top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Bli med på tur langs Oslofjorden: kunst, kultur og gode kafeer

Oppdatert: 30. nov. 2023


Utsikt mot Oslo rådhus fra Astrup Fearnley museet

Oslo er en unik storby med tilgang til fjord, marka og elver. Er du glad i å gå tur er det rikelig med muligheter - det er noe for enhver smak og årstid. Et stort pre er at uansett hvor turen går, finner du deilige spisesteder.


En spasertur langs Oslofjorden er alltid hyggelig og byr på mange opplevelser. Du kan ta korte og lange turer, bade og nyte de mange kunst- og kulturtilbudene. Spennende og unike kafeer finner du rikelig av langs veien.


Vandring langs Oslofjorden starter i øst - så bli med!
Nyt utsikten over Oslofjorden fra Ekebergskulpturpark


Utsikt fra Ekebergparken over Middelalderparken og Bar Code.

Hvorfor ikke starte turen med å få et godt overblikk over fjorden? Fra Ekebergparken har du en storslagen utsikt utover Oslofjorden samtidig som du kan spasere gjennom den internasjonalt kjente skulpturparken og oppleve noen av Oslos oldtidsminner. Har du med småbarn kan du ta turen innom Husdyrparken på Ekebergsletta. Et koselig sted å legge søndagsturen!


Er du sulten kan du spise på Ekebergrestauranten eller bare ta noe å drikke på terrassen. Et annet spisealternativ, hvis du vil gjøre det litt enklere, er Karlsborg Spiseforretning som ligger i et gammel hus fra 1863. Stedet serverer Afternoon Tea på lørdagene - husk å bestill bord! Begge stedene har en fantastisk utsikt og god mat!


Ekebergparken ligger kun et kort stykke fra Sørenga og du kan enten gå opp eller ta trikk 13/19.


Chloé, med sitt spesielle perspektivfordreiende virkning, Laget av den spanske kunstneren Jaume Olensa

Skulpturparken på Ekeberg åpnet i 2013 og har i dag 43 skulpturer av internasjonalt kjente kunstnere. Når parken åpnet ble den av Wall Street journal kåret til en av verdens 5 beste skulpturparker!


Havnepromenaden fra Sørenga til Frognerkilen med Oslos nye attraksjoner


Sørenga med utsikt mot Munch museet og Operaen

Det er herlig å spasere langs fjorden fra Sørenga, rundt Akershus festning, til Tjuvholmen og videre til Frognerkilen/Skøyen. Dette er en tur hvor du kan bli kjent med Oslos historie og den nyeste utviklingen. Kulturtilbudene ligger tett og flere skal det bli når Nasjonalgalleriet og Munchmuseet forhåpentligvis snart åpner.


Tur på Munch brygge

Munch brygge eller Venezia?

På denne turen kan du utforske Oslos nyeste byområdet på Munch brygge, bade på Sørenga og Tjuvholmen, oppleve historien på Akershus festning, og besøk Astrup Fearnley Museet. Spisesteder er det rikelig av. Liker du disse nye områdene? Du får selv gjøre deg opp en mening.Her er rikelig med restauranter og kafeer å velge i, men hvorfor ikke velge et litt annerledes sted og stikk innom Vippa, ytterst på Vippetangen. Her serveres det bærekraftig "Street-food" fra hele verden. Om sommeren er det flott å sitte ute og se utover fjorden. Stedet åpnet i 2017 og har fokus på å skape et etnisk og flerkulturelt miljø. Går vi tilbake i tid, ble Vippas fasiliteter brukt til lagring av mat fra hele verden - så her følger de tradisjonen!


Har du lyst å spise litt finere, men fortsatt enkelt og meget godt? Da anbefaler jeg Vandelay, som drives av kokken Espen Holboe Bang (Maaemo).


Turen er på ca 8 km og langs hele veien finner du informasjonsstolper som forteller om Oslo.


Båthavnen inners i Frognerkilen

Ønsker du å utvide turen kan du følge gangveien videre helt til Lysaker brygge. Da kommer du gjennom hagen til Vækerø hovedgård, Hydrostranda og Sollerudstranda, flotte tur- piknik- og badeområder.


Høststemning på Vækerø

Når du først er på disse kanter kan du jo også dra innom Maschmanns på Skøyen og handle noe riktig godt til middag eller prøv pizzaen! Du kan lese mer om hvor du handler de beste råvarene i Oslo i innlegget "Matsafari i Oslo"


Vintersol på Hydrostranda

Ønsker du å lete etter de første blåveisene - prøv Hydrostranda!

Bygdøy rundt med museer, badestrender og nydelig kulturlandskapBygdøy er et sted de fleste kjenner til med sine mange museer og badesteder Du kan spasere rundt hele Bygdøy, gjennom skogen, den flotte bebyggelsen, det parklignende kulturlandskapet på Kongsgården og langs strendene.


Når du først er på Bygdøy kan du jo benytte anledningen til å besøke et av museene: Folkemuseet, Vikingemuseet, Fram eller Kon Tiki. Hvis du er heldig er også Oscarshall åpent og skulle være stengt så er parken verdt å se.


På Gartneriet Kafé kan du nyte mat og drikke inne i drivhuset

På Kongsgården finner du kafeen Gartneriet. På Gartneriet er det servering både ute og inne i selve drivhuset. Det er moro å nyte maten mellom tomater, auberginer, squash og til og med druer. Alt som serveres kommer fra gården og er økologisk. Vin kan du også få! Dette har virkelig blitt et av mine favorittsteder! Gartneriet har kun åpent lørdag og søndag.

....... er været fint kan du sitte ute.

Turen rundt Bygdø kan du du starte helt innerst i Frognerkilen og hvor første del går på en flott gangvei. Videre følger du bare stien og veien mer eller mindre langs sjøen. Turen tar deg til badestrendene Huk, Paradisbukta og Bygdø Sjøbad.


Tur på Bygdø, inners ved Frognerkilen

Hvis du ikke er kjent kan det være lurt å ha med et kart da det noen steder det kan være litt vanskelig å finne frem. På Oslofjorden.com finner du oversikt over turstiene. med kart og turguider.


På Gartneriet er det et mangfold av blomster, her noen av de mange sortene Solsikker

Fornebu - fra flyplass til fredelig naturUansett årstid er det herlig å spasere rundt Fornebulandet. Det er bare å følge de mange stiene rundt på halvøya, ned til badestranden og gjennom Nansenparken. Du kan gå innom Flytårnet kultursenter hvor mange kunstnere holder til, og flere gallerier. Kafeen Odonata ligger i selve flytårnet og er et bra sted å ta en matbit. Odanata har stort sett bare åpent på dagtid og stengt lørdager.


Fritjof Nansen ser utover parken "sin"
Utsikt fra utkiktstårnet på fornebu

Ønsker du å se utover havet mens du nyter et glass vin er Sjøflyhavnen Kro et hyggelig sted. Her serveres det mat både ute og inne, deilige pizzaer, hamburgere og salater.


Utsikt over Oslofjorden fra Fornebu

Equinor sitt kontor på Fornebu, spennende arkitektur eller hva?

Fornebu er et fredelig og landlig sted - det er rart å tenke på at for bare 23 år siden var dette en travel flyplass.

På Fornebu finner du flotte badestrender (om sommeren) og om vinteren fryser fjorden her ofte så da er det bare å ta fram skøytene

Det er ca 10km rundt Fornebu, litt avhengig av hvor du starter. Du kan spasere fra Lysaker brygge, over Polhøgda og ned til Radisson hotell og så fortsette langs sjøen. Et annet alternativ er å ta 31-bussen ute på Fornebu og gå av på Telenor eller IT-Fornebu. Du kan også sykle ut hit da det er fin sykkelvei fra sentrum. Bilen lar du stå - her er umulig å parkere!


Det er fint å starte turen til Fornebu fra Lysaker brygge. Her finner du også en god italiensk restaurant, Pier 31

Høvikodden med besøk på Hennie Onstad kunstsenter og Sjøholmen Kafé


En av de mange statuene i parken på Hennie Onstad kultursenterer

Ønsker du en kulturell søndagstur så kan et besøk på Høvikodden og Hennie Onstad kunstsenter være et fint alternativ. Her kan du bade, spasere i skulpturparken og ønsker du å gå litt lengre kan du rusle langs sjøen til Sjøholmen kafé (1,5km) med sin undersjøiske skulpturer og galleri. Sjøholmen kafé er i seg selv et nydelig sted å besøke med sin vakre utsikt over fjorden.


Utsikt fra Høvikodden

På Sjøholmen finner du et spennende kunstprosjekt hvor 12 skulpturer har blitt senket ned i vannet. Du kan se skulpturene enten ved å snorkle, dykke, fra en glassbunnkano eller ligge på magen på badeplattformen. Skulpturene flyter fra 1 til 8 meter under overflaten. Det vil være mulig å fridykke blant skulpturene. Følg med hjemmesiden til Sjøholmen for når det kan skje.


Sjøholmen kafé
Fra skulpturparken ved Sjøholmen kafé. De fleste skulpturene kan du se under vann!
Fra skulpturparken på Hennie Onstad kultursenter
En seilbåt på Oslofjorden


0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page