top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Rundtur på Sicilia: Kultur, natur og himmelsk mat

Oppdatert: 28. nov. 2021


Utsikt fra Taormina over Mazzaro-bukten og Isola Bella

Alle kjenner til Sicilia, øya helt på tuppen av Italia, men har du besøkt stedet? Det bør du! Øya har utrolig mye å by på; fra spennende natur, vakre byer, historie, kultur og ikke minst er maten noe av det beste du kan få! Du kan ta en tur på Etna, bo på en vingård, bade og sole deg. Var du foresten klar over at noen av antikkens mest sentrale byer lå på Sicilia? Ja, her er mye å velge i og å oppleve.


Utsikt mot vulkanen Etna som er svært aktiv

Sommeren 2019 besøkte vi Sicilia og det ble siste sommerferie i utlandet før Corona. Vi var der en uke og valgte å holde oss på østsiden av øya og besøkte Siracusa, Etna og Taormina. Det er mange andre steder vi gjerne skulle besøkt så vi tar nok en tur igjen.


Det er herlig å bade fra klippene og stranden utenfor Siracusa og rett ved hotellet Caiammari Boutique Hotel & SPA

Dyrk romantikken i Taormina


Få steder er mer romantisk enn Mazzaro-bukten

Taormina, er en romantisk og pittoresk by der den klorer seg fast langs klippene over Mazzaro-bukten og Isola Bella, Middelhavets perle. Med sine koselige gågater, blomster, gamle greske teater og praktfulle utsikt er dette virkelig en by å besøke.


Det er herlig å spasere i Taormina, bilfritt, hyggelige restauranter og flotte butikker!

Ønsker du å bade er det rikelig med muligheter. Du kan ta taubanen fra byen og ned til de nydelige strendene, både med sand (Mazzaro) og rullesteiner (Isola Bella). Her kan du leie solstoler og ønsker du en tur på sjøen og se den blå grotten kan du leie båt.


Har du lyst på en tur på sjøen kan du leie en båt med fører.

Er du glad i å spasere går det også en fin gangvei fra byen og ned til sjøene, men husk gode sko for her er det bratt!


Når du er I Taormina må du besøke det greske teateret, byens mest kjente attraksjon. Teateret er det nest største på Sicilia etter det i Siracusa. Ikke minst er stedet verdt å besøke for å nyte utsikten over havet og Etna.


Utsikt fra det greske teateret i Taormina. Teateret brukes fortsatt til konserter og skal ha en usedvanlig god akustikk.

Hvor kan du bo i Taormina


Det er rikelig med hotellmuligheter i Taormina, både i selve byen og langs strendene. De mest eksklusive finner du i Mazzaro-bukten. Vi valgte å bo på Mazzaro Sea Palace


Voi Grand Hotel Mazzaro Sea Palace

Midt på den flotte Mazzaro.bukten ligger hotellet Mazzaro Sea Palace. Her er utsikt fra rommet vårt.

Hotellet ligger på sin egen private strand midt på Mazzaro-bukta, en nydelig sandstrand med krystallklart vann. Hotellet har et lite saltvannsbasseng og rikelig med solstoler som kan brukes av hotellets gjester.


Alle rommene har store terrasser med en herlig utsikt over bukta. Restauranten på hotellet er verdt å prøve for en romantisk middag. Ønsker du et litt luksuriøst opphold er dette hotellet et godt alternativ


Mazzaro-bukten

Siracusa - antikkens vakreste by

Siracusa regnes av mange som en av Italias aller vakreste byer, og plassen midt i gamlebyen, Piazza Duoma er helt unik i sin skjønnhet. Syrakus var en av oldtidens største og mektigste byer.

Gamlebyen i Siracusa ligger på øya Ortygia

Da Plato besøkte Sicilia i 398 fvt. og foreslo Sicilia som sin modell på en utopisk samfunn var det Siracusa han tenkte på. Byen ble også en gang beskrevet av Cicero som «den største gresk by og den vakreste av dem alle».


Byens historie strekker seg 2 700 år tilbake i tid og spilte en nøkkelrolle i antikken som en av de fremste statsmaktene i middelhavsverdenen.


Piazza Duomo er usedvanlig vakker. Finn deg en plass på en av uterestaurantene og bare nyt den.

Siracusa er også kjent som fødestedet til matematikeren og ingeniøren Arkimedes. (287-212 Fvt.) Arkimedes er kjent for å ha oppdaget loven om legemers oppdrift i vann (Arkimedes lov) og for å ha vært den første som gjorde en summering av en uendelig rekke med en metode som er i bruk fortsatt.


Piazza Archimede i Siracusa gamleby
Fonte Aretusa er en ferskvaonsskilde. Her vokser Europas eneste ville papyrus.

Santa Lucia er en annen kjent historisk skikkelse fra Siracusa. Den 13. desember 303 evt. Led hun martyrdøden nær kirken Santa Lucia alla Badia. Kirken huser Caravaggio sitt mesterverk «the Burial of St. Lucy”. Ønsker du å lese mer om historien til St.Lucia se HER


Den eldste delen av byen befinner seg på øya Ortiga og her finner du katedralen, Piazza Duoma, Apollon tempelet (565 Fvt), kastellet. Her er også den nydelige Piazza Archimeda med Fontana Diana. På Ortiga finner du mange gode og hyggelige restauranter.

De historiske delene av byen står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv


Restauranten Area M i Siracusa var meget god og et flott sted å nyte solnedgangen
Solnedgang over Siracusa sett fra Restaurant Area M

Kommer du med bil er det rikelig med parkering på den store plassen rett før du kommer inn til gamlebyen. Derfra er det en kort rusletur over broen og ut til øya.


Skal du besøke Siracusa bor du godt på Caiammari Boutique Hotel & SPA

Caiammari Boutique Hotel & SPA ligger i et gammelt herskapshus omringet av en enorm botanisk hage.
Parken til Caiamari er et imponerende syn

Det er mange flotte hoteller inne i selve Syracusa og i området rundt. Vi valgte å bo på Caiammari Boutique Hotel & SPA ca 8 km fra Syracusa men med kort vei til stranden. Hotellet er i et nydelig restaurert gammelt herskapshus i en enorm botanisk hage/park. Her er håndmalte tapeter, kunst og antikviteter. Rommene er romslige og har sin egen lille uteplass. Kun 17 rom


Maten på hotellet er eksepsjonelt deilig Siciliansk mat. Vanligvis spiser vi ikke middag på hotellet men her ble det opp til flere måltider. Lokale råvarer fra sesongen og restaurantene er med i Slow Food Foundation.


Tenfor rommet vårt vokste det gigantisk kaktuser

Hotellet har to enorme svømmebasseng og rikelig med solstoler så her trenger du ikke slåss om plassen.Hotellet ligger en 5 minutters kjøretur unna havet hvor du finner både sandstrender hvor du kan leie solstoler eller du kan velge å bade fra klippene. Det er også nydelig å spasere langs sjøen.


Det var helt nydelig å gå tur langs klippene. Overalt var det små flotte badeplasser og det var lett å komme ned til sjøen.

Når du skal besøke Siracusa er det enkelt å ta bilen og parkere på den store parkeringsplassen kun en kort spasertur utenfor gamlebyen. Hvis du skal ut å spise om kvelden kan hotellet kjøre deg eller du kan ta en drosje, det var ikke dyrt og drosjene var av bra standard.


Nyt livet på vingården Villagrande ved Etna


Utsikt fra rommet vår på Villagrande - stort bedre blir det ikke!

Ønsker du å bo noen dager på en vingård er Villagrande et perfekt sted. Villagrande ligger utenfor den lille, sjarmerende landsbyen Milo rett ved Etna. Vingården er Sicilias eldste og familien som eier stedet har holdt til i området i 300 år.


Fra svømmebassenget ser du vidt utover!

Det er kun fire rom her, alle med utsikt over vinrankene og dalen nedenfor. Gårdens nydelige viner får du servert under skyggefulle trær til himmelsk lokal mat. Du spiser godt på Sicilia og Villagrande er intet unntak. Dette er stedet for å slappe av og nyte livet!
Tur på Etna - Sicilias høyeste fjellEtna er Sicilias høyeste fjell og strekker seg ca 3350 meter over havet. Det er også en aktiv vulkan noe vi så store spor etter når vi var på tur dit. Etna ligger ikke langt verken fra Taormina, Siracusa og Catania.


Vi fikk en fin vandretur opp til et av Etnas krater. Det var ganske tungt å gå da det var mye løs lavagrus.
Et av de mange kraterne rundt Etna.

Du kan selvfølgelig kjøre opp til Etna selv og gå på tur. Husk gode sko du ikke er redd for å skitne til for du vandrer i svart lavagrus.Vi valgte å bli med på en arrangert ur som Villagrande ordnet for oss. Vi ble hentet i jeep, lunsj ble handlet i den lokale butikken i Milo og vi fikk sko og staver. Vi var bare en liten gruppe så det ble en virkelig hyggelig og interessant tur. Fordelen med guide er at du kommer mer på innsiden, blir vist steder du ikke selv finner så lett fram til og får alle de gode historiene.Hvordan komme seg til Sicilia og hvordan komme seg rundt

Vi valgte å fly med SAS til Catania, men mye har skjedd på flysiden så her er det best du undersøker selv.


Vi leide bil og kjørte rundt. Hovedveien var meget gode, men når du kommer ut på sideveiene var disse av høyst varierende kvalitet og til dels dårlige, men det var likevel lett å kjøre rundt.


Vi kjørte fra Catania til Siracusa, Siracusa til Milo (Etna), Milo til Taormina. Hver av turene tok ca 1 time å kjøre.


Andre steder som kan være verdt å besøke er selvfølgelig Palermo, men også Noto, Modica og Ragusa. vi fikk ikke med oss disse stedene denne gangenLitt siciliansk historie

Sicilia ble kolonisert allerede på 700-tallet fvt. og Siracusa, Catania, Agrigento og Messina ble grunnlagt allerede da. Taormina er litt nyere og ble grunnlagt 400 fvt. På 200-tallet fvt. ble Sicilia en del av Romerriket. Så kom araberne og normannerne inntok øya på 1100-tallet. Så tok franskmennene over øya og det var først i 1860 at Sicilia ble en del av det nye kongedømmet Italia.


Overalt på Sicilia er det ruiner fra antikken og romertiden. Dette er Apollotempelet på Ortygia - gamlebyen i Siracusa.

Den organiserte kriminaliteten har lenge vært et problem på Sicilia. Mafiaen oppstod på 1800-tallet, og har i perioder hatt så stor makt at den har kunnet utfordre staten som makthaver på øya.


Solnedgang over Mazzaro-bukten.

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page