top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Rovos Rail – verdens mest luksuriøse togtur?

Oppdatert: 3. okt. 2022

Endelig er den store dagen kommet – vi skal på tur med Rovos Rail!


Vi tropper opp på Rovos sin egen lille stasjon i Pretoria, hovedstaden i Sør-Afrika, spent på hva reisen vil bringe. Vi sjekkes inn av smilende togpersonell før vi skrider inn i stasjonens restaurant. Det er som å gå 100 år tilbake i tid til den gang det å reise var en stor begivenhet og ble foretatt i ro og mak og med stor stil. Her er det myke sofaer, tunge gardiner, mørk mahogni og oppdekningen av kanapeer, kaker, kaffe og ikke minst deilig sørafrikanske musserende vin. For å falle inni denne roen anbefaler jeg deg å møte opp i god tid før avgang.



Den lidenskapelige eieren Rohan Vos og ønsker oss varmt velkommen. Herr Vos forteller om hvordan han startet selskapet og hvordan han finner og pusser opp gamle togvogner, mens vi står og nyter boblene vi har i glasset. Han tar oss med inn i selve verkstedet og forteller om alle tekniske detaljer i togenes bremsesystemer og hvordan alle deler pusses og slipes så det skal passe sammen.


Før vi går om bord tar han hver og en av oss høytidelig i hånden og ønsker oss god tur. Det er tydelig at dette er mer enn en vanlig forretning, dette er selvet livet ikke bare til han selv, men hele familien som alle er engasjert i jernbanen. Hans entusiasme smitter, og forventningen til turen stiger ytterligere.



Det blåses i fløyten, vi går om bord og den to dager lange reisen fra Pretoria til Cape Town har startet. Og hvilken reise det blir!


Rovos Rail ble startet av Rohan Vos, en vellykket forretningsmann som hadde tjent en formue innen salg av bildeler. Eventyret med jernbanen startet som en hobby og ble etterhvert en altoppslukende lidenskap. Hobbyen ble omgjort til en kommersiell forretning, med sterke opp og nedturer, men er nå en stor suksess med ruter flere steder i Afrika. De to lengste ruten som er på 15 dager går fra Cape Town til Dar-es-Salaam og fra Dar til Angola. Rovos Rail fylte 30 år i 2019 og du kan lese mer om selskapet her.



Rovos Rail har ikke bare tog. I St James, en liten forstad til Cape Town har de tre små fantastiske Guest Houses, dvs dette er tre små luksushotell, men med bare 3-6 suiter og herlige store oppholdsrom, det er som å bo i sitt eget hus. Vi har bodd her to ganger og Guest Housene er helt nydelige der de ligger med utsikt over False Bay. Dette er et sted jeg anbefaler på det sterkeste hvis du er i området. Les eget blogginnlegg for bilder og mer informasjon om stedet.



Men, tilbake til togreisen. Om bord på toget installerer vi oss på den romslige og nydelige togkupéen som til og med har eget bad med dusj. Vi pakker ut og tar en tur rundt i toget for å gjøre oss kjent.


Toget har to spisevogner og vi har bedt om å få sitte i begge vognene da de er ganske ulike. Det er to salonger med dype behagelige sofaer, en bar og det beste av alt – en observasjonsvogn – en åpen vogn, hi og det er her vi tilbringer mesteparten av tiden. Deilig sted å sitte enten med en bok, bare å se utover landskapet og ikke minst prate med de andre gjestene. Det som overrasket meg og som var spesielt hyggelig var at det var mange ulike mennesker om bord. Her var pensjonister, unge forelskede par på bryllupsreise, familier på tur, mange kom fra safari og hadde mye å fortelle og det var folk fra hele verden. I det hele tatt mange spennende mennesker å snakke med.



Etter at vi hadde gjort oss kjent på toget var tiden inne for å kle seg om til middag, og her er det lov å virkelig pynte seg så mye som du ønsker. Til middag er dresskoden formell, men pga varmen ble herrenes jakker droppet, men hvit skjorte, svarte bukser og slips/sløyfe var nødvendig. Vi kvinner hadde kjoler og glitret så godt vi kunne. Men, du trenger ikke kjøpe en ny garderobe for å være på Rovos Rail, en fin sommerkjole holder i massevis, men vil du ta den helt ut – er det også lov.



Med klærne på plass vandrer vi inn i spisevognene hvor det er dekket opp med tungt slepet krystall, porselen og hvitstivede duker. Her serveres gourmet-mat av ypperste klasse og vinene er noe av det beste du får i Sør-Afrika. Det er helt utrolig at det er mulig å lage så god mat på et lite togkjøkken. Etter maten tar vi en tur i baren før vi gode og mette kryper til sengs og blir vugget i søvn mens toget frakter oss mot Cape Town.



Det blir utvilsomt mye mat på en slik reise. Dagen starter med en stor frokost, det er varm lunsj, afternoon tea og middag. Baren er alltid åpen hvis du måtte ønske noe og alt er inkludert i prisen. Men, fortvil ikke det er lagt opp til stopp underveis så vi får litt bevegelse og både kulturelle og historiske innslag.



Første stopp på veien er den gamle diamantgruven i Kimberley, hvor vi besøker The Big Hole, den åpne diamantgruven som sies å være det største hullet i verden gravet ut for hånd, og diamantmuseet. Vi får høre om hvordan den første diamanten ble funnet i 1871 og vi lærer om diamantkvalitet og sliping og ikke minst vi får sett på usedvanlig store og vakre diamanter. Det er også litt tid til å rusle rundt i Kimberly som nå er en liten museumsby. Det er lenge siden gruvene var aktive for de stengte allerede i 1914.



Neste gang toget stoppet var det tid for mosjon, for de som måtte ønske. Toget slipper oss av og det er mulig for en god løpetur eller spasertur. Vi blir plukket opp i den lille historiske stasjonsbyen Matjiesfontein. Når diamantgruvene i Kimberley fortsatt var aktive, var dette er viktig stopp på turen mellom Cape Town Kimberley. I dag var det et vakkert lite sted med et flott gammelt hotell og bygninger.



Vi går igjen om bord på toget og så er det siste strekningen mot Cape Town. Her begynner fjellene å komme til syne og vi kjører forbi flotte vingårder og landskapet blir grønnere.


Etter en minnerik og aldeles vidunderlig tur så er det dessverre slutt. Når toget ruller inn på stasjonen i Cape Town står Rohan Vos igjen og tar imot oss og vi takker høytidelig for turen. Dette er kundefokus og lidenskap! Foran hver togavgang ønsker han personlig gjestene velkommen om bord og når reisen er slutt takker han for turen!



Skal vi reise med Rovos Rail en gang til? Ja! Vi er i gang med å bestille neste tur og da fra Pretoria til Vic Falls i Zimbabwe, en tre dagers tur som også inkludert safari.


Hvor kan du bo i Pretoria?

Jeg anbefaler at du kommer dagen før togavgang så du ikke risikerer å miste toget pga flyforsinkelser. Ny hotelloppdatering kommer


Hva kan du gjøre i og rundt Cape Town?

Det er et vel av muligheter i og rundt Cape Town. Selve Cape Town har mye å by på både av kultur, kunst, historie og ikke minst mat - her ligger noen av verdens beste restauranter. Du kan lese mer om Cape Town i innlegget mitt " Cape Town - tips til turen" og når du er i området så ta turen ut til Camps Bay for å se på solnedgangen og spise fersk fisk og skalldyr på The Cod Father.


Er du i område så må du absolutt ta en tur til Kapp Det Gode Håp og på veien kan du stoppe på det romantiske lille lodgen som ligger helt nede i strandkanten ved Houts Bay, Tintswalo Atlantic Lodge. Kjører du videre rundt Kapp Det Gode Håp kommer du til Boulder Beach, utenfor Simons Town med alle pingvinene, absolutt et sted å ta en tur til og en liten kjøre tur videre er du i Kalk Bay, et av mine favoritt steder. En liten fiskerlandsby med noen meget gode restauranter.


Et besøk på en vingård i vindistriktet er et "must", det er nok å velge mellom. Du kan dra til Franschhoek, leie sykkel og sykle fra gård til gård eller ta vin-toget. Du kan også overnatte på vingården Steenberg som foruten vinsmaking har to meget gode restauranter og en nydelig golfbane.


I det hele tatt er Cape Town og områdene rundt er et fantastisk sted å tilbringe noen dager eller uker.



0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page