er et hyggelig, lite hotell som ligger midt i hovedgaten i Franschhoek. Hotellet har 10 rom hvorav to har svømmebasseng, Rommene er meget romslige. Hotellet har et fint svømmebasseng og en liten takterasse med solstoler. Betjeningen er veldig hyggelige og hjelpsomme. Alle drikkevarer er gratis noe som er ganske vanlig i Sør Afrika. Vi har bodd på dette hotellet de to gangene vi har vært i Franschhoek.


Leeu House: Dette er et luksuriøst hotell midt i Franschhoek. Jeg har ikke bodd her men var innom for å se på hotellet sist jeg besøkte Franschhoek for noen år siden. Dette er et bra sted.


Le Petit Ferme: Dette lille hotellet, med en veldig god restauranten ligger vakkert til opp i åsen, med utsikt over Franschhoek og vinjordene. Dette er et lite hotell med bare 11 suiter. Sist vi skulle til Franschhoek prøvde jeg å booke her, men fikk ikke plass. Vi har imidlertid spist lunsj i restauranten og da ble jeg veldig betatt av stedet og utsikten. Le Petit Ferme ligger 2 km utenfor Franschhoek sentrum, en ca 20 minutter spasertur.


0 comments