top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Safaricruise på Chobeelva – i elefantenes rike

Oppdatert: 30. nov. 2023


Solnedgangen på Chobeelva er magisk

Safaricruise på Chobeelven, Botswana, er en unik og magisk opplevelse hvor du har orkesterplass til en av Afrikas flotteste nasjonalparker. Få ting kan måle seg med å se dyrelivet fra båt. Du kommer så tett på dyrene som leker og koser seg i vannkanten mens de slukker tørsten.

Elefantflokkene langs elva er endeløse, det er elefanter over alt.


Båtsafari er en meget avslappende form for safari. Her kan du sitte på dekk å se dyrelivet som passerer forbi, mens du nyter en kopp kaffe eller kanskje et glass vin. Det er heller ikke det samme behovet for å stå grytidlig opp om morgenen som du vanligvis må på safari.

Det er herlig å nye dyrelivet fra båten.

Chobe Nasjonalpark regnes for å være et av de vakreste og mest dyrerike safariområdene. Mer enn noe er Chobe kjent for å være elefantenes rike med verdens største elefantpopulasjon.


På de store slettene langs elva gresser flokker med bøfler og sjiraffene trives godt her. Det er rikelig med ulike antilopearter og vi så særlig mange water buck og kudu i tillegg til de vakre impalaene. Apekatter og bavianer vil du kunne se og mange andre ulike dyre.


Båtsafari på Chobe gir deg en sjelden anledning til å se de enorme Nilkrokodillene. Du får også mulighet til å komme tett på flodhestene, noe som ikke er like lett fra land.

Aldri har jeg sett så mange og så store krokodiller, skremmende men fascinerende dyr.


Elvebreddene er også fulle av flodhester.

Fuglelivet langs elven er fenomenalt med sine 460 ulike arter er. Her finner du blant annet Egyptian Gees, Pel’s fishing owl, carmine bee-eaters, fiskeørn, storker, hegrer og kingfishers. For fugleelskere må dette være et himmelrike.

Langs elvebredden kan du oppleve et yrende fugleliv. Her er den majestetiske fiskeørnen.


Det er utrolig mange fasinerende fugler som her den Afrikanske skjestorken med sitt merkelige nebb.


Det er mange farer som lurer langs elven, ikke bare krokodillene, men også se den store Monitor Lizard som spiser både småfuglene og fugleeggene.

Hvis kattedyr står høyt på listen ville jeg kombinert et cruise på Chobe med safari på land. Det er store mengder løver i området, og det skal også være mulig å se leoparder, men jeg innbiller meg at disse dyrene kan være vanskeligere å møte på langs elven. Vi så i hver fall ingen kattedyr på vårt todagers cruise. Deler av reisefølget valgte å tilbringe tre dager på Ngoma lodge og de så løver.

African Spoonbill i flugt (afrikansk skjestork). Legg merke til det rare nebbet.

Chobeelven danner grensen mellom Botswana i nord og Namibia, Caprivi-stripen. Cruiset går fra Namibia, mens Chobe Nasjonalpark, hvor de dyrene er, ligger i Botswana.


Dette er det eneste området i verden hvor fire land møtes, Namibia, Botswana, Zambia og Zimbabwe.


Et cruise på Chobeelven er lett å kombinere med andre safariområder som Savute, Linyanti og Okavangodeltaet. Det er heller ikke langt til Hwange i Zimbabwe eller du kan gjøre som oss å besøke Lower Zambezi i Zambia som du kan lese mer om her. "Lower Zambezi, den ultimate safari i en av Afrikas mest naturskjønne villmarksområder."


Bavianfamilie på tur

Ønsker du å utforske Chobe Waterfront til lands kan jeg anbefale Ngoma Camp; et flott sted med fantastisk utsikt. Mer informasjon om dette stedet kommer senere.


Chobe Nasjonal Park

Chobe Nasjonalpark ligger nord i Botswana og med elven Chobe som en grense mot Namibia.

Allerede i 1967 fikk Chobe status som nasjonalpark og ble med det den første nasjonalparken i Botswana. Den har siden blitt utvidet og er i dag Botswanas tredje største park og på størrelse med Viken fylke.

Mer enn noe er Chobe kjent for sine 50.000 elefanter, her er det elefanter hvor du enn ser.


Parken kan deles i tre områder:

  1. Chobe waterfront; den mest besøkte delen og som ligger langs Chobe elven. Du når Chobe waterfront lett fra Victoriafallene og Kasane.

2. Linyanti ofte kalt «lille Okavangodelta». Et av Botswanas beste safariområde. Her ligger noen av Botswanas beste camper som den spektakulære campen Kings Pool som vi har besøkt.

3. Savute, kjent for løveflokker som jakter på elefanter.Parken har «The Big Five», med unntak av neshorn. Besøker du Livingstone kan du benytte deg av muligheten til å se neshorn i Mosi-oa-Tunya nasjonalpark.


Elvebåten – Chobe Princess


Båtene som går på Chobe må ikke forveksles med cruiseskip i klassisk forstand. Dette er små husbåter som flytter seg sakte på elven. Det er 4 båter på Chobe hvor du kan overnatte og disse neies av Mantis-gruppen.

Zambezi Queen er den største båten med 14 lugarer. Chobe princess I, II, III er mye mindre og hvor to av båtene har 4 lugarer og en har 5 lugarer. Det finnes alt fra 2-4 dagers cruise. Vi var på et to dagers cruise som gav oss nok tid til å oppleve dyre- og fuglelivet langs elven.

Vi valgte å bo på Chobe Princess da disse båtene har mulighet til å seile litt lengre oppover elven og vekk fra det ofte ganske folksomme Kasaneområdet.


Vår båt hadde 5 lugarer og jeg anbefaler denne båten pga lugaren på det øverste dekket – som du må sikre deg. Utsikt her er utrolig og selv om uteområdet er åpent for alle får du stort sett ha det for deg selv.

Livet ombord på Chobe Princess er herlig.

Båtene er utrolig lekkert innredet. Lugarene er romslige, med eget bad og 1-2 av lugarene har en liten balkong hvor det er herlig å sitte å se på dyrelivet. Maten og vinene er helt topp; variert, sunn og delikat. Du lever godt på Chobe Princess, dette er virkelig på alle måter et luksuscruise. Det er også hyggelig at båtene er så små da du har god mulighet for å bli godt kjent med de andre passasjerene.

Lugarene på båten er store og romslige med eget bad og noen har også balkong.

Når du skal på safari brukes små lettbåter som gjør det mulig å komme helt inntil elvebredden og veldig tett på dyrene og fuglelivet. Ønsker du å ta det med ro kan du bare bli ombord i båten da du ser rikelig med dyr herfra også.

Mantis er en sørafrikansk hotellgruppe startet i 2000 og er fundamentert på konservering av naturen og bærekraft. Deres fokus er på økoturisme og de har i dag hoteller og lodger over hele verden i tillegg til de 4 cruisebåtene på Chobeelven.


Når er den beste tiden for cruise på Chobeelven?

Den beste tiden å dra på cruise på Chobe er den tørre perioden fra juni til oktober. Det er da dyrene søker ned til elven for å drikke. I regntiden vil dyrene trekke mer inn i skogen. Husk at juni og juli kan bli meget kalde, mens oktober kan bli svært varm. Vi valgte å dra i september, et perfekt tidspunkt.


Hvordan kommer du hit og hvor i Afrika renner Chobeelven?


Chobe ligger helt nord i Botswana og ca 2 timer kjøring fra Victoriafallene. I 2021 ble bro over elven ved Kazungula åpnet; noe som gjør det enda enklere å kjøre til Chobe. Når du skal på cruise går du ombord i Namibia så det blir en del grensepasseringer, men frykt ikke, dette går utrolig effektivt for seg. Grensestasjonen mellom Botswana og Zambia er nye, flotte og effektive.

Verdens søteste og minste grensestasjon? Sjekk teksten på skiltet - her har de humor.

Den lille grensestasjonen i Namibia må være blant verdens minste og veldig koselig. Du kan også fly til og fra Kasane internasjonale flyplass fra Okavango deltaet og Johannesburg.

Deilig med en egen liten balkong.

Denne turen lar seg fint kombinere med safari i Botswana, Zambia og Zimbabwe.


Les mer:

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page