• Vibeke

Hvordan velge den beste safari i Afrika?

Updated: Oct 8, 2021Safari er en av de beste feriene jeg kan ha, tett på naturen og dyreliv, god mat og vin, langt fra kjas og mas, dette er rekreasjon.


Det finnes mange gode safariland, mange ulike viltreservater og safarilodger. Jeg vil tro at det finnes noe for enhver smak og lommebok, men for å få en god opplevelse er det viktig å velge kritisk og det beste koster! Jeg anbefaler heller å spar penger litt lengre og få en bedre opplevelse enn å hive seg på en billig tur.


Jeg har reist på kyss og tvers i det østlige og sørlige Afrika. Jeg har campet, back-packet og den senere tid bodd på de mest eksklusive lodger. Jeg vil dele med deg mine opplevelser, hva jeg mener er viktig når du skal velge riktig safari, når det er best å reise, hvordan du bestiller osv.


Grunnet Covid19 har folk flyttet safariene sine til 2021/2022 og det betyr det allerede begynner å bli fullt. Ønsker du å dra på safari de neste to årene bør du snu deg rundt fort å bestille! Jeg måtte flytte egen tur og fikk nesten ikke bestilt på ønsket tidspunkt!


Kontakt meg gjerne for råd!


Hvordan velger jeg riktig safari?


Budsjett

Det første du bør tenkte på er hvor mye penger du vil og kan bruke, hva er budsjettet ditt. Dette kan være førende på hvilke land du bør dra til. Sør Afrika og Kenya er for eksempel vesentlig billigere enn Botswana. Men, du kan få rimeligere turer alle steder hvis du vil gi slipp på litt komfort og for eksempel kjøre selv. Et godt reiseselskap kan gi deg gode råd om hvordan du best kan disponere budsjettet ditt, men jeg anbefaler å ikke velge for billig tur. Jeg vil tro at et budsjett bør være på minst 30.000 NOK/person og skal du ha en virkelig god tur ligger dette på 70.000+ NOK/pers, avhengig av land. Vær nøye med å spørre hva som er inkludert i turen, så du ikke ender opp med mye ekstrakostnader.


Hvilke tid på året ønsker jeg å dra på safari?

Du kan stort sett finne bra safari hele året, men det er noen tider det generelt er bedre å dra enn andre. Vær oppmerksom på at noen camper kan være stengt i perioder. Det kan også være store prisforskjeller avhengig om det er høysesong eller ikke. Vi velger stort sett å reise utenom høysesong, det som kalles «shoulder seasons», prisene er laverer og det er færre folk.

Når du ønsker å reise er også avhengig av om det er spesielle ting du ønsker å oppleve. Hvis det er gnu kryssing i Masai Mara så skjer den feks i juli-august og ønsker du å se Okavango Deltaet fylt med vann så er det i juli. Generelt er August-Oktober de beste safari månedene.


For mer spesifikk opplysning om det stedet du ønsker å dra anbefaler jeg å googel «best time to go ....».


Noen veldig generelle tips om sesonger i Sørlige og Østlige Afrika:

Juni- mid-August: Den kalde tiden. Svært kjølig om kvelden men varmt om dagen, tørt og veldig bra safari.

September: Deilig varme og veldig bra safari. Kanskje den beste safari måneden generelt.

Oktober: Nå starter det flere steder å bli veldig varmt og tørt så tenk over hvor mye varme du tåler.

November-Januar: Veldig varmt og regn. Ikke topp safarimåneder. Desember og tidlig januar er ofte høysesong pga sommerferie i øst-og sørlige Afrika og det er ekstra dyrt.

Februar-April: Regnet avtar noen steder, mens andre er dette tid for den store regntiden (Øst Afrika) og vanligvis fortsatt varmt og deilig. Grønt og tid for å se unger som fødes i regntiden i november/desember. Vi har som oftest reist på denne tiden.


Husk - klimaet i Afrika er også i endring og det har blitt vanskeligere å forutse når regnet kommer.


Hvor skal jeg dra på safari?


Det er fin safari over hele det sørlig og østlige Afrika. Jeg vil hovedsakelig skrive om de landene jeg har besøkt i det siste; Kenya, Namibia, Botswana, Zambia og Sør-Afrika, men det er fantastisk safari i Tanzania også Så har du Malawi med den flotte Malawi sjøen og Uganda og Rwanda hvor gorillasafari er i fokus.


Noen enkle overordnede ting å tenke på når du velger land er om det er noe spesielt du ønsker å oppleve eller kombinere safari med noe annet:Safari og strand; Kenya og Tanzania

Safari, vin og by: Sør Afrika

Eksklusiv Safari: Botswana

Walking safari: Zambia

Safari og Ørken: Namibia

Gorilla safari: Uganda, Rwanda

Adrenalin-kick: Victoria fallene i Zambia og Zimbabwe


Har du med barn eller ungdom hadde jeg valgt Kenya eller Sør Afrika. Det er også noe rimeligere å feriere her.


Det er også vanlig å kombinere safari i Zambia, Botswana, Zimbabwe og også Sør Afrika med badeferie til Mauritius og Moçambique.


Hvor lenge skal jeg være borte?

Når jeg reise på safari beregner jeg gjerne 10-12 dager inkludert reise. Dette fordi jeg alltid har kombinert safari med noen dager på stranden ved det Indiskehav, Cape Town, Victoriafallene osv.

Du kan veldig gjerne besøke kun èn safari-lodge 3-4 dager. Det har jeg gjort flere ganger og det har fungert utmerket og jeg har i løpet av den tiden sett all «Big 5». Når en reiser så langt vil jeg likevel anbefale å besøke to lodger som gir litt ulike opplevelser. Avhengig hvor langt det er å reise mellom lodgene kan 3+3 dager eller 3+2 dager være fine alternativer.


Jeg vil anbefaler å fly til og mellom lodgene, med mindre forflyttingen blir en del av turen. Dette for å spare tid men ikke minst pga sikkerhet. Det eneste jeg vil si er virkelig farlig i Afrika er biltrafikken – så vær forsiktig! Safariflyene er meget bra og selv om de er små har jeg ingen betenkeligheter med å fly på tross av flyskrekk.


Hvordan velger jeg riktig safari lodge?

Det er et mylder av lodger å velge mellom og her er det viktig å alliere seg med et godt reiseselskap og stille kritiske spørsmål. Det er viktig at du velger den riktige lodgen for deg basert på når du vil reise, hvor lenge du ønsker å være borte, hva du vil se, hva du ønsker å gjøre og ikke minst hvilke budsjett du har. Mange steder er det store prisforskjeller om du velger å reise i høysesongen, i lavsesongen eller skulder-sesongene.


Safari har blitt veldig dyrt og den engelske safarispesialisten African Travel Resources, ATR, har plukket ut et rekke lodger til akseptable priser, og god kvalitet. Sjekk ut her:

https://africatravelresource.com/safari-resources/value-safaris.


I bloggen min vil jeg beskrive de ulike lodgene jeg har vært på og noen jeg har fått anbefalt. Lodgene jeg beskriver er stort sett i det øvre prissjikt, dessverre har det blitt svært dyrt å dra på safari, men det finnes fortsatt gode og rimeligere alternativer, snakk med et reisebyrå.


Noen spørsmål du bør stille når du skal velge camp:


Hvordan bestiller jeg en safaritur?

Det går helt flott å reise alene på safari og det er på ingen måter nødvendig å reise på gruppetur selv om det er første gang på safari. Bestiller du en tur hjemmefra blir du hentet på flyplassen og fulgt rundt av lokale agenter og personalet på lodgene. Når det er sagt kan det være veldig hyggelig å reise sammen med andre og mange reiseselskaper ser ut til å ha flotte turer. Jeg har stort sett reist alene sammen med venner, men jeg har samarbeidet med et dyktig reiseselskap slik at jeg er sikker på at all logistikk fungerer bra. Det er også mulig å bestille alt selv men vær oppmerksom på at mange av lodgene ikke tar imot direkte bestilling fra privatpersoner. Bestiller du turen først når du kommer ned, har jeg hørt at det også gå greit, men da bør du ha litt ekstra tid. Ta kontakt med en håndfull reiseselskaper og se hva de kommer opp med av forslag. Safariselskapet jeg har brukt i alle år er dessverre nedlagt men jeg vil anbefale to andre reisebyrået som jeg også har brukt: Get Africa, Dittafrika.no.


Andre reiseselskaper jeg har vært i kontakt med når det gjelder tur til Afrika er: Topp Africa (Øst Afrika), Escape.no


Ta kontakt med meg så kan jeg gi noen råd!


Hva kan jeg forvente å oppleve på safari?

Husk dette er ikke en zoologisk hage! Du er ute for å se på ville dyr og det er ikke alltid like lett å vite hvor dyrene til enhver tid befinner seg, men det er dette som er spennende, hvilke dyr får vi se i dag! Jeg ser mange både guider og turister blir for opptatt å jakte på The Big 5 og særlig kattedyrene. Ja, det er fantastisk å se løver, leoparder, geparder og villhunder, men det er så mye annet fantastisk å se og nyte. Det finnes ikke noe flottere syn enn å se impalaene som springe over sletten, hopper og leker, eller stoppe å se på den lille Dung beetelen som ruller et stykke elefantmøkk av gårde. Har du en dyktig guide kan de ofte fortelle deg mye om planter og trær og hvordan de brukes. Ikke bli som en amerikaner jeg spurte hva han hadde opplevd den dagen – han svarte livstrøtt «just the usual, no cats» - ikke bli slik - nyt alt naturen har å by på.
Kamera

Har du et godt mobilkamera kan det mange ganger være godt nok hvis du er tett på dyrene. Men, ofte er dyrene litt lengre unna og i skumringen på morgen og kveld hvor dyrene er mest aktive vil du trenge noe som er bedre.

Du betaler dyrt for en safaritur og da er det synd å ikke kunne ta gode bilder. Snakk med en dyktig fotobutikk så kan de veilede, men legg gjerne litt penger i et godt kamera.


Er det mange insekter, farlige slanger og edderkopper?

Dette er et spørsmål jeg alltid får når jeg arrangerer turer for venner. Selvfølgelig er det giftige edderkopper og slanger i Afrika, men de fleste er det ikke. På alle de årene jeg har bodd og reist i Afrika har jeg knapt sett verken edderkopper eller slanger og aldri vært i nærkontakt. Jeg ser mer insekter og mygg når jeg er på tur i Norge enn jeg ser i Afrika. Årsaken er at det er veldig tørt de fleste safaristedene og slanger liker ikke mennesker så de prøver å unngå oss. Redsel for insekter bør ikke holde deg vekke fra safari. Jeg er selv hysterisk redd for edderkopper, men det har aldri vært et problem.0 comments