top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

En dag på Safari

Oppdatert: 20. okt. 2022Morgen

05:00: Bank, bank, "Wake-up call, it is 5 o'clock. I will pick you up in 30 min". Huff, tidlig, men spent skynder vi oss opp, får på oss klærne og sjekker at sekken er klar med kameraer og linser, kikkert, hatt, solkrem og vannflasker.


05:30: Vi står forventningsfull og klar bak døren, vi tørr ikke å gå ut før guiden kommer og henter oss da det kan være farlige dyr rett utenfor, . Så går vi på rekke og rad og henter de andre gjestene. Vi samles foran bålet til en liten, men fantastisk frokost med glovarmt bakverk rett fra ovnen, mens solen står opp og du ser den vakreste soloppgangen du kan tenke deg. Tidlig javel, men dette vil du ikke gå glipp av. Du vet at morgenen er den tiden dyrene er aller mest aktive så det er mye spennende å oppleve.


"I never knew of a morning in Africa when I woke up that I was not happy".

Ernest Hemmingway
Morgen game drive

06:00: Bilen og guiden står og venter på oss så det er bare å bli enige om plassene og hoppe inn - og så er det ut på tur!


Vi kjører knapt 5 minutter og så ser vi to hannløver som har drept en babyhippo - rett utenfor campen! Det var derfor det var så bråk i natt. En løve vil stort sett ikke klare å drepe et så stort bytte, de må være flere. Vi tar oss god tid til å observere hvordan løvene spiser og hvordan de prøver å flytte bytte vekk fra solen - for det blir varmt i dag.
Vi kjører videre og ikke langt unna treffer vi på resten av løveflokken. Dette er en stor flokk med tre hannløver, 6 løvinner og noen unghanner. Igjen får vi god tid å se hvordan løvene samhandler. Så kommer en annen bil fra campen og vi trekker oss lengre unna slik at den nye bilen får første plassen.Vi kjører gjennom det flott landskapet, vi ser flokker med sebra, impaler som leker seg i solen, giraffer som spiser og der er elefantene og elefantungene! Vi stopper og nyter synet av de store dyrene mens de kommer ned til vannet for å drikke. Guiden peker på noe smått vi først ikke ser, men der er en skilpadde, det har jeg ikke sett før. Den kravler ensom gjennom gresset. Der er bavianene og de har unger! Vi kjører videre gjennom våtlandskapet og ser Red Lichwe som er ute å gresser, det er så fredelig . Litt lengre borte er en stor bøffelflokk Vi merker nå at det blir færre dyr å se. Det begynner å bli varmt og dyrene blir mindre aktive og trekker lengre inn i buskene for å finne skygge.Kaffepause

10:30: Det er tid for en benstrekk, kaffe/te og litt snack. Deilig å spasere rundt og snakke med de andre i reisefølge. På kjøreturen er det lite snakk utenom om guiden som viser og forklarer, vi er fult konsentrert om dyrene, fotografering og vi vil ikke risikere å skremme dyrene med snakket vårt. Men, nå er det hyggelig å dele opplevelser.


Lunsj og hvile

11:30: Tilbake til camp og der står en nydelig lunsj og venter. Etter å ha spist og fått et glass vin er det deilig å slappe av, enten på rommet eller ta en tur i bassenget. Det er deilig å sitte og se utover savannene og der kommer jommen en ensom hannelefant gående, og i det fjerne er det et par sjiraffer - vakkert syn! Nærmer 15:00 gjør vi oss klar for ny game drive.


Afternoon Tea

15:00: Vi tropper opp til mer mat - afternoon tea, med "all the trimmings", kaker, små munnfuller av paier, kanapeer, is-te kaffe .osv. Så er det på tur igjen!


Ettermiddag game drive

15:30: Vi kjører igjen gjennom det vakre landskapet, savanner, våtområder, høye trær, kratt. Jeg elsker bare å sitte å se utover, kjenne på luktene, kjenne varmen, se vortesvinene pile av sted, en ensom hann kudu stå å titte på deg mellom trærne, de snåle gnuene, bare se. Etter en times kjøring så skjer det noe, vi merker at guidene begynner å bli mer observant, kjører saktere, ser inn i buskene og der ser vi leoparden med sin halvvoksne unge. Jøss, leoparden har også et bytte, en stakkars impala. Foreløpig har leoparden klar å få bytte under et tre vekk fra den ubarmhjertige solen, men bytte er ikke i sikkerhet, det må opp i et tre ellers kommer løvene og hyenene og tar det. De vil ikke bare ta byttet men også prøve å drepe leoparden. . Leopardmor drar med seg bytte for å finne et tre, men det er ikke lett når bytte er nesten like stort som deg selv.
Sun-downer

18:00: Solen begynner å gå ned og straks er det mørkt. Nå er det er tid for sun-downer, et av dagens høydepunkt. Guiden finner et flott sted hvor vi kan se solnedgangen. Solnedgangen i Afrika er så intens, ildrød og på under en time går det fra å være helt lyst til svart. Vi nyter dette intense øyeblikket, gjerne med en GT, bobler eller hva du måtte ønske og så er det tilbake til campen.
Middag

19:00: "Welcome, did you have a great day". Du møtes av en smilende dame, med våte kluter og noe å drikke. "Do you want to go straight to the camp fire for a drink or freshen up first". Nei, ingen andre ser ut til å ha behov of å "freshen up" så da drar vi også rett til bålet. Hyggelig å snakke med de andre gjesten om deres erfaringer, hvor de kommer fra, om Afrika. Det serveres så en nydelig middag og så kjenner vi at det har vært en lang dag.


Godnatt!

21:30: Igjen toger vi sammen langs gangbroen til teltene våre. Guiden først med lommelykt for å sjekke at det ikke er noen farlige dyr på veien. Gjesp, god natt! For en dag det har vært!Overfor har jeg beskrevet hva kan være en vanlig dag på safari og som er selvopplevd. Jeg vil minne om at denne dagen så vi litt mer enn vanlig mengder med kattedyr og det er ikke på hver game drive du vil se kattedyr, særlig leoparder er sjeldne, løver er litt sikrere å få se. De aller fleste game drives byr på et rikt og variert dyreliv og gode opplevelser - nyt det du ser!


Skikk og bruk på game drive

- Vær presis, du deler bil med andre ikke la de vente på deg

- Sitt stille når du er ute å kjører, ikke reis deg og ikke ha hender og hode utenfor bilen, du kan

da bli oppfattet som et bytte og sette deg selv og andre i fare.

- Snakk med lav stemme så du ikke skremmer dyrene.

- Det er best å se på første rad i bilen, det er derfor vanlig å rotere seter slik at alle får fordelen

av å sitte fremme. Når du har sittet fremme på en game drive tilby de andre å bytte. Har du vondt i ryggen er det også best å sitte fremme derfor si i fra til sjåførene så kan du sitte helt forrest sammen med sjåførene.

- Ikke kast fra deg noen form for søppel, alt skal med tilbake til camp.


Og, husk: Ha alltid med vannflaske og bruk solkrem med høy faktor og gjerne lange ermer, solen er sterk!0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

コメント


bottom of page