top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Lillesand – en sørlandsk sommeridyll med touch av den franske riviera

Oppdatert: 28. mai 2023


Lillesand havn. Her kan du låne en av de vakre robotene

Når du spasere blant de store yachtene på havnen i Lillesand får du nesten følelsen av å være på den franske rivieraen.

Lillesand er en idyllisk og koselig Sørlandsby med hvite hus hvor rosene slynger seg oppover veggene. Havnen midt i byen er omkranset av restauranter og hyggelige butikker. Båtene i havnen er imidlertid ikke små. Her ligger den ene store luksusyachten etter den andre og gir en følelse av å være på den franske rivieraen snarere enn en liten by på Sørlandet. Det hjalp jo også på sydenstemningen at været var strålende og maten god når vi besøkte stedet i sommer.


Det er hyggelig å rusle blandt de gamle trehusene i Lillesand

Skjærgården i Lillesand er kjent for å være Norges vakreste, med Blindleia og alle de små uthavnene som Brekkestø og Gamle Hellesund. Har du ikke båt selv kan du besøke stedene med rutebåten M/B Øya som går mellom Lillesand og Kristiansand hver dag om sommeren.


Du kan også bo godt i Lillesand. Midt i byen finner du det historiske Lillesand Hotel Norge; et staselig og sjarmerende hotell som er verdt en reise i seg selv.


Lillesand Hotel Norge, et hyggelig sted å bo når du besøker Lillesand

Lillesand er virkelig et helt unikt sted å feriere!


Utsikt over Lillesand fra Springvannsheia. Her finner du flotte turstier og mulighet for å bade i det gamle vannreservoaret.


Hva kan du gjøre i Lillesand


På havna i Lillesand kan du låne en av disse robåtene. Husk å ha med egen redningsvest!

Opplevelsestilbudet i Lillesand er rikholdig. Her kan du bade, ta båt ut i skjærgården, rusle blant de hvite husene i byen, og det er kort vei til Dyreparken i Kristiansand. Liker du shopping, er det mange flotte nisjebutikker og gallerier. Føler du for en spaser- eller joggetur så er det et stort nettverk av turstier, bare følg skiltingen feks. til Springvannsheia, hvor du også kan bade.


Hvis du ønsker å komme deg ut på sjøen kan du låne en av de vakre trerobåtene fra Blindleia Kystlag som ligger på Verven - husk egen redningsvest. Du kan også ta Badebåten ut til øyene eller ta turen med M/B Øya gjennom Blindleia.
Klar for tur med Øya for å oppleve Blindleia

Når du er i Lillesand må du få med deg Blindleia; Norgeskysten på sitt flotteste og med en lang og spennende historie. M/B Øya går i fast rute mellom Lillesand og Kristiansand hver dag om sommeren og tar deg gjennom dette unike stedet med sitt vakre kystlandskap og små gamle uthavner som Brekkestø og Gamle Hellesund. Kapteinen om bord er en morsom og kunnskapsrik guide med mange historier å fortelle om stedene du passerer.


Langs Blindleia er det mange idylliske gamle hus, tidligere bebodd av fastboende, i dag er nok de fleste husene ferieboliger.

Er været fint er det herlig å sitte på dekk å nyte livet, med en kopp kaffe og is, eller hvorfor ikke et glass hvitvin? M/B Øya har full sjenkebevilgning.
Båten går kl 10:00 fra Lillesand og kl 14:00 tilbake fra Kristiansand. Den tar tre timer en vei med 1 times opphold i Kristiansand.


Pris en vei for voksne 400 kr og 200 for barn. Husk å bestill billetter på forhånd da dette er en populær tur.Hvis du ønsker å bruke litt mer tid i Kristiansand, som jeg varmt anbefaler, så går buss 100 hvert 30. minutt fra Kristiansand bussterminal til Lillesand. Bussen tar ca 45 minutter. Gå av på stoppestedet Lillesand Viadukten og spaser 10 minutter gjennom den nydelig trehusbebyggelse ned til sentrum.


Kristiansand har flotte gågater og hyggelige uterestauranter.

Det er herlig å ta lunsjen på Sjøhuset restaurant i Kristiansand.Lillesand Hotel Norge er en liten perle av et historiske hotell med sine vakre salonger, bibliotek, restaurant og 25 unikt innredete rom. En deilig blanding av herskapelig, sørlandsidyll og komfort. Den personlige og hyggelige service gjør dette oppholdet mer som å besøke gode venner hjemme enn å bo på hotell.


Ønsker du en spesiell hotellopplevelse med en fantastisk beliggenhet er dette stedet!Lillesand Hotel Norge har et usedvanlig stilig interiør

Huset som i dag utgjør hotellets eldste del er fra 1883 og var opprinnelig bygd som kontor og lager til byens garveri. I 1873 ble det omgjort til hotell og har oppgjennom årene blitt utvidet og endret gjennom ulike eiere. Det sies at Knut Hamsun var spesielt glad i dette hotellet og bodde her ofte i lengre perioder.


Nydelig frokost serveres i den hyggelige spisesalen med utsikt mot havnen

Det er rikelig med restauranter langs havnen i Lillesand. Vi valgte å spise på den lille restauranten Nino som eies av hotellet. Nino serverer blant annet en vidunderlig pizza, men har også mye annet godt på menyen. Et herlig sted å sitte ute på en varm sommerkveld!


Husk å bestill bord for det blir fort fullt! Det er kun mulig å bestille bord inne.Hvordan kommer du til Lillesand


Skuta Øya går fortsatt i rutetrafikk mellom Lillesand og Kristiansand om sommeren.

Skal du til Lillesand er nok det enkleste å kjøre Sørlandske, E18 mellom Oslo og Stavanger enten med bil eller buss. Du kan også ta tog eller fly til Kristiansand og buss 100 derfra til Lillesand Viadukten (45 minutter) og spasere 10 minutter ned til sentrum. Turen fra Oslo tar 3,5 - 4 timer.Litt historie om Lillesand


Grønning opprinnelig eid av forfatteren Arnulf Øverland (1889-1968)

Lillesand har en lang historie allerede fra 1100-tallet finnes det tegn etter handel og bebyggelse. Fra 1600-tallet begynte strandstedet Sanden (senere Lillesand) å vokse frem som utskipningssted for tømmer. Lillesand ble etter hvert et sentralt sted for bygging av seilskip som førte til at byen vokste raskt og utviklet seg på 1800-tallet som var byens storhetstid. Nå er det slutt på skipsbygging, men heldigvis er mange av de gamle husene i byen bevart og gjør dette til et spennende sted å besøke. (Wikipedia)


Hva er en uthavn?


De mange vakre, gamle husene langs Blindleia.

Langs hele kysten kan du finne uthavner. Dett er steder brukt til nødhavn, overnatting eller et sted å vente på last. En kjent uthavn i dette området er Brekkestø og Gamle Hellesund.

(Wikipedia)


Lillesand er en virkelig trivelig by med flott sommerstemning0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page