top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Safari i Sør Afrika - på jakt med villhunder i Timbavati

Oppdatert: 15. jun. 2023
Villhunder er et av de mest fasinerende dyrene å observere når du er på safari. Deres evne til å jobbe strategisk sammen, deres hurtighet, utholdenhet og intelligens gjør hundene til de mest effektive jegere av alle rovdyrene. I Motswari Game Reserve (se nedenfor hvor du kan bo) var vi så heldig å få se villhundene jakte. Først så vi flokken ligge avslappet og rolig rundt et vannhull, hvor de tullet og lekte. Så plutselig skjedde det noe, de reiste seg og så dro de på tokt. Hundene kommuniserer med hverandre gjennom en nyselyd at de er sultne og at det er tid for jakt, alfahunnen først og resten av flokken i pen rekke bak. Så deler fokken seg for å sirkle inn bytte. Hundene omringer dyret slik at alle fluktmuligheter blokkeres og så går hel flokken sammen for å nedlegge byttet. Hundene spiser byttet med en gang slik at ikke andre rovdyr skal tilrane seg kjøttet.


Vi så ikke selve nedleggelsen av byttet, da det ble for mørkt til at vi kunne følge jakten helt til slutt, men dagen etter så vi kadaveret totalt, renset for kjøtt.


Villhunder

Villhunder er en av de mest utrydningstruede dyreartene i Afrika, og det er ikke så mange steder du kan se hundene. Villhundene er meget dyktige jegere og har en suksess rate på 80% som er den høyeste av alle rovdyr. Hurtigheten og ikke minst utholdenheten er høy og de kan nå en fart på 70 km/time og holde denne farten i 60 minutter.


Villhundene er matriarkalske og flokken ledes av en alfahund. Det er bare alfahunden og alfahannen i flokken som parer seg og får unger.


Den gode nyheten er at pga god dyreforvaltning så er villhundbestanden økende. Noen av de beste stedene å se hundene er i Sør Afrika, Okavango Deltaet i Botswana, Selous i Tanzania og Samburu i Kenya og Mana Pools i Zimbabwe. Se dyreserien Dynastier på NRK, en episode er om villhundene i Mana Pools.


Hvor kan du bo?

Motswari lodge ligger på grensen til Timbavati og Krüger Parken. Dette er et "Big 5 reservat". Det spesielle med Timbavati og Motswari er at her kan du se de sjeldne hvite løvene. De hvite løvene er ikke albinoer da øyner og skinnet har pigmenter, det er pelsen som er hvit, så dette er genetisk. Vi var så heldig å fikk sett disse unike løvene. Vi så også store flokker elefanter, vanlige løver og leopard som området også er kjent for, i tillegg til villhundene.


Motswari var en flott lodge som vi trivdes godt på. Den ligger vakkert til ved en liten elv og har bare 16 bungalower. Lodgen har svømmebasseng og nydelig mat. For å komme til Motswari flyr du fra Johannesburg til Hoedspruit.


Ditt Afrika arrangerte turen vår til Sør Afrika.


I september 2019 hadde den kjente kunstfotografen David Jarrow utstilling i Oslo. Han tar noen helt fantastiske bilder av dyr, mye fra Afrika, og et av hans siste bilder var av den hvite løven Thor i Timbawati. Lest historien til Thor og se bildet her: https://www.fineart.no/galleriobjekt/David_Yarrow_-_Thor/382709

Andre bilder av Jarrow kan du se her: https://davidyarrow.photography/collections
0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page