top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Livingstone – byen i mitt hjerte

Oppdatert: 30. nov. 2023


Gateliv i Livingstone

Jeg kom første gang til Zambia og Livingstone høsten 1972. Det var kjærlighet ved første blikk. Tre år tilbrakte jeg i denne litt søvnige turistbyen som ligger like ved a Zambezifloden og Victoriafallene. Dyrelivet var rikt og daglig traff vi på elefanter rett utenfor sentrum. Når vi kjørte langs elven - River Drive - så vi flodhester, apekatter, sebraer, impala og giraffer. Jeg reiste fra Livingstone i 1975 og først i 2011 kom jeg tilbake og fra da har jeg vært her jevnlig. Her slapper jeg av samtidig som det er mye å gjøre. Jeg har også klart å få med meg mange venner hit som jeg tror har likt seg. Ta en tur du også til Zambia og Livingstone og se de vakre Victoriafallene!

Gatelangs i Livingstone

Det er mye å se og gjøre i Livingstone og området rundt så skal du besøke stedet unn deg minst tre dager.


Den store attraksjonen er selvfølgelig Victoriafallene, se eget innlegg, og Zambezifloden, men det er mer å se. Livingstone har et flott lite viltreservat, Zambias minste, Mosi-oa-Tunya National Park. Her kan du se alle slags dyr, med unntak av rovdyr. Det spesielle her er at du kan se hvite neshorn som det eneste stedet i Zambia. Det er mulig å arrangere guided tur slik at du kan spasere helt opp til neshornene, en fantastisk opplevelse hvis guiden klarer å finne dyrene. Det er i det hele tatt ikke så lett å se neshorn uansett hvor du er på safari, med unntak av Namibia, der er det mange.


Hvis du tar en tur til reservatet be guiden også kjøre River Drive, veien langs elven. Det er veldig hyggelig her, flott natur og mange steder litt tropisk. Ta med deg en piknikkurv og stopp på en av rasteplassene. Bare se opp for apekattene de liker også maten du spiser.

Søstre på piknik ved Zambezi. 44 år etter vi flyttet hjem til Norge

Apekatten følger nøye med på et uoppmerksomt øyeblikk.

Der fikk den tak i kakene våre!

Stopp en liten time inne i selve byen og ta en titt på den spesielle edvardianske arkitekturen. Ta en tur innom suvenirmarkedet, Mukuni ved siden av Fairmount hotel og stikk innom Livingstone Museum. Her finner du en rekke arkeologiske og antropologiske utstillinger og originale journaler av Dr. Livingstone. Et lite museum det er verdt å få med seg.

Mukuni Park Curio Market

Livingstone er i dag mest kjent som stedet for de som liker et adrenalin kick! Rafting, bungee jumping, helikopter og kanoturer, fisking etter Tigerfish. Du kan også gjøre litt mer rolige aktiviteter som å spille golf og tennis.


Livingstone ble etablert i 1905 og i 1911-1935 var byen hovedstad i det som da var Nord- Rhodesia og nå Zambia. I 1935 ble Lusaka hovedstaden. Livingstone har en typisk edvardiansk arkitektur som du fortsatt kan se langs byens hovedgate. Den har ca 150.000 innbyggere.

Livingstone er i dag en stille og rolig by med kun ett trafikklys, men med et aktivt turistliv med flotte hoteller, lodger og mange aktivitet tilknyttet fallene og elven. Sjekk eget innlegg for hvor du kan bo.


En flokk med ung-hanner kommer ned for å bade i kveldingen

Hvordan kan jeg best oppleve Victoriafallene

Victoriafallene er verdt en tur i seg selv og mange kombinerer å se dette naturlige underverket samtidig som de drar på safari i Botswanan, Zimbabwe eller Zambia. Du kan lese mer om hvordan du best opplever Victoriafallene i min artikkel om "Victoriafallene - et av verdens naturlige underverk"


Hvor kan jeg bo ved Victoriafallene og Livingstone?

Når du skal besøke Victoriafallene er det et utall av overnattingsmuligheter, fra de mest luksuriøse til enkle backpacker steder. Jeg har laget en en oversikt i artikkelen "Hvor kan jeg bo ved Victoriafallene og Livingstone".


Hvordan kommer jeg til Victoriafallene og Livingsstone?

Vi har fløyet med fly fra Europa via Johannesburg og har brukt South African og Turkish Airways, men de fleste store flyselskapene flyr ned hit med 1-2 mellomlandinger.


Det går også fly fra flere steder i Øst Afrika slik at det nå er en mulighet å kombinere Kenya og Tanzania med Livingstone.


Vi har også kommet til Livingstone fra safari i Botswana og kjørt 1 time fra Kasane i Botswana til Livingstone .

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Commentaires


bottom of page