top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Cotswold - Englands mest sjarmerende?

Oppdatert: 13. apr. 2023


Cotswold er et av de mest sjarmerende områdene i England. Dette er den engelske landsbygda på sitt beste, små koselige landsbyer i vakkert kulturlandskap, hyggelige puber, gode restauranter, og ønsker du å bo på en engelsk herregård er dette stedet.


Jeg falt pladask for Cotswold første gang jeg besøkte stedet i 2001 og det var spennende å komme tilbake for å se om det var forandret. Heldigvis var det som før. Noen hoteller og puber var modernisert, men det var nok av det gode gamle.


St Peter kirken i Upper Slaughter

Mest populære stedene i Cotswold er: Chipping Camden, Stow-on-the-Wold, Burton-on-the-water, Broadway, Bibury, med den kjente Arlington Row, Stanton og Lower Slaugheter som sies å ha den mest romantiske gaten i England. Vi har besøkt alle disse stedene og det tar ikke lang tid å kjøre innom landsbyene og alle stedene er utrolig koselige.


Lower Slaughter

Lower Slaughter

Jeg vil nedenfor gi deg noen tips og råd om hvordan du kan feriere i Cotswold. I tillegg vil jeg skrive to litt mer dybdeartikler om Buckley Mannor, en herregård på sitt beste, som vi bodde på i et døgn og Chipping Camden hvor vi tilbrakte to netter og som vi har besøkt to ganger tidligere.


Chipping Camden


Hvordan kommer du dit?

Cotswold finner du nord-vest for London ca 1 ½ time å kjøre til Buford som regnes som inngangen til Cotswold og derfra er det ca 30 min til Broadway og Chipping Camden. Dette er uten trafikk. Husk å beregn god tid tilbake til flyplassen da det kan være stor trafikk i perioder. Du kan også ta tog fra London, men det tar lang tid og du får da ikke sett så mye.


Vi fløy fra Oslo til Heathrow med et tidlig morgenfly lørdag hvor vi leide bil, med retur tirsdag kveld.


Hvor lenge bør du være her?

Vi har vært her fra 1-3 overnattinger. Det er enkelt å komme rundt og kort mellom de koselige landsbyene så det går fint med en helg. Har du tenkt deg på en litt lengre tur i England er dette området fint og kombinere med Bath, Stratford-upon-Avon, Warwick Castle, Oxford, Blendheim Castle.


Hva kan du gjøre?

Det er hyggelig å bare kjøre rundt å se eller spasere fra landsby, ta seg en afternoon tea og spise på en av de mange hyggelige pubene. Dette er et sted for å nyte, ta det med ro, kose seg, titte og se!


Cotswold er et eldorado for spaserturer. Det går flotte stier overalt i det vakre kulturlandskapet. Snakk med hotellet så har de oversikt over hva som er de fineste turene i området og de har kart. Husk det kan være meget gjørmete så ta med egnede sko. Noen hoteller låner også ut støvler.


Føler du deg riktig sprek så går det en 150 km lang tursti fra Bath til Chipping Camden, The Cottswold Way.


Hvor kan du bo, spise og drikke

Jeg skriver dette i ett da mange puber er både gode spisesteder og hyggelig å bo. Det er et utall av gode steder å både spise og bo. Jeg vil bare nevne de vi bodde på sist og noen av de vi var en tur innom for å se på,


Broadway

Buckley Manor: Dette hotellet ble i 2019 kåret til det beste "Rural Hotel". Dette er et hjemmekoselig sted og mer som å være på besøk i et privathjem enn å bo på hotell. Kjøkkenet er også meget bra og de serverer de beste sconsene jeg har smakt til sin Afternoon Tea. Se mer i eget innlegg.


Crown and Trumpet: Klassisk Engelsk pub som ligger rett utenfor hovedgaten i Broadway. Vi var innom og tok en øl og her var det koselig. Du kan både bo og spise her og det så ut til å være et populært sted for det var stappfullt til lunsj den lørdagen vi var der.


Chipping Camden

Cotswold House Hotel and Spa: Et klassisk town house midt i Chipping Camden som ble bygd i 1815 som et privat hjem og det ble hotell i 1930. Cotswold House har en stor hage som strekker seg bak hotellet og her kan sitte når det er fint vær. Bakerst i hagen finner du et spa med et stort basseng og badstue. Et deilig sted å være på en regnfull dag.


Noel Arms: Søsterhotell til Cotswold House og et av de eldste vertshusene i Cotswold med røtter helt tilbake til det 17. århundre. Noel Arms har en hyggelig pub, god kaffebar og et kjøkken som har spesialisert seg på curry. Kokken Indunil har blitt utnevnt til Best Pub Curry Chef hele tre ganger. Vi måtte smake på curryen og den var meget god og kan anbefales.


Pub, restaurant og overnatting. En meget populær og god restaurant. Vi var her første gang i 2001 og har alltid tatt en tur innom når vi har vært i Chipping Camden. Dette er en populær pub så planlegger du å dra hit i helgen og særlig til søndags lunsj så bestill. Ikke vent deg et stort gourmet måltid, her er det god, solid, hjemmelaget mat i veldig hyggelige omgivelser.Andre herskapshus og overnattingssteder i Cotswold

Nedenfor har jeg listet opp flere overnatting og spise alternativer i Cotswold. Jeg har ikke bodd på noen av stedene men jeg har vært innom samtlige og de ser flotte ut. Stedene ligger flott til, har hyggelige restauranter og fellesområder. Broadway, Upper og Lower Slaughter og Stow-on-the-Wold er klassiske Cotswold steder, dog er The Slaughters betydelig mindre og fredelige enn Broadway og Stow-on-the-Wold som er mer livlige småbyer med butikker, gallerier, puber og restauranter.


Broadway: Lygon Arms

Upper Slaughter: Lords of the Manor

Stow-on-the-Wold: The Porch House. Sies å være Englands eldste vertshus
Cotswold - litt om stedet

Cotswolds ligger ca 1 1/2 kjøring vest for London, ikke så langt fra Oxford. Velstand til dette området ble bygd opp i middelalderen på ullhandel. Det ble handlet med hele Europa og særlig var det handelsmenn fra Italia som kom for å kjøpe den fine Cotswold ullen. Mye av inntektene fra ullhandelen gikk med til å bygge kirker – "wool-churches". Flere av disse kirkene står fortsatt bla kirken i Chipping Camden, St James, som regnes for en av flotteste "wool-churches" i England. Største delen av kirken er hele 500 år gammel.


Husene i Cotswold har en karakteristisk honningfarge som kommer fra den lokale kalkstenen de er bygd av. Mange av husene er svært gamle og det er også mange herregårder i området så det er tydelig at dette var et rikt sted.

I dag kommer mye av inntekten i Cotswold fra turisme. Dette er et svært populært turistområde noe som betyr at det til tider kan bli ganske fullt. Det er derfor viktig at du bestiller hoteller og restauranter i god tid.

I 1966 ble Cotswold utnevnt til et "Area of Outstanding Natural Beaty" - det er virkelig vakkert her - så ta en tur å se selv!


Upper Slaughter

Reisen er blant annet inspirert av boken "Drømmen om den Engelske Landsbygden" av Anne-Lise Mørch von der Fehr og Fredrik Solstad.

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

留言


bottom of page