top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Victoriafallene – hvor kan du bo?

Oppdatert: 30. nov. 2023


Det er mange flotte steder å bo rundt Victoriafallene, både på Zambia og Zimbabwesiden av Zambezielven, og det finnes noe for enhver smak og lommebok. De fineste stedene ligger langs elven, små eksklusive lodger. Rett ved Victoriafallene har du søsterhotellene Royal Livingstone og det noe rimeligere, Zambezi Sun. Begge hotellene har ubegrenset tilgang til Victoriafallene, noe jeg synes er en stor fordel.


Inne i selve Livingstone har du flere enklere hoteller som New Fairmont hotel og backpacker stedene Jollyboys Backpackers og Livingstone Backpackers. Alle disse stedene har fri shuttel til Victoriafallene som ligger ca 8 km fra Livingstone.


Du kan også overnatte på det legendariske Victoria Falls Hotel. Dette hotellet ligger riktignok i Zimbabwe men det tar ikke mer enn ca 20 minutter å kjøre.


Vi har bodd på Tongabezi, Royal Livingstone, Toka Leya og The River Club. Jeg kan varmt anbefale alle stedene. Se beskrivelsen nedenfor.

Gatelivet i Livingstone

Tongabezi - romantikk ved Zambezielven

Solnedgang over Zambezi

Skal du dyrke romantikken er Tongabezi stedet for deg. Logden passer også for alle som bare ønsker å nyte livet i spektakulære omgivelser ved Zambezi. Tongabezi ligger helt nede ved elven med fantastisk utsikt. Mat, service og aktiviteter har topp kvalitet på denne prisbelønnede økolodgen.

Walking safari for å se neshornene

Det er ekskursjon til Victoriafallene, lokale landsby, Livingstone, Mosi-oa-Tunya Nasjonal Park og selvfølgelig tur på Zambezi i solnedgangen. Dette er et topp sted å slappe av enten etter safari eller før.

Finnes det noe mer romantisk enn middag på Zambezi i solnedgangen
Utsikt fra rommet vårt

Conde Nast har tildelt Tongabezi prisen som et av verdens 20 beste hoteller, 12. beste lodge i Africa og beste lodge i Zambia.


Royal Livingstone - det beste stedet for en "sundowner"

Royal Livingstone er et nydelig hotell i kolonistil som ligger like ved inngangen til Victoriafallene og langs Zambezi. Hotellet har direkte adgang til fallene slik at du kan gå inn så ofte du vil uten å betale. Søsterhotellet, Zambezi Sun, ligger i samme parkområde og kan være et godt og rimeligere alternativ. Begge hotellene har store svømmebassenger og gode restauranter.

Her kan du sitte ute under stjernehimmelen i den Afrikanske natten.


Royal Livingstone har også et nydelig spa som ligger i små hytter langs elven. Dette er et av de nydeligste spaene jeg vet om.


Det beste med Royal Livingstone er uteservering helt nede ved elven. Her kan du nyte verdens flotteste solnedgangen. Dette stedet elsker jeg og er stadig tilbake.


Hotellet ligger i Mosi-oa-Tunya National Park så du møter både sebraer, giraffer, apekatter og impala i hotellets hage.


I parken til Royal Livingstone går dyrene fritt omkring.

Mitt favorittsted for en sundowner.

Solnedgang over Zambezi

Toka Leya - en safari lodge ved Zambezi

Litt lengre oppe langs elven ligger lodgen Toka Leya, en Wilderness safari camp. Lodgen ligger vakkert til ved elven med et stort svømmebasseng og flotte uteområder. Maten er meget god og de har også en stor utendørs pizzaovn hvor du kan lage din egen pizza. All mat og drikke er inkludert i prisen. Oppholdet inkluderer også tur til fallene, safari i Mosi-oa-Tuna National Park og ikke minst de tar deg med på en liten walking safari for å se på de hvite neshornene. Det er båttur på elven i solnedgangen med et yrende fugleliv, flodhester, krokodiller og elefanter.

Toka Leya ligger nydelig til ved Zambezi

Bor du på Toka LEya tar de deg med på walking safari for å se neshorn

Du kommer ganske tett på neshornene

The River Club - sjarmerende nostalgi

The River Club ligger ca 18m fra Livingstone og består av et et gammelt Edvardiansk hovedhus og 11 store suiter som ligger i hvert sitt hus med flott utsikt over Zambezi. Dette er et veldig romantisk sted med en spektakulær solnedgang. Fra hagen kan du observere elefanter som koser seg langs vannkanten.


Tur til fallene og Mosi-oa-Tunia National Park er inkludert i prisen og ikke minst sun-downer på elven. All mat og drikke er også inkludert i den nokså høye døgnprisen.

Rundt The River Club er en 2 km innegjerdet sti - ikke så lang, men likevel nok til at en får litt mosjon. Svømmebassenget er stort og har utsikt over Zambezi.


Hyttene har fantastisk utsikt over Zambezi
Lunsj med utsikt over ZambeziDet best er å nyte en kopp kaffe i soloppgangen

New Fairmount hotel har jeg et spesielt forhold til. Når vi flyttet til Livingstone på 70-tallet tok det tid å få hus så vi bodde to måneder på dette hotellet. I mars, 2019, besøkte min søster og jeg hotellet. Det ble en tur i nostalgiens tegn. Mye er forandret, men mye er også med det samme. Vi fikk en grundig omvisning av rommene og alle fellesarealene.


Hotellet har et stort basseng og en restaurant. Det ligger sentralt midt i byen. Absolutt et alternativt hvis du har lyst til å bo sentralt og litt billigere enn de andre hotellene jeg beskriver, men selvfølgelig en helt annen standard. Hotellet reklamerer med at de har gratis shuttel til Victoriafallene.


Tilbake til barndommen. Omvisning på New Fairmount hotel

Dette ikoniske hotellet ble bygd i 1904. Opprinnelig var det tiltenkt som hotell for de som arbeidet på jernbanen fra Cape til Kairo. Det ble nok ikke noe av denne jernbanen, men du kan ta toget fra Cape til Dar-es-Salam, med Rovos Rail. Rovos Rail har også en tur mellom Victoria Falls og Pretoria. Jeg har bodd på hotellet på 70-tallet, men ikke vært der siden. Nå ville skjebnen det slik at på vår tur til Zambia våren 2019 landet flyet i Victoria Falls i stedet for Livingstone. Da var vi så heldige at vi fikk et lite stopp på hotellet slik at vi fikk sett oss rundt. Et flott sted, så her skal jeg bo neste gang!

Min søster Solveig utenfor Victoria Falls Hotel, Zimbabwe


Hva kan du gjøre i Livingstone og Victoriafallene?

Victoriafallene er verdt en tur i seg selv og mange kombinerer å se dette naturlige under samtidig som de drar på safari i Botswanan, Zimbabwe og Zambia. Du kan lese mer om hvordan du best opplever Victoriafallene i min artikkel om "Victoriafallene - et av verdens naturlige underverk"


Besøker du Victoriafallene er det også verdt å ta en tur inn til den lille byen Livingstone ikke minst for å oppleve det vanlig folkelivet i Zambia. Byen har vært hovedstad i Nord-Rhodesia (nå Zambia) og ble på et tidspunkt regnet for en av Afrikas vakreste byer. Den er nok ikke det lengre men har mange interessant bygninger, godt museum og ønsker du å handle lokal kunst ta turen til markedet Mukuni. Du kan lesse ler i min artikkel "Livingstone - byen i mitt hjerte"


Hvordan kommer du til Livingstone og Victoriafallene?

Vi har fløyet med fly fra Europa via Johannesburg og har brukt South African og Turkish Airways, men de fleste store flyselskapene flyr ned hit med 1-2 mellomlandinger.

Det går også fly fra flere steder i Øst Afrika slik at det nå er mulig å kombinere Kenya og Tanzania med Livingstone.


Vi har også kommet til Livingstone fra safari i Botswana og da kjørt 1 time fra Kasane i Botswana.

0 kommentarer

Comments


bottom of page