top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Drømmereise til det sørlige Afrika

Oppdatert: 10. jun. 2023Drømmer du om å tøffe gjennom Afrika på verdens mest luksuriøse tog, Rovos Rail? Oppleve de mektige Victoriafallene? Cruise oppover Chobeelva på din egen lille husbåt og opplev det rike dyrelivet langs elva? Ikke minst, toppe det hele med safari i en av Afrikas vakreste, villeste og mest dyrerike område, Lower Zambezi National Park? Jeg har drømt om å gjøre alt dette og planen var å virkeliggjøre drømmen høsten 2020 sammen med familie og venner, men så kom Covid og det var først nå september 2022 at turen endelig ble gjennomført.


Her er tipsene til den ultimate turen til Afrika!


Bli med på reise til til hele fire Afrikanske land: Sør-Afrika, Zimbabwe, Zambia, og nord-Namibia! Denne turen kan lett stykkes opp. Skal du gjøre hele turen bør du bruke minimum 2,5 uke.


Rovos Rail fra Pretoria til Victoria Falls i luksus og eleganse

På Rovos Rail sin private stasjon i Pretoria kan du se dette vakre lokomotivet.
Kom i god tid til stasjonen i Pretoria så du får nytt et glass med deilig Sør-Afrikanske bobler.

En reise med Rovos Rail er et eventyr fra du trer inn i den elegante togstasjonen til Rovos Rail i Pretoria til turens slutt i Victoria Falls.

Det er en opplevelse å spise i de vakre vognene på Rovos Rail.

Dette er en togtur i stil og eleganse med fantastisk mat, viner og også ekskursjoner. Det er bare å lene seg tilbake å nyte.

Ser ikke denne sengen ganske herlig ut? Med et glass musserende blir det riktig bra!

På de fire døgnene turen tar stopper du i Matobo Nasjonal Park for å se på en av Afrikas største samlinger av hulemalerier og Cecil Rhodes grav. Det er også safari i Hwange, Zimbabwes mest kjente viltreservat.

Det er gode muligheter for å observere dyr fra toget. Vi så både sebraer og elefanter.

Turen med Rovos Rail slutter ved Victoria Falls, men min tur fortsetter! Les mer nedenfor.


Ønsker du å lese mer om livet om bord på Rovos Rail og de to turene jeg har vært på så sjekk ut blogginnleggene mine:

Turen fra Pretoria i Sør-Afrika til Victoria Falls i Zimbabwe.

Victoriafallene, verdens vakreste

Victoriafallene er et mektig syn og verdt å oppleve fra både Zimbabwe og Zambia siden da inntrykket er noe forskjellig. Zimbabwe og Zambia deler både Zambezielven og fossen.

Victoriafallene i september, Zimbabwe

Jeg blir aldri lei av å besøke Victoriafallene. Mengde vann varierer sterkt med årstidene. Når jeg har vært her om våren, i mars, er det så mye vann at du nesten ikke kan se selve fossen. I september er det noen steder det kun sildrer litt vann ned og fossen blir tørrere og tørrere utover høsten inntil regntiden starter i desember.


Det er fine spaserturer på begge sider og mange flotte utsiktspunkter langs den neste 2 km lange fossen. Er du i Zambia anbefaler jeg at du tar turen ned til The Boiling Pot, det er som å gå gjennom en tropisk hage. Du kan se flere bilder og lese mer om Victoriafallene i artikkelen min "Victoriafallene - et av verdens naturlige underverk"

Det er atskillig mindre vann på Zambiasiden i september, men det er områder med rikelig vannmengde også da.
Victoriafallene i mars, Zambia

Dette er også stedet for deg som ønsker et adrenalinkick. Du kan bungee-jumpe fra broen over Zambezi, rafte nedover fossen. Reiser du når det er litt mindre vann i fossen, kan du også bade i Devils Pool på toppen av fossen, det er også da du kan rafte.

Fra midten av august til desember kan du bade i Devil´s pool, Zambia.

De to små byene Victoria Falls i Zimbabwe og Livingstone i Zambia er hyggelige steder å besøke med mye historie og mange fantastiske hoteller og lodger. Vi bodde på hhv Victoria Falls hotell i Zimbabwe og Tongabezi lodge, i Zambia.

Victoria Falls hotell er et nydelig historisk hotell og verdt et besøk.

Et opphold ved Zambezielven er magisk. Sitte å se utover elven, på elefantene som bader, høre flodhestene snøfte og fuglene synge og å oppleve den spektakulære solnedgangen. Det er verdt å bruke noen dager i området rundt Victoriafallene.

Solnedgangen over Zambezi er spektakulær, Tongabezi lodge.

Er du i Livingstone så er det hyggelig å ta en tur inn til byen, spasere rund, stikk innom Mukuni Park curios markedet midt i sentrum og store Maramba matmarkedet. Du kan lese mer om Livingstone i artikkelen min "Livingstone - byen i mitt hjerte".

Jacaranda trærne i Livingstone er et syn

Du kan også dra på safari i Zambias minste viltreservat som ligger nydelig til langs elven og dra på båttur på Zambezi når du besøker Livingstone. Er du heldig så kan du se neshorn. Det er mulig å spasere helt opp til neshornene som voktes 24/7 av væpnede vakter for å hindre krypskyttere.

Det er spesielt å kunne spasere helt opp til neshornene. Du har med væpnede vakter som beskyttelse.
Vi var så heldige å se neshornmor med barn.

Jeg har bodd tre år i Livingstone så jeg er nok ekstra glad i stedet. Jeg har vært tilbake flere ganger den siste tiden, men litt spesielt var det at når vi besøkte stedet i september 2022 var det nøyaktig på dagen 50 år siden jeg kom hit første gang.

Herlig å nyte utsikten fra rommet vår på Tongabezi.

Du kan lese mer om Livingstone og Victoriafallene i artiklene mine.


Cruise på Chobe i elefantenes rike

Et lite cruise på Chobe elven med Chobe Princess er en fin og anderledes måte å være på safari.

Tenk å seile sakte oppover elven forbi elefanter, flodhester, fargerike fugler og kanskje se løver som kommer ned til eleven for å drikke. Tenk å sitte på dekk med et glass hvitvin å se den flammende røde solnedgangen og sovne inn til kvekkende frosker og gryntene flodhester. Dette er noe av hva du kan oppleve på et cruice på Chobe elven.

Det er elefanter over alt i Chobe, et vakkert syn

Chobe Nasjonal Park ligger i Botswana og er den parken som har størst elefantbestand i verden. Dette er virkelig stedet for deg som er glad i elefanter. Det er også et eldorado for fugleelskere.

Du kommer tett på de store elefantflokkene.
Er du glad i å fotografere fugler er dette et sted du bør besøke. Afrikansk fiskeørn.
Solenedgangene i Afrika er noe av det flotteste jeg vet, her på Chobeelven.

Zambezi Queen Collection seiler 2-3 dagers cruise på Chobeelven. Du kan enten reise med Zambezi Queen, den største båten, med 14 lugarer eller med de litt mindre båtene, Chobe Princess, med bare 4-5 lugarer. Etter mye reseach falt valget på Chobe Princess fordi disse båtene kan seile lengre oppover elven hvor det er mindre båttrafikk og rikere dyreliv.


Lugarene på båtene er romslige med toalett og dusj. Noen har en egen liten balkong. Jeg anbefaler at du prøver å få båten med 5 lugarer og da lugaren på øverste dekk.

Kikkerten er alltid lett tilgjengelig, det er mye å se langs land.

Du kan lese mer om safaricruise på Chobe her: "Safaricruise på Chobe - i elefantenes rike"


Safari i Chobe – til lands

Ønsker du heller en klassisk safari i Chobe National Park, så er det selvfølgelig mulig. Chobe er en av Afrikas flotteste og mest kjente parker med rikt dyreliv og en flott natur med elven som et naturlig midtpunkt.

Safari til lands er også en opplevelse i Chobe National Park

Chobe er mer enn noe elefantenes rike, men her finnes rikelig med sebraer, giraffer, ulike antiloper, løver og hyener. Det er også gode sjanser for å se leoparder og villhunder.

Water buck er det særlig mye av både langs Chobeelven og Zambezi. Dette er to hanner med sine flotte horn.

Vi valgte Ngoma Safari Lodge for de i selskapet vårt som ikke hadde vært på safari tidligere. Da tenkt jeg at en landbasert safari over tre dager var ideelt. Ngoma tilbyr også safari på elven som jeg anbefaler på det sterkeste.


Lower Zambezi National Park - et safariparadis

Lower Zambezi er stedet for deg som ønsker å se leoparder.

Lower Zambezi National Park, Zambia, byr på det virkelige ville og uberørte Afrika. Dette er et av stedene safari-connaisseurene sverger til. Jeg har knapt vært på et vakrere sted enn Lower Zambezi og Anabezi camp, og jeg har besøkt svært mange steder i Afrika. Så har du mulighet, dra hit!

Det kunne noen ganger virke som det hang en leopard i hvert tre så mange leoparder så vi.

Lower Zambezi er rene himmelrike for deg som elsker leoparder. Du er nesten garantert å få se leoparder her. Jeg tror vi til sammen så 5 ulike leoparder på de fire dagene vi besøkte parken og det er ganske uvanlig.

Vi var heldig å så det første valpekullet med villhunder når de kom ut av hiet.

Dyrelivet er usedvanlig rikt med store elefantflokker, løver, leoparder og til og med villhunder som du ikke finner så mange steder. Elven er full av flodhester og krokodiller. Er du fiskeentusiast så kan du prøve å fange en tigerfisk.

Lower Zambezi fremstår ofte som en velfrisert park noen har plassert ville dyr i, et usedvanlig vakkert sted.
Vi så også tre hannløver, et majestetisk syn.

Naturen sies å være spesielt pittoresk med store trær og elven, Zambezi, som snor seg gjennom området. Her kan du dra på både båttur og padletur.

En afrikansk fiskeørn sitter å ser på elefantene som rusler forbi.

Like du spenning så er det mulighet for safari til fots. Du kan dra på kanotur blandt flodhester og krokodiller, ikke helt ufarlig med det må være en unik opplevelse. Vi rakk bare båttur på elven i solnedgangen.


Anabezi Lodge hvor bare det beste er godt nok

Utsikt fra teltet vårt på Anabezi lodge.

Vi valgte å bo på Anabezi camp som ligger lengst inne i nasjonalparken. En nydelig camp, gode guider, hyggelig betjening og vakre omgivelser. Fordelen med Anabezi er at den ligger midt i smørøye for safari slik at du ikke trenger å kjøre så langt. Vanligvis er det få andre biler her da campen ligger ganske for seg selv. Jeg anbefaler at du tilbringer minst 4 dager i denne campen.

Det er et yrende dyreliv rett utenfor lodgen så du trenger ikke kjøre langt for å se dyr.

Du kommer til Lower Zambezi med en 30 minutters flytid fra Lusaka. Det er er utrolig flott tur da du flyr langs Zambezielven et godt stykke.

Flyturen fra Lusaka til Lower Zambezi går langs Zambezielven.

Lower Zambezi ligger i the Middel Zambezi Valley, øst for Lake Kariba. På den andre siden av elven, i Zimbabwe, finner du den noe mer kjente Mana Pools.

Reisen vår i Zimbabwe, Victoria Falls; Zambia, Livingstone; Namibia, Chobe; Lower Zambezi i Zambia

Lusaka - hotel Latitude 15, en kunstopplevelse

På Latitude 15 er det to nydelige svømmebasseng hvor du kan slappe av.

Skal du til Lower Zambezi må du stort sett ha et stopp i Lusaka. Jeg anbefaler Latitude 15, et spennende hotell fullt av kunst. Sørg for at du får litt tid på hotellet så du kan nyte fasilitetene. Kanskje du også skal legge inn litt tid for å se Lusaka. Byen er i ferd med å utvikle seg til å bli ganske kulturelt spennende metropol.

Latitude 15 er full av afrikansk kunst. Du trenger nesten en dag for å få med deg alt.

Når er den beste tiden å reise?

Den beste tiden for turen er i perioden juni-oktober for områdene Chobe og Lower Zambezi. Juni og juli kan det være svært kaldt om kvelden og morgenene, men tørt og sol så fin tid å reise på. På den andre siden kan oktober bli fryktelig varm. Anabezi og de fleste campene i Lower Zambezi er stengt i desember til mars da regntiden gjør det helt ufremkommelig.


Rovos Rail og Victoriafallene er perfekt året rundt og fint å kombinere med Botswana, Okavango deltaet eller Sør-Afrika. Jeg har som oftest reist hit i februar og mars da er prisene lavere.


Hvordan arrangere Afrikaturen?

Hvor er flyet vårt? Det ble litt forrvirring på flyplassen i Lusaka. Da var det godt å kunne ringe Elin og Graham i Get Africa Travel og så ble alt ordnet på et blunk!

Ønsker du tips og råd om hvordan du kan legge opp en tilsvarende tur eller andre turer til Afrika så kan du kontakte meg. Turen beskrevet over kan lett deles opp og kombineres med andre steder, feks Okavango Delta i Botswana og Sør-Afrika. Stort sett må alle bestillinger til safarilodger gjøres via et reiseselskap. For denne turen har jeg brukt GET Africa Travel . Det her alltid bra å ha et profesjonelt reisebyrå i ryggen.

Solnedgang over Zambezi

0 kommentarer

Comments


bottom of page