top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Safari – hjelp, hva skal jeg ha på meg!

Oppdatert: 30. nov. 2023


Klær og utstyr

Et spørsmål jeg ofte får er: «Hvordan skal jeg kle meg på safari»?


Det viktigste av alt – du trenger ikke kjøpe ny garderobe for å dra på safari og pakk lett! Du trenger ledige klær i nøytrale farger og som tåler å bli skitne, fleece til å ha på om morgenen og kvelden, joggesko og flipp- flopps til å bruke ved bassenget/stranden.


På safari trenger du ikke pene klær til middag, selv ikke på de mest eksklusive campene. Om kvelden må du ha langermet bluse og langbukser for å beskytte deg mot mygg. Skal du reise på vinteren (juni-august) ta med tykk fleece, vindtett jakke, ulltrøye, tykke sokker, lue og hansker – det kan bli kaldt om kvelden og morgenen når du skal ut å kjøre og bilene er ofte helt åpne. Dagene er stort sett varme og deilige selv om det kan komme en liten regnskur.


Hvor får jeg kjøpt gode safariklær?

Før du starter å kjøpe safariklær, se hva du har i skapet. Jeg bruker stort sett vanlige turklær som t-skjorte, langermet bluse og en tynn fleece. Hvis du ønsker å handle safariklær får du det hos Nomaden og Chillout i Oslo. Begge disse butikkene har nettbutikker. Her får du kjøpt klær som er impregnert mot mygg, men husk det gir ikke full beskyttelse. Du får også egnede klær i vanlige sportsbutikker og butikker som selger fritidsklær. Husk bare at det er en fordel at klærne er løse og ledige. Hvis du er på flyplassen i Johannesburg stikk innom Cape Union Mart som selger fritidsmerke K-Way. Butikken har veldig godt utvalg av safariklær, særlig for menn. Cape Union Mart finner du også i Cape Town og Windhoek i Namibia.
Tre hovderegler for hvordan kle seg på safari:

1) Lette stoff i nøytrale farger

2) Klærne må tåle å bli skitne og være lette å vaske

3) Komfortable - helst litt løse som er best når det er varmt


Husk! Du skal ikke på fashion show - bruk det du har i skapet!


Det kan også være nyttig å lese artikkelen "Pakkeliste for safari"


Hoteller og luksustog

Skal du tilbringe tid på et finere hotell før/etter safari kan det være greit med noen litt penere tøy, men generelt kler man seg veldig uformelt. Det holder med en lett, enkel sommerkjole eller bukse og pen skjorte. Ofte er det greit med en tynn jakke til å ha på om kvelden, Afrika er kaldere enn du tror!


Rovos Rail fra Pretoria til Cape Town

Er du så heldig å skulle på Rovos Rail eller annet luksus tog så kreves det litt mer omtanke mht til garderoben. Min erfaring er at folk kler seg veldig uformelt/»smart casual» på dagtid da de fleste kommer/skal på safari.


Rovos RailOm kvelden derimot kan du kle deg så fint du ønsker. Dog går det flott med en pen sommerkjole og herrene trenger ikke jakke. Jeg anbefaler mørke, lange bukser, pene sko, hvit skjorte med slips/sløyfe.


Unngå klær med sterke, skrikende og mørke farger Mørke farger kan tiltrekke seg fluer og insekter, og skrikende farger kan skremme enkelte dyr unødig. Derfor ta med nøytrale, jordfargede klær så du lettere glir inn i landskapet. Når jeg er i campen bruker jeg derimot ofte klær med farge. Unngå blått da det kan tiltrekke seg tsetse-fluer som riktignok er utryddet de fleste steder, i hvert fall sovesyken som de overfører.


Bildene nedenfor er tatt i Livingstone hvor vi var på en liten walking safari for å se på neshornene. Til tross for at jeg er helt feil kledd gikk helt bra.


Klær til forskjellige temperaturer Temperaturene kan ofte variere ganske mye fra kalde kvelder og morgener til meget varme dager. Det er derfor lurt å ta med seg klær som kan brukes lag-vis. Jeg har alltid hatt nytte av en liten fleece, uansett hvor og når jeg har reist. Reiser du i juni- august trenger du litt varmere klær. Høyslettene i Kenya og Tanzania vil også kreve en litt tykkere flis til morgen og kveld selv på den varme tiden.


Husk å sjekk været der dit du skal så du pakker riktig. Du kan også lese litt om sesongene i Afrika i artikkelen min "Når er beste tid for safari i Afrika".

Namibia i mars hvor det var kjølig om morgen og kveld. Her har jeg på en flis og en vindtett jakke.

·

Klær som beskytter mot sol og mygg Etter solnedgang kan det være mygg og mange steder i Afrika er det malaria. Sørg for å ta med klær som dekker føtter, ben og armer. Det er særlig viktig å dekke seg til i soloppgang og -nedgang. De samme klærne kan evt. også brukes til å beskytte deg mot solen om dagen.


Ta med klær i lett bomull og safaristoff og som ikke krøller for mye Tynn bomull er det mest behagelige materialet i varmen, men også lin og T-trøyer i tynn ull (som Ice-Breaker, Devold, Houdini) da holder du deg både tørr når du svetter og varm når det er litt kjølig. Det er også smart å pakke klær av tynne materialer da kofferten blir lettere. Jeg unngår alltid dongeri på reise til varmere strøk, det kan fort bli klamt og de tar plass i kofferten og veier mye.

Nesten uansett hvor varmt det er bruker jeg en lett langermet skjorte i bomull eller lin for å beskytte meg mot solen og mygg. Dette bildet er fra safari cruise på Chobeelven.

Sko

Vanlig joggesko holder lenge til vanlig safaribruk. Jeg bruker ofte mine vanlige hvite så ta det du har. Et par sandaler/flipp-flops til å bruke rundt i campen på dagtid. Skal du bo på hotell et ta med et par sandaler. I campene bruker du joggeskoene også til middag, du trenger ingen pensko.

Jeg går alltid i vanlige joggesko på safari og med mindre jeg skal på en walking safari bruker jeg sko som også passer til kjole, som disse jeg har på meg her.

Husk hatt og solbriller Solen er sterk, og solkrem gir ikke alltid tilstrekkelig beskyttelse mot solen. Derfor er det viktig at du beskytter deg med en hatt med brem/skygge og solbriller. Solen står loddrett på himmelen nær ekvator og det er lett og bli solbrent i nakken og på ørene. Caps med nedrullbar flapp bak er utmerket til å beskytte nakke og ører.·

Det er viktig med hatt som skjermer nakke og ører for den skarpe solen.

Vasking av klær

Du får vasket klær på campene så du trenger kun et par skift. Det hender at campene ikke vasker undertøy så jeg har alltid med litt pulversåpe så jeg eventuelt kan vaske selv. Husk å tørke klærne inne for å unngå insekter og ikke minst at apekattene stikker av med klærne.


Perfekt safariantrekk!

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page