top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Matsafari i Oslo – jakten på de beste råvarene

Oppdatert: 30. nov. 2023


Tur langs Sollerudstranden
Sollerud

Jeg elsker høsten, de flotte fargene, den friske luften, og det bugner av fantastiske råvarer.


Høsten har kommet for fullt og det er tid for å kose seg inne med gode venner, stearinlys og herlig mat. Nå er det ferskt lam og vilt, sopp fra skogen og ikke minst grønnsaker rett opp fra jorden struttende av vitaminer og gode smaker. Skalldyr og fisk er på sitt beste og det er krabbetid! Ja, høsten er herlig!

Oslo har i den senere tid fått mange meget gode og spennende matbutikker og matmarkeder. I helgen liker vi å slå oss løs i matveien med noe ekstra godt. Lørdagen vier vi til mat, først handler vi, så kokes det og til slutt nytes resultatet. Er råvarer gode så blir det alltid bra!


Det er sjelden vi har menyen klar før vi handle. Vi lar oss inspirere av det butikken måtte ha av fristende råvarer og hva det er sesong for. Oppskriftene får vi ofte av det hyggelige personalet bak disken. Hvor vi handler bestemmes ofte av hvor i byen vi legger lørdagsturen og så blir veien til mens vi går.


Bli med meg på matsafari så skal jeg vise deg hvor jeg finner de beste råvarene i Oslo.


Bon Apetit!


Vi starter øst i byen, på Torshov. Her ligger en av Oslos beste og eldste kjøttbutikker. Ja, Strøm-Larsen har holdt det gående i over 100 år og har vært i samme familie i fire generasjoner. Kjøtt fra Strøm-Larsen er kvalitet og utvalget er enormt. Her kan du handle alt av kjøtt og ønsker du ekstra velmodnet så har de også det. Du finner mange sorter vilt, inkludert ferske ryper og elg og er du glad i pølser er her over 30 forskjellige egenproduserte spesialpølser. Ja, jeg vet ikke hva du ikke kan få av kjøtt og kjøttvarer!


Dett er en populær butikk – ja, for et sted!

Vi fortsetter turen fra Torshov og langs Akerselven og til Mathallen på Vulkan

Vulkan er et tidligere industriområde på Grünerløkka på vestsiden av Akerselva ved Nedre Foss og ikke langt fra Blå. Mathallen på Vulkan åpnet i 2012 og vår Oslos første matmarked.

I Mathallen er alle typer matbutikker samlet. Her selges fersk fisk, stort utvalg av kjøtt, oster, bakervarer og kaker, pasta og grønnsaker. Gutta-på-Haugen har også en egen avdeling her. Mye av maten er kortreist, norsk og økologisk og du får tak i matvarer som du ikke finner i de vanlige butikkene. Er du sulten er her et utall av små spisesteder både inne og rundt Mathallen, og hvor det serveres mat fra mange ulike deler av verden.


Et sted det er verdt å besøke!


Mathallene er også åpent på søndager.


Det er en sann lykke å handle på Maschmanns matmarked. Selve butikken er ikke så veldig stor, men utvalget er rikholdig og kun det beste av det beste. Fisken er villfanget og økologisk, kjøttet er handlet direkte fra bonden og du kan få det tørrhengt. Liker du Wagyu-kjøtt så har de det også – riktignok importert fra Japan. Om høsten er det rein og hjort å få kjøpt og liker du burgere så prøv Maschmann sine av tørrhengt biff– de er himmelske!

Er du glad i pasta selger de La Pasta di Aldo som er kåret til verdens beste av Heston Blumenthal. Her er russisk kaviar og om våren handler vi ferske hvite asparges fra Tyskland med speck fra Tyrol (en spekeskinke som passe perfekt til aspargesene). Utvalget er stort av både grønnsaker, sauser, oljer, hermetikk og som en kuriositet, hermetiske sardiner fra Portugal– de er utrolig gode og egner seg godt som tapas! Ostedisken har alt du måtte ønske, også av norske oster og her henger spekepølser og skinker på rekke og rad. Er det noe du leter etter og ikke finner andre steder så prøv Maschmanns.


Ønsker du det lille ekstra er dette stedet å god. Dyrt? Ja absolutt, men kvalitet koster og det er ikke akkurat hverdagsbutikken, men av og til kan vi vel unne oss noe ekstra?

Maschmann har også et eget bakeri hvor de bla. baker italiensk steinovns pizza som serveres i den lille kafé, husk å bestill bord!


Skal du på Maschmann og ønsker å spasere en tur samtidig så kan du enten gå til Bygdø eller langs Frognerstranden og inn til Akerbrygge.


Gleden var stor når vi fant igjen vår kjære «fiskemann» fra Meny Røa på Vinderen.


For noen år siden bestemte Gunnar seg for at han ikke ville selge ferdigpakket fisk på Meny Røa og dro til Vinderen for å starte sin egen fiskebutikk - Vinderen Sjømat og Delikatesse. Vi handlet ofte hos Gunnar på Røa (før fisken ble pakket i plast) og gleden var stor når vi fant hans nye butikk og vi igjen kunne nyte godt av hans enorme fiske og skalldyrkunnskap og kvalitetsbevissthet.

Dette er en fryd av en butikk. De herligste og ferskeste fisk og skalldyr fra landets beste leverandører. Jeg blir rett og slett lykkelig av å handle her og se alle de gode råvarene. Det eneste problemet er å begrense seg.


Trenger du råd om tilberedning og oppskrifter, Gunnar og teamet er alltid berett til å dele.

Skaldyrfat

En klassiker på Frogner. Hos Fjelberg bugner det av de mest eksklusive råvarer. Jeg forbinder stedet særlig med fisk, skaldyr og ferdigretter. Til Fjellberg drar jeg når jeg får lyst på Skagensalat med løyrom, laksetartar med kamskjell, skalldyrsalat – etter min mening byens best. Skal jeg ha noe ekstra godt i en fei, forrett eller skaldyrfat til et selskap så er det her jeg drar.


Fjelberg i Bygdøy allé har siden 1917 kunnet tilby havets delikatesser, markens vilt og spennende råvarer til kundene.


Skal du til Fjelberg passer det å ta turen til Frognerparken eller bare rusle rundt på Frogner å stikke innom de mange galleriene og kafeene.

Bondens marked er en sann glede å handle på. Så ofte vi kan tar vi turen til en av markedsplassene. Her kommer bønder fra hele landet og selger produktene de lager. Det er ferskt lam, vilt, grønnsaker, brød og til jul kjøper jeg alle julekakene her. Sjekk hvor og når det er bondensmarked der du bor og ta turen, du finner garantert noe godt!

Bondens marked Birkelundend
Birkelunden hvor et av stedene du finner Bondensmarked


Grønn kafé på Lilleaker Torg

På vei hjem fra all handlingene er det godt å sette seg ned hos Grønn å nyte en deilig kopp kaffe, salat eller deres herlige søtpotetpai. Her handler jeg blomstene mine for Grønn har et litt annet utvalg enn andre butikker.

Det er også her jeg stort sett kjøper oster, skinker, oliven og nydelig grønn pesto og aoli.


Grønn er et hyggelig sted både å spise og handle med et litt annerledes og spennende vareutvalg.


Åpent alle dager.

Går du tur langs Sollistranda eller langs Lysakerelven passer det ypperlig å stoppe på Grønn.
0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page