top of page
  • Writer's pictureVibeke

Setesdal – et bærekraftig feriemål full av opplevelser!

Updated: May 16


Tradisjonelt Setesdal-hus på Bjørgum i Valle

Setesdal er uendelig vakker der den strekker seg fra Kristiansand i sør til Haukeligrend i nord, med elven Otra, som slynger seg glitrende i den frodige dalbunnen omkranset av høye fjell.


Folketradisjonene står sterkt i hevd og da særlig stev og felespill, danse og sølvsmedkunst. Setesdalsbunadene er vel også noe alle kjenner til? Ja, Setesdals tradisjonene er til og med inne på UNESCOs kulturarvslisten, så unike er de.Opplevelsene ligger tett i tett når du kjører eller sykler gjennom dalen. Her er mange turmuligheter; både kortere turer som tar deg gjennom spennende kulturlandskap og lengre fjellturer i Setesdalsheiene.


Ønsker du et adrenalinkick kan du benytte deg av en av de tre Via Ferrata, eller leie deg en mountain-bike å sette nedover fjellet i susende fart. Vil du ha late dager med sol og bading så finnes det flere unike og idylliske muligheter.

Gården Heimigard på Rysstad (til venstre i bildet) har landets eldste uthus. Det er fra før svartedauden på 1300-tallet

Setesdal er også et av stedene i Norge som er merket som et Bærekraftig Reisemål og det jobbes hardt for å ta vare på naturen, miljøet og ikke minst kulturarven.


Selv har jeg feriert på dette spennende og mangfoldige stedet i årevis så området kjenner jeg godt.


Ønsker du deg en ferie med kultur, natur og aktiviteter så er Setedalen stedet! Med på kjøpet får du en bærekraftig ferie - bedre blir det neppe!

Utsikt over Myklevatn og Søtebekk

Dersom du velger å reise til et bærekraftig reisemål, bidrar du til å ta vare på vår historiske og kulturelle arv samtidig som du støtter opp om lokalsamfunn, tradisjoner, natur og miljø. Bærekraftmerket innebærer ikke at et reisemål allerede er 100 prosent bærekraftig på alle måter, men at stedet jobber systematisk og målrettet med forbedringer, som måles hvert tredje år.


Andre steder i nærheten av Setesdal som er bærekraftmerket er Mandal, Lindesnes og Lysefjorden.


Navnet Setesdal ble opprinnelig brukt bare om de to nordligste kommunene i fylket, Bykle og Valle.


Badesteder i Setesdal

Bading hører med til sommerferien. Går du på tur i fjellet så er det selvfølgelig rikelig med fjellvann å hive seg ut i. Det er også flere mer lett tilgjengelige badeplasser hvor vannet til og med kan være ganske behagelig om sommeren.Honnevje

I øvre Setesdal, om lag 2 km nord for Valle sentrum finn du Honnevje raste- og badeplass. Plassen har flotte svaberg og ble kåra til Norges fineste rasteplass av NAF i 2011. Et naturskjønt og idyllisk sted å stoppe på en varm sommerdag.

En litt grå dag på Honnevje. I fint vær er dette en virkelig perle!

Jettegrytene på Brokke

På Brokke, langs Suleskardveien finner du en kjempemoro badeplass. Her kan du bade i små og store kulper - jettegryter – som elven har gravd ut. Noen av kulpene er så store og dype at du kan hoppe og stupe i de – hvis du tør for det er høyt! Bading i dette området må du bare oppleve!


Rysstad Turpark - koselig tur i vakkert kulturlandskap

Rysstad Turpark er en hyggelig sti gjennom et vakkert og fredfylt kulturlandskap. Du passerer et gammelt kvernhus og flere steder langs stien er det koselige benker å sette seg ned. Stien er godt skiltet og er en fin liten rundtur på ca 4 km. Oppetter Kvinåne (elva) finnes det flere gode kulper å bade i og på toppen blir du belønnet av en herlig utsikt over Rysstad.


Hvorfor ikke ta med en piknikkurv, finn deg en usjenert og fredfylt plass slå deg ned og nyt livet. Da er vel ferien fullkommen?Stiene er gamle dyretråkk fra den tiden kyrene fortsatt beitet i skogen.


Område har eldgamle tradisjoner. Tømmer- og vedhogst med enkle redskap, maling av korn (bygg) på fossekvern og frodige beite er noe av det du ville ha opplevd hadde du kommet for 50 år siden.

Ifølge en gammel saga "snakka" kvernsteinene når kornet ble malt:

Den fyrste sa "Her skal ingen male"! Den andre sa " Den som vil male, må betale"! Den tredje " Male den som vil"! Den fjerde "Kleint i stell"!

Rysstad Turpark ligger like sør for Rysstad sentrum. Skiltet avkjørsel fra Rv. 9. Fra parkeringsplassen går stien oppover «Baklian».


Via Ferrata for deg som ønsker et ekstra adrenalin-kick

Utsikten over Rysstad fra Løefjell - verdt å klatre opp for?


Visste du at en av Nord-Europas lengste Via Ferrata-svaruter ligger i Setesdal? I Valle i Setesdal finner du hele tre ulike Via Ferrata med ulik vanskelighetsgrad: Straumsfjell (lengst), Løefjell (enkleste) og Nomelandsfjell med sine lange svaruter.


Via Ferrata betyr jernvei, ettersom det hele veien til topps er montert stigetrinn til å klatre på, samt at det er festet en vire i fjellveggen, som klatrerne hele tiden er festet til.


Løefjell (den enkleste ruten)

Løefjell ligger vis a vis Brokke Alpinsenter langs Suleskarveien. Sommeren 2016 ble det bygget en Via Ferrata opp den glatt skurte fjellveggen. Denne Via Ferrata er godt egnet for familier og nybegynnere. Dersom du ikke ønsker å klatre til topps, går det en merket turløypa opp til toppen som ligger på 934 m.o.h. Ganske bratt og til tider nokså bløtt så ha på gode sko, men turen er nydelig og utsikten på toppen er spektakulær.

Utsikt fra Løefjell. Det er flott å ta turen opp hit selv om du ikke vil klatrer - jeg klatrer ikke!

På fine sommerdager bør du huske på å ta med badetøy. Ca. 100 meter fra toppen ligger et lite vann som er innbydende til en dukkert enten du har klatret eller vandret. Det er heller ikke langt ned til de kjente jettegrytene i elva som renner langs veien, et moro sted å bade!


Klatringen er ca. 450 meter lang og varer fra en til to timer.

Det er en nydelig tur å spasere opp på Løefjell fra hyttegrenda på Brokke

Straumsfjell (lengste og mest krevende ruten)

Klatreturen opp til Straumsfjellet i Valle starter ved Helle camping rett sør for Rysstad. Ruten er 1,5 kilometer lang og har 550 høydemeter og det tar cirka 7 timer å gå hele løypa. Denne turen regnes som den mest krevende da den er lengst. Du bør være i god fysisk form, og det hjelper å ha erfaring fra luftige fjellturer så du ikke lar deg skremme av høyden. Belønningen er en utsikt blant de flotteste Norge har å by på.


Kontakt Helle Camping for booking av tur på Straumsfjell og Løefjell med eller uten guide . På Helle camping er det også utleie av fat-bikes.


Nomelandsfjellet (ruten over glatte fjell - svaruter)

Dette er klatring opp den markante fjellveggen du ser fra Valle sentrum og har noen av Nord-Europas lengste svaruter, det vil si glattslipt svaberg. Ruta er lang, har stor høydeforskjell og flott panoramautsikt. I tillegg er den utfordrende med forskjellige vanskelighetsgrader i de ulike partiene.

Nomelandsfjellet med sine svaruter, sett fra Valle sentrum

Turen starter i Valle sentrum og krever at du er i god fysisk form og tåler høyder godt. Nedstigningen fra Nomelandsfjell går på sti til Honnevje raste- og badeplass med gangavstand fra Valle sentrum


Turen bestilles fortrinnsvis med guide, For bestilling: tlf. 907 122 65, e-post: guide@brattnorge.no, eller nettsiden www.viavalle.no.


Bli kjent med Setesdal kultur på et av de mange museene

Setesdalsmuseet på Rysstad

Setesdal-museet på Rysstad er et spennende museum som gir deg et godt innblikk i setesdalskulturen. Hovedutstillingen viser ulike bekledninger til hverdags og fest, her får du virkelig nyte synet av de vakre bunadene. I Setesdal ble bunad også brukt til hverdags helt opp til nyere tid og min mann som har slekt fra Setesdal, (og heter Rysstad), husker sin bestemor i bunad til hverdags.


Den andre utstillingen som er på museet er laget i samarbeid med Annemor Sundbø som er internasjonalt kjent for sitt arbeid som faglærer i tekstil, kunsthandverk og forfatter. Hun har særlig arbeidet med strikketradisjoner med utgangspunkt i setesdalskofta. Utstillingen heter «spelsau og samspill» og består av utallige kofter, sokker og votter satt sammen i fargesprakende tablå. Virkelig en spennende utstilling som du bør få med deg.


Setesdal-dialekten har ikke endret seg stort siden vikingtiden.

Den dag i dag snakker setesdølen den dialekten som ligg desidert nærmest gammelnorsk.


Sylvartun


Husene på Sylvartun - et flott og spennende folkemusikkmuseum

Ønsker du å vite mer om Setesdals musikkmiljø bør du ta en tur til Sylvartun på Nomeland, noen minutter nord for Rysstad. Her er en formidabel utstilling av feler. Gamle dansetradisjoner vises i et imponerende fullformat tredimensjonal film – ja, det er nesten som du selv er med på dansetilstelningen.


Fra 1961 til rundt 2000-tallet var Sylvartun en sentrale plass for sølvsmedene og folkemusikerne i Setesdal. En av Norges beste hardingfelespiller Halvard Bjørgum var sølvsmed her frem til 2010.


Rygnestad museet

Nordigard Rygnestad er det mest spesielle museumstunet i dalen. I den eldste delen av våningshuset er det brukt tømmer fra et hus som har vært bygget før 1350, mens fjøset er bygd så seint som på 1900-talet. Det bodde folk i husene fram til 1919. Våningshuset og de to lofta var fredet i 1923. Siden 1940 har gården vært museum.


På tur i Setesdalsheiene


På toppen av Øyetjønnsnuten. Sett bilen ved Myklevatn og gå opp på fjellet.

Turterrenget i Setesdalsheien er flott, variert og lite folk så her kan du gå i fred og ro. Terrenget er ganske lett og det er rikelig med vann og elver å bade i.


Jeg er best kjent i Brokkeheiene og i fjellet langs Suleskarveien som går fra Setesdal til Sirdal. Det er ikke så mange plasser du kan stoppe å parkere bilen, men du finner et par steder ved Myklevatn og i nærheten av Turistforeningens hytte på Øyuvsbu og så er det noen småplasser innimellom. Fjell det er fint å spasere på er Øyetjønnsnuten, Søtebekk og Urdevassheia. Det er få merkede stier så her må du ta i bruk kart og kompass og begi deg ut på tur. Du blir belønnet med vakker, uberørt natur! Rundt Øyuvsbu er det merkede turstier.

På vei opp Søtebekk

Turistforeningen har flere hytter du kan benytte. En av de jeg har besøkt (kun på dagstur) er Øyuvsbu. Hytten ligger idyllisk til ved et lite vann og bare en ca 30 minutters spasertur fra Suleskarveien og egner seg som en flott stopp på bilturen over fjellet. Hytten er ubetjent. Det er flere andre DNT-hytter i Setesdal.

Utsikt mot Øyuvsbu

På tur ned fra Øyetjønnsnuten
På baksiden av Øyetjønnsnuten mot Urevasshei


Kjør Suleskarveien


Suleskarveien tar deg over fjellet fra Setesdal til Sirdal og er den korteste veien fra Oslo til Stavanger om sommeren, veien er stengt om vinteren. Veien er særlig populær blant motorsyklister når den åpner på våren. Det er spesielt å kjøre langs de meterhøye brøytekantene. Dette er en fantastisk flott tur om sommeren også.


Overnattinger i Setesdal

Dessverre er jeg ikke så kjent med overnattingsstedene i Setesdal, men det begrenser seg stort sett til camping og campinghytter,. På Rysstad finner du imidlertid Sølvgarden hotell. Skal du helt til Hovden så finner du selvsagt Hovden høyfjellshotell. Du kan lese mer på hjemmesiden til Visit Norway

Setesdal er vakker om vinteren også. Dette er stedet for deg som like å gå utenfor oppkjørte løyper med få folk


0 comments
bottom of page