top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Trondheim – Gastronomisk lykke i historiske omgivelser

Oppdatert: 31. mar.


Trondheim, Norges tredje største by og nest eldste, ble grunnlagt av Olav Tryggvason i 997. Byen har frem til nå kanskje vært mest kjent for Nidarosdomen og Norges største universitet, NTNU.


I dag vil jeg tro at mange reiseglade matentusiaster forbinder byen med Britannia hotell, og hele tre Michelin-stjernerestauranter. Ikke verst for en by av Trondheims størrelse.

En rufsete helg i november, rett før Norge atter en gang stengte ned, dro vi sammen med venner til Trondheim for å spise på Credo restaurant og bo på Britannia. Dette ble en minnerik opplevelse.

Trondheim er en koselig by å besøke, rusle rundt på Bakklandet, langs Nidelva og stikke innom den imponerende fiskebutikken Ravnkloa, som ligger på brygga der det ha foregått fiskehandel i mange hundre år. Nidarosdomen og Bispegården må selvfølgelig også besøkes. Det er i det hele tatt nok å se og gjøre i Trondheim til å ha en hyggelig helgetur.



Credo Restaurant – dessverre permanent stengt!

La meg gå rett på sak – å spise på Credo er en opplevelse av de store, fra start til slutt!


Kjærlighet til råvarene står det på hjemmesiden til Credo og det merkes. Restauranten ligger litt utenfor sentrum på Lilleby i en gammel industrihall. Lokalene fungere ikke bare som restaurant, men også som drivhus for her dyrkes det grønnsaker, salater og urter i imponerende arrangementer.

Messaninen på Credo hvor kvelden starter

At råvarene står i høysete merkes også når du blir introdusert til de syv kuene på Fannremsgård, som sørger for stedets melk, smør og rømmen. Kuene har en sentral plass i lokalet, riktignok i glass og ramme på veggen.

Det er lett å forstå at Credo har en stjerne for bærekraft som den eneste restauranten i Norden, i tillegg til sin Michelin-stjerne.

Kålrot og rødbetschips formet som høstblader og på en seng av reinlav (laven var ikke til å spise)

Et måltid hos Credo starter på mesaninen innredet som en tidsriktig 70-tallsstue hvor du blir tilbudt champagne og små appetittvekkere. Du geleides så ned i første etasje hvor hovedmåltidet serveres. Totalt får du hele 23 retter, de herligste munnfuller. Du får kålrot og rødbetschips formet som høstblader, torskeskinn med østers, potetlompe med smør og rømme fra de kjente kuene, sjøkreps, breiflabb, lam, blodpudding (utrolig god!) og mye, mye mer. Måltidet avrundes selvfølgelig med desserter. Alt er nydelig og kreativt presentert, med mange spennende smaker og selvfølgelig måltidet matchet med ulike viner.

Smør fra Fannremsgård i Orkdal
Varme potetlomper, rømme og smør fra Fannremsgården - himmelsk godt!

Avslutning på denne herrens opplevelse skjer igjen på mesaninen hvor du får kaffe og avec, sammen med små, søte fristelser.


Stemningen på Credo er uformell, trivelig og profesjonell til fingerspissene. Dette er et sted du føler deg varmt velkommen.


Ekstra hyggelig var det at eier og kjøkkensjef Heidi Bjerkan tok seg så god tid til å hilse på og snakke med gjestene. Det gir deg en ekstra god opplevelse som besøkende.

Heidi Bjerkan, Credos eier og kjøkkensjef, tar seg godt av gjestene sine

Vil jeg anbefale restauranten? Ja på det aller varmeste! Er du opptatt av mat er Credo et sted du bare må besøke!


Britannia hotell - klassisk eleganse

Britannia er et gammelt og ærverdig hotell som ligger midt i Trondheim og må kunne sies å være Norges beste hotell, med sin Palmehage, stilfulle og behagelige rom, Spa i verdensklasse og ikke minst et utrolig hyggelig og profesjonelt personale. I den kjente Speilsalen ligger hotellets Michelin-stjerne restaurant og kvelden kan du starte i den flotte cocktailbaren med et glass champagne.

Britannia åpnet for første gang i 1879 . I dag er hotellet ny oppusset og fremstår i en klassisk eleganse

I 2019 gjenåpnet Britannia etter en treårig oppussing og fremstår i dag som et meget delikat og vakkert hotell.


Reisemagasinet Travel + Leisure kåret hotellet i 2019, til en av de beste nyåpninger i verden og som det eneste i Skandinavia.

Frokosten på Britannia hotell er enorm både når det gjelder valgmuligheter og kvalitet

Planlegger du en tur til Britannia så husk badeklær så du kan ta en tur i Spa-et en herlig avslappende og rikholdig opplevelse.


Et opphold på Britannia er herlig!


Nidarosdomen - Norges mektige katedral

Nidarosdomen er en mektig katedral og med sitt store kirkerom med høye buer, søyler og rike utsmykninger er den ganske unorsk og ligner mer på de store katedralene ute. Det gir en spesiell ærefrykt å tenke på at her har mennesker tilbedt sin gud i nesten 1000 år.


I middelalderen var Nidarosdomen et av Nordens viktigste pilegrimsmål og det er fortsatt populært å ta pilgrimlede til Trondheim og Nidaros.

Mitt første møte med Trondheim og Nidarosdomen var gjennom bøkene til Sigrun Undset om Kristin Lavransdatter. Pilegrimsvandring til Nidaros står sentralt i bøkene, en vandring Kristin selv foretak to ganger i livet både for å bøte på sine synder og for å finne fred.


Nidarosdomen er bygd over graven til Olav den hellige, og er Norges største kirke. Grunnloven av 1814 slo fast at den skulle være kroningskirken for Norges regent, men dette gjelder ikke lenger.


Kirken ble påbegynt i 1070, sto ferdig omkring 1300, men etter å ha vært herjet av flere branner lå store deler av kirken i ruin ved reformasjonen i 1537. 1869 startet en omfattende restaurering og etter 100 år står den nå gjenreist i en storslagen prakt.

Ved siden av Nidarosdomen ligger Erkebispegården. I mer enn 800 år har Erkebispegården vært et møtested for de mektige. Det er absolutt verdt å ta turen innom museet her for å se på funnene fra utgravningene på sted.

Erkebispegården med Nidarosdomen i bakgrunnen

Det sjarmerende Bakklandet

Ingen besøk i Trondheim uten en tur til Bakklandet, med sine gamle fargerike trehus og mange små kafeer og restauranter.

Bakklandet var Trondheims første forstad, og den første bebyggelsen på Bakklandet kom midt på 1600-tallet. Dessverre har området brent ned flere ganger både som følge av krig og uforsiktighet med ild. I tidligere tider var det gjerne fiskere, håndverkere og arbeidere som bosatte seg i bydelen. Husene var små, og det var enkle kår. I dag er Bakklandet et idyllisk og populært boområde.

Gamle Bybro, Trondheims mest kjente bro, går over Nidelva og forbinder Bakklandet med det øvrige Trondheim sentrum. Gamle Bybro ble anlagt i 1681 og har siden gjennomgått flere forandringer.

Bybroen har blitt bygd opp flere ganger. Dagens bro er fra 1861

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page