top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Botswana – juvelen i kronen

Oppdatert: 18. aug. 2020
Vakker, uberørt og variert natur, rikt dyreliv, flotte camper og få turister, det er dette som gjør safari i Botswana så unikt. Det finnes ikke et flottere safariland enn Botswana og jeg har vært så heldig å få besøke Botswana flere ganger – dette er den største juvelen bland alle de fantastiske safarilandene.


Hovedattraksjonene i Botswana er det store innlandsdeltaet Okavango og Chobe nasjonalpark som ligger helt i nord mot grensen til Zambia. Både Okavango og Chobe har et rikt og variert dyreliv. Chobe er elefantenes hjemland, «home of giants» og det sies å være minst 50.000 elefanter her. Så vil du se elefanter - dra til Chobe.


Det er også mulig å ta et 5* luksuscruise oppover Chobe-elven, med Zambezi Queen, Jeg har ikke tatt dette cruiset, men det står høyt på ønskelisten.


Drar du lengre sør i landet er det også spektakulære dyre- og naturopplevelser spesielt i Kalahariørkenen og Makgadikgadi, med Afrikas nest største sebra og gnu migrasjonen som skjer rundt mars og ikke minst, her kan du oppleve de store Kalahariløvene.


En reise til Botswana er flott å kombinere med Victoriafallene i Zambia og Zimbabwe og Sør Afrika. Det er også mange som kombinerer Botswana med en tur til feks Mauritius. Botswana ligger ikke ved havet så her er det ikke muligheter for strandliv.


Hvorfor Botswana?

Safari i Botswana er min desiderte favoritt. Naturen er så uberørt og mangfoldig og du kommer tett på dyrene. Årsaken til dette er at Botswana har evnet å holde nivået på antall turister nede. Botswana tok et strategisk valg og utviklet turismen basert på høy verdi og lavt økologisk fotavtrykk. De har satset på små camper som ligger spredt. Dette gir deg den unike naturopplevelsen hvor du kan nyte dyrene i fred og ro uten mange biler. Ofte kan du kjøre en hel dag og knapt se andre bil. Dette er en opplevelse du har få andre steder på safari.


Det andre som gjør Botswana så unikt er at naturen er så variert. Du har savanner, skog, kratt, små sjøer og elver, alt innen et lite område. Dette gir en variert opplevelse, med klassisk safari, båt-og kano/mokoro turer. Det er helt utrolig å padle gjennom deltaet i en Mokore (tradisjonelt uthulet trestamme, i dag i aluminium).


En reise til Botswana er unikt og eksklusivt, vilt og vakkert med mye dyr, rett og slett en fantastisk opplevelse. Et paradis for naturelskere.


Men, alle paradiser har en slange og nedsiden med Botswana er at det er dyrt. Snakke med en god reiseoperatør så vil de kunne finne alternativer for de fleste lommebøker.


Når skal jeg dra?

Du kan dra hele året til Botswana og selv velger jeg å dra utenfor høysesongen både for det er billigere og færre folk.

April-Oktober:

Dette regnes som den beste tiden å reise til Botswana. Regntiden er slutt og Okavango deltaet fylles opp med vann. Når du kommer ut i oktober kan det bli svært varmt og tørt, men dyrelivet er på topp.

Juni-August:

Okavango deltet er nå fylt av vann, med topp i juli og deltaet er på sitt aller vakreste. Det er også den dyreste tiden å dra. Hvis villhunder står på programmet så kan det være vanskelig å se de på denne tiden da de har gått i hi for å føde.

November-Mars:

Regntid, den «grønne tiden». Det kan hende at noen camper i Okavango er stengt, men det meste vil være åpent.

Februar-Mars:

Slutten av regntiden. Vi har alltid vært på denne tiden da det er mye billigere og du kan ofte få gode dealer på campene. Velger du riktig camp så får du også sette vann i deltaet og selv om vi har hatt regn har vi aldri opplevd dette som et problem. Dyrelivet har alltid vært rikholdig. Se etter en såkalte «våt camp» som har vann hele året eller en kombinasjonscamp som også har tilgang på vannbasert opplevelser. Mars er også måneden å se sebra og gnu migrasjonen i Kalahari, enten i Nxai eller Makgadikegadi pans. Migrasjonen her er den nest største i Afrika. Dette er også en tid du ser mange unger da dyrene stort sett føder i regntiden.


Hvilke dyr kan du se i Botswana.

Dyrelivet i Botswana er mangfoldig og rikt. Du ser det meste. Utallige arter antiloper, sjiraff, sebra, flodhester og krokodiller, store horder bøfler, rikt på løver og leoparder. Dette et av de beste stedene å se villhund, en av Afrikas mest sjeldne og utrydningstruede dyrearter.

Botswana er elefantenes hjemland med 1/3 av verdens elefanter. Botswana ser ut til å fått kontroll over krypskytingen. Det eneste Afrikanske dyret som det er vanskelig å se i Botswana er neshorn. Jeg har her måtte ty til Mosi-oa-Tunia viltreservat i Livingstone, Zambia for å se neshorn.


Vær oppmerksom på at selv om det er mye dyr så er dette safari i villmarken og ikke i en zoologisk hage noe som betyr at det ikke alltid er like enkelt å finne dyrene. Det er imidlertid dette som gjør en safari så uendelig spennende, at en må lete etter dyrene, og man finner dem stort sett med litt tålmodighet.Fakta om Botswana

Kalahariørkenen dekker 1/3 av Botswana. Det er 2 mill innbyggere og hovedstaden er Gabarone. Landet ble frigjort i 1966 – og har hatt et stabilt styre. Se filmen «A united kingdom». Filmen baserer seg på boken til Susan Williams « The Colour Bar», kjærlighetshistorien mellom det som skal bli Botswanas første president og en engelsk kvinne som senere blir hans kone.

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page