top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Winchester – Møt våren i Sør-England

Oppdatert: 26. mar. 2020


Et av de flotteste stedene å oppleve våren er i Sør-England. Den kommer tidlig og varer lenge. Snøklokkene og krokoksene dukker opp alt i slutten av januar og påskeliljene følger tett etter. Her finner du magnolia og camellia trærne som blomstrer i alle slags farger, fruktblomster og selvfølgelig tulipaner og rododendron. Ja, det er virkelig et syn og England er full av parker og hager en kan besøke. Så er du hageelsker er England virkelig et eldorado.

Jeg elsker hager og jeg elsker våren når alt begynner å spire og gro. Vi var så heldige å få bo i Winchester et år. Jeg hadde ikke besøkt stedet før, men jeg falt helt pladask. Winchester ligger i Hampshire ca 1 time kjøring sør fra Heathrow eller du kan ta tog fra London. Ønsker du å se litt mer av England anbefale jeg turen til Winchester. Det er mye å se her av historiske steder og natur i tillegg til blomster og hager. Jeg synes dette er en av de aller vakreste byene i England!Puber, spisesteder og overnatting

Winchester har utallige gode restauranter, puber og kafeer. Min desidert favoritt er Wykeham Arms, . Dette er en pub i klassisk engelsk stil, med fyr på peisen, stamgjester og bordene er gamle skolepulter. Her er alltid stappfullt og maten i restauranten er nydelig. Skal du spise bør du bestille. Du kan også bo på Wykeham Arms, rommene er koselige og store. To andre puber jeg alltid besøker er Black Boy og Bishop on the Bridge hvor det er spesielt hyggelig å sitte ute hvis været er fint.

Puben Wykeham Arms. Alltid like koselig å ta turen hit.

Et annet favoritt spisested er Hotel du Vin. Jeg like særlig godt å bo her om våren og sommeren da de har en hyggelig hage. Hotel du Vin er en liten hotellkjede og de holder til i typiske gamle "town-house".


Ønsker du å bo herskapelig kan du gjøre det på Lainston House. Hotellet ligger litt utenfor byen ca 15 minutter å kjøre. Vi har ikke bodd her, men vært innom for en afternoon-tea og spasert litt rundt i den store parken. Dette er et sted for avslapping og å nyte den engelske landsbygda. Stedet er virkelig flott.


Hva kan du se og litt historie

Winchester har en lang historie og var Englands første hovedstad frem til normannerne erobret landet i 1055 og flyttet hovedstaden til London.


Winchester, med sine 45.000 innbyggere domineres av Winchester Cathedral fra 1100-tallet. Kirken er enorm, faktisk en av de største katedralene i Europa og mange kjente størrelser er begravet her; bla forfatteren Jane Austen som bodde i Winchester da hun døde.


Midt i byen finner du Storhallen og der henger kong Arthurs runde bord. Det er nok ikke originalen da bordet er datert fra 1300-tallet, men det er en stor turistattraksjon. Hallen er vel verdt et besøk og er det eneste delen av det kongelige palasset, Winchester Castle fra 1067, som er bevart. Storhallen gjennomgikk en oppbygging mellom 1222 og 1235, og det er dette som du ser i dag. Ta også turen i den lille hagen, Queen Ellenor’s garden på baksiden av hallen. Dette er en rekonstruksjon av en hage fra landsbygden slik den så ut på det 13. århundre og plantene som er her er også de som ble brukt på den tiden. Tidlig middelalder hage - eksakt kopi av hvordan en hage så ut på den tiden. Plantene som ble brukt hadde ofte en symbolsk mening.

Queen Ellenor’s garden

En annen historisk attraksjon er Winchester college, som er det eldste private college i England og er fortsatt i full drift i de opprinnelige bygningene. Det er omvisning her og tidene er oppslått ved inngangen. Når du kommer inn i den gamle spisesalen er det som å bli hensatt til en Harry Potter film. Winchester College ble grunnlagt i 1382. Winchester College og barneskolen The Pilgrim's har også fantastiske guttekor som synger i kirken hver torsdag, men også andre dager. De er utrolig flinke og det er virkelig stemningsfylt å få med seg en kveldsbønn med sang av guttekorene. Eksakt tidspunkt når dette skjer er slått opp utenfor kirken.


Winchester har en lang militærhistorie og på en liten høyde i utkanten av sentrum finner du Peninsula Barracks hvor det ble mobilisert soldater fra til Napoleon krigen, første og andre verdenskrig. I dag er det omgjort til luksusleiligheter og det huser hele 6 små, men interessante militærmuseer. Det absolutt er verdt å besøk og ikke minst er selve området usedvanlig vakkert. Jeg liker spesielt Gurkha museet.

Spaserturer

Er du glad i å gå gir denne hjemmesiden Walks in Winchester oversikt over spaserturer rundt Winchester. Engelskmennene meget glad i å gå, så det er flotte turstier over hele England.

Nedenfor har du mine favoritter i området.

St Cathrin’s Hill

Det er mange flotte spaserturer rundt Winchester. Den mest kjente tar deg langs River Itchen, forbi Hospital of St Cross, et Augustin-kloster fra 1201, opp på St Catherin’s Hill med utsikt over byen og South Downs og tilbake til byen. På slutten av turen går du forbi to av byens hyggeligste puber Black Boy eller Bishop on the Bridge. Her fortjener du et glass øl og noe å spise. Er været bra er det særlig hyggelig å sitte ute langs elven på Bishop in the Bridge. Turen starter rett ved Winchester collage.


Hospital of St Cross er fortsatt et aktivt kloster med 25 munker. Det er interessant å ta turen innom St Cross ikke minst for å se på den fine hagen.

Vandring i byen

Ønsker du å gå en litt kortere tur, så går du forbi Winchester college, tar til venstre, går forbi biskopens hus og idrettsbanene til Pilgrim School og så til venstre langs elven og gjennom parken til du kommer tilbake til sentrum og pubene nevnt ovenfor.

I det hele tatt er Winchester en fin by å rusle rundt i.

I bakgrunnen ser du puben Bishop on the Bridge.

I det hele tatt er Winchester full av små oaser så her er det bare å gå på oppdagelsesferd!


Tur mot Southampton

Det er også nydelig å ta stien som følger elven ned mot Southampton. Du trenger ikke gå så langt, men det er flott bare å vandre nedover et stykke, stien er merket. Er du ute og går en varm dag – ta med badetøy for det er flere bademuligheter langs elven. Du starter ved Winchester College og går forbi St Cross, men ikke ta mot St Cathrin’s Hill, men til høyre under veien.

Hva kan du se rundt Winchester

Det er mye å se rundt Winchester. Når vi er her, leier vi bil og tar oss en liten kjøretur rundt i distriktet. For det første er det mange hyggelige små byer og landsbyer, som Romsey, Salisbury, Stockbridge, du har National Trust herskapshus og ikke minst har du alle hagene.

Sist vi besøkte området var vi på det romantiske Mottisfont House med en stor flott park og ikke minst en av Englands vakreste rosehager. Rosehagen fikk vi dessverre ikke sett da vi var her litt for tidlig. Det er ca 20 minutter å kjøre hit fra Winchester. Du kjører gjennom Stockbridge på veien.

Hvis du tar turen ned til New Forest National Park, treffer du sikkert på noen av de 5000 ponniene som går fritt rundt. I New Forest finner du også det lille stedet Beaulieu med Beaulieu National Motor Museum og Palace House hvor familien Montagu har holdt til siden 1538 og som er åpent for besøkende.


Ønsker du å besøke flere hager kan du gå inn på denne siden HER som gir deg en fin oversikt over hva du kan se i området. Det er alltid noen hager som er i full blomst nesten uansett når du kommer.


Jeg ønsker deg god tur til Winchester!0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page