top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Rundtur i sør Australia – vakre strender, yrende dyreliv, hyggelige byer, vill natur og vingårder

Oppdatert: 5. feb.Det sørlige Australia har alt. Her kan du besøke Kangaroo Island med sine vakre strender, spennende klippeformasjoner og yrende dyreliv. Du kan ta fottur i The Outback med ville røde fjell – The Flinders Ranges – og sove ute under stjernehimmelen.


Noen av Australias beste vindistrikt finner du her, og ikke minst kan du besøke de hyggelige byene Adelaide og Melbourne. Er du først i Melbourne, bør du kjøre langs den spektakulære Great Ocean Road og se de Tolv Apostlene, et av Australias ikoniske landemerker.

Solnedgang over Flinders Range

Vår andre tur til Australia i mars 2023, gikk til det sørlige Australia. I tillegg stoppet vi to dager i Singapore på vei hjem. Turen vår var på totalt 22 dager inkludert flyreisen. Det er langt å reise til Australia så jeg anbefaler at du minst bruker 2,5 uke.


Turen vår ble lagt opp i samarbeid med Heidi Melei hos Benns reisebyrå. Stor takk for all hjelp og støtte.

Adelaide er en hyggelig by med flotte grøntområder og spennende moderne akritektur

Nedenfor vil jeg gi en kort oppsummering av turen vår. Etter hvert vil det komme mer detaljerte innlegg om Kangaroo Island – så følg med! Ønsker du mer informasjon enn det du finner nedenfor så bare kontakt meg. Det er alltid hyggelig å kunne hjelpe med tips og råd til reiser.


Ønsker du å lese mer om vår tur i The Flinders Ranges og Arkaba Walk les her "Arkaba Walk - hiking in South Australia`s Outback"

Naturen langs the Great Ocean Road er særdeles vill og vakker.

Adelaide – Australias grønne by

Adelaide regnes som en av verdens grønneste byer.

Adelaide er en deilig by å tilbringe noen dager i. Byen er omringet av store parker, har hyggelige gågater, flott universitetsområder, spennende arkitektur som harmonisk blander det nye og gamle og ikke minst herlige restauranter. Adelaide har et av Australias største kunstmuseer som du absolutt må få med deg. Matmarkedet, Central Market, er byens landemerke og viden kjent for sitt mangfoldige utvalg.

Soloppgang over Adelaids kjente matmarked fra 1869.

Central Marked bugner av godsaker og over åtti ulike leverandører holder til her. Det var en sann fryd å vandre rundt mellom alle bodene.

Reisen vår til sørlige Australia startet i Adelaide, og det var godt å være her i tre dager for å få jetlagen ut av kroppen.


Adelaide er hovedstaden i delstaten South Australia og med sine 1,3 mill innbyggere en ganske stor by. Likevel var selve sentrum lite og lett å spasere rundt i. Ønsker du å ta trikk så er den gratis i indre by.

Adelaide har en fin balanse av gammel og ny arkitektur.

Adelaide er en av Australias og verdens grønneste byer og i 2021 ble den utnevnt til National Park City som den andre i verden.

River Torrens renner vakkert gjennom Adelaide.

Ønsker du å besøke badestrendene som ligger utenfor Adelaide tar du trikken ca 30 min til Glenelg, det koster ikke mange kronene. Skal du spise lunsj i Glenelg kan du gjøre det i det lille sentrumet, men det er mye hyggeligere steder hvis du følger stranden til høyre og forbi alle husene.


Hva kan du oppleve i Adelaide på tre dager

Adelaide botaniskhage bør du ta turen til.

1) Central Market: Dette er en virkelig institusjon i Adelaide. Her er alt hva du kan tenke deg av matvarer. Inne og rundt markedet finner du også mange gode lunsjsteder

2) Art Galleri of South Australia, et av Australias største kunstmuseum; gratis inngang.

3) Spaser langs elven Torrens med sitt nydelige parkområde, besøk universitetsområdet og Adelaide botaniske hage

Parkene i Adelaide er til tider rene urskogen, vill og vakker. Her er det flott å spasere eller jogge.

Hvor kan du spise i Adelaide

Peel Street er Adelaides restaurant gate med mye liv hele uken.

Det er lett å finne gode restauranter i Adelaide enten du ønsker en enkel lunsj eller et større gourmetmåltid. Prisene er ikke langt unna norske priser, men alkohol er litt billigere.


En ting det er viktig å være oppmerksom på i Australia er at du bør bestille på restaurantene, det er ellers vanskelig å få bord, selv midt i uken.


I Adelaide er det særlig to små gater hvor det er mange restauranter, Peel Street og Leigh Street. Gatene ligger rett ved siden av hverandre og i gåavstand fra hotellet vårt Indigo.


Til lunsj kan du ta turen til det kjente Central Market - her er det mye å velge i.

Det er alltid liv og røre i Peel Street.

Peel Street restaurant: Fusion, uhøytidlig fine dining. Fargerike og innovative dele-retter, se bildene nedenfor

Bambini Cucina: Hyggelig italiens restaurant

Shobosho: Japansk yakitori, rustikk restaurant med fokus på grill

Africola: En av Adelaide mest kjente restauranter. Vi spiste ikke her, men jeg har fått stedet anbefalt av lokale matentusiaster

Zuma Caffe: En lunsjinstitusjon som ligger i Central Market. Gode salater og småretter


Hvor kan du bo i Adelaide

Hotel Indigo har et herlig basseng hvor det var godt å slappe av.

Vi bodde på Indigo hotel. Et hyggelig hotell med moderne og kreativt interiør, sentralt i Adelaide, rett ved Central Market. Hotellet hadde veldig hyggelig betjening, en flott takterrasse og et lite basseng.


Kangaroo Island – storslått natur og rikt dyreliv

Steinformasjonene på Remarkable Rocks var virkelig spesielle.

Kangaroo Island er kjent for sitt sitt yrende dyreliv. Her kan du se kenguru, koala, seler, spasere mellom sjøløver og fuglelivet er usedvanlig rikt.

Det sies at kenguruene på Kangaroo Island er de peneste.

Kangaroo Island er i tillegg kjent for å ha noen av Australias flotteste strender, og de spesielle fjellformasjonene Remarkable Rocks og Admirals Arch ligger også her.

Pennington Bay, en av Kangaroo Islands vakre strender.

Øya er større enn du kanskje tror med 150 km på langs, men veiene er fine og det er lite trafikk så du kommer deg relativt fort frem. Du bør minst være her i tre dager, gjerne fire for her er det mye å gjøre. Ønsker du ikke å kjøre selv kan du bli med på guidede turer.

Det er fint å ha egen bil når du besøker Kangaroo Island, men ikke kjør om kvelden for da er det lett å kjøre på kenuruene.

Hva kan du oppleve på Kangaroo Island på tre dager

Admirals Arch hvor du også kan se sel som ligger på klippene.

Disse nydelige små sjøløvene kan du treffe på Seal Bay

1) Strendene Stokes Bay og Vivone, kåret til Australias beste strender

2) Flinders Chase National Park med fyrtårnet og Admirals Arch hvor du kan se sel

3) Remarkable Rocks, mystiske steinformasjoner

4) Seal Bay hvor du kan vandre på stranden med sjøløvene

5) American River sitt rike fugleliv med pelikaner og sorte svaner

Det er uendelig med vakre strender på Kangaroo Island. Dette er Stokes Bay på øyas nordside hvor det er best å bade.

Kart over Kanagaroo Island


Hvor kan du bo på Kangaroo Island

Oceanview villas ligger helt for seg selv på øyas nordside og med en fantastisk utsikt utover havet.

Vi valgte å bo på Oceanview Eco Villas. Stedet består av to luksuriøse villaer med plass til fire personer i hver villa. Vertskapet Tam and Tim serverer herlig frokost og middag til deg i villaen. De eier også stedet. Dette er et unikt overnattingssted med bærekraft i fokus. Utsikten fra villaene er spektakulær, det er en egen strand og kenguruer kommer å hilser på i solnedgangen.


Det er særlig flott å være her rundt vårjevndøgn for da kan du se både soloppgangen og solnedgangen fra villaene.


Et opphold på Oceaview Eco Villas er en opplevelse i seg selv og langt mere enn bare et sted å bo!

Vakker soloppgang fra soverommet.

Vær oppmerksom på at du ikke kommer inn på Ocean View før kl 15 så det er ingen vits å komme før dette! Ankommer du øya tidlig bruk tiden til å se deg om.

Oceaneco villas har sin egen strand. Her kan du garantert bade i fred og vannet er varmt her på nordsiden av øya.

Hvor kan du spise på Kangaroo Island

Vi spiste middag på Oceanview men lunsj spiste vi på små hyggelige strandkafeer.


Maten på Ocean View Villas var helt suveren. Det var Tam som stod for kokekunsten og hver dag var det nye lekre retter som ble servert. Så langt som mulig var det lokale råvarer som ble brukt i matlagingen.

Bra lunsjstedet:

Rock Pool Café, Stokes Bay: Deilig fersk sjømat med signaturrettene «salt and pepper calamari»

The Deck Cafe, American River: God mat hvor det er flott å sitte å se på det yrende fuglelivet. Er du glad i Fish&Chips så prøv det her!

Pelikan ved American River

Hvordan kommer du til Kangaroo Island

Det går en hurtigferje flere ganger om dagen til Kangaroo Island. Husk å bestill bilett på forhånd!

Du kan komme til Kangeroo Island enten med bil/buss og ferge, eller du kan fly. Hvis du velger fly så kan du enten leie bil på Kangaroo Island for å ha litt større frihet i å komme deg rundt eller du kan bli med på turer som Oceanview kan arrangere for deg.


Vi leide bil og det er enkelt å finne frem. Det tar ca 1,5 t å kjøre fra Adelaide til fergen på Cape Jervis, 45 minutter med ferje og ca 30 min å kjøre til Oceanview. Flyturen tar ca 30 minutter.


Skal du leie bil i Australia er det viktig å si i fra at du skal ha bil med GPS for det er ikke vanlig. Hvis det er mulig å få bil med GPS så kjøp et lokalt sim-kort og bruk google-maps. Det er dyrt skal du bruke ditt norske sim-kort. Vi fikk litt problemer med dette men klarte å få en bil med GPS til slutt.

Solnedgang fra Oceanview villa

Arkaba Walk – en magisk fottur i Australias outback

The Arkaba Walk var til tider ganske bratt.

Ønsker du å oppleve Australias outback, spise treretters gourmet middag i solnedgangen, sove under stjernene og våkne til en soloppgang som får fjellene til å skinne som gull? Da bør du bli med på fotturen, Arkaba Walk, i Australias Flinders Range.

Store deler av Arkaba Walk var enkel å spasere.

Arkaba Walk tar deg med gjennom et 600 millioner år gammelt landskap, langs inntørkede elveleier og bratte fjelltopper med spektakulær utsikt mens kenguruene kikker nysgjerrig på deg. Du overnatter i komfortable, men enkle bush-camper. Her serveres deilig mat med gode viner. Før og etter turen bor du på den luksuriøse Arkaba Homestead, en tidligere sauefarm. Turen er helt magisk i sin skjønnhet og jeg anbefaler på det sterkeste at du får med deg denne litt annerledes opplevelsen.

Før og etter vandreturen bor du på den komfortable Arkaba Homestead.

Turen er på totalt 4 netter hvorav to i bushcampene. Turen passer for de fleste nordmenn som er vant til å ferdes litt i fjellet.

Etter dagens strabaser gjorde det godt med deilig mat, vin og hyggelig selskap.

Turen Arkaba Walk går fra april-oktober og tar 10 personer så du har mulighet for å bli godt kjent med de andre medvandrerne.


Vår tur gikk i mars men med en temperatur på 40C ble det til tider tøft derfor er tidspunktet for turen nå endret. og vil ikke lengre gå i mars har vi blitt fortalt.

Det er godt å våkne til en slik utsikt.

Når du er meldt på Arkaba Walk blir du hentet i og brakt tilbake til Adelaide, om du ønsker. Kjøretur tar ca 4,5 timer en vei inkludert lunsjstopp. Du kan selvfølgelig også kjøre selv.


På veien tilbake er det lunsj og vinsmaking i vindistriktet Clare Valley. Fra Clare Valley dro vi videre til et annet vindistrikt Barossa Valley. Clare Valley er kjent for sin Riesling.

I Clare valley smakte vi på Riesling og spiste på restauranten Pike.

Barossa Valley – besøk i et av Australias beste vindistrikt

Solnedgangen over The Louise.

Etter noen aktive dager med fottur i Flinders Ranges var det deilig å slappe av på det luksuriøse The Louise i Barossa Valley. Her bare nøt vi livet med god mat, vinsmaking og latet oss ved bassenget.

På the Louise kan du nyte både god mat og en vakker solnedgang.

The Louise er et unikt og meget stilig hotell og regnes som et av Australias beste; ikke minst på grunn av deres gourmetrestaurant Appelation. Her var det bare å lene seg tilbake å nyte.

The Louise er helt nyoppusset og ligger vakkert til med utsikt over vinmarkene.

Interiøret på the Louse er holdt i en moderne og lys stil. Vinen er gitt en helt sentral plass i interiøret.

Suitene på The Louise er som små villaer, med et nydelig oppholdsrom, lekre bad og flott uteplass hvor du kan sitte å se utover vinmarkene. Det er også et lite kjøkken hvor du kan lage te og kaffe og kjøleskapet og hyllene er fylt opp med deilig vin, øl og snacks som det bare er å kose seg meg, alt inkludert i prisen.


Barossa Valley er et av Australias mest kjente vinområder med over 150 vingårder.

Barosse Valley ble først bebodd av innvandrere fra Bavaria som kom i 1800 og startet med vindyrking. Stedet var fortsatt sterkt preget av sin tyske opprinnelse. Vingården vi besøkte Tscharke, hadde også Tyske røtter.

Det verdt å ta turen til vinprodusenten Tscharke for å smake på vinen deres.

Bor du på The Louise er et besøk på Tscharke inkludert i prisen og vingården ligger bare fem minutter spasertur unna.

Hagen på vingården Tscharke var verdt et besøk i seg selv.

Ønsker du å ta turen til Barossa Valley når du er i Adelaide tar det 1,5 timer å kjøre.

Påfuglen likte seg godt utenfor inngangen til the Louise, men egentlig hørte den til Tscharke som bruke påfugl som sitt varemerke.

Melbourne – gatekunst og verdens beste kaffe

Ac/DC, den australske rockegruppen har fått en sentral plass i Melbournes gatekunst og også fått en helt egen gate.

Melbourne sies å ha verdens beste kaffe og byen kryr av små gode kaffesteder. I tillegg er Melbourne kjent for sin gatekunst, sprudlende uteliv og gode restauranter. Det er absolutt verdt å tilbringe noen dager i Melbourne, rusle rundt i de små gatene, se på utelivet langs elven, beundre den moderne arkitekturen, besøk den botaniske hagen og spise mye god mat. Selv om Melbourne med sine 5 mill innbyggere er Australias nest største by, så opplevde vi sentrum lite og kompakt hvor du kunne gå over alt.

I Melbourne tar det kaffe på alvor og du finne kaffebarer over alt.

Hva kan du oppleve i Melbourne på to dager

Deilig å slappe av innimellom all sightseeingen.

1) Se på utelivet langs Yarra River og spis på en av de mange hyggelige og gode restaurantene

2) Oppsøk de små sidegatene med sin formidable, unike gatekunst

3) Rusle rundt i den botaniske hagen

4) Besøk St Patrick katedralen med sitt enorme orgel og glassmalerier

Det er fint å spasere langs elven Yarra som renner gjennom Melbourne.Her ligger restaurantene tett.

En tur til St Patrick katedralen bør du ta og opplev de vakre glassmaleriene og orgelet.

Hvor kan du spise i Melbourne


Det er særlig to områder du finner mange og spennende restauranter i Melbourne, langs Yarra River og den lille gatestubben Flinders Street. Her ligger restaurantene tett, men husk å reserver bord på forhånd.


Det er også rundt Flinders Street du finner de små gatestubbene med fargerik gatekunst som Melbourne er så kjent for.

Chin Chin er en av Malbourne mest populære restauranter. Morsomt sted, men kan være litt bråkete

Chin Chin, Flinders Lane: Sør-øst asiatisk mat i et røft lokale. Meget populær restaurant

Coda, Flinders Lane: Fine dining i et røft kjellerlokale, fusion

Lucy Liu, Oliver Lane: Moderne asiatisk. Vi spiste ikke her, men har blitt anbefalt stedet

Yassas, Yarra River: Gresk mat. Hyggelig å sitte på terrassen i andre etasje å se utover elva


Lunsj på Yassas kan anbefales, særlig hvis du kan sitte ute.

Hvor kan du bo i Melbourne

Vi bodde på Next hotell som ligger sentralt i byen. Behagelig og praktisk sted å bo.


The Great Ocean Road – Australias mest ikoniske veistrekning

Klippeformasjonene de Tolv Apostlene er imponerende.

Great Ocean Road er en av verdens vakreste veistrekninger der den svinger seg langs den røffe kysten mellom Melbourne og Adelaide med sine dramatiske klippeformasjoner, de tolv apostler og nydelige strender.


Du passerer hyggelige små tettsteder med gode kafeer og restauranter, og flere av strendene er kjente for utmerkete forhold for surfing. Det er også verdt å ta turen til naturreservatet Great Otway National Park og fyrtårnet og museet på Cape Otway.

Fyrtårnet på Cape Otway

Som en rundtur med utgangspunkt i Melbourne bør du bruke to dager på turen til de tolv apostlene slik at du kan stoppe å nyte naturen i ro og mak. Skal du kjøre hele veien til Adelaide trenger du 3-4 dager hvis du ønsker å stoppe underveis.


Vi kjørte dag 1 fra Melbourne til surferparadiset Torquay og videre til Lorne hvor vi stoppet for lunsj. Turen gikk så ut til Cape Otway. Vi overnattet på Boomerangs Cottages nær Johanna Beach. Den andre dagen kjørte vi til de Tolv Apostlene og tilbake til Melbourne via hovedveien, M1. Mat og vin handlet vi i Anglesea.


Vår tur stoppet ved de Tolv Apostlene, men det er flere klippeformasjoner hvis du kjører noen km videre, har du tid gjør det.


Det er også en kjent vandretur langs the Great Ocean Road, the Great Ocean Walk. Lese mer om denne fotturen HER.


Hvor kan du overnatte langs Great Ocean Road

Boomerangs cottages er et bra sted å overnatte på the Great Ocean Road.

Vi bodde på Boomerangs Cottage, flotte velutstyrte hytter i naturskjønne omgivelser. Du må ha med mat selv. Vi stoppet i det velutstyrte supermarkedet i Angelsea der du også får kjøpt øl og vin og så grillet vi middagen i hytten.


Fra Boomerangs er det ca 45 minutter å kjøre til de Tolv Apostler.


Hvor kan du spise langs Great Ocean Road

Vi stoppet på den morsomme lille restauranten i Lorne, Captain Hooked, deilig fish&chips. Når vi satt å spiste fikk vi besøk av denne nysgjerrige kakaduen. Det var faktisk et helt tre fylt av kakaduer.


Singapore – stop-over på vei hjem til Norge

Marina Bay hotel er Singapores mes ikoniske byggverk og må være verdens mest fotograferte hotell.

Singapore er en fargerik og multikulturell smeltedigel med fantastisk mat, spennende arkitektur og en herlig blanding av nytt og gammelt og øst og vest. Singapore er ren og pen, lett å komme seg rundt i. Singapore er rett og slett et fint sted å ta en pause fra en lang flytur til/fra Australia.


Vi fløy med Singapore Airlines fra London til Adelaide. Flyture fra London til Singapore tar 13-14 timer og fra Singapore til Adelaide tar det 8 timer.

Alkafi bridge, en av de mange flotte broene som går over Singapore River.


Hva kan du gjøre i Singapore på to dager

Singapore China Town

1) Besøk bydelene Litle India og China Town to fargerike og gamle bydeler i Singapore

2) Spis på et av de mange matmarkedene i Singapore, hawkers markets

3) Besøk Long Bar på Raffles hotel og nyt en Singapore Sling, den er faktisk god

4) Besøk Merlion Park og se lysshowet i Marina Bay om kvelden


Den mytiske Merlion er en blanding mellom en løve og fisk og symboliserer Singapores opprinnelse som en fiskerlandsby.

Raffles i Singapore åpnet i 1887 og er blant verdens mest kjente hoteller. Selvom du ikke bor på hotellet er det verdt en tur, ikke minst for å ta en Singapore Sling i Long Bar. Skal du på baren beregn å stå i kø minst 30 minutter, men er du først innenfor så sitter du i fred og ro. I tillegg til å drikke din Sling så får du en sekk med peanøtter med skall og skalle hiver du rett på gulvet som er tradisjonen.


Sri Krishnan Temple i Waterloo Street er fra 1870 og er det eneste sør-indiske Hindu templet i Singapore. Waterloo Street er i dag gågate og her finner du mange fargerike butikker. Følger du Waterloo Street vil du komme til Litle India.


China Town i Singapore er en fargesprakende bydel. Her er trange smug, livlige gågater og restauranter i all kategorier. Bydelen har også et buddhisttempel, en mosque og et hindutempel så her er det mangfoldig på alle mulige måter og et sted du må besøke når du er i Singapore.

Husene i China Town i Singapore er fargerike.

Buddhisttempelet i China Town.

Hvor kan du spise i Singapore?

Singapore er kjent for sin gode mat og mest kjent er maten på de mange matmarkedene du finner i byen og særlig i China Town. Her er det boder hvor du kjøper mat og så setter du deg ned ved et ledig bord. Vi besøkte Lau Pa Sat, food court, 18 Raffles Quay.

Det er også mange hyggelige restauranter langs Singapore River som ender ut i Merlion Parken ved Marina Bay. Vår opplevelse var at maten var god nesten uansett hvor du satte deg ned. Vi spiste på den hyggelige restauranten Jypsy


Hvor kan du bo i Singapore

The Warehouse hotel hvor vi bodde ligger vakkert til langs Singapore River.

Vi bodde på boutique hotellet The Warehouse hotel, Dette er et veldig hyggelig hotell med god beliggenhet. En stor fordel er at det er et basseng på taket hvor det er deilig å slappe av og kjøle seg litt ned, for Singapore kan bli varm. Hvis du ønsker å bo på The Warehouse så pass på å ikke ta de to billigste romkategoriene for de kan være uten vindu.

Det er veldig hyggelig å ta en drink i baren på The Warehouse hotel.

Andre kjente hoteller å bo på i Singapore er Marina Bay Sands hotel og klassikeren Raffles hotel.

Lysshowet ved Marina Bay hotel er spetakulært så pass på at du tar turen ned hit når det er mørkt.

Kart over Singapore


0 kommentarer

Comments


bottom of page