top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Farsund – et sommerparadis

Oppdatert: 22. aug. 2023


Farsund med seilskuten Adelle og Husan i bakgrunnen

Farsund er en herlig sommerby med sine milelange strender, koselige skjærgård og hvite sørlands-hus. Byen er nok litt mindre kjent enn de andre sørlandsbyene lengre øst, noe som er en stor fordel, for her kan du ha de milelange strendene nesten for deg selv.


Du finner Farsund nesten så langt sør du kan komme i Norge, en fredelig og strategisk havn mellom de farefulle farvannene rundt Lindesnes og Lista. Det var havnen som skapte grunnlaget for byens fremvekst på 1700-tallet, og sjøfart har helt frem til i dag stått sentralt. Under Napoleons krigen ble kystbefolkningen oppfordret til å kapre utenlandske skip som en del av krigføringen, og Farsund ble selve kaperhovedstaden. I dag har Farsund kallenavnet Kaperbyen, og hvert år feirer byen stolt denne fortiden med Kaperdagene og Kaperspillet.


«Det blir sagt at Farsund i mellomkrigstiden var verdens største sjøfartsby, målt i tonnasje per innbygger.»


Farsund og Lista er mer enn et sommerparadis. De endeløse strendene og kyststiene er fantastisk å spasere langs uansett årstid og vær. Strendene er også et paradis for kiting og vindsurfing. Om våren er de karrige jordene dekket av et teppe med strandnellik og natt-og-dag, og om høsten samler trekkfuglene seg i tusenvis på Lista før de flyr sørover – et spektakulært skue for fugleelskere. Ja, her kan du se flere hundre fuglearter.


Kunstnere har alltid trivdes på Lista med det åpne landskapet og spesielle lyset, ikke ulikt Skagen. Spennende utstillinger finner du både på gallerier inne i selve Farsund og på Lista Fyr.

Er du interessert i historie kan du besøke de mer enn 3000 år gamle helleristningene på Penne. Når du først er på Penne så kan du også oppsøke krigshistorien på Nordberg Fort, Nordens best bevarte kystfort fra 2.verdenskrig. Fra Nordberg har du en storslagen utsikt over Lista.

Det er endeløst med vakre strender i Farsund.

Overnattingsmulighetene her er mange og unike. Du kan bo på det luksuriøse Rederiet hotell midt i Farsund sentrum, glampe på Lomsesanden, leie leilighet på Lista Fyr og ønsker du noe virkelig eksotisk kan du bo sammen med kyrne i Langhuset. Les mer lengre nede.


I det hele tatt; ferie i Farsund blir aldri kjedelig. Selv har jeg feriert her hver sommer hele livet, så jeg vet hva jeg snakker om!


Hva kan du oppleve i Farsund?

Farsund er et paradis for den som søker en opplevelsesrik ferie med bading, kultur, historie og natur. Her får du alt fra slaraffenliv til aktiv ferie i en herlig sørlandsidyll.


Farsund bysenter og «Bryggeslengen»

Når du besøker Farsund er det naturlig å starte med en rusletur langs bryggene. Stikk innom Torget kolonial, kjøpe varme fiskekaker eller bolle hos bakeren, sette deg ned og nyte havnene, båtlivet og utsikten over havet.


Utenfor Farsund Amfi kan du se skulpturen av to menn i en halvåpen robåt ved navn Fox. I akterenden henger et amerikansk flagg. Skulpturen er et monument over George Harbo og Frank Samuelson som i 1896 rodde fra New York til England, som de første i verden. Samuelson var fra Farsund.


Det store tre-palasset midt i byen er Husan (1804) og var i sin tid residenten til grunnleggeren av Farsund, Jochum Brinch Lund. Familien drev Farsund som en privat bedrift og Jochum Lund som var den driftigste og mektigste av dem ble omtalt som «konge av Farsund». Husan er i dag kommunehus og selskapslokaler.


Når du først er i sentrum, bør du stikke innom Galleri Farsund. Her finner du alltid spennende utstillinger av kjente kunstnere.


Finn en badestrand og nyt livet


Einarsnes en typisk Farsund sommerdag

Farsund har strender for enhver smak. Du kan ta turen til den koselige og livlige Lomsesanden som også har en campingplass. Har du båt eller er klar for en liten spasertur kan du besøke Einarsneset med alle sine små sandstrandbukter - mitt yndlingssted. Ønsker du en lang kritthvit sandstrand – nesten uten mennesker så er det Husebystrandene eller Havikstranden som gjelder.


Loshavn, Sørlandets best bevarte trehusmiljø


Et lite stykke utenfor Farsund finner du Loshavn, en liten klynge med hvitmalte hus ytterst i havgapet. I krigsårene 1807-1814 ble det drevet autorisert kapring av engelske skip her og at det var lukrativt kan du se på de fine store husene.


Det er hyggelig å rusle rundt i Loshavn, og sette seg ned og nyte den storslagne utsikten over havet, på en klarværsdag kan du se helt til Lindesnes.


Bli med på Kaperdagene og Kaperspillet og lek at du er en ekte sjørøver


Hvert år i juli er det Kapernatt med Kapersjøslag på Torvet og i havnebassenget i Farsund. Kaperdagene er spekket med opplevelser og her er skuespill med sjøslag, shanti-sang, tur med seilskute med mer. En flott opplevelse for både barn og voksne.


Oppsøk den unike amerikakulturen på Vanse

Utvandringen fra Lista til Amerika var stor og foregikk langt opp på 60-talle. De fleste dro til østkysten, blant annet til New York og Brooklyn, hvor de arbeidet som hushjelper, sjøfok og snekkere. Det unike ved utvandringen fra Lista var at svært mange vendte tilbake og sporene etter Amerika er fortsatt sterke. Midt i Vanse finner du gaten Brooklyn Square, og dette er den første offisielle amerikanske adressen i Norge. Her ligger Trunken, en butikk som selger amerikanske varer, og ved siden av ligger dineren 8th Avenue. Inspirert av 50- og 60-tallets New York.


Etnologen Siv Ringdal har belyst dette i bøkene sine, «Det amerikanske Lista - med 110 volt i huset», den er verdt å lese.


Spaser langs strendene

Besøker du Farsund i midten av mai er jordene helt lilla av strandnellik. Innimellom er de blå av dag og natt. Et uvanlig og spetakulært syn.

Strendene langs Lista er endeløse, og det går merket tursti fra Jølle lengst vest og helt til Loshavn. Du kan parkere bilen ved Lomsesanden, Husebysanden, Haviksanden, Lista Fyr og Jølle og så er det bare å vande. Jeg elsker å spasere langs dette vakre kystlandskapet, og det er like flott i litt ruskevær som i solskinn – det er bare å kle seg etter forholdene!


Nyt utsikten fra Havblikk dagsturhytte ved Loshavn

Fra dagsturhytta Havblikk ser du ned på Loshavn og vidt utover Farsunds skjærgård.

Tar du turen til Havblikk dagsturhytte blir du belønnet med en slående utsikt over Loshavn, Katland fyr og er været bra kan du se helt ut til Lindesnes fyr.


Dette er et flott sted å dra på piknik. Er det litt kjølig kan du sitte inne i hytta og det er også bålplasser her.

Det er flott lagt til rette for piknik på dagsturhytta Havblikk

Ønsker du å ta turen til Loshavn kan du følge en merket sti. Når du er i Loshavn er det fint å spasere langs den smale veien tilbake til parkeringsplassen. Du kommer da forbi det koselige tettstedet Eikvåg.

Spaserer du langs veien fra Loshavn kommer du forbi dette koselige, lille stedet, Eikvåg.

Det går også en sti til Lomsesanden. Fra Lomsesanden fortsetter stien ut på Einarsnes og langs strendene så langt du ønsker å gå.

Einarsnes har små bukter med nydleigste strender.

Du kommer til hytta ved å kjøre mot Loshavn og i første kryss etter lomsesanden ligger en stor parkeringsplass. Fra parkeringsplassen er det ca 1 km opp til utkikkspunktet og hytta.


Turen går på en god grusvei, med benker og gjennom en nydelig skog. Dette er virkelig en hyggelig tur å ta for både små og store.

Lista fyr – kunst, kultur og storslått natur

Lengst ute på Lista finner du det 34 meter høye Lista fyrtårn fra 1853. Fyret er åpent for besøkende, og fra toppen ser du vidt utover Listaland og havet. Jeg synes det er ekstra herlig å besøke fyret i litt ruskevær når du virkelig kan kjenne på naturkreftene.

Galleri Lista Fyr holder til i den gamle fyrmesterboligen og presenterer vekslende utstillinger med samtidskunst, små konserter og litterære programmer. Området er også kjent for sitt rike og varierte fugleliv, og fyret er et naturlig sted å oppleve dette på nært hold. Derfor er også Lista Fuglestasjon lokalisert her, kanskje Norges viktigste ornitologiske stasjon. Maskinhuset viser en utstilling som tar for seg Lista fyrs historie. Fra parkeringsplassen ved fyrstasjonen går en tursti på 6 kilometer nordøstover til Nordberg Fort og helleristningene på Penne.


Du kan også spasere fra Lista fyr til det fargerike sjøbodene i Verevågen.

Sjøbodene i Verevågen er et fargerikt skue.


Se tusenårgamle helleristninger på Penne

Fortidsminnefeltet på Penne ligger midt i et fascinerende kulturlandskap, og her kan du studere 3000 år gamle helleristninger fra bronsealderen. Vest-Lista er et av Norges eldste jordbrukslandskap. Steingjerder, bakkemurer, rydningsrøyser og buveier setter sitt preg på landskapet og vitner om landbruksdrift i over 6000 år. Her finnes restene etter en gård fra folkevandringstid (400-550 e. Kr).


Opplev krigshistorien på Nordberg Fort (ved Penne)

Utsikten fra Nordbergfort er storslått.

Nordberg Fort, er Nordens best bevarte kystfort fra 2. verdenskrig. Stedet er i dag et fredet kulturminne og museum. Fortet er et kystartillerianlegg, bygd i 1942 av den tyske okkupasjonsmakt, som del av Festung Norwegen. Fortet er et av få tyske kystfort som er bevart i sin opprinnelige form. I 2009 ble et nytt museumsbygg åpnet på Nordberg fort, med kafé, butikk og utstilling. Nordberg Fort ligger like ved Penne, så begge stedene kan lett besøkes samtidig.


Sykle rund Lista

Det er flatt på Lista så her er det fint å leie sykkel og sykle til Lista Fyr, Penne og de mange strendene. Sykkel får du leid på Turistinformasjonen. Husk at selv om det ikke er bratte bakker på Lista kan vinden være tøff så lei sykkel når det ikke blåser for hardt!


Se skjærgården om bord en seilskute

Eikvåg er en gammel seilskutehavn og fortsatt er det mulig å bli med på seilskutetur hit.

Du har muligheten til å se et av verdens vakreste kystlandskap fra en ekte seilskute.


Ta turen til Bøensbakken

Bøensbakken er en del av den gamle kjøreveien mellom Farsund og Sande i Herad, bygget i 1899-1904, stengt som kjørevei i 1965 og restaurert som turvei i 2004/05 Veien følger den stupbratte fjellsiden på en fjellhylle og er noen steder sprengt inn i fjellet.


Turen går fra Straumen bro, en over 100 år gammel svingbro som fortsatt er i drift. Så fortsetter veien langs Framvaren, en terskelfjord på 180 meter dyp, gjennom et naturreservat med fredet eikeskog og snor seg på fjellhyllen opp langs fjorden. Framvaren er en av få fjorder som er råtnet uten påvirkning av mennesker, en terskel fjord og er i dag et marint verneområde.


Ta turen til Varnes fyr

Varnes fyr ble satt opp i 1836. Fyret ble automatisert og avfolket i 1950.

Helt ytterst på Lista med spektakulær utsikt ligger Varnes fyr. Det er flott å ta turen hit enten det er litt ruskevær eller solen stråler. Den ca 1,5 km turveien ned til fyret er god å gå på og snirkler seg vakkert gjennom en trolsk skog og langs klippene ut mot havet.

Det er også mulig å overnatte på Varnes. Svendsvika ligger en gammel sjøbu som er restaurert og hvor det er mulig å overnatte. Hytta er enkel, men ligger utrolig vakker til. Utenfor er det en bålpanne og også utedo. Du kan overnatte gratis i hytta og bestiller dette ved å ta kontakt med Farsund kommune servicekontor på 38 38 20 00 i kontortida. Husk å ta med deg alt fra opptennings utstyr inkluder ved til liggeunderlag hvis du ønsker å overnatte.


Du kommer til Varnes ved å følge veien til Jølle og kjør videre mot og forbi Snekkestø.


Det er også mulig å gå Vondestien fra Snekkestø til Varnes, men denne stien kan til tider være noe overgrodd og glatt, men utsikten er fantastisk.


Bo på et av Farsunds 3 unike overnattingssteder

Det er moro å se hvordan Norge utvikler seg med å tilby stadig flere unike overnattingssteder. Nå handler det ikke bare om å få tak over hodet. Like viktig er det at overnattingen er en del av selve opplevelsen. I Farsund er det nå utviklet hele fire unike overnattingskonsepter. I tillegg har du det mer tradisjonelle Farsund Fjordhotell om det passer best.


Lommessanden ligger kun 5km utenfor Farsund sentrum og er en nydelig og populær badestrand. Her har du nå mulighet til å leie en av de seks luksuriøse, store teltene plassert på strandens flotteste steder. Teltene er fullt møblert med gode senger, lykter og tepper! De ser virkelig flotte ut og det må være herlig å våkne opp, rusle ned på stranden og ta se et morgenbad.


Ønsker du en unik fyrferie er det mulig å overnatte i den tidligere assistentboligen på Lista Fyr. Boligen består av to unike leiligheter som leies ut gjennom hele året; Skarven og Myrsnipa.


I Langhuset (The Longhouse) på Lista bor du vegg i vegg med kuene og sandsvalene. Halvparten av huset fungerer som fjøs for 20 ammekyr, mens resten av bygget er to leiligheter som leies ut til turister På andre siden av de store panoramavinduene åpner det seg en enestående utsikt til Nordsjøen og Norges største konsentrasjon av fuglearter. Å bo i denne arkitektperlen er en opplevelse. Ny form og funksjon har vokst frem i et tradisjonelt langhus og gjør dette stedet til en unik retreat for fuglespottere, surfere, kitere og naturelskere.

Langhuset i Østhasselstrand er som navnet bygger på, oppkalt etter og inspirert frem av det typiske Lista- og jærhuset man finner flere steder i regionen og som kan spores 2000 år tilbake i tid. De eldste bygningene stammer fra bronsealderen.

Kapertiden - hva var det ?

Loshavn lå strategisk til for kapring

Kaperfart, kaperi eller kaperkrig er sjørøveri med myndighetenes godkjennelse, drevet av privatpersoner for egen regning som et virkemiddel i krigføring til sjøs. Målet for kaperfarten var å ta kontroll over fiendens handelsskip og føre dem og deres last til egen havn som prise. En kaper var betegnelsen både på en privat båt som var utstyrt med våpen for slik virksomhet og på kapteinen om bord. Kaperfart foregikk hovedsakelig fra 1600-tallet til omkring midten av 1800-tallet.


Kapertiden er årene mellom 1807 og 1814 og det var i Napoleonskrigens tid. Etter at engelskmennene uventet hadde angrepet og tatt med seg det meste av den dansk-norske sjøkrigsflåten i København i september 1807, var det bare noen få krigsskip igjen i Danmark-Norge. Danskekongen erklærte krig mot England og dermed kom vi med i krigen på Napoleons side og vi fikk våre tidligere handelspartnere og venner, engelskmennene, som fiender.

Eikvåg var en viktig havn i Seilskutetiden.

Vi hadde riktignok noen små kanonjoller og kanonsjalupper med marinemannskap ombord langs kysten, men det monnet lite mot den svære engelske krigsflåten. Som et ledd i krigføringen oppfordret mydighetene kystbefolkningen til å utruste losbåter og rasktseilende fiskebåter til kaperfartøyer. Disse fikk utstedt kaperbrev fra myndighetene og dermed kunne man lovlig kapre fiendlige fartøy. På Lista og i Farsund var det mange som deltok, og Loshavn og Eikvåg ble rene kapertreder. Skip som førte last, som kunne komme fienden til gode ble tatt. Og ved priseretten ble de dømt "som gode lovlige priser". De ble solgt, og pengene ble delt mellom kaperrederne og mannskapet, samt en liten avgift til staten. Som igjen førte til velstand blant kaperne, noe vi fortsatt kan se på enkelte hus, for eksempel i Loshavn. Krigen sluttet med at Norge ble et selvstendig rike, med egen grunnlov den 17.mai 1814, så vi kan med full rett si at våre forfedre deltok i frigjøringen av Norge. Kilde: Arthur Danielsen Sr.

Floraen på Lista er rik og mangfoldig


0 kommentarer
bottom of page