top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Bekkjarvik gjestgiveri – gourmetmat i havgapet

Oppdatert: 28. mai 2023



På en øy utenfor Bergen finner du Bekkjarvik gjestgiveri, et gourmetsted av de sjeldne. På kjøkkenet regjerer brødrene Ørjan og Arnt som henholdsvis har blitt kåret til verdensmester i kokkekunst og årets kjøkkensjef. Så skal du til Bekkjarvik gjestgiveri er det naturlig å ha store forventninger til maten.


I mai, som en del av vår Vestlandstur, fikk vi endelig besøkt det vakre øyriket, Austevoll i Sunnhordaland og dette velrenommerte gjestgiveriet.


På baksiden av gjestgiveriet ligger en nydelig park og flere gamle hus

Det er mer enn maten som bør trekke deg til Austevoll, for dette er et vakkert stykke Norge som er verdt en tur i seg selv. Her finner du de frodigste hager, storslagen natur, koselige tettsteder og mulighet for mange aktiviteter.


Planlegger du en reise til Bergen hvorfor ikke unne deg en dag eller to på Bekkjarvik?





Bekkjarvik gjestgiveri ble satt ordentlig på kartet da tvillingbrødrene Ørjan og Arnt Johannessen valgte å arbeide på foreldrenes gjestgiveri. Ørjan har gull fra verdensmesterskapet i kokkekunst, Bocus d’Or Lyon i 2015 og Arnt ble kåret til Årets kjøkkensjef i 2014. Så alt ligger til rette for et smakfullt måltid.


Når vi besøkte stedet valgte vi en femretters meny med kamskjell, torsk, kalv og avrundet med en rabarbra dessert – herlige smaker, av gode råvarer, i hyggelige og staselig omgivelser.


Restauranten på Bekkjarvik hvor du får severt nydelig mat

Gjestgiveriet har sine røtter tilbake til 1600-tallet da Kong Christian IV besluttet at det skulle være gjestehus for hver halve dagsreise lang norskekysten.


På Bekkjarvik var det tidligere dampskipskai, tønnefabrikk, sildefabrikk, hummermottak, brenneri og notheng. Flere av rommene til gjestgiveriet ligger i Tønnefabrikken, hvor også Smakeriet burgebar ligger.


Tønnefabrikken, hvor du også kan bo


Hva kan du oppleve når du besøker Bekkjarvik



Det er mye å oppleve på Bekkjarvik og i øysamfunnet rundt. Du kan gå på fotturer, sykle, låne kajakk og du kan ta en skjærgårdssafari. Er været fint er det bademuligheter. Det tilbys også kulinarisk øyhopping i Sunnhordaland hvor du kombinerer et besøk på Bekkjarvik med et opphold på Haaheim gaard på Tysnes, et yndet feriested for bergensere. I det hele tatt er det mye å finne på her ute.


Sildefiske var sentralt på Bekkjarvik

I og med at vi bare var her en dag holdt vi oss til de mer nære og rolige utforskningene og fikk med oss tre ting.


Sherpastien opp på Kongsfjell og en storslått utsikt


Utsikt fra Kongsfjell

Kongsfjellet reiser seg 185 moh og turen opp hit spaserer du på den nylagte Sherpastien, et byggverk det er god grunn til å se i seg selv. Trappene og stien slynger seg vakkert oppover fjellet og utsikten utover havet og øyene er utrolig. Turen er på 1,8km og tar ca 1 time frem og tilbake. Turen starter ca 10 minutter spasertur fra gjestgiveriet. Dette er en enkel tur de fleste kan klare.


Sherpatrappene snirkler seg vakkert oppover fjellet

Parken og rosehagen på Bekkjarvik



Rett bak gjestgiveriet finner du en nydelig liten park hvor det er deilig å rusle rundt. Hager er noe de kan på Bekkjarvik og du må også stikke innom det lille, men bugnende gartneriet på havna.


Det er hyggelig å spasere i den vakre parken



Smakeriet burgerbar


Årets første utepils på Smakeriet

Lunsjen inntas ypperlig på Smakeriet. Her serveres du bla hjemmelagde burgere og ekte italiensk pizza. Vi smakte på burgeren og den var fantastisk. Kanskje ikke så rart maten er god for de tre søsknene Johannesen, Ørjan, Arnt og Cecilie står også bak Smakeriet. Er været fint kan du også sitte ute.



Hvordan kommer du til Bekkjarvik


Alltid herlig med en ferjetur og turen til Bekkjarvik er særlig vakker

Skal du til Bekkjarvik må du bruke båt. Tre alternativer er:

- Hurtigbåt fra Flesland hvis du kommer med fly – 40 minutter

- Hurtigbåt fra Bergen – 30 minutter

- Bilferje fra Krokeide til Hufthamar – 25 minutter og så 20 minutters kjøring til Bekkjarvik


Vi hadde med oss bil så vi kjørte til Krokeide og tok ferjen til Hufthamar, en 25 minutters nydelig ferjetur gjennom skjærgården.




Om Austevoll


Utsikt fra Kongsfjell utover havet og øyene i Austevoll

Austevoll kommunen består i alt av 667 øyer, holmer og skjær og er Norges mest folkerike kommune uten fastlandsforbindelse. Viktigste næringen her er naturlig nok fiske og siden 1980-årene har havbruksnæringen opplevd stor vekst. Dette er en av landets største lakseoppdrettskommuner. Du finner også hele tre børsnoterte selskaper med sitt hovedkontor på Storebø, Austevolls administrasjonssenter. Innbyggerne i Austevoll regnes som Norges nest rikeste målt i formue, etter Bærum.





0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page