top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Peru – Inkaenes rike

Oppdatert: 30. nov. 2023


Mange forbinder nok Peru først og fremst med Machu Picchu og Inka-riket. Mange har nok også hørt om Titikaka-sjøen med Uros folket som bor på de flytende øyene av siv. Mindre kjent er det kanskje at 60% av Peru er regnskog og at det er oppe i Andesfjellene at verdens største elv, Amazonas, starter sin ferd gjennom Brasil og ut i Atlanterhavet. Du visste kanskje heller ikke at Peru, og særlig Lima, er kjent for å ha et kjøkken i verdensklasse? Peru er også potetenes rike med hele 300 sorter.

Peru har en lang kystlinje med et av de beste fiskeriene i verden og det sies at her finner du et av de beste stedene å surfe. I Peru finner du både ørken med verdens høyeste sanddyne og Peru har et av verdens høyeste fjell, Huascaran som er hele 6768 moh. Ja, Peru har hele 7 fjell over 6000 moh, Europa har ingen.


Peru er Sør Amerikas tredje største land etter Brasil og Argentina. Det har 30 millioner innbyggere og det er et svært urbanisert land hvor over 70% bor i byer. De fleste her kan lese og arbeidsledigheten er lav. Dessverre er det fortsatt stor fattigdom særlig i Lima og deler av landsbygda.


Peru har et av verden største biologiske mangfold, en av verdens eldste sivilisasjoner og er utrolig fargerikt - dette landet har uendelig mye å by på!

Skal vi dra til Peru?

En dag kom min mann opp fra kjellerstuen i fyr og flamme, "Vibeke, du må skru på TV-en og se på reiseprogrammet som går nå!. Jeg tror det er fra Sør Amerika et sted og det ser utrolig flott ut!". Programmet var fra Machu Picchu og noen uker senere var tur til Peru ordnet, med avreiser i juli.

Reiseruten vår

Vi drog til Peru på en 14 dagers tur. En flott tur, hvor vi fikk sett mye og hadde mange fantastiske opplevelser.

Dag 1-2: Lima. Rundtur i det historiske senteret.Vandring på klippene i Miraflore-bydelen hvor vi bodde. En sen lunsj på den kjente restauranten Maido.

Dag 3-4: Amazonas: Fløy til Puerto Maldonado og båt til Rainforest Refugio Amazonas .

Dag 5-8: Cusco: Rundtur i sentrum og Sacsayhuaman. Overnatting: Incaterra La Casona

Dag 9: Bil fra Cusco til den hellige Dal via Urubumba hvor vi så lokal kultur og Inkaruiner.

Dag 10: Inka Trail- Dagstur. Overnatting i den lille landsbyen Machu Picchu Pueblo

Dag 11: Machu Picchu! Buss til Machu Picchu ruinene, tog til Cusco, overnatting i Cusco.

Dag 12-13: Titikakasjøen: Busstur til Titikakasjøen,med sightseeing og lunsj underveis. Besøk hos Uros folket på de flytende sivøyene. Overnattet: Titilaka.


Vi burde unnet oss en ekstra dag i Amazonas og ved Titikakasjøen.

Vi fløy med KLM via Amsterdam og Escape arrangerte turen.Lima - et mat-mekka - spis på en gourmet restauranter

Lima er hovedstaden i Peru og 1/3 av landets befolkning bor her. Lima ble grunnlagt av spanjolene i 1535 og er ikke bare største by i Peru, men det tredje største i Sør Amerika.Vi hadde en halvdags guided tur. Vi spaserte i den vakre gamlebyen fra den spanske kolonitiden og besøkte Larco Herrera Museet. Museet en stor oldtidssamling og er i seg selv utrolig vakkert sted, så det er verdt å ta turen hit. Vi spiste en tidlig, nydelig lunsj her.

På ettermiddagen spaserte vi på klippene langs den dramatiske kystlinjen, i Miraflores området. Her finner du mange hoteller og restauranter så det er fint område å bo.

Men, hoved grunnen til å besøke Lima er å spise på en av de fantastiske restaurantene. Lima har nemlig hele tre restauranter på listen til S. Pellegrino "The World's Best Restaurants", Central (6), Maido (10), Astrid y Gaston (67).

Det ingen hadde fortalt oss var at restaurantene er stengt på søndager, så jeg fikk ikke bestilt noen gourmetrestaurant. Nå hadde vi imidlertid skjebnene med oss. Mens vi spaserte rundt i Miraflore, gikk vi forbi Maido. Vi så at restauranten var åpen til lunsj og vi fikk bord! Noe av den beste maten vi har spist! Så unngå Lima på søndag og få med deg en topp restaurant!


Amazonas - vandring i regnskogen

Amazonas er den lengste elven i verden og starter oppe i Andesfjellene i Peru. Amazonas området utgjør 60% av landet. Det biologiske mangfoldet her er enormt ja et av de største i verden, bla finnes fleste fuglearter her. Du kan også se de stor papegøyene macaw, alligatorer, marsvin, apekatter, svarte panter, puma, jaguar osv.

Vi fløy til Port Maldonado, en søvnig liten by, tok buss 1 time til havnen hvor vi gikk over i en lang elvebåt som skulle frakte oss til campen - Rainforest Refugio Amazonas, 2 1/2 time tok båtturen. Det var en spennende båttur for dyre- og fuglelivet var rikt og naturen vakker.


Vel framme fikk vi god mat på lodgen og vi var med på mange aktiviteter. Det var vandring i regnskogen, fuglpetitting, insekter, planter og vi lærte mye om den lokale kulturen. Guiden vår var selv vokst opp i området og var utrolig kunnskapsrik. Noe av det mest spennende var å se hvordan han lokket en megastor tarantella ut av hiet sitt. Vi stod på god avstand, men edderkoppen var lite interessert i oss, den var veldig sky! En lærerikt og vakker tur.Machu Picchu - ingen over - ingen ved siden!

Machu Picchu, Inkabyen oppe i fjellene. Stedet er ubeskrivelig vakkert. Ingen bilder jeg har sett er i nærheten av å beskrive virkeligheten. Stedet her en nesten uvirkelig, magisk atmosfære der den ligger mellom de grønnkledde fjelltoppene.


Jeg vil ikke beskrive stedet nærmere, du må bare oppleve det selv! Av alle de underverkene vi har sett er nok dette det mest imponerende.


Inka Trail

Det er tre måter å komme til Machu Picchu

Alt.1. Tog til Machu Picchu Pueblo og buss derfra til ruinene.

Alt.2. Dagstur hvor du hopper av toget halvveis og spaserer det siste stykket langs Inka Trail.

Alt.3. Fire dagers vandretur langs Inka Trail og overnatter i telt.


Min mann tok dagsturen, mens jeg tok toget helt frem og ventet på han der og så gikk vi sammen opp dagen etter.Inkariket og Machu Picchu - noen fakta

Garnisonby? Ferieby for de rike? Religiøst? Hvorfor byen ble bygget, hva den ble brukt til og hvorfor den ble forlatt vet vi ikke, men dette er ingeniør kunst på høyeste nivå.


Vi vet ikke hva dette stedet ble brukt til, heller ikke hvorfor den ble forlatt. Inkaene hadde ikke noe skriftspråk så derfor er det begrenset hva vi vet om dette folket og deres enorme rike. Men, at de var gode ingeniører det er sikkert, byggverkene i Inkariket er enorme.


Inkariket var på sitt mektigste i det 15. århundre, og regnes som det største imperiet i Sør Amerika i pre-Columbus tid og hadde sitt hovedsete i Cusco. Det var hele 9-16 mill innbyggere i rike, og på sitt største var Inkariket større enn Romerriket.

Beste tid å ankomme Machu Picchu

Machu Picchu er en av verdens største turistattraksjoner og selv om det er sterkt regulert hvor mange som får besøke stedet så kan det bli fullt av folk. Derfor er det store spørsmålet når på dagen er det best å komme til Machu Picchu?


Jeg ser at mange steder står det at den beste tiden er å komme Machu Picchu i soloppgangen. I følge vår meget erfarne guide mente han at den beste tiden er å komme litt senere, da er det nemlig færre folk som stormer inn på området og tåken som ofte er der om morgenen har lettet. Dette stemte med vår erfaring. Jeg har også sett det anbefalt å komme rett før stengetid da er det også lite folk.

Uansett, vi opplevde ikke ubehagelig mye folk. Området er stort så folk sprer seg godt utover.


Titikakasjøen - vakker natur og det fargerike Uros folket

Sør Amerikas største innsjø og verdens høyeste innsjø med kommersiell skipsfart. Titikakasjøen ligger på hele 3 820moh. For meg er Titikakasjøen knyttet sammen med Thor Heyerdahl og hans eventyr og forskning. Skulle jeg til Peru så skulle jeg til Titikakasjøen!


Vi ankom med buss fra Cusco, 8 timer, men for en busstur! Dette var en fulldags sightseeing. Vi lærte om hva som ble dyrket, lokale matretter, poteter og hvordan den frysetørres for å kunne oppbevares, vi så Inka ruiner og gamle kirker. Det høyeste punktet på turen, Feliz Viaje, var på hele 4335 moh. I det hele tatt en spennende tur. Bussen vi kjørte var også av første klasse med deilige seter. Vi opplevde i det hele tatt at det var bekvemt å reise i Peru. Jeg har lest at det også er mulig å ta tog hit og selvfølgelig kan du fly som vi gjorde tilbake til Lima.

Jeg elsket Titikakasjøen. Knall blå himmel, strålende sol og en makeløs stjernehimmel, slik du ser den få steder. Spennende å se det fargerike Uros folket som bor på øyer laget av siv. Vi kom dessverre ikke ut på Taquile øya da myndighetene fryktet sterk vind. Vi bodde på en nydelig lodgen Titilaka, men den beskrives mer i et eget innlegg.


Sørg for å få med deg dette stedet på turen din til Peru.


Hvordan kle seg?

På den tiden vi dro var det klart og varmt om dagen, men kaldt om kvelden. Ikke verre enn at en liten boblejakke og genser/flis var ok. Det vi var uforberedt på var at det var så kaldt inne. Hotellrommene var alltid gode og varme men restaurantene var uten varme og vi måtte ha på oss fult yttertøy inne, selv på de flotteste stedene. Så derfor ta med gode ullgensere og ulltrøyer. Det er også mye bra ullklær å få kjøpt i Peru så ingen fare om du har for lite med deg. Men, legg de pene tynne selskapskjolene igjen hjemme, de kan du ikke bruke, hvis du reiser på den kalde, men solrike tiden.


Hvordan takle høyden?

Det er smart å ta høyden på alvor og punkt én er - ikke stress! Nå du ankommer Cusco og/eller Titikakasjøen - gå rett og legg deg. Jeg gjorde feilen at jeg stresset rundt for å pakke ut og ordne og så sa det pang. Jeg ble fryktelig svimmel og fikk hodepine. Drikk mye vann og te, spis en lett suppe og dropp alkoholen den første dagen.


Hvor kan du overnatte?

Vi bodde på tre usedvanlig flotte hoteller og disse vil jeg beskrive nærmere her. De tre andre stedene vi bodde var mer ordinære så de nevner jeg ikke her.


Se eget innlegg for hotellene.

Titikakasjøen: Titilaka


Hvordan reise du rundt?

Vår tur var lagt opp på forhånd. Vi fløy, tok tog og sightseeing buss. Alt var meget bekvemt og forbausende velorganisert.

Når bør du dra?

Den beste tiden å reise til Peru regnes å være Mai-September, generelt sett. Lima, er dog overskyet og tåkete på denne tiden, men det regner ikke da Lima ligger i en ørken. Det er mest turister i juni-august. Unngå imidlertid 28.juli - 10. august dette er offentlig høytidsdager.


Vi drog til Peru i juli. Dette opplevde vi som en bra tid å dra på da det er tørt og klart vær, bortsett fra i Lima hvor det var grått, men behagelig temperatur. Amazonas var det behagelig varmt og tørt og lite insekter. Det kan bli kaldt om nettene ved Titikakasjøen og Cusco, men deilig og solrikt om dagen. Husk godt med klær. Juli er høysesong men vi opplevde ikke at det var spesielt mye folk.

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page