top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Weekendtur til Berlin: hva kan du oppleve, hvor kan du bo og spise

Oppdatert: 30. nov. 2023Ønsker du en hyggelig weekendtur, rik på opplevelser uten at det koster skjorta – prøv Berlin! Hvis du i tillegg er glad i kultur og historie er dette et bra sted for deg.


Berlin er nok best kjent for sin rolle under andre verdenskrig og den påfølgende kalde krigen. Berlinmuren delte byen i to fra 1960-tallet og frem til den ble revet i 1989. Rivingen av muren ble en markering av begynnelsen på slutten av den kalde krigen.

Den vakre Berliner Dom

I dag troner Berlin på Europatoppen når det gjelder kultur, og har noen av verdens fremste museer, teatre og opera. Berlin er kanskje mest kjent for sin nyskapende og mangfoldige kunst og betegnes ofte som byen for de hyppe og kule.

Bakgården til hotell Sir Savigny

Byen er den nest største i Europa, bare London har flere innbyggere, og Berlin er ni ganger større enn Paris i areal. Dette er også en gammel by med røtter helt tilbake til 1200-tallet.


Til tross for at Berlin er stor, er det lett å komme seg rundt da T-banenettverket er godt utbygd. Likevel, ikke gap over for mange severdigheter slik at du har tid til å nyte livet og kose deg i denne spennende og mangfoldige byen.


Nedenfor beskriver jeg hva vi valgte å oppleve på tur til Berlin en weekend i oktober, fra fredag til søndag.


Hva kan du oppleve i Berlin?

Utsikt fra Berliner Dom over Museumsøya.

Vi bodde i bydelen Charlottenburg, en bydel i det gamle Vest-Berlin. Bydelen er hyggelig med små kafeer og restauranter, hyggelige hoteller og den kjente handlegaten Kurfürstendamm.


Et godt utgangspunkt for å utforske Berlin er å starte på Alexandersplatz i bydelen Mitte og spasere til Brandenburg Tor.


Lørdag morgen tok vi T-banen fra Charlottenburg til Alexanderplatz med det kjente TV-tårnet og derfra spaserte vi til Museuminsel med Berliner Domen, oppover gaten Under de Linden til Brandenburg Tor og hotell Adler.


Søndag spaserte vi rundt i den koselige bydelen Charlottenburg og besøkte Gedächtniskirche (Kaiser Wilhelms minnekirke).

Kaiser Wilhelms minnekirke har blitt stående slik den var etter krigens bombinger og en ny kirke er bygget rundt

1. Alexanderplatz

Alexanderplatz ligger sentralt i bydelen Mitte. Her kan du se det kjente Fernsehturm (TV-tårnet) og Rotes Rathaus (det røde rådhuset). På Alexanderplatz finner du mange varehus og butikker.2. Museuminsel (Museumsøya)


Berliner Dom

Museumsøya ligger i hjertet av Berlins gamleby og er et av verdens største og flotteste museumskompleks. Her finner du 5 museer som inneholder noe av det fremste innen tysk kulturhistorie og kunst. Byens mest kjente og største kirke Berliner Dom ligger også på øya.

Hele området er oppført på UNESCOs verdensarvliste, og når du ser de fantastiske bygningene er det lett å forstå hvorfor. Sett av god tid til å utforske dette vakre og interessante stedet.

Das Alte Museum har malerier og skulpturer fra det 19. århundre. Museet var det første som ble gjenåpnet i 2001

Området ble oppført mellom 1824 og 1930, men i løpet av 2. verdenskrig ble om lag 70% av bygningsmassen ødelagt, og etter krigen ble samlingene delt mellom Øst- og Vest-Berlin. Selve museene ble liggende i Øst-Berlin og ble gradvis rekonstruert i tiårene etter krigen.


Skal du se flere enn ett museum, lønner det seg å kjøpe fellesbillett for alle museene.

Das Alte Museum på Museum insel

3. Unter den Linden

En regnfull spasertur langs Unter den Linden med alle de vakre bygningene.

Fra Museuminsel kan du spasere videre vestover langs Berlins vakre paradegate, Unter den Linden. Boulevarden er omkranset av lindetrær og storslagne bygninger. Lindetrærne ble første gang plantet i 1647, men under krigen ble også dette området stort sett bombet og er bygd opp og beplantet på nytt senere.


Følger du Unter den Linden kommer du til Brandenburger Tor


4. Brandenburger Tor

Brandenburg Tor, Berlins mest kjente landemerke.

Brandenburger Tor (1791), triumfbuen ved Pariser Platz er et av Berlins mest kjente landemerker og er selve symbolet på den kalde krigen og Berlin. Napoleon var en av de første til å marsjere gjennom Brandenburg Tor etter å hå erobret Berlin, og nazistene holdt mange av sine massemøter her. Under Berlinmurenstide fungerte Brandenburger Tor som hovedinngangen til Berlin. Det var også her Ronald Reagan ba den russiske presidenten om å rive muren, og ettersom Brandenburg Tor også overlevde de alliertes angrep under annen verdenskrig er den et sterkt symbol.


Monumentet er inspirert av Propylaea, som er passasjen til Acropolis i Athen.


5. Hotel Adlon Kempinski

Hotel Adlon med den kjente elefantfontenen

Det kjente Hotel Adlon ligger rett ved Brandenburg Tor. Her kan du nyte et glass champagne eller Afternoon Tea in den stilige lobbybaren med den kjente elefantfontenen, en gave fra Maharaja av Patiala fra ca 1930.


Hotel Adlon var i sin tid et av Europas mest berømte hoteller. Det åpnet i 1907 og ble totalskadet i 1945 i en brann, etter at hotellet hadde overlevd all bombingen av Berlin. Dagens hotell åpnet i 1997 og er en ny bygning designet etter inspirasjon av det opprinnelige hotellet.


Ønsker du å vite mer om Hotel Adlon kan du se serien som gikk på NRK for noen år siden Hotel Adlon: En familie saga.


6. Kurfürstendamm

Hotel Bristol ligger midt på Kurfürstendamm og et et bra sted å bo når du skal utforske Berlin

Kurfurstendamm er Berlins fasjonable handlegate med sine eksklusive varemagasiner. I smågatene rundt finner du spennende spesialbutikker. Her er også hyggelige kaffer og restauranter.


7. Gedächtniskirche (Kaiser Wilhelms minnekirke)


Ruinene av Wilhelms minnekirke er et kjent landemerke i Berlin og en påminnelse om krigens grusomheter. Det er også et minnesmerke for håp og fred.


Kirken ble bygget i nyromantisk stil mellom 1891 og 1895 og opprinnelig til minne om keiser Vilhelm I av Tyskland, som hadde samlet Tyskland. Kirken ligger på Kurfürstendamm.Kirken ble totalskadet under de vestalliertes bombeangrep mot Berlin i november 1943. Mellom 1951 og 1961 bygget Egon Eiermann dagens kirke, der det gamle tårnet ble innlemmet i en ny bygning.


Hvert år finner et fargerikt og populært julemarked sted rundt Minnekirken. I desember 2016 ble julemarkedet foran Minnekirken beryktet da en islamistisk terrorist kjørte inn i markedet med en bil. Elleve mennesker døde i angrepet og ytterligere 55 ble såret. I dag er en gyllen sprekk innebygd i bakken foran kirken til minne om ofrene for terrorangrepet.


Dette er hva vi rakk på vårt helgebesøk i Berlin, men det er mye annet å se og å oppleve.


Du kan for eksempel besøke det lille som står igjen av Checkpoint Charlie, grenseovergangene mellom det tidligere øst- og vest-Berlin. Checkpoint Charlie ligger ca 10 min spasertur fra Brandenburg Tor. I nærheten kan du også se rester av Berlinmuren hvor også det meste er plukket fra hverandre og fjernet. På museet ved Checkpoint Charlie kan du lære mer om murens historie, Stasi og DDR. Ikke langt fra Checkpoint Charlie finner du det jødiske minnesmerket og det jødiske museet.


Du kan også ta turen til den store parken Tiergarten hvor du kan besøke Berlins zoologiskehage.


Hvor kan du spise i Berlin?

Vi bodde på hotell Bristol på Kurfurstendamm i Charlottenburg. Dette er et fredelig område med mange hyggelige restauranter.


Osteria Culaccino

Osteria Culaccino er en hyggelig italiensk restaurant hvor det også er flott å sitte ute.

Ønsker du å spise god italiensk mat i hyggelige omgivelser 0g til en grei pris kan du prøve restaurant Osteria Culaccino. Stedet ligger ikke langt fra hotell Bristol og Kurfürstendamm.


Brasserie Colette Tim Raue

Brasserie Colette er et herlig avslappet sted med meget god mat.

Brasserie Colette er en klassisk brasserie ikke langt fra Kurfürstendamm. Brasseriet er omtalt i Michelinguiden og de skriver “Tim Raue - well known in the gastronomic scene - created a modern, likeable, uncomplicated brasserie that you would rather expect to find in Paris”. Tim Raue er for øvrig en kjent stjernekokk i Berlin.


The Butcher


Frister en burger så skal Butcher på hotellet Sir Savigny ha byen beste Aberdeen Angus Burgere. Stedet er et enkelt spisested. The Butcher ligger ved Savignyplatz i Charlottenburg. Vi har ikke spist her, men var bare innom å så på stedet.


Restaurant Tim Raue

Restaurant Tim Raue med sine to Micheline stjerner og på listen over verdens 50 beste restauranter kan være et godt valg hvis du ønsker å innta et virkelig gourmet måltid i Berlin. Restauranten ligger i nærheten av Checkpoint Charlie og arbeiderstrøket Tim Raue vokste opp. Her serverer mesterkokken en fusjon av smaker inspirert av Japan, Thailand og Kina. Vi har ikke spist her, men kanskje neste gang vi besøker Berlin.


Hvor kan du bo i Berlin?

Uterestauranten til hotell Bristol er et hyggelig sted å sitte å se på gatelivet på Kurfürstendamm

Her har jeg anbefalt to hoteller i bydelen Charlottenburg. Hotell Bristol Berlin ligger ved den kjente handlegaten Kurfürstendamm og hotell Sir Savigny ligger ved det kunstnerkvarteret Savignyplatz. Vi bodde på Bristol Berlin, men besøkte Sir Savigny.


Begge hotellene ligger sentralt med kort vei til offentlig kommunikasjon og det er enkelt å komme hit med toget fra flyplassen. Det er en 10-minutters gange til Tiergarten og er du glad i shopping er det 5 minutter å spasere til Bikinihaus, Berlins store consept shopping mall hvor det også ligger et utall med restauranter. I Charlottenburg du også besøke Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, Theater des Westens, og det interaktive museet Story of Berlin.


En annen bra bydel å bo i er Mitte hvor de fleste store attraksjonene ligger.


Hotell Bristol Berlin

Den fasjonable resepsjonen på det nyoppussede Bristol, Berlin

Bristol Berlin er en hotellinstitusjon på Kurfürstendamm. For 70 år siden møttes presidenter og skuespillere her mellom lobbyens gyldne søyler. Hotellet er vakkert nyrenovert og ligger sentralt i Charlottenburg.


Vi hadde en nydelig stor suite når vi bodde på Bristol Berlin

Hotellets restauranten Reinhard´s am Kudamm er et hyggelig sted å spise og tillater været det kan du nyte gatelivet fra uterestauranten. Hotellet har også et stort basseng.


Hotell Sir Savigny

Resepsjonen på hotell Sir Savigny er inspirert av alle bokhandlerne i området-

Hotellet Sir Savigny tar navnet etter den kjente og hyggelige plassen Savignyplatz, en favoritt blant Berlins litterære, forfattere og artister, noe du ser av alle bokhandlerne, galleriene og kafeene som ligger her. Hotellet preges også at denne litterære arven med et stort bibliotek i lobbyen. Hotellets restaurant The Butcher skal hvis servere noen av Berlins beste Aberdeen Angus burgere. Restaurantene er mer som et enkelt gatekjøkken.


Som en kuriositet var det på Schwarzes Café på Savignyplatz at David Bowie og Iggy Pop frekventerte på 1970-tallet.


Lær mer om Berlinshistorie gjennom bøker og TV serier

Det har i den senere tid kommet en rekke gode TV-serier fra Berlin som gir de godt innblikk i byens historie. Århundretrilogien til Ken Follet er også gode bøker for å forstå forholdene i Berlin og Tyskland før, under og etter 2.verdenskrig.


- Babylon Berlin: krimserie fra mellomkrigstiden i Berlin

- Kurfüstendamm: familiedrama fra Vest-Berlin i etterkrigstiden

- Weissensee: historisk drama spunnet rundt kjærlighet, familieintriger og politikk, lagt til Øst-Berlin på 1980-tallet

- Århundretrilogien av Ken Follet: «Kjempenes fall», «Vinter over verden» , «På grensen til evigheten»0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Commentaires


bottom of page