top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Rundtur i Provence – lavendel, vin og koselige landsbyer

Oppdatert: 17. jul. 2023


Besøk Provence i begynnelsen av juli og du får en blomsteropplevelse du sent vil glemme.

Bølgende lavendelåkre, pittoreske små landsbyer, deilig rosevin og god mat er det som preger Var-regionen i Provence og området rundt Gorges du Verdon.

Det er mye herlig rosèvin i Provence. Et godt valg er vinen fra Chateau Bern

Dette er stedet for deg som like å nyte livet, men også for deg som liker å være aktiv. Du kan bade i Lac de Sainte Croix og padle oppover den spektakulære Verdon-elven med sitt karakteristiske turkise vann og stupbratte fjellsider. Ikke minst finner du rikelig med flotte turstier. i området Om kvelden kan du sitte under oliventrærne mens du smaker på den lokale maten og vinen.

Den vakre landsbyen Moustiers-Sainte-Marie.

Det er deilig å ta turen innover i landet noen dager når du ferierer på Rivieraen. Her er det roligere, litt færre turister og en nydelig natur. Små koselige landsbyer ligger tett i tett som Tourtour, Saint Crox du-Verdon, Moissac Bellevue og den flotteste av dem alle; Moustiers-Sainte-Marie.

Det er mange flotte steder å gå tur rundt Lac de Sainte Croix. Her går vi tur på innsjøens sørside.

Besøker du regionen i slutten av juni, begynnelsen av juli er kanskje den største attraksjonen de vakre lavendelåkrene på Valensol-platået; et overveldende syn. Særlig vakkert blir det kombinert med solsikker.

Jeg blir like overveldet av alle blomstene hver gang jeg besøker Valensol-platået.

Moustiers-Sainte-Marie – Frankrikes vakreste landsby?

Det er en flott tur å spasere opp til den vakre, lille kirken.

Høyt opp i fjellsiden, kilt inne i spisse kalksteinsklipper, finner du den nydelige landsbyen Moustiers-Sainte-Marie; viden kjent for sin fajanse og fantastiske mat.


Når du er i landsbyen må du legg merke til den lille stjernen som henger mellom klippene. Historien rundt stjernen er ukjent, men den skal ha hengt der siden middelalderen. Stjernen har riktignok vært byttet ut flere ganger og dagens stjerne er ca 50 år gammel. Dessverre har jeg ikke klart å fange stjernen på noen av bildene mine.


Det er koselig å vandre i de små gatene i Moustiers-Sainte-Marie

Det er det utrolig hyggelig å rusle rundt i landsbyens små smug, stikke innom en av fajansebutikkene og er du sulten, er det mulig å nyte provencalske delikatesser. Har du lyst til å dra på piknik kan du besøke den lille butikken ved utkanten av landsbyen som selger fantastiske gode oster, skinker, rykende ferskt brød og iskald rosevin!

Moustiers-Sainte-Marie har vært senter for fajanse siden 1600-tallet. En av de beste keramikk-atelierene er Atelier Soleil som det er bilde av ovenfor. Du kan besøke selve verkstedet som ligger 15 min spasertur nedenfor sentrum eller butikken inne i landsbyen. Atelier Soleil leier også ut to små leiligheter i verkstedet sitt, et utrolig hyggelig sted å bo, les mer nedenfor.

Utsikt over Moustiers-Sainte-Marie.

Du må ta turen opp til kapellet Notre-Dame de Beauvoir og orker du de 262 trappetrinnene, blir du belønnet med en flott utsikt. Du må også besøke kirken som ligger her med sin vakre altertavle og glassmalerier. Kapellet Notre-Dame de Beauvoir er opprinnelig fra 1100-tallet og ble sist renovert på 1500-tallet. Stilen er en blanding av romansk og gotisk. Stedets kristne historien strekker seg imidlertid enda lengre tilbake i tid for det har vært kirke her helt siden 900-tallet.


På 1600-tallet ble kirken kjent for at dødfødte barn fikk livet tilbake når de ble døpt her.

Moustiers-Sainte-Marie, er et sted de


fleste drar på dagstur. Jeg anbefaler på det sterkeste at du overnatter da det er mye å se og gjøre her. På ettermiddagen og kvelden når de fleste turistene har dratt, kan du nyte stedets atmosfæren i fred og ro.

På plassen foran kirken Notre-Dame de Beauvoir finner du noen av stedets beste restauranter som Les Santons.

Ønsker du å bade eller ta en båttur kan du dra ned til Lac de Sainte-Croix. Du kjører dit fra Moustiers-Sainte-Marie på ca 10-15 min eller du kan spasere på en drøy time. Det er også mulig å leie sykkel. Kart og informasjon om alle turstiene i området får du på hotellet eller på turistinformasjonen.


Besøk Lac de Sainte-Croix og Georges du Verdon, Frankrikes Grand Canyon

Lac de Sainte-Croix som ble laget i 1971-1974.

Lac de Sainte-Croix og Verdon elven er et populært feriested, særlig blant franskmenn, Den kunstige innsjøen Sainte-Croix er deilig å bade i og du kan leie båt eller kano for å komme deg oppover Verdonelven med sine stupbratte imponerende fjellsider og det karakteristiske turkisfargede vannet. Det er magisk å padle oppover elven.

Verdonelven kutter ut en ravine på 700m gjennom kalksteinsmassene.

Georges du Verdon er den største canyonen i Europa. Dette skal også være et himmelrike for klatrere og andre ekstremsportere.

Når du kjører rundt Lac de Sainte-Croix så ta et stoppe i landsbyen Sainte-Croix-du-Verdon på vestsiden av innsjøen et vakkert sted hvor det også er mulig å overnatte eller ta en matbit på veien som feks på Le Comptoir (vi har ikke besøkt restauranten, bare sett det utenfra).

Nyt utsikten fra landsbyen Sainte-Croix-du-Verdon,

Det er mange flotte turstier i området rundt Lac de Sainte-Croix. Noen er bratte og krevende, mens andre er enkle rusleturer. Vi tok en tur på stien la Colle l`Olivier. Denne finner du ved å kjøre hovedveien på platået østover fra Moustiers-Sainte-Marie (ikke kjør ned til sjøen). Stien fører deg gjennom et vakkert landskap ned til elven. Turen er ikke spesielt krevende for turvante nordmenn, men husk gode sko.


Hvor kan du bo i Provence?

Hotell La Bastide du Calalou er en provencalskperle

Det er mange hyggelige, små hoteller i Verdon regionen i Provence. Dette er et svært populært område så etter min erfaring fylles hotellene fort opp så vær tidlig ute med å bestille, særlig om du ønsker å bo i selve Moustiers-Sainte-Marie. Liker du å campe er det mange campingplasser i området.


Vi har bodd tre steder når vi har besøkt Verdonregionen; Atelier Soleil i selve Moustiers-Sainte-Marie, La Bastide du Calalou på sørsiden av Lac de Sainte-Croix og La Bastide de Tourtour i Tourtour


Hotell La Bastide du Calalou – klassisk Provence

Skal du bo på La Bastide du Calalou så sørg for å bestill en suite med balkong.

La Bastide du Calalou er som tatt ut av et maleri fra Provence der det kneiser majestetisk under den lille landsbyen Moissac Bellevue. Bastiden er omgitt av en sjarmerende park med store, gamle oliventrær og en storslagen panoramautsikt utover dalen Aups.


La Bastide du Calalou gir den ekte gode Provence følelse og har blitt en av våre favoritter.

Fra rommet har du en nydelig utsikt over den store parken som omgir hotellet.

Hotellet har et stort svømmebasseng og tennisbane, så her er nok å gjøre uten å bevege seg for langt. Det er imidlertid mye å se i nærheten som for eksempel landsbyen Moustiers-Sainte-Marie, Lac de Sainte-Croix og lavendelen på Valensol-platået.

Du må også ta turen opp i landsbyen Moissac Bellevue. Det er et hyggelig sted å rusle rundt og du får et vidt utsyn over Aupsdalen. Restauranten som ligger på torget har god mat, hvis den er åpen, det var den dessverre ikke sist vi var her.

Utsikten fra Moissac Bellevue er nydelig og verdt en tur.

Moissac Bellevue er et meget pittoreskt lite sted.

Trenger du mosjon og ønsker å bade kan du kjøre 20 minutter vestover til Quinson, nedre Georges du Verdon. Her er det fint å svømme i elven, padle eller spasere, alt i en nydelig natur. NB! Skal du leie båt, så husk pass!


Hotellets betjening er ellers veldig behjelpelig med å vise deg hvor det er fint å gå tur, for det er mange muligheter i nærheten av La Bastide du Calalou.

Lower George du Verdon ved Quinson. Det er en flott tursti som går i fjellveggen langs elven. Du kan så vidt se litt av den på bildet. Dette er også et nydelig sted å padle og bade.

Om kvelden kan du la roen senke seg mens du sitter under oliventrærne og nyter den gode maten og vinen som stedet kan varte opp med. Dette er et gourmetsted av ypperste klasse.


La Bastide du Calalou er virkelig et sted for livsnytere!

Restauranten på hotellet ligger nydelig til under store oliventrær.


Føl deg som en greve på La Bastide de Tourtour

La Bastide de Tourtour ligger vakkert til med en spektakulær utsikt over Vardalen
Bastiden har et flott basseng og nydelig utsikt.

Tourtour er en vakker liten landsby der den kneiser på en fjelltopp med en fantastisk utsikt. over landskapet. Beliggenheten har gitt opphav til kallenavnet "landsbyen i skyene" og Tourtour er på listen over Frankrikes vakreste landsbyer. Historien til Tourtour, som betyr fjelltopp, strekker seg helt tilbake til 1100-tallet og du finner mange historiske bygninger her, ja, hele tre borger som er mye for se så liten by. Dette er et hyggelig lite sted og på torget finner du mange koselige restauranter.

Tourtour er et nydelig sted det er verdt å stoppe i.

Ønsker du å overnatte kan du gjøre det på den vakre La Bastide de Tourtour. Hotellet har et stort basseng, en vakker hage og tennisbane. Det er veldig hyggelig å spise middag på hotelles restaurant mens du nyter utsikten.


Tourtour er absolutt verdt et stopp.

Kirken Saint Denis i Tourtourhar røtter tilbake til 1100-tallet.

Bo på kereramikkverkstedet Atelier Soleil i Moustiers-Sainte-Marie

Atelier Soleil har både et keramikkverksted og to små leiligheter for utleie.

Atelier Soleil er et hyggelig og sjarmerende lite sted. Her er kun to små leiligheter med en egen liten uteplass. Rommene er smakfullt innredet med stedets egen keramikk og kunst. Hver morgen ble frokosten hengt på døren med ferske croissant, bagetter og appelsinjuice som du kan nyte i hagen. Være obs på at stedet ikke har aircondition.

Det er hyggelig å sitte på uteplassen å nyte frokost og lunsj.

Stedet ligger en 10 minutters spasertur nedenfor landsbyen Moustiers-Sainte-Marie. I samme gate finner du også det kjente hotellet og spisestedet med en Michelin stjerne; La Bastide de Moustiers.


Hvordan kommer du til Verdon regionen i Provence?


Du kjører fra Nice til Lac de Sainte-Croix på ca 2,5 t. Først tar du motorveien til Fréjus og er det en hyggelig kjøretur innover i landet på små snirklede veier gjennom vingårder, landsbyer, vakker natur – her er det mye å se langs veien. Vi stopper gjerne i Tourtour og ofte tar vi en overnatting på bastiden før vi kjører videre innover i landet.


Et annet flott sted å stoppe er Mougins. Du kan lese mer om dette stedet her; "Mougins - kunstnerlandsbyen"

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page