top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Cape Town – Grootbos Forest Lodge, lev i pakt med naturen!

Oppdatert: 30. nov. 2023


Konge Protea, Sør Afrikas nasjonal blomst. Det finnes 1500 protea arter og 90% finnes her i Kapp-regionen

Hjemmesiden til Grootbos Forest Lodge åpner med «Mother nature is at the center of your experience at Forest Lodge”. Ikke noe er mer sant enn det. Et besøk på Grootbos handler om naturen, respekt for naturen, kunnskap om naturen og bevaring av naturen. Det handler også om å nyte naturen, være aktiv og bruke det naturen har å by på.


Grootbos er et helt unikt sted - det må bare oppleves!

Grootbos er omgitt av det uendelig spesielle og vakre fynbos-landskapet

I 2022 ble Grootbos kåret av Conde Naste til Sør Afrikas beste lodge. Stedet ligger 2 timers kjøring fra Cape Town mellom Hermanus og Gansbaai.


Stedet er uendelig vakkert og området har et av verdens aller største biomangfold. Utrolig mye ressurser legges ned i å bevare dette mangfoldet gjennom å fjerne alle fremmede arter og bevare de opprinnelige.

Uansett hvor du er på lodgen så er det utsikt over landskapet rundt

Du lever godt på Grootbos. Suitene er enorme og lekkert innredet. Anbefaler at du bruker minst tre dager her så du virkelig får nyte stedet.

Suitene er romslige med en stor terrasse hvor landskapet rundt kan nytes
Badet gir også muligheter for naturopplevelse og hvorfor ikke prøve utedusjen

Maten her er av ypperste klasse enten dyrket på gården som stedet driver, eller fra lokale produsenter. Uansett om det er frokost, lunsj eller middag er maten usedvanlig god og vakkert dandert. Kokken er flittig til å ta i bruk de spiselige plantene og urtene som vokser på fynbos slettene.


Vinene er også kortreist og det beste regionen har å by på. Noen av Sør-Afrikas beste rødviner dyrkes i nærheten. Ønsker du å få med deg vinsmaking når du er her kan det ordnes av lodgen.

En enkel liten omelett til frokost

Når det nærmer seg kveld kan du la deg forføre av den vakre solen som går ned i havet mens du nyter et glass med bobler eller en GT.

Det gir en egen ro å nyte solnedgangen i dette storslått landskapet
Aldri feil med en sundowner i hyggelig lag

Når du besøker lodger i Sør Afrika er det alltid små overraskelser og vertskapet sørger for variasjon. Her ble vi invitert på braai-kveld i bomaen. Det var helt magisk å sitte under alle lyktene og nyte et fantastisk grillmåltid.

Ingenting er som å nyte maten ute rundt leirbålet

Området rundt Grootbos, fra Hermanus til Gansbaai er et av verdens beste steder å observere hval fra land. Fra juni-september kommer den helt inn i strandkanten for å føde. På samme tid er også fynbos slettene i full blomst – det må være et mektig syn.


Gansbaai er også det mest populære stedet i Sør-Afrika for burdykking med hvithai.

Det hvite belte på bilde er plankton og det er helt inn hit det kommer hval som ernærer seg på planktonet

Hva kan du gjøre på Grootbos?

Det er mye å ta seg til på Grootbos. Her kan du være så aktiv du bare ønsker.


Du kan gå tur i den mystiske og eventyraktige tusenår gamle Milkwood skogen hvor du kan kjenne på stillheten og den utrolige rene luften. Milkwood skogen som er unik for område er dessverre i ferd med å dø ut og er nå vernet. Milkwood treet er usedvanlig hardt og brenner ikke og beskytter derfor mot brann. Tidligere var treet brukt til hus- og båtbygging noe som er årsaken til at det nesten ble utryddet.

Guiden vår Nash var usedvanlig kunnskapsrik om alt i naturen
Det er Milkwoodtrær som kan dateres 1500år tilbake i tid. Mest sannsynlig finnes det enda eldre trær

Ønsker du å lære mer om fynboslandskapet og alle plantene du finner kan du bli med på en guidet tur.


Fynboslandskapet regnes av mange for å være et av de vakreste i verden og er en betegnelse som er gitt til en samling planter som er dominert av busker. En av de mest kjente plantene du finner her er Protea.

Jorda er inndelt i seks florariker og Kapp-regionen, med sin fynbos regnes som et eget florarike. Det er det minste florariket, og det eneste som ligger i bare ett land. I alt er det 8700 plantearter i riket, og 68 % av artene er endemiske. Kapp-regionen har den høyeste artsrikdommen av planter i hele verden med 1300 arter pr. 10 000 km². Til sammenligning har den søramerikanske regnskogen på andreplass bare 400 arter pr. 10 000 km². (Wikipedia)

Naturen kan også oppleves fra hesteryggen. Selv om du aldri har ridd før går det helt fin, hestene er rolige. Er du en mer erfaren rytter så kan du bli med på en ordentlig ridetur.

Det er helt spesielt å ri gjennom fynbosslettene

Er du en fugleelsker er dette et eldorado. Du bør bli med på Lady Stanford river cruise som rolig beveger seg nedover elven Klein, hjemmet til over hundre ulike fuglearter inkludert fiskeørn, rosa flamingo og blå traner.

Et lite cruise på elva Klein anbefales sterkt
Deilig å observere livet langs elvebredden. Fuglelivet var rikt og villaen lans elva var svært luksuriøse

Vi besøkte også Klipgat hulene. Her er det funn etter et av Afrikas tidligste bosetninger som kan dateres tilbake til 65000-85000 år. Det er i det hele tatt my å lære og mye å gjøre på Grootbos.

Kystlinjen er vill og vakker. Er du heldig med tidevannet kan du også dra på piknik hit og også bade
Det var spennende å utforske Klipgat hulene

Det er også mulig å dra å besøke vingårder, dagstur til Cape Aguhas, Sør-Arikas sørligste punkt og Gansbaai like ved er stedet for burdykking med hvithai hvis det frister.


Skal du til Grootbos, så være sikker på å tilbringe nok dager så du får tid til å virkelig nyte dette unike og vakre stedet.0 kommentarer

Comments


bottom of page