top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Bergen - bli med på besøk i min hjemby! 7 ting du bør gjøre

Oppdatert: 25. nov. 2020


Bergen er min fødeby og det er alltid like hyggelig å komme tilbake, spasere rundt i byen og mimre. Bergen er byen mellom de syv-fjell og kanskje mest kjent for Bryggen, fisketorget og Fløien med Fløibanen. Skal du utforske Bergen, gjør du det best til fots, og husk regntøy og en god paraply, for det er gode sjanser for en regnskur eller to, men hva er vel Bergen uten litt regn!


Bli med meg på tur i Bergen!

Husk en god paraply når du skal besøke Bergen!

På middelalderens verdenskart var Bergen merket av som by, men ikke London. Det vitner om hvor betydningsfull Bergen har vært på denne tiden.


Ta en tur på Fløyen

Bergen er byen mellom de syv fjell og et av disse er Fløien. Turen opp på Fløyen starter mer eller mindre i Bergen sentrum. Du kan enten ta banen opp, men jeg liker godt å spasere opp og ned, en tur som ta ca 1 ½ time. Du vandrer mellom store trær, langs en gruslagt vei og det er som å gå i en stor park. For å komme til veien opp til Fløyen tar du trappene opp bak Fløybanen og opp til Skansen brannstasjon.


Norges offisielle største tre er en sitkagran som vokser på Fløyens og er 50,3m høyt.

Bergen er en av Norges eldste byer, grunnlagt av Kong Olav Kyrre i 1070. Byen var også Norges største helt frem til 1830 da Oslo tok over. Bergen har også vært Norges hovedstad.

Det som mer enn noe har preget Bergen, er at det var en Hansaby og et viktig handelssenter i Europa. Fra ca 1350 og i nesten 400 år dominerte Hanseatene på Bryggen. I denne tiden hadde Bergen monopol på handelen nordfra og det var særlig tørrfisk det ble handlet med.

Opplev historien på Bryggen og fisketorget

Enhver tur til Bergen må selvfølgelig inkludere et besøk til Bryggen og fisketorget. Bryggen i Bergen står på UNESCOs liste over verdens kulturarv og her finner du hus som er 1000 år gamle. Det var på Bryggen hanseatene hadde sitt sete og styrte handelen nordover.

Vandre rundt i de små trange passasjene og forestill deg hvordan livet her en gang har vært. I dag finner du finne mange små hyggelige kafeer og spisesteder på Bryggen og små kunsthåndverksbutikker.


På Bryggen finner du også Bergens fisketorg. For noen år siden flytte torget innendørs, og selv om det både er flotte fiskebutikker og spisesteder fortsatt er det ikke helt den samme stemningen som før. Gleden var derfor stor når jeg oppdaget at det igjen var torgboder ute på bryggen.


Fisketorget i Bergen har eksistert siden 1200-tallet og har siden den gang vært en av de viktigste stedene for handel mellom fiskere, bønder og byens innbyggere.

Mariakirken

Lengst ute på Bryggen finner du Mariakirken som kan dateres helt tilbake til 1180 og er den eldste intakte bygningen i Bergen. Mariakirken sies å ha et av de vakreste alterskapene i Norge og er antakelig laget i Lübeck på 1400-tallet. Det er ikke alltid at alterskapet åpnes, men jeg har vært heldig å få se det et par ganger på omvisning og på julegudstjeneste. Tavlen er et utrolig syn der den skinner i overdådig gulldekorasjon. Prøv om du kan få en omvisning.

Mariakirken i Bergen ble kalt Tyskekirken da den var hanseatenes hovedkirke For å vise sin velstand skjenket hanseatene verdifulle gaver til kirken. Disse ble ofte laget i Nord-Tyskland.


Hanseatisk Museum

Det er vel verdt å ta en tur innom Hanseatisk Museum på Bryggen for å lære mer om denne viktige tiden i Bergens historie. Deler av museet er i dag under restaurering, men noe er åpent.

Tracteuren på Bryggen

Spaser i smauene på Nordnes og i Sandviken

Det koseligste jeg vet er å spasere i de mange trange smauene på Nordnes og rundt Fløibanen. Husk å vis respekt for de som bor her – det er ikke et museum.





Se på livet i Bergen sentrum

Bergen sentrum er sentrert rundt Torgalmenningen. Dette er Bergensernes store møteplass og vanligvis er her fullt av folk. Ikke langt unna finner du Lille Lungegårdsvannet med KODE-kunstmuseum og Festplassen. Her ligger også den den flotte Musikkpaviljongen. Føler du for å shoppe, finner du mange fine butikker på Torgalmenningen og særlig i Strandgaten.

Tidlig morgen på Torgalmenningen før alle folkene kommer

Mat selene på Akvariet

Akvariet i Bergen er et hyggelig og interessant sted å besøke og egner seg for både store og små. Da det åpnet i 1960 var det Europas største og mest moderne akvarium. Du finne akvariet helt på tuppen av Nordnes og her er det også fint å spasere i Nordnesparken med flott utsikt over havet. Særlig moro er det å se på matingen av selhundene og pingvinene.

Er du kunstinteressert bør du besøke kunstmuseene KODE som ligger på rekke og rad langs Lille Lungegårdsvannet. Her finner du noen av hovedverkene av blant andre J.C. Dahl, Harriet Backer, Adolph Tidemand, Hans Gude, Christian Krohg, Henrik Sørensen og Edvard Munch. Jeg er særlig begeistret for den store Nikolai Astrup samlingen her. Dessverre en den for tiden stengt, men flere av maleriene utstilles.

Lungegårdsvannet med jernbanestasjonen og KODE i bakgrunnen

Spis fiskekaker hos Søstrene Hagelin

Søstrene Hagelin er en institusjon i Bergen og har laget og solgt fiskemat siden 1929. Som barn husker jeg godt min mor dro ned til Bergen sentrum når vi skulle ha fiskemat til middag. Jeg er særlig begeistret for fiskepuddingen og spiser alltid det når jeg er på besøk i byen. I dag har butikken noen få bord så her kan du sette deg ned og få en smakebit. Fiskesuppen her er også nydelig!


Kong Olav fikk alltid tilsendt fiskekaker fra Søstrene Hagelin når han var i byen.


Hvor kan du bo?

Bergen har mange hyggelige hoteller. Du har det ikoniske Hotell Norge som nylig er restaurert. Skal du besøke Bare Restaurant som i vinter fikk en Michelin-stjerne så ligger den i Hotell Børsen - så da vil du kanskje bo her?


Vi bodde på Oleana hotell som ligger på Ole Bulls plass, rett ved Den Nationale Scene. Et hyggelig hotell, med et fargeglad og innovativt interiør, hyggelig betjening og et fint sted å sitte ute for å ta en kopp kaffe eller er glass øl. Hotellet ligger sentralt til alle Bergens attraksjoner.

Ole Bulls plass med Oleana hotell på høyre side

Hvor kan du spise?

Colonialen 44 Regnes for å være et av Bergens beste spisesteder og er ganske nyåpnet. Hyggelig moderne og stilrent lokale, med usedvanlig hyggelig og kunnskapsrik betjening. Maten er innovativ med lokale råvarer og vinpakke som utfordrer smakssansene og matcher maten perfekt.


Bare Restaurant Bergens eneste restaurant med Michelin stjerne. Den ligger flott til i tredje etasje på Hotell Bergen Børs. Jeg fikk dessverre ikke bord, men det skal jeg klare neste gang jeg skal til Bergen. Det ligger også en utrolig flott bar i dette hotellet.


Wesselstuen er en Bergens klassiker. Når jeg bodde i Bergen i min ungdom var det her vi gikk for å drikke øl. Jeg ser at restauranten har fått god anmeldelse i BT med Bergenstradisjonsmat på menyen med en tvist.


Søstrene Hagelin kan du stikke innom til lunsj å spise nystekte fiskekaker og hjemmelaget fiskesuppe.

Hansaforbundet

Hansaforbundet var et handelslaug som arbeidet for beskyttelser av handelsprivilegier, og som i en periode dominerte handelen i det nordlige Europa. Deres innflytelse strakk seg fra Baltikum til Nordsjøområdet og med tilhørende innland fra senmiddelalderen og inn i tidlig moderne tid.

Forbundet ble etablert for å beskytte de økonomiske interessene og diplomatiske privilegiene i de deltakende byene og statene. Hansabyene hadde eget lovsystem og utstyrte egne hærer og militære flåter for gjensidig beskyttelse og hjelp. Til tross for dette var ikke organisasjonen noen statsdannelse, heller ikke kan den kalles en konføderasjon av bystater, da det var bare få av byene som deltok som hadde egen suverenitet og uavhengighet tilsvarende det som senere var hos de frie riksstedene. (Wikipedia)


Bergens gater







0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page