top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Lower Zambezi, den ultimate safari i en av Afrikas mest naturskjønne villmarksområder

Oppdatert: 15. okt. 2023


I Lower Zambezi er det usedvanlig mye leoparder.


Lower Zambezi National Park er uslåelig vill og vakker med den mektige Zambezi elven som slynger seg gjennom landskapet, dype skoger med elefanter og store flokker bøfler og gressletter hvor leopardene ligger på lur.

En flokk på 400 bøfler er et mektig syn.

Langs elvebredden holder de store krokodillene til og i elven er det mengder av gryntende flodhester. Det er gode muligheter for å se villhunder og løver. Mengden og variasjon i dyrelivet er overveldende. Beliggenheten langs elven gjør dette til et himmelrike for fugleelskere med mer enn 400 arter og fiskere fra hele verden kommer hit for å prøve lykken med å fange Tigerfisk.

Villhundvalpene var ute av hiet for første gang.
Lower Zambezi har et meget rikt fugleliv.

Dette er en villmarksperle for deg som er eventyrlysten og ønsker en litt utenom det vanlige safariopplevelsen i uberørte natur med få andre turister. Har du i tillegg en drøm om å se leoparder bør du legge turen hit.

Waterbuck er en av de vanligste antilopene i Lower Zambezi.

Av mange blir Lower Zambezi nevnt som stedet for safariconnaisseurs, stedet for de som vet å velge det aller beste.

Elefanter elsker gjørmebad.

Du finne Lower Zambezi, en Unesco Heritage Site, langs breddene av Zambezielven, helt øst i Zambia. På andre siden av elven i Zimbabwe finner du Mana Pools som er noe mer kjent.

Det er alltid like moro å se sebraer.

Nasjonalparken ble opprettet i 1983 og er Zambias yngste. Her finner du også noen av Afrikas beste lodger og guider. Zambia har en meget god utdannelse for sine safariguider.

På dagtid ligger løvene stort sett og sover.
De tre hannløvene som holder til i Anabeziområdet.

I 2016 ble Lower Zambezi den første nasjonalparken i verden som oppnådde status som karbonnøytral.


Det er verdt å merke seg at i dette område kan du ikke se sjiraffer, neshorn og geparder. Sjiraffer og neshorn kan du se ved Victoriafallene som du bør besøke når du er i Zambia.


Til tross for at dette regnes for et av de virkelige avsidesliggende safariområdene er det kun 30 minutter med fly fra Lusaka, Zambias hovedstad.

Leopardene søker trygghet i trærne. Her kan de gjemme seg godt..

Anabezi safari camp – en perle i uberørt villmark

Utsikt fra teltet vårt i soloppgangen.

Anabezi camp er en drøm langt vekke fra sivilisasjonen. Campen ligger under store Ana-trær med panoramautsikt over en av sideelvene til Zambezi i et usedvanlig dyrerikt og pittoresk område. Her er det så mye dyr at du knapt trenger å bevege deg utenfor campen, du kan sitte i ro og mak på din private terrasse å observere dyrene som kommer ned til elven for å drikke og spise.

Dyrelivet kan du nyte fra din private terrasse.
Elefanten prøvde lenge å nå grenene men måtte til slutt opp på to ben for å klare det.

Beliggenheten til Anabezi er helt unik lengst inne i parken nesten for seg selv. Det gjør at du ser få andre biler når du er ute på safari.Campen er avslappet og sofistikert

Utsikt mot fellesområdet med bålplasser, salong, spiseplass og basseng.

Anabezi regnes for å være en av de aller flotteste og beste campene ved bredden av Zambezielven. Den er innredet i en lys, sofistikert og avslappet stil. De 12 elegante teltsuitene er enorme med gode senger, flotte sitteplasser og bad både inne og ute.

Teltsuitene på Anabezi er usedvanlige store og lekre.
Solstolene på terrassen er deilige å slappe av i midt på dagen.
Ingenting kan vel slå å se på dyrene mens du dusjer ute?

Fra den store terrassen har du en storslått utsikt mot elven og dyrene som gresser. Her er det også et lite basseng det er deilig å kjøle seg ned i, for det kan bli ganske varmt midt på dagen. Det er ellers to store basseng i de nydelige fellesområdene til campen. Det er gode muligheter for å nyte denne flotte campen da det vanligvis ikke er noen aktiviteter midt på dagen.

For minst mulig slitasje på naturen og for at dyrene skal kunne gå fritt er det bygget gangbroer mellom teltene og fellesområdet. Her er jeg på vei ut fra vårt telt.

Mat og vin er et kapittel for seg og av høyeste kvalitet. Maten er både velsmakende, og sunn med mye gode grønnsaker. Her er det ingen problemer med å være vegetarianer. Måltidene er virkelig et høydepunkt.

På Anabezi spiser du meget bra og utsikten er fantastisk.

Særlig hyggelig er det når det diskes opp med lunsj i bushen eller det er braai.

Lunsj i det fri.

Anbefaler at du bor på Anabezi 3-4 dager.

Naturen i Lower Zambezi er usedvanlig vakker med store trær og mye vann.

Anabezi har et mangfold av aktiviteter

Et høydepunkt er båttur i solnedgangen.

Safariaktivitetene Anabezi tilbyr er meget varierte og som få andre steder kan slå. Det er klassisk bilsafari og det er mulighet for safari til fots (med væpnet vakt). Du kan ta en kanotur på Zambezi, fiske og oppleve dyre og fuglelivet langs elven fra båt.

Det er ikke så ofte du kan se flodhestene på denne måten da de stort sett bare er oppe om natten for å gresse.
Slik ser du oftest flodhestene, i store kolonier hvor kun øyner og ører stikker opp av vannet.

På Anabezi kan du også bli med på nattsafari. Etter å ha nytt en sundowner, bruker du god tid på hjemveien slik at det blir helt mørkt. Da er det mulighet for å se nattdyrene, som civet og pinnsvin. Løvene og leopardene blir også aktive og er du heldig kan du se de jakte.

Fuglelivet på Zambezi i solnedgangen.

Vi rakk dessverre verken gåsafari eller kanotur. Vi ble så opptatt med villhundene som viste seg for første gang på tre uker med alle sine små valper, vi talte totalt 14. Slik er det på safari du vet aldri hva som skjer og må ta ting på sparket – det er dette som gjør safari så spennende.

De voksne hundene passer på valpene.
Hva snakker de om montro?

Det er også verdt å nevne at du kun er fire i hver bil, en stor fordel. Ønsker du å være flere i bilen er det selvfølgelig mulig. Guidingen er også meget god.

Safaribilene er veldig bra og med tak for solen. Ønsker du bedre utsikt for fotografering kan du spørre om de kan ta ned taket.

En dag på Anabezi

Klar for frokost før safari, 06:00

En dag på Anabezi følger det klassiske safarimønsteret med en aktivitet på morgenen og en på ettermiddagen. Dette er tidspunktene dyrene er mest aktive og enklest å se. Når solen begynner å gå ned er det tid for en sundowner og så er det safari i mørket på turen tilbake til campen. Før middag er det hyggelig med en drink rundt leirbålet og samtale om dagens hendelser med de andre gjestene.

Soloppgang over Anabezi

Dagen avsluttes med en deilig tre-retters middag. Og så er det for de fleste rett i seng, dagen starter tidlig og avsluttes tidlig på safari.

En hyggelig kaffepause før turen går hjem til campen for lunsj og avslapping.

Det som er særlig bra på Anabezi er at de ikke er så streng på tidene og du velger selv hva du ønsket å gjøre.

Ingenting er som en sundowner i Afrika!

Ønsker du mer detaljer om hvordan en safaridag arter seg les her "En dag på safari".


Anabezi tar bærekraft på alvor


Bærekraft står i høysete og campen er karbon nøytral. Energien kommer utelukkende fra solceller. De fleste ansatte kommer fra nærområdet og så langt som mulig er alle produkter, byggematerialer og det som eller brukes i campen hentet lokalt.


Campen er også bygget uten faste konstruksjoner slik at den kan tas ned uten å sette merke i naturen. Når du velger hvor du skal bo så er det viktig at de ser etter lodger med en sterk bærekraftprofil.

Teamet på Anabezi er helt fantastisk.
Nathan, vår meget dyktige og hyggelige guide.

Hvordan kommer du til Lower Zambezi


Fra Lusaka er det en 30-40 minutter flytur i småfly. Lusaka kan nås fra Livingstone (1 time), Johannesburg (2 timer). Ethiopian og Qatar flyr til Lusaka fra Europa med kun 1 stopp.


Du trenger ikke lengre visum for å komme til Zambia.


Hvordan kombinere safari i Lower Zambezi med andre steder


Det er enkelt å kombinere safari i Lower Zambezi med andre steder. Det mest åpenbare er selvfølgelig å legge inn et besøk til de enorme Victoriafallene i Livingstone når du først er i Zambia. Du kan også kombinere Lower Zambezi med andre safariområder i Zambia som South Luangwa Valley og Kafue. Ønsker du en tur til Zimbabwe er Hwange og Lower Zambezi en god kombinasjon da disse parkene er ganske ulike. Ønsker du å bade kan du ta en tur til Malawisjøen hvor det finnes flotte lodger langs sjøen. Sør-Afrika med Cape Town er også en meget bra kombinasjon om du ønsker safari og byliv. Mulighetene er mange! Sjekk ut mer på bloggen min.


Les hvordan planlegger safari - "Hvordan velge den beste safari"

Det er mange spennende fotomotiver på safari.

Anabezi - beliggenhet

Anabezi ligger nokså for seg selv lengst øst i Lower Zambezi National PArk. Som du kan se av kartet nedenfor ligger de fleste campene i Lower Zambezi med god avstand til hverandre.

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

コメント


bottom of page