• Vibeke

Drømmereise til det sørlige Afrika

Updated: Dec 4, 2020


Drømmer du om å tøffe gjennom Afrika på verdens mest luksuriøse tog, Rovos Rail? Oppleve de mektige Victoriafallene? Cruise oppover Chobe elva på din egen lille husbåt og opplev det rike dyrelivet langs elva? Ikke minst, topp det hele med safari i en av Afrikas vakreste, villeste og mest dyrerike område og kanskje foreta en safari til fots? Jeg har drømt om å gjøre alt dette og planen var å virkeliggjøre drømmen i høst sammen med familie og venner, men så kom Covid-19 og turen er flyttet til september 2021!

Likevel har jeg lyst til å dele turen med deg for inspirasjon og så kan vi samme drømme oss litt vekk å håpe at det snart er tid for å reise igjen.

Bli med på reise til til hele fem Afrikanske land: Sør-Afrika, Zimbabwe, Zambia, Botswana og Namibia!

Vi går om bord på verdens mest luksuriøse tog, Rovos Rail

Turen fra Pretoria til Victoria Falls, starter tidlig om morgenen på Rovos Rail sin private togstasjon i Pretoria og nå trer du inn i en annen tid hvor reisen ble foretatt i ro og mak og med stil og eleganse.

På stasjonen serveres bobler som du kan nyte enten i den fine salongen med de myke stolene eller på terrassen utenfor ved vannliljedammen mens du beundrer toget.

Når tiden er inne, og Herr Vos, eieren av Rovos Rail, har ønsket deg velkommen, går du om bord og så er det bare å lene seg tilbake og nyte livet i de tre døgnene turen tar. Her serveres mat og viner i ypperste klasse og du kan kle deg i din fineste stas til middag!


I Zimbabwes mest kjente viltreservat Hwange stopper toget for safari før reisen går videre til den lille byen Victoria Falls som er togturens endestasjon.

Ønsker du å lese mer om livet om bord på Rovos Rail så sjekk ut blogginnlegget mitt om turen med toget fra Pretoria til Cape Town:

"Rovos Rail - verdens mest luksuriøse togtur?"


Hvor kan du bo i Pretoria

Hotellet vi bodde på er dessverre lagt ned grunnet Corona. Oppdatering vil komme når det er mulig å reise igjen. Du kan også ta kontakt og spørre om råd.

Opplev de mektige Victoriafallene

Victoriafallene er et mektig syn og verdt å oppleve fra både Zimbabwe og Zambia siden da inntrykket er ganske ulikt.


Dette er også stedet for deg som ønsker et adrenalinkick. Du kan bungee-jumpe fra broen over Zambezi, rafte og ta en helikoptertur over fossen.

Victoria Falls og Victoria Falls Hotel, Zimbabwe:

Tidlig på morgenen ankommer toget Victoria Falls i Zimbabwe. Vi tar inn en natt på Victoria Falls hotel, et utrolig vakkert, unikt hotellklenodium med en spektakulær utsikt mot Victoriafallene.


Hotellet ble bygd i 1904 for å huse arbeiderne som bygde jernbanen som var ment å gå fra Cape til Cairo. Vi var innom hotellet mars 2019og tenkte at her vil vi bo en gang!


Livingstone og Zambezielven

Et opphold ved Zambezielven er magisk. Sitte å se utover elven, på elefantene som bader, høre flodhestene snøfte og fuglene synge og oppleve den spektakulære solnedgangen.

Du kan besøke Victoriafallene, ta turen inn til den lille byen Livingstone, dra på safari i Zambias minste viltreservat som ligger nydelig til langs elven og dra på båttur på Zambezi. Er du heldig så kan du også se neshorn.

Det er mange flotte hoteller og lodger i område og vi har tidligere bodd på Royal Livingstone hotell, Toka Leya og River Club, fantastiske steder!

Utsikt over Zambezi fra The River Club som ligger i samme område som Tongabezi

Denne gange valget vi å prøve noe nytt, Tongabezi Lodge, en prisvinnende lodge som ligger helt nede ved floden. Stedet ser helt utrolig ut, sjekk og døm selv HER.


Du kan lese mer i blogginnleggene min om Livingstone og Victoriafallene.

"Victoriafallene - et av verdens naturlige underverk"

Hvor kan jeg bo ved Victoriafallene og Livingstone"

"Livingstone - byen i mitt hjerte"

Cruise på Chobe med Chobe Princess

Tenk å seile sakte oppover elven forbi elefanter, flodhester, fargerike fugler og kanskje se løver som kommer ned til eleven for å drikke. Tenk å sitte på dekk med et glass hvitvin å se den flammende røde solnedgangen og sovne inn til kvekkende frosker. Jeg tror dette er noe av det du kan oppleve på et cruise på Chobe.

Zambezi Queen Collection seiler 2-3 dagers cruise oppover Chobe. Du kan enten reise med Zambezi Queen, den mest luksuriøse og litt større båten, med 14 suiter eller med de litt mindre båtene, Chobe Princess, med bare 4-5 suiter. Etter mye reseach falt valget på Chobe Princess fordi disse båtene kan seile lengre oppover elven hvor den er mindre båttrafikk og rikere dyreliv.

Safari i Chobe – til lands

Ønsker du heller en klassisk safari i Chobe National Park, så er det selvfølgelig mulig. Chobe er en av Afrikas flotteste og mest kjente parker med rikt dyreliv og en flott natur med elven som et naturlig midtpunkt.

Chobe er mer enn noe elefantenes rike, men her finnes rikelig med sebraer, giraffer, ulike antiloper, løver og hyener. Det er også gode sjanser for å se leoparder, gepard og villhunder. Skulle du ha ekstra flaks kan du til og med se neshorn.


Ngoma Safari Lodge

Vi valgte Ngoma Safari Lodge for de i selskapet vårt som ikke hadde vært på safari tidligere. Da tenkt jeg at en landbasert safari over tre dager var ideelt. Ngoma tilbyr også dagssafari på elven.

Ngoma blir betegnet som «valley romance» og etter bildene å dømme så forstår jeg det. Fra rommet er det flott utsikt mot elven og du har ditt eget lille svømmebasseng på terrassen. Fellesområdene ser også flotte ut så jeg vil tro de fleste kan trive her, men jeg har ikke vært her. Se selv hva du synes HER.

Chobe er et populært safariområde og kan til tider være ganske folksomt så det viktig å velge en lodge som ligger i et av de mer rolige områdene og etter hva jeg har lest skal Ngoma gjøre det.


Lower Zambezi National Park

Lower Zambezi National Park, Zambia, byr på det virkelige ville og uberørte Afrika og ønsker du annerledes safariopplevelse så anbefales det å dra hit. Dette er et av stedene safari-connaisseurene sverger til.

Dyrelivet er usedvanlig rikt med store elefantflokker, løver, leoparder og til og med villhunder som du ikke finner så mange steder. Elven er full av flodhester og krokodiller. Er du fiskeentusiast så kan du prøve å fange en tiger-fish.

Naturen sies å være spesielt pittoresk med store trær og elven, Zambezi, som snor seg gjennom området. Her kan du dra på både båttur og padletur.


Like du spenning så er det mulighet for safari til fots hvor du kan nærme deg løver og elefanter, om du vil.

Lower-Zambezi og Mana Pools har lenge stått øverst på min ønskeliste så håper jeg at det blir tur i 2021!


Hvor kan du bo i Lower Zambezi og hvordan kommer du hit?

Det er en rekke fine camper i området, og du kommer hit med fly enten fra Lusaka eller Livingstone.

Chongwe Lodge, suits og house

Vi skal bo på Chonge Suits. Lodgen ligger helt nede ved elven og ser virkelig flott ut. Er du 4 eller flere kan det være aktuelt å leie Chongwe House. Stedet får fantastiske anmeldelser og tilhører et av Zambias beste safariselskaper, Time+Tide.


Chiawa Logde og Old Mondoro

Eies av det den samme familien og er blant de eldste lodgene i området. Chiawa og Old Mondoro skal være eksepsjonelle bra på fot-safari og kåret til vinner av det beste guiding teamet i Zambia, som ikke sier så lite for Zambia er kjent for å ha eksepsjonell gode guider.

Hva skriver andre om Lower Zambezi:

"Nestled between an imposing mountain escarpment to the north and the mighty Zambezi River to the south, the Lower Zambezi Valley boasts a variety of activities that few, if any, other destinations can offer. It’s often described by guests as their “happy place” because of its stunning scenery, peaceful riverside woodlands and abundant wildlife.

Breathe in the earthy scent of the river bank as you slip past wading elephants in your canoe. Get your hands on a glittering tiger fish before releasing it back to the water. Drift off to sleep with the sound of grunting hippos and whooping hyenas in the inky black night. Then wake up to birdsong as the sunrise reflects off the Zambezi and plays in the trees." Africa Travel Resources

Lower Zambezi ligger i The Middel Zambezi Valley, øst for Lake Kariba. På den andre siden av elven, i Zimbabwe, finner du den noe mer kjente Mana Pools.


Når er den beste tiden og reise?

Den beste tiden for turen er i perioden juni-oktober. Husk juni-juli kan være kalde om kvelden og morgenene, med rikelig sol. På den andre siden kan oktober bli fryktelig varm. Så det optimale er august-september.


Rovos Rail, Victoriafallene og Chobe kan besøkes hele året dog er Chobe best å besøke i den tørre tiden når dyrene kommer ned for å drikke i elven og dermed lettere å se.


Hvordan arrangere Afrikaturen?

Ønsker du tips og råd om hvordan du kan legge opp en tilsvarende tur eller andre turer til Afrika så kan du kontakte meg. Turen beskrevet over kan lett deles opp og kombineres med andre steder, feks Okavango Delta i Borswana. Stort sett må alle bestillinger til safari-lodger gjøres via et reiseselskap. For denne turen er det GET Africa Travel (jeg er ikke sponset), som har bistått meg. Det har vært særlig bra å ha et profesjonelt reisebyrå i ryggen i Korona-krisen.


Etterord

Jeg er heldig som har besøk alle de nevnte landene tidligere og jeg har reist med Rovos Rail, fra Pretoria til Cape Town. Jeg har ikke vært på cruise på Chobe elven og heller ikke i Lower Zambezi så det jeg skriver her er det jeg har lest meg til under planleggingen og hørt fra folk som har vært der. Områdene rundt Victoriafallene er jeg lommekjent for her har jeg både bodd og besøkt flere ganger, senest i mars 2019. Alle bilder er naturlignok fra andre Afrika reiser.

Solnedgang over Zambezi

0 comments