top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Sør-Afrika – Safari og bading i Zululand

Oppdatert: 7. jan.


En liten gepardunge.

En reise til Afrika byr alltid på mange opplevelser og denne gangen ble det safari og bading i Zululand. Stedet er kjent for sin storslåtte natur, unike kultur og safari i verdensklasse. Her er langstrakte strender med gode bademuligheter og som alltid i Sør-Afrika, fantastisk mat.

Utsikt over Det indiske hav.

Jeg reiste sammen med to venninner som aldri før har vært på safari så jeg var ganske spent på om turen ville innfri forventingen og det tror jeg den gjorde i stort monn.

Hyggelig å ha med gode veninner på tur, Ragnhild og Astrid. HEr på Ghost Mountain Inn.

Turen gikk til Zululand, området rundt Durban, og varte syv dager.


Første stopp var Ghost Mountain Inn hvor vi slappet av og fikk den lange reise ut av kroppen. Her var vi på en liten båttur for å se flodhester, krokodiller og mange ulike fuglearter.


Så var det tre dagers safari i Amakhosi private reservat, et praktfult område med rikt og variert dyreliv.


Avslutningen var på det legendariske badehotellet Oyster Box, i Durban.

Utsikten fra solstolene på Oyster Box er upåklagelig.

Turen ble arrangert av Get Africa Travel og anbefales på det varmeste.


Et stopp på markedet langs veien til Durban. Mengdene med annas var overveldende.

Ghost Mountain Inn – første stopp på turen

Utsikt mot Ghoust Mountain med sin karakteristiske topp formet som hode på en gammel dame.

Ghost Mountain Inn ligger vakkert til med utsikt mot det mystiske fjellet Ghost Mountain. Spøker det virkelig i fjellet? Så sies det. Det er av og til mulig å se lys og høre uforklarlige lyder fra fjellet. Ser du nærmere etter kan du se at toppen er formet som hodet på en gammel dame, og dette forsterker nok mytene om at det spøker i Ghost Mountain. Vi hverken så eller hørte noe spøkelsesaktig og nøt utsikten til fjellet i fred og ro.

Hotellet ligger i en stor velstelt hage og med et flott basseng, hvor det var godt å slappe av. Maten er som de fleste steder i Sør-Afrika helt topp. Spaet er også meget bra så litt massasje bør du unne deg.

Deilig svømmebasseng i vakre omgivelser på Ghost Mountain Inn.

Det ble tid til en båttur på innsjøen Jozini. Her kom vi tett på flodhestene, vi så store krokodiller på elvebredden og fuglelivet var rikt som det ofte er ved innsjøer og elver. Safari med båt er alltid spesielt da du kommer tett på dyr det kan være vanskelig å se fra land.

Flodhestene på Lake Jozini.

Etter en lang reise var det deilig å stoppe et par dager på Ghost Mountain Inn.


Amakhosi – safari time!


Endelig – nå skjer det – safari!


Spenningen ved å dra på safari og å se dyr kloss på fra åpen bil er nesten umulig å forklare – det må oppleves.

På denne turen hadde jeg med meg venner som aldri hadde vært på safari før, og deres refleksjon var «vi trodde det ville være bra – men at opplevelsen var så spesiell hadde vi ikke forestilt oss».

Amakhosi ligger midt i Zululand og ca 1,5 timer fra Ghost Mountain Inn. Dette er et såkalt Big 5 reservat som betyr at du kan se løver, elefanter, bøfler, leopard og neshorn i tillegg til mange andre dyr. Denne gange så vi the Big 4. Leoparden ville ikke vise seg, men til gjengjeld så vi gepard med fem små unger! Det er viktig å huske på at å dra på safari ikke er det samme som å besøke en dyrepark. Hva du kommer til å se på en game drive vet du aldri, men rikelig med dyr ser du.

Familieidyll - gepardmor med unger

Big 5 er de fem farligste dyrene å jakte på og er et gammelt jaktuttrykk.


Amakhosi er en usedvanlig flott og veldreven lodge med kun åtte rom. I tillegg er det en villa med plass til fire. Lodgen ligger med utsikt mot elven Mkuze hvor du kan se krokodiller, ulike antiloper, vortesvin som gresser på slettene nedenfor. Vi har også hørt at noen har sett leopard fra rommet sitt, så her er vi i dyrenes rike.

Utsikt fra villaen vår på Amakhosi

Rommene er store og romslige, og vi var heldige og fikk bo i villaen da vi var fire som reiste sammen. Her lå vi i bassenget, drakk sjampanje mens vi så dyrene rusle rundt på sletten nedenfor – bedre blir det ikke.

Maten er et kapittel for seg – fine dining midt inne i bushen! Kreativt, sunt og rikelig, jeg har knapt spist bedre. Så på Amakhosi blir du godt tatt vare på.

En stolt kudu. Vi så mange kudu fra villaen vår.

Ønsker du litt mosjon og kanskje få løst opp litt stive muskler etter å ha humpet rundt på game drive så er spaet på Amakhosi virkelig å anbefale. Her finner du et stort svømmebasseng, et lite trimrom og flinke massører i frodige grønt områder. Livet på Amakhosi er på alle måter godt!

Endelig et neshorn med horn! For å hindre at neshornene drepes av krypsyttere kuttes hornene - trist men nødvendig!

Hvordan ser en safari dag ut på Amakhosi:

05:00 – Wake-up

05:30 - Kaffe/te og snacks

06:00 - Game drive

10:00 - Frokost/brunsj

14:30 - High Tea (lunsj)

15:30 - Game Drive

19:30 - Middag


Innimellom er det god tid til å slappe av og kose seg!


Tipsing på safari

Våre flotte guider, Philip og Jeremy

Det store spørsmålet er alltid hvordan er det med tipsing. Nedenfor vil jeg gi deg noen enkel knagger for hvor mye det er vanlig å tipse, men selvfølgelig det er alltid opp til deg hvor mye du vil gi. Samtidig må du være klar over at tipsen er en viktig del av lønnen for de som arbeider på safarilodgene så noe tips gir du.

Det er alltid imponerende å se store flokker med dy. Denne bøffelflokken var på flere hundre.

Tips gis på slutten av oppholdet og på Amakhosi legger de ut tre konvolutter hvor du legger tipsen til de ulike gruppene som nevnt nedenfor. På Amakhosi kan du også betale tipsen med kort.


Safari Guide: 250 ZAR per rom per døgn

Safari Tracker: 200 ZAR per rom per døgn

Øvrige ansatt: 200 ZAR per rom per døgn


Sør-Afrikas ikoniske hotell, Oyster Box

Utsikten fra Oyster Box utover det indiske hav er uslåelig, og soloppgangen er spektakulær. Interiøret er elegant og morsomt, maten er det beste av det beste og personalet er alltid tilstedeværende og hyggelig. Du føler deg alltid velkommen og blir godt tatt vare på. Det er absolutt forståelig at Oyster Box står på listen over et av Afrikas beste hoteller.

Oyster Box er et sjarmerende, klassisk badehotell. Her er to store svømmebasseng hvorav et er oppvarmet. Nedenfor hotellet finnes en strandpromenade og endeløse strender hvor det er deilig å bade med varmt og godt vann. Bølgene var litt vel store når vi var der så det ble kun vassing.

Litt store bølger for bading.

Rommet vårt var lekkert i solgult og hvitt. Når vi kom stod en flaske iskald hvitvin, frukt og en liten ostetallerken klart til å nytes. Fra terrassen ser du utover det endeløse havet og det nydelige rød og hvite fyrtårnet på stranden.

Rommene på Oyster Box er nydelig innredet og med en flott balkong med utsikt over havet.

Maten på hotellet er en opplevelse i seg selv.

High tea er en overdådig affære og serveres med Sørafrikanske bobler og te. Bordene er vakkert dekket med det obligatoriske blomstrede serviset og du får servert alt fra sushi, små paier, cucumber sandwich til de herligste kaker.

Om kvelden bør du prøve currybuffeten. Durban er spesielt kjent for sin indiske mat da stedet har en stor andel innbyggere av indisk opprinnelse.

Deilig indisk middagsbufeet.

Skulle du ønske et lett måltid så prøv østersbaren!


Før eller etter middag kan du besøke baren, Light House Bar, med sin flotte utsikt og spesielle interiør. Er været flott er det også en nydelig uteterasse.

Light House Bar ha en flott uteterasse, men det er også hyggelig å sitte inn når været ikke er så bra.

Det ligger også mange gode restauranter kun en kort spaser tur fra hotellet hvis det skulle friste.


Like ved hotellet finner du også et par eksklusive shoppingsentre.


Det var deilig å avslutte reisen vår med fullstendig avslapping på Oyster Box.

Biblioteket på Oyster Box inneholder en verdifull klokkesamling. Ønsker du å se den snakk med personalet så blir du låst inn.

Durban – Sør-Afrikas perle ved Det indiske hav

Det er deilig å gå langs strendene i Durban

Durban ligger nydelig til ved det indiske hav og har endeløse strender. Byen kommer ofte i skyggen av den mer kjente Cape Town men Durban er absolutt et sted det er verdt å besøke.


Durban oppleves mer afrikansk. Her finner du de flotteste strender og supre safariområder ligger ikke langt unna. Et besøk på Durbans marked er vel verdt å få med seg og hvor du får kjøpe ekte håndverk fra Zuluene som kurver og perlearbeid. Krydder er noe du absolutt bør ta med deg hjem fra Durban og som du også finner på markedet. Er du glad i å sy gå innom en av de mange stoffbutikkene for her er det mye vakkert.


Det er mye spennende matvarer å finne på markedet i Durban.

Indisk kultur er sterkt til stede da Durban har den største konsentrasjonen av indere utenfor India. Inderne kom opprinnelig til Durban som slaver for å arbeide på sukkerrørplantasjene utenfor byen. De lokale ville ikke arbeide på plantasjen og i stedet brakte britene inderne til Sør-Afrika for å gjøre arbeidet.

Juma Masjid Mosque i Durban er den største moskeen på den sørlig halvkulen.

Med sine 3,1 mill innbyggere er Durban Sør-Afrikas nest største by etter Cape Town. Det er også verdt å merke seg at byen har mindre slum enn andre storbyer i Sør-Afrika.


Bukten Durban ligger ved er en av de få naturlige havnen på Afrikas østkyst og er i dag den størstes havnen på kontinentet. Dette la vi særlig merke til om kvelden da lysene fra båtene glitret som gullkjede bortover kystlinjen.

Det har vært mange nordmenn som har slått seg ned i Durban. Det var særlig hvalfangsten og misjonering som brakte nordmennene hit, og dette har vært den eneste norske innvandring av betydning til Afrika. Som en kuriositet kan nevnes at svært mange av innvandrerne kom fra Farsund og Mandal. Mens utvandringen fra Lista gikk til USA, så utvandret folk fra Spind til Sør-Afrika, begge stedene er i dag en del av Farsund kommune.

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page