top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Fruktblomstring i Hardanger – en reiseguide til de beste stedene

Oppdatert: 30. nov. 2023


Fruktblomstring i Hardanger er noe av det vakreste du kan oppleve i Norge! Glitrende blå fjord, snøkledde fjelltopper, grønne lier og blomstrende epletrær overalt – akk det er så vakkert så vakkert!

Frukthagene ligger tett i Hardanger, I dag er trærne bundet opp og klippet som vinranker

Veien snirkler seg langs fjorden gjennom velholdte små tettsteder og fruktgårder. Du har god tid til å se deg rundt, nyte utsikten og de mange fossefallene for det går ikke så fort på vestlandsveiene. Ja, fruktblomstring i Hardanger bør du få med deg i hvert fall én gang i livet.

Utsikt over fjorden fra Utne

Jeg så første gang fruktblomstringen på en jobbreise i 1984. Jeg arbeidet på et forskningsprosjekt for å optimalisere fruktlagerstrukturen på Vestlandet. Prosjektet var ikke verdens mest spennende, men blomstringen ble jeg mektig imponert over.

Mai 2021 bestemte vi oss for å ta turen nok en gang og da som turister. Vi var heldige og fikk oppleve Hardanger i all sin prakt i strålende vær!

Hardanger er selvfølgelig verdt å få med seg året rundt, men skal du se fruktblomstringen, er mai den beste tiden. Det er også da været som regel er finest på Vestlandet.

De beste stedene å besøke i Hardanger


Utne sentrum med kirken og hotellet

Vi valgte å legge turen til Hardanger langs Sørfjordens vestside fra Odda til Utne. Sørfjorden er en sidefjord til Hardangerfjorden. Langs veien ligger eplehagene tett og du kommer også forbi det lille stedet Aga hvor du kan besøke Agatunet. En kort kjøretur fra Aga kommer du til Utne, hvor et av Norges aller vakreste og eldste trehotell ligger, Utne hotell fra 1722.


Det utrolig vakre Låtefoss

Norge er rikt på fosser og særlig på Vestlandet finner du noen av våre aller vakreste. Vi besøkte Låtefossen, ved Odda og selvfølgelig selveste Vøringsfossen, kanskje vår aller mest kjente foss.


Hvis Trolltunga er noe du ønsker å få med deg så ligger den på Sørfjordens østre side ved Tyssedal, ikke langt fra Odda.


Det tar tid å kjøre langs Hardangerfjorden og på Vestlandet. Veiene er dårlige, og du skal over og rundt fjell og fjorder skal krysse med ferje. Derfor anbefaler jeg at du begrenser hva du har tenkt å rekke over om du ikke er veldig glad i å kjøre bil eller har veldig god tid.


Når du kjører på Vestlandet må du få med deg en ferjetur. Det har sin egen sjarm når du slipper å gjøre det hver dag.

Nedenfor beskriver jeg de stedene vi valgte å besøke.


Agatunet – et autentisk kulturminne

Vakre gamle hus i Aga

Du bør absolutt stoppe på Agatunet og få en omvisning. Tunet ligger utrolig flott til med utsikt over fjorden omgitt av frukttrær. De gamle husene er nydelig vedlikeholdt. Her får du et vakkert innblikk i hvordan bygdesamfunnet var i tidligere tider.



Agatunet er ett av de få bevarte klyngetunene i Norge. Lagmannsstova er det eldste huset fra 1220 og er Norges eldste rettsal. Aga var opprinnelig en storgård som vokste seg ut til en klyngetun og består i dag av 45 fredete bygninger.



Utne - et senter for fruktblomstring


Utsikt over det vakre, lille stedet Utne

Utne er omkranset av frukttrær

Utne er et lite tettsted som ligger midt i smørøyet for fruktblomstringen. Mange besøker nok stedet for å bo på det gamle trehotellet, eller stopper for å ta ferje over fjorden. Men, Utne er så mye mer. Her er flotte turer å ta i fjellet, korte og lange. Du kan rusle mellom de gamle gårdshusene som er samle til et utendørs museum og drømme deg tilbake i tid mens du svermer med din kjære i den romantiske gamle eplehagen. Eller bare nyt alt det vakre helt alene!

Finnes det noe mer romantisk enn en gammel frukthage?

I Utne har de samlet gamle hus så du får et fint innblikk i hvordan Hardanger så ut før.

Ønsker du en litt mer krevende tur kan du ta den kjente Dronningstien som går i fjellet mellom Lofthus og Kinsarvik. Turen tar ca 6 timer.


Gamle båthus finner du nede langs fjorden.

Fra Utne er det ikke langt å kjøre til Herand og Jondal, med alle sine flotte fruktgårder og i Herand finner du en kultursti. Fra Jondal går det ferje over fjorden hvis du skal videre til Bergen. Du får også ferje fra Utne. Vi rakk ikke Herand og Jondal, men har fått det sterkt anbefalt av Hardangereksperter.


Utsikt mot Utne fra de gamle husene.

Vøringsfossen

Litt skuffende vannføring i Vøringsfossen, men fallet er imponerende 182 meter.

Når du nå er på vestlandstur må du selvfølgelig ta et stopp for å se på Vøringsfossen, en av Norges mest besøkte turistattraksjoner. Fossen er imponerende med et 145 meter loddrett fall rett ned i den trange Måbødalen (185m hvis en regner fra Hardangerviddaplatået).


I dag er det bygd en sikker og fin tursti langs fossen med utsiktsposter slik at du får god sikt over fossen, dalen og omgivelsene rundt. Jeg var skeptisk til hvordan utbyggingen var blitt, men det er ingenting å frykte, utbyggingen er pen, sklir fint inn i terrenget og gjør fossen og området lettere tilgjengelig.


Vøringefossen stuper ned i Måbødalen. Veien opp er krevende og svingete, men langt bedre i dag enn da vi kjørte her i barndommen.

Jeg ble nok litt skuffet over Vøringsfossen - det var lite vann, men det er vakkert rundt og skremmende å se ned i det store juvet, ned til Måbødalen.

Denne nydelige fossen ligger ved Vøringsfossen og renner også ned i Måbødalen.

Den gamle veien fra Måbødalen opp til Fossli (toppe av fossen) sto ferdig i 1916, og kan fremdeles benyttes til fots eller på sykkel. Veien var beryktet for alle sine svinger der den snirklet seg langs de stupbratte fjellsidene. Dagens bilvei er betydelig forbedret og har flere flotte stoppesteder og utsiktspunkt.

Utsikt over Måbødalen

Hvor kan du bo i Hardanger?

Det finnes mange gamle historiske hoteller i Hardanger. Denne gangen valgte vi å bo på Utne Hotell som jeg anbefaler på det varmeste. Et annet hotell vi har bodd på tidligere er Fossli ved Vøringsfossen.



Utne hotell er noe helt spesielt og verdt en tur i seg selv. Hotellet er Norges eldste trehotell som kontinuerlig har vært i drift i snart 300 år, fra 1722. og er i dag fredet. Hotellet startet som et gjestgiveri med stue, kjøkken og ett soverom. I dag har hotellet 17 unike innredete rom i historisk stil, alle med bad. Stuene og matsalene er virkelige flotte og må oppleves! Her sitter historien i veggene hvorhen du går.


Utne hotell har alltid lagt vekt på god og hjemmelaget mat og dette er en tradisjon som fortsatt holdes i hevd. Det er nybakt brød og deilige sveler til frokost med hjemmelaget syltetøy og lokale pølser og skinker. Til middag fikk vi servert kamskjell, nydelig kalvekjøtt fra Folkedal med tradisjonell karamellpudding til dessert, Ønsker du lunsj anbefaler jeg tapastallerken (1 porsjon holder til to sultne voksne), hvor alt er kortreist og hjemmelaget. Du både bor og spiser godt på Utne hotell.


Før maten var det tid til et glass øl foran den koselige peisen.

En kuriositet med Utne hotell er at det alltid har vært drevet av kvinner. I 70 år drev Mor Utne hotellet og i dag er Bente Raa Widding som er hotellvertinne.

Et av rommene på Utnehotell. Dette vender ut mot fjorden.

Ønsker du å oppleve Hardanger er Utne hotell et utmerket sted å bo.


Eplehage i Utne

Hotellet er en klassiker fra 1891 og ligger rett ved siden av Vøringsfossen med en storslagen utsikt. Det er en stund siden jeg overnattet på hotellet og da var det litt slitent, men historien var sterkt til stede så det er absolutt verdt et besøke. Jeg håper imidlertid at det er pusset opp for det er så viktig å ta vare på disse historiske hotellperlene.


Ønsker du å besøke Hardangervidda kan Fossli være et godt utgangspunkt og også et fint sted å overnatte på turen din mellom Østlandet og Vestlandet.

Hotellet har vært i den samme familien i fire generasjoner og ble designet av den kjente arkitekten Konow Lund i Art Nouveau stil. Når hotellet ble bygget i 1891 var det ingen vei hit så alt byggematerialet ble fraktet opp på hesteryggen til fjellplatået. En imponerende bragd når du ser hvor bratt det er fra dalbunnen og opp. Edvard Grieg skrev sin Opus 65 på Fossli hotell.


Hvordan kommer du til Hardangerfjorden

En gammel frukthage i Utne

Fra Østlandet og Sørlandet kan du kjøre over Haukeli og ned til Odda hvor du kjøre enten på øst- eller vestsiden av Sørfjorden, frukthagene ligger tett overalt. En annen mulighet er å kjøre via Geilo og over Hardangervidda hvor du passerer Vøringefossen og kommer ned til Eidfjord. Her er det også kort å kjøre til Ulvik et annet kjent fruktsted og selvfølgelig Sørfjorden.


Kart over Hardanger og de stedene vi besøkte


Fossli med utsikt til Hardangervidda


0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page