top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

10 grunner til hvorfor du skal reise til Zambia

Oppdatert: 2. jan. 2023


Zambia er for mange en uoppdaget safaridestinasjon. For de virkelige safarikjennerne derimot, er et besøk i Zambias nasjonalparker det som står øverst på listen.

Landet er usedvanlig vakkert, med Victoriafallene, den mektige Zambezifloden, innsjøer, skoger og et rikt og mangfoldig dyre- og fugleliv. Dette er et himmelrike for leopardelskere og fiskere fra hele verden kommer hit for å prøve lykken med den skumle tigerfisken. Zambia er også gåsafariens vugge, det var her det startet. Ønsker du et adrenalinkick kan du rafte, strikkhopp og ta en kanotur mellom flodhester og krokodiller på en av de mange elvene. Her er et mangfold av aktiviteter og spennende steder å besøke.

Fortsatt er Zambia et relativt uoppdaget ferieland, så her slipper du unna de store turisthordene og kan nyte dyrelivet og naturen i fred og ro.


Zambia er virkelig stedet for å realisere safaridrømmen!


1) Victoriafallene - et av verdens syv naturlige underverk

Victoriafallene regnes av mange som verdens vakreste og mest spektakulære foss og Afrikas flotteste naturopplevelse. Det er nesten umulig å beskrive dette imponerende synet av brusende hvite vannmasser som stuper hundre meter ned Batoka-kløften, det bare må oppleves! Når fossen er på sitt største kan du se vanntåken fra fossen flere kilometer unna derav også det lokale navnet Mosi-oa-Tunya – «røyken som tordner».

Fossen er omringet av en trolsk tropisk regnskog som du også må ta deg tid til å oppleve. Det går en fin sti helt ned til bunnen av fallene "the Boiling Pot"


"Så vakkert at selv engler må stanse opp i luften for å stirre" David Livingstone


2) Safaridestinasjon i verdensklasse med rikt dyreliv i uberørt villmark og få turister

Zambia har noen av Afrikas beste nasjonalparker som South Luangwa, Kafue, Lower Zambezi og Liuwa Plains med Afrikas nest største gnumigrasjon. Zambia har fortsatt relativt få turister, så her kan du få den ekte villmarksopplevelsen.

Her finner du store våtmarksområder, savanner, dype skoger, elver og innsjøer. Alt dette gjør at du kan få et meget variert safaritilbud i Zambia, med flere aktiviteter enn noen annen safaridestinasjon. Det er selvfølgelig den klassiske safari i bil, du kan gå, padle og se dyrene fra båt.

Zambia er også et av de få stedene som tillater nattsafari, en meget spesiell opplevelse da du da kan se dyr som kun er ute når det er mørkt og kattedyrene blir mer aktive.


3) Solnedgangen på den mektige Zambezielven

Få ting kan måle seg med en tur på Zambezielven i solnedgangen, det er et eventyr. Du kan se elefantene som kommer ned for å drikke, store kolonier av snøftene flodhester og krokodiller som lurer i sivet. Samtidig farger solen himmelen illrød før den stuper ned i horisonten.


Ønsker du ytterligere å toppe dagen, så spis en romantisk middag på en flåte ute på elven. Mer magisk blir det ikke.


4) Leopardenes rike

South Luangwa kalles også “the valley of leopards” på grunn av den høye konsentrasjonen av leoparder, og besøker du Lower Zambezi skal du ha uflaks hvis du ikke ser leoparder. Da vi besøkte Lower Zambezi var det nesten som det hang en leopard i hvert tre og lå en under enhver busk. Zambia er stedet for deg som elsker leoparder.


5) Gå-safariens vugge

Det var i South Luangwa Valley at gå-safari startet i på 1950-tallet. Zambia har derfor lang tradisjon og meget gode guider hvis du ønsker å se dyrene til fots. Du kan ta en rolig tur hvor du unngår farlige dyr som løver, bøfler og elefanter eller ønsker du litt mer spenning er det mulig å få guider som bevisst oppsøker akkurat disse dyrene.


6) Camper og lodger med meget høy standard

Tongabezi i Livingstone

Campene og lodgene i Zambia er ofte små og i hovedsak familieeiet som gjør servicen personlig og av høy kvalitet. Du vil oppleve at stedene har god mat, ligger naturskjønt til i dyrerike områder og med utrolig dyktige guider. Du finner alt fra meget luksuriøse steder til enkle bush camper, men felles er den høye kvaliteten som Zambia er så kjent for. Flere av campene rangeres blant Afrikas beste som Tongabezi i Livingstone og Anabezi i Lower Zambezi som vi bodde på. Som en kuriositet regnes Jolly Boy i Livingstone som et av Afrikas beste backpacker sted.

Hytten vår på Tongabezi. Livingstone

7) Velrenommerte, godt utdannende safariguider

Guidene tar godt vare på deg og har alltid en Mosi lett tilgjengelig.

Zambia er kjent for sin lange safaritradisjon og meget velutdannede og dyktige safariguider. De har selvfølgelig en generell god kunnskap om bushen, men i tillegg har de utdanning innen padling, kjøre båt og ikke minst å kunne guide til fots som er ekstra krevende. I Zambia tar de safariguiding på ytterste alvor.

Kaffepause i bushen er alltid deilig.

8) Livingstone, Afrikas opplevelseshovedstad

Ønsker du å strikkehoppe, er det fra denne broen det skjer. Her har vi tatt turen ned til "The boiling pot"

Livingstone er byen ved Victoriafallene og ønsker du et adrenalinkick er dette stedet for deg. Du kan hoppe i strikk fra Victoria Falls Bridge, rafte nedover Zambezielven og oppleve dyre- og fuglelivet fra kano. Når vannet i Zambezi er på sitt laveste kan du også bade i «devils pool», en kulp helt ytterst på fossekanten. Livingstone er også Zambias beste sted for å se neshorn. Det er mulig å gå helt opp til dyrene, med bevæpnede vakter.

Vi var heldig å fikk være med på en liten gå safari i Livingstone for å se på neshornene. Safariantrekket mitt er nok ikke helt innenfor.

Ta også turen inn til selve byen for å besøke markedene.


9) Bærekraftig turisme

Økoturisme står høyt på agendaen i Zambia. Lower Zambezi National Park ble i 2016 verdens første karbonnøytrale nasjonalpark. Det drives aktiv konservering både av dyr og planter.

Lodgene og campene henter ofte byggematerialer, mat og ansatte fra nærområdet. De har også programmer som støtter bla. lokale skoler. Sjekk alltid at du velger overnattingssteder med en sterk bærekraftprofil.

Klart for frokost. Anabezi henter personalet sitt fra nærområdet.

10) Et av verdens tryggeste land

På tur i Livingstone hvor Jacaranda trærne blomstrer nydelig om våren.

Zambia regnes av World Economic Forum (WEF), for å være Afrikas tryggeste land. Sikkerhetsnivået til Zambia regnes for å være det samme som UK. Zambia har et stabilt demokrati, lav terrorfare og lite alvorlig kriminalitet. Det sakt Zambia er et fattig land så ta vel vare på tingene dine og bruk safen på rommet.

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page