top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Rundreise i Tanzania – endeløse savanner, Ngorongoro-krateret og krydderøya Zanzibar

Oppdatert: 10. mai

Jeg unner alle å oppleve safari i Afrika, og Tanzania, med ikoniske Serengeti og Ngorongoro-krateret bør være et av førstevalgene. Legger du til noen dager med bading på Zanzibars kritthvite strender får du knapt en mer perfekt ferie.

 

Februar 2024 reiste vi til Tanzania. Det har lenge vært en drøm å besøke Ngorongoro-krateret, Serengeti og Zanzibar med sin spennende swahilikultur, krydder og strender. 

Safarituren vår startet nasjonalparken Tarangire, med store elefantflokker, baobabtrær og løver som klatrer i trærne. Vi var innom Lake Manyara hvor du også kan se løver i trærne, flamingoer og en natur som ligner på en tropisk regnskog, frodig og grønn.


Turen gikk så til Serengeti, med sine endeløse savanner og vi besøkte selvsagt juvelen i kronen; Ngorongoro-krateret, Afrikas edens hage.  Vi stoppet også noen dager i Ndutu, sør i Serengeti. I januar-februar er slettene i Ndutu dekket av gnu som kommer hit for å føde og da trekkes også mange andre dyr til området. Så store mengder dyr som vi så her har jeg aldri sett!


Ønsker du mer informasjon om reise til Tanzania så er det bare hyggelig om du tar kontakt!


Rundreise i Tanzania i ord og bilderTuren vår startet i Dar es Salaam, på Explorer Villa og etter noen dager med hvile var tiden kommet for det store eventyret, safari! Vi stod opp grytidlig for å ta flyet til Kilimanjaro-flyplass hvor vi ble møtt av guiden vår fantastiske guide, Joshua, fra Tanzania Explorer som skulle kjøre oss på tur de neste 6 dagene.


Tarangire – Løver i trærne, elefanter og baobab-trær

 

Første park vi besøkte var den naturskjønne Tarangire, kjent for sine baobab-trær, store elefantflokker og ikke minst et av de få stedene hvor løvene klatrer i trærne. Vi var heldige og fikk se alt. Det er et ganske spektakulært syn å se tre store hunnløver dovne seg i toppen av et tre, nesten rart grenene ikke knekker.


Tarangire er det stedet du finner de største flokkene med elefanter i hele Tanzania. 


I Tarangire bodde vi på lodgen Mbali Mbali som ligger usedvanlig vakkert til med utsikt over Tarangire-elven. Jeg tror jeg kunne tilbrakt en hel dag bare å nye utsikten slik et sveitsisk par vi snakket med hadde gjort. Når du er på safari så er det også viktig å unne seg litt ro og fred - bare nyte naturen. Det kan til tider bli en del kjøring på safari i Tanzania så legg inn litt tid til å roe ned.


 

Lake Manyara – tropisk skog og flamingoer (hvis de er hjemme) 

Lake Manyara ble vårt neste besøk, en vakker liten park med frodig skog. Dette er den eneste parken jeg har besøkt tidligere til tross for at jeg har vært i Tanzania tre ganger før. Den gangen så jeg løver i trærne, men ikke denne gange. Lake Manyara er særlig kjent for sitt fugleliv og millioner av flamingoer. Dessverre hadde flamingoen fløyet og som Joshua, guiden vår forklarte, er de ikke her så ser vi de i Ngorongoro og Ndutu, noe vi gjorde dog var det ikke millioner av dem. 


Etter en hyggelig pikniklunsj satte vi kursen mot rosinen i pølsa, Ngorongoro-krateret. 


Ngorongoro krateret – Afrikas edens hage

 

Ngorongoro krateret har en skjønnhet som er ubeskrivelig – det må bare oppleves. Tenk deg edens have hvor Noahs ark har åpnet sine porter og sluppet ut alle dyrene. 
For et par millioner år siden eksploderte vulkanen som kollapset til en gryte, en kaldera, og dagens krater ble dannet. Nede i dette relativt lille området finner du et formidabelt dyreliv både når det gjelder dyretetthet og mangfold og de fleste av dyrene du forbinder med Afrika vil du kunne se her. Det finnes et unntak – giraffer! De klarer nemlig ikke den bratte nedstigningen.

 Vi klarte den bratte nedstigningen. Grytidlig om morgenen i soloppgangen kjørte vi ned i krateret og det første vi ser er en stolt hannløve som skuer utover sitt rike, mer spektakulært blir det ikke. 

 

Skal du besøke Ngorongoro-krateret er det viktig at du kommer tidlig slik at du slipper køer og store bilmengder. Krateret er en drømmedestinasjon for mange så det kan bli tett trafikk. Vi var heldige, kom tidlig og fikk ha krateret nesten for oss selv; noe som gir en meget spesiell stemning.

 

Årsaken til at vi klarte å komme så tidlig var at vi bodde på den campen som ligger nærmest inngangen, Pakulala safari camp


Pakulala Camp ligger helt på kraterkanten med en storslagen utsikt. Det å sitte i solnedgangen å nyte utsikten er bare magisk.


Det var også en morsom camp å bo på. Her var det dansing, god mat, og deilige telt med gode oppvarmede senger. Det er koseligere å krype ned i en varm seng og høre på alle lydene i bushen. Husk det er kaldt om kvelden på kraterkanten som ligger på hele 2500 moh så her må du ha med noen varme klær.

 

Selv om du bor i telt på Pakulala så har du både vannklosett og dusj i teltet så du mangler ingen ting av komfort.

 

Ndutu – gnuenes fødested Helt sør i Serengeti, i det som tilhører Ngorongoro Conservation Area ligger Ndutu. Det er her gnuene kommer for å føde i januar og februar. Årsaken til at de kommer hit er at gresset i dette området inneholder stoffer som gjør at gnuen får ekstra god melkeproduksjon. Der det er gnu kommer også sebraer. Det er et facsinerende syn og se tusenvis av gnu og sebraer som vandrer over slettene. Der det er mye dyreunger er det også løver så i Ndutu vil du se rikelig av løver og andre kattedyr som den elegante geparden. Besøker du Tanzania etter mars har nok gnuene og sebraene vandret nordover i Serengeti og det er ikke vits i å besøke Ndutu for da er det ganske så tomt for dyr. De fleste campene er også pakket ned og flyttet nordover.

 


Vet du forresten hvorfor gnu og sebra alltid går sammen? Gnuen klarer ikke spise det lange gresset så først spiser sebraen det høye gresset som de kan kutte med sin skarpe tunge og så kan gnuen komme til å spise det korte gresset som de liker.  En annen grunn til sameksistensen er at sebra ser godt og gnu hører godt så sammen har de bedre sjanse for å oppdage rovdyrene. Ja, – naturen er ganske viselig innrettet.Flamingoene som vi ikke så i Lake Manyara traff vi på i Ndutu. Her var innsjøen rosa av av disse vakre fuglene.


Vårt bosted i Ndutu var i den hyggelige campen Nyikani. Dette er en mobil telt-camp som flyttes i takt med gnu-migrasjonen. Det betyr imidlertid ikke at det er noe dårligere enn andre camper. Teltene er gode og romslige med dusj og vannklosett. Riktignok er det bøtte dusj, men det betyr bare at du må gi beskjed 5 min før du skal dusje og så er det fylt opp med deilig varmt vann!


I denne campen var vi tett på dyrelivet og det er ganske spesielt å sitte med en sundowner når impalaene leker rett ved siden av og plutselig står en gedigen gnuflokk og titter på deg! Bedre safariopplevelse får du ikke! 

 


Når mørket senker seg tennes lyktene i messeteltet og skaper en romantisk stemning mens en herlig middag serveres. Senere når masaien følger deg til teltet ditt går du under den vakreste stjernehimmelen du kan tenke deg.


Ja, Nyankani er et godt sted å bo.

NB! Husk å presiser at du vil bo i Camp A hvor du har utsikt over Nyankani innsjøen med alle flamingoene, hvis de har valgt å være her når du kommer på besøk.


Serengeti – de evige sletter og turens endepunkt


Dette vakre løveparet lå i gresset rett nedenfor campen vår i Serengeti. Det var et mektig syn å se dem i morgenlyset.


Turen vår ble avsluttet på Serengetis endeløse sletter. Det er et imponerende syn å se vidt utover savannene fra lodgen vår Kubu Kubu.


Dyrelivet var ikke like rikt som Ndutu på denne tiden av året, men vi fikk sett elefanter, struts, flodhester og løver så vi hadde noen flotte dager med safari også her.


Vi valgte å bruke våre to siste safaridager på å også nyte livet, kose oss i bassenget, ha noen hyggelige sun-downere før vi satte neste mot nok et eventyr – krydderøya Zanzibar.


 

Zanzibar – krydderøya i det Indiske Hav 

Sol, endeløse strender, deilig mat, krydder, men også en mørk og tragisk historie Dette er noe som møter deg på Zanzibar.

 

Etter safari er det deilig med noen late badedager. Safari er utrolig spennende, men kan også være litt slitsomt da det er aktive dager med kjøring, fotografering og ikke minst så må du tidlig opp. Da blir det å avslutte ferien med litt strandliv deilig.


Zanzibar er ikke bare fine strender, her kan du også oppleve swahilikulturens høysete, Stone Town, en UNESCO by. Zanzibars hovedeksport er krydder og særlig nellik så et besøk på en krydderplantasje hører med. Det er spennende å se hvordan de ulike krydderne vokser og ser ut før de kommer i en pose til oss her i nord.. Mer om dette kan du lese i en kommende artikkel om denne spennende og mangfoldige øya.

 

Vårt besøk på Zanzibar varte i seks dager,  4 dager på Uzuri Villa som vi hadde helt for oss selv og to dager på Emerson Spice i Stone Town hvor vi spise på den fabelaktige Roof Top restaurant, på toppen av hotellet. Et annet bra spisested i byen er Cape Town Fish Market som også har en filial i Dar es Salaam.Dar es Salaam og Explorer Villa


Reiser du med Tanzania Explorer som vi gjorde på turen vår til Tanzania, så har du mulighet til å starte og ende turen på Explorer Villa, i Dar es Salaam.


Her blir du godt tatt vare på! Er du heldig så varter Anna opp med de deiligste somosa du kan tenke deg og Veronica viser deg mer enn gjerne prosjektet med resirkulering av plast. Dessverre er plastavfall et stort problem i Tanzania som så mange kystområder i verden må slite med.


Villaen er nydelig og ligger flott til med bare en kort tuk-tuk tur unna gode restauranter og båten til den magiske øya Mbudya med kritthvite strand og ferskgrillet hummer.


Er du i Dar ta turen til The Slip Way, Dar es Salaams svar på Aker Brygge. Et hyggelig sted for en drink i solnedgangen, middag og flotte butikker og et lite marked.


Vi besøkte den deilige restauranten Mediteranoe som ligger flott til med utsikt over havet.


Turoperatør - Tanzania Explorer

 

Ønsker du å dra til Tanzania så er Tanzania Explorer den beste turoperatøren å velge. De legger opp turen for deg, kjører deg rundt i egne biler og med sine egne guider og tar vare på deg gjennom hele turen. Tanzania Explorer har kontor i Dar, i Stone Town i tillegg til Norge. Jeg tror Tanzania Explorer er det reiseselskapet som kjenner Tanzania best. Jeg kan anbefale dem på det varmeste!


Kartet nedenfor viser safaridestinasjonene i Tanzania. Vi besøkte det som er betegnet som "Northern". Kartet er utarbeidet av Tanzania Explorer.


0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

댓글


bottom of page