top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Victoriafallene - et naturens underverk

Oppdatert: 16. mai 2023Victoriafallene ligger på grensen mellom Zambia og Zimbabwe og like ved de to små byene lille byen Livingstone og Vic Falls. Dette området står mitt hjerte svært nært, vakkert og mektig! Nedenfor får du mine beste tips til hvordan best oppleve Victoriafallene og området rundt. Jeg har vært så heldig og få bo tre år på dette fantastiske stedet og fått oppleve Victoriafallen og Zambezi gjennom alle årstider. Jeg blir aldri lei av å se på denne mektige fossen og Zambezifloden, se elefantene som bader langs bredden, fuglelivet, sebraene og sjiraffene i Zambias minste viltreservatet som ligger langs elven. For ikke å snakke om solnedgangen den må bare oppleves! For meg er dette hjemme, men jeg tror du også vil bli betatt, så det er verdt en tur, gjerne kombinert med safari i Zambia, Zimbabwe eller Botswana.


Hvordan kan jeg best oppleve Victoriafallene?

Du bør sette av minst tre dager i dette området – det er mye å se og ikke minst å gjøre særlig for de som er av den mer eventyrlystne typen. Victoriafallene i seg selv tar en dag å utforske og en tur over til Zimbabwe siden for å se fossen fra en annen vinkel er verdt å få med seg. Det er flott å ta en båttur på elven hvor du opplever et yrende fugleliv, elefanter som koser seg langs elvebredden, flodhester og krokodiller.


Victoriafallene er virkelig stedet for de som liker et adrenalin kick! Rafting, bungee-jumping, helikopter og kanoturer, fisking etter Tigerfish og du kan også spille golf og tennis.


Vannrøyken fra fossen kan være synlig mange kilometer og av og til kan tåkerøyken gjøre det vanskelig å se fossen. Høyeste fall er 108 meter og lengde er 1700 meter.


Fossen forandrer seg med årstidene Den er på sitt største på slutten av regntiden i mars/april, og du blir søkkvåt når du går til den ytterste utkikksposten. Det føles som noen setter hageslangen mot deg med full kraft og du får nesten ikke puste så mye vann kan det være– men du får virkelig føle naturen på kroppen.Victoriafallene fra luften

Victoriafallene bør oppleves fra luften. Vi har vært så heldig å få fly over en del ganger. Men, det er også mulig å se fallene ovenfra ved å ta en helikoptertur eller mikrofly (microlight).


Victoriafallene fra luften. På høyre side ser du hotellene Royal Livingstone og Zambezi Sun

Turene rundt Victoriafallene

Bruk litt tid på å se deg rundt. Det er flere små turer du kan ta rundt fallene slik at du får sett de fra alle vinkler.


Du kan ta turen oppover elven for å få et inntrykk av elven før den stuper utfor. Du kan spasere mot broen over til Zimbabwe hvor du kan se hvordan vannet flommer videre nedover elven. Du kan gå rett frem over Knife Edge Bridge og stå helt ute på tuppen i vannspruten. Du kan også gå helt ned til elven gjennom den tropiske skogen som er full av bavianer.


Start med å gå litt oppover elven for å se hvordan fossen stuper ned i juvet. Her vil du også få en god oversikt over bredde lengde.

Du kan så ta til den andre siden, sving mot venstre og gå mot Zimbabwe, mot den store broen. Da får du et flott bilde av fossen som renner nedover elven igjen. Det er få folk som går denne veien men du får veldig fin utsikt mot fossen.


Så ta tar du "hovedveien" rett frem og over Knife Edge Bridge og helt ut på tuppen. Hvis det er mye vann i elven blir du søkkvåt!Sist men ikke minst, ta turen helt ned til elven, ned til The Boiling Pot. Her går du gjennom en tropisk regnskog, med masse bavianer. Når vi var der sist hadde bavianene nettopp fått unger og det var morsomt å observere de nysgjerrige små. Det er bratt ned til The Boiling Pot og kan være litt glatt på steinene så ha på gode sko.
Som du ser så gir disse stedene gir deg ulike perspektiver av fallene så det er verdt å bruke litt tid. Er du heldig så kan du også få med fullmåne over fallene.


Aktiviteter

Bungee-jumping og rafting , Devils Pool og Livingstone Island, aktiviteter for de mer eventyrlystne. Tur til Devils Pool og Livingstone Island kan bare gjøres når det er lite vann i elven. Rafting kan ikke gjøres i mars, april, mai. Er det spesielle ting du ønsker å gjøre sjekk ut når det er mulig før du drar og bestill aktivitetene i tide.


Victoriafallene – de ulike årstidene

Fossen og aktiviteter du kan bedrive varierer stort med årstidene og hvor mye vann det er i elven

Mars-mai: Fossen er på sitt største og villeste. Du må regne med å bli god og våt hvis du går helt ut på tuppen. Pass på kamerat og ha det i en vanntett pose. Det kan være en god ide å se fallene fra lufte i denne perioden. Det er ingen rafting i Zambezi.

Januar-februar/juni-september: Middels-lav vannføring. Dette er tiden det er best å se fallene. Du kan nå rafte og du kan besøke Livingstone Island.

August-desember: Den beste tiden for rafting. Fossen blir mindre og mindre. Og det enorme juvet trer fram. Du kan besøke Livingstone Island og Devils Pool. Fra oktober-desember kan det bli ubehagelig varmt i dette området.


Hva kan jeg oppleve i Livingstone?

Besøker du Victoriafallene er det også verdt å ta en tur inn til den lille byen Livingstone, ikke minst for å oppleve det vanlig folkelivet i Zambia. Byen har vært hovedstad i Nord-Rhodesia (nå Zambia) og ble på et tidspunkt regnet for en av Afrikas vakreste byer. Den er nok ikke det lengre men har en interessant arkitektur, et godt museum og ønsker du å handle lokal kunst bør du ta en tur på byens marked Mukuni. Les mer i artikkelen min "Livingstone - byen i mitt hjerte"

Mukuni Park Curio Market

Hvor kan jeg bo når jeg skal besøke Victoriafallene?

Når du skal besøke Victoriafallene er det et utall av overnattingsmuligheter, fra de mest lukseriøse til enkle backpackersteder. Jeg har laget en en oversikt i artikkelen "Hvor kan jeg bo ved Victoriafallene og Livingstone".


Royal Livingstone er et favoritt sted å se solnedgangen over Zambezi

Hvordan kommer jeg til Victoriafallene og Livingsstone?

Vi har fløyet med fly fra Europa via Johannesburg og har brukt South African og Turkish Airways, men de fleste store flyselskapene flyr ned hit med 1-2 mellomlandinger.


Det går også fly fra flere steder i Øst Afrika slik at det nå er en mulighet å kombinere Kenya og Tanzania med Livingstone.


Vi har også kommet til Livingstone fra safari i Botswana og kjørt 1 time fra Kasane i Botswana til Livingstone .0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page