top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Eventyrlige Rajasthan – Del 1: en reise fra landsbyliv til storslåtte fort og palasser

Oppdatert: 16. jan.



Rajasthan er kjent for sine storslåtte palasser og festninger, eldgamle krigerske historie, og farger - ingen steder er kvinnene kledd mer fargerikt enn i Rajasthan. Her er ørken, verdens eldste fjell, og rikt fugle- og dyreliv.


En reise i Rajasthan er et eventyr!



På denne turen ønsket vi å oppsøke det litt mer ukjente Rajasthan, se mer av livet på landsbygda. Samtidig måtte vi en tur innom de kjente og usedvanlig vakre byene i Rajasthan.


Turen vår var på 17 dager. Vi startet i Delhi, fløy til Jaisalmer og kjørte bil med sjåfør gjennom Rajasthan, Agra og tilbake til Delhi, se kart nedenfor.


Denne artikkelen er del-1 av turen.

Del 2: Udaipur, Chhatrasagar, Jaipur, Agra. Du kan lese om del-2 her: "Eventyrlige Rajasthan, del-2

Reis til Rajashan du også - denne tur anbefaler jeg på det varmeste!



Jaisalmer: Indias gyldne ørkenby – 2 dager

Jaisalmer Fort i 2024. Fortsatt vakkert men ganske utbygd.

Langt ute i Thar ørkenen helt på grensen til Pakistan kneiser Jaisalmer sitt gylne fort, et imponerende syn.


Byen ble grunnlagt i 1156 og var et viktig stopp på Silkeveien - noe som førte til stor rikdom. Denne rikdommen gjenspeiler seg i de utsmykkede herskapshusene, havelis, og Jaintemplene.

Jaisalmer Fort i 1989.

De rike handelsmennene i Jaisalmer tilhørte ofte Jain-religionen, en sekt under hinduismen og de bygde noen imponerende templer.


På 1800-tallet mistet Jaisalmer sin status som en viktig handelsby, årsaken var utviklingen av

havnen i Mumbai. Varer kunne da enklere fraktes til sjøs snarere enn til lands. I dag lever byen nesten utelukkende av turisme.


Det bor 4000 innbyggere inne i selve Jaisalmer Fort, noe som gjør det til verdens eneste bebodde fort.


Innbyggerne har røtter 800 år tilbake i tid. Det var da forfedrene deres fikk eiendommene sine som takk for at de hjalp Maharajaen i krig.


Jaisalmer er en sjarmerende by, og det er en spesiell atmosfære å rusle rundt i de små gatene og smugene i fortet og beundre de overdådige husene med sine balkonger og intrikate ornamenter.


Du kan fortsatt fornemme hvordan det var den gangen kamelkaravanene kom med varene sine til byen. Til tross for at det i dag nok er flere motorsykler enn kameler i gatene og turister snarere enn handelsfolk, så er det fortsatt et spennende og stemningsfylt sted.



Det var ingen motoriserte kjøretøy inne i fortet i 1989 og lite folk.

Vi besøkte Jaisalmer første gang i 1989. Da var byen uten motorisert trafikk og vi bodde i en av de gamle kamelstasjonene. Byen gjorde uutslettelig inntrykk og jeg har alltid ønsket meg tilbake, så derfor ble Jaisalmer første stopp på turen vår gjennom Rajasthan.

I 1989 var det fortsatt mange kameler i Jaisalmer.

Hvor kan du bo i Jaisalmer?

Når du ankommer Suryagarh hotell blir du varmt tatt i mot av disse kjekke karene.

Vi kjører gjennom et flatt og ugjestmildt landskap ca 30 minutter fra flyplassen, det er ingen

hus å se - bare endeløs semiørken, hvor skal vi? Så endrer naturen seg til grønne åser. Vi stopper utenfor en tung port og der inne åpenbarer det seg et eventyrlig palass i gylden

sandsten, Suryagarh hotell.



Hotellet er fra 2010, bygd i tradisjonell Jaisalmerstil, og hovdesakelig utskåret for hånd. Suryagarh er umåtelig vakkert.



Et opphold på Suryagarh hotell handler om mer enn å overnatte. Her legger de vekt på å gi deg et innblikk i den lokale kulturen, alt fra musikk, dans og mat. Her er fløytespill til frokost, sang og trommespill på ettermiddagen og om kvelden er det musikk og dans; alt fremført av

dyktige lokale artister.


Hotellet kan arrangere kameltur og sundowner i ørkenen. Vi valgte å bare nyte hotellets fasiliteter som det herlige bassenget.


Chandelao Garh – besøk på en landsens herregård – 2 dager


Ønsker du en autentisk indisk landsbyopplevelse? Ta et stopp i Chandelao Garth, og bo hos

Praduman Singh Rathore i hans herskapelige hus fra 1744. Stedet har vært i familiens eie siden da og Praduman er den 16. generasjon som bor på stedet. Er du like heldig som oss så vil Praduman være din vert under oppholdet og kunne fortelle deg mange historier fra området og fra India.

Hagen u Chandelao Garth er full av papegøyer.

Som en liten kuriositet kan nevnes at kronprins Håkon og Mette Marit har besøkt Chandelao Garh, og stedet ble i sin tid medfinansiert av nordmannen Svein Wilhelmsen som også står bak Basecamp Explorer i Kenya.

Rommene i Chandelao Garh ligger i de gamle stallene.

Når du går gjennom porten til Chandelao Garh åpenbarer det seg en oase med blomster, trær

og yrende fugleliv. Midt på eiendommen står herskapshuset hvor du inntar frokost og lunsj.

De gamle stallene er gjort om til overnatting, store og behagelige rom, men relativt enkle.


Chandelao Garth har et deilig svømmebasseng. Middag blir servert her ute om kvelden.

Om kvelden serveres middagen ute under stjernene. Maten er laget av lokale råvarer og basert på lokal mattradisjon, nydelig indisk mat. Til frokost servers både vestlig og indisk mat.


Når du besøker Chandelao Garh er du virkelige på den indiske landsbygden. Vi besøkte pottemakerne og fikk prøve oss ved dreiebenken; noe som gav et heller mislykket resultat. Vi

besøkte en Bishnoy-familie, og oppleve deres eldgamle opiumsseremoni. Vi fikk sett den

utrydningstruede blackbuck, med sine imponerende horn, og jeg så min første ugle!


Om ettermiddagen ruslet vi rundt i den lille landsbyen hvor vi var en stor turist attraksjon. Alle ville bli tatt bilde sammen med oss og vi bli gjestmildt invitert inn i hjemmene. Når solen begynte å gå ned, tok vi turen bort til den lille innsjøen for å nyte en storslått solnedgang.


Det er mulig å besøke Jodhpur når du bor på Chandelao Garh; det tar 1,5 time én vei. Jeg anbefaler at du konsentrerer deg om Chandelao-området. I Rajasthan får du sett nok palasser og fort.


Besøk hos Bishnoifolket


Bishnoifolket blir ofte omtalt som verdens første miljøforkjempere. I over 500 år har de kjempet for naturen, for bevaring av trær og dyreliv. Bishnoi er en økovennlig sekt innen hinduismen og baserer seg på 29 leveregler hvorav de fleste handler om bevaring av naturen.


Sekten ble dannet i 1485. Bishnoimennene er kledd i hvitt mens damene har fargerike drakter

og bærer et karakteristisk stort gullornament i nesen. De bærer aldri blå klær da fremkalling av blåfarge innebærer at du må kutte busker.


Besøker du Bishnoifolket inviteres du kanskje til å delta i en opiumsseremoni, Amal Sabha,

en feiring av vennskap og broderskap. Dette er noe av det mest fascinerende du kan være med

på, og seremoniens kan dateres mer enn 1000 år tilbake i tid.

Opiumssermoni hos en Bishnoifamilie. Opiumsbrygget drikkes fra hånden til selskapets eldste.

Opiumet, som er lovlig kjøpt, mikses med melasse, blandes med vann og trekkes gjennom en sikt til passe styrke. Opiumbrygget ofres først til Lord Shiva og så drikkes det fra hånden av den eldste i gruppen. Kvinner deltar normal ikke i denne seremonien, men det gjøres unntak

for turister. Vi drakk også opiumbrygget fra egen hånd. Kanskje verdt å nevne at brygget var så svakt at vi ikke merker noen effekt.



Mountbatten lodge – en skjulte perle i Aravallifjellene – 3 dager


Vi hygger oss i barenn med eieren av Mountbatten Lodge, Reggie Singh, og hans kone Mandira

Langt inne i Aravalli-fjellene, verdens eldste fjellkjede, finne du den luksuriøse Mountbatten

Lodge. Dette er et sted for livsnytere!


Mountbatten lodge er relativt ny, fra 2014, og er bygd som en hyllest til en svunnen tid da maharajaene regjerte i India og en ting er sikkert; her føler du deg som en maharaja.


Denne opplevelsen ble forsterket i møte med eieren av Mountbatten Lodge, Reggie Singh, og hans kone Mandira. Reggies bestefar var den mektige maharaja av Jodphur. Mandira er også av kongelig herkomst og nedstammer fra herskerne som en gang bygde Kumbhalgarh Fort.


Vi var heldige å bli invitert av Reggie til en hyggelig sammenkomst i baren og vi fikk et fascinerende innblikk i Rajasthans historie og dagens politiske forhold.


Lodgen har fire suiter omringet av en stor park. To av suitene har felles basseng og uteplasser og egner seg for to par som reiser sammen som vi gjorde. De to andre suitene er helt separate.


Suitene, parken, uteplassene og baren er bare overdådige vakre.


Maten er noe av det beste vi har smak og meget variert. Vi fikk kinesisk, indisk street food, engelsk med fish and chips og deilig mullagathawny suppe og selvfølgelig ulike indiske

delikatesser. Både lunsj og middag er en fireretters så her vil du ikke gå sulten.


Frokost ble servert på plassen utenfor rommene våre, lunsj spiser du under det 300 år gamle banyan treet, middag i et teltlignende rom glitrende med stearinlys, eller ute hvis det er varmt nok. Det vakreste og mest spesielle stedet er baren som er i gammel engelsk kolonistil og fullt

av private bilder, det må bare oppleves.


Her er det mulighet for mange spennende eventyr til tross for at du er langt ute på landsbygda. Du kan besøke eldgamle borger, vakre templer og ikke minst du kan bli med på leopardsafari. Det er også deilig å spasere i fjellene og skogen rundt lodgen, men pass på for i skogen er det leoparder. Ønsker du å gå tur er det alltid noen som følger deg.




Vi ble invitert med på en morgentur med Reggie og hundene hans og ble overrasket med en herlig frokost al fresco.


Dagen blir avslutter med en sundownertur. Det å se solnedgangen over Aravallifjellene er

unikt.


Dette er et sted tettpakket av opplevelser i luksuriøse og vakre omgivelser hvor du opplever det virkelige Rajasthan.

Fra Kumbalgarh Fort har du en fantastisk utsikt ove Aravalifjellene.

Mountbatten lodge ligger ikke langt unna to av Indias viktigste attraksjoner; Raknapur Jain Templet og Kumbalgarh Fort. Rana Kumbha bygget fortet på 1400-tallet og fortet er kjent for å ha den lengste festningemuren i verden etter den kinesiskemur. Muren rundt fortet er 36 km lang, og brede nok til å ta åtte hester jamsides. Du bør også ta turen innom Neelkanth Mahadev templet i festningen med sin berømte 6 fot høye Shivastatue.


Raknapur regnes for å være det mest spektakulære av alle Jaintemplene. Det var en lokal Jain-

foretningsmann som i det 15-århundre startet byggingen av templet. Templet er helt overdådig

i sin utsmykning.


Når du besøker et jaintempel vær oppmerksom på et par ting – du må ta av deg skoene og kvinnene må dekke hodet, så ha med et sjal. Templets munker fremstår ofte meget hyggelig og vennlig og vil vise deg rundt og be for deg. Det er helt ok, men husk at det skal de ha

penger for. Så enten ha med penger eller takk høflig nei. Du må også betale for å ta bilder.


Ønsker du å overnatte i ørkenen og ri på kamel kan du prøve Reggies Camel camp utenfor Jodhpur i Osian. Vi har ikke besøkt stedet, men det står på min liste for neste Indiatur.


Beskrivelse av turen vår til Rajasthan og Agra er delt i to artikler:

Del-1: Jaisalmer, Chandelao Garh, Mountbatten Lodge


Del 2: Udaipur, Chhatrasagar, Jaipur, Agra. Du kan lese om del-2 her: "Rajasthan - rundreise i kongenes hjemland".


Du kan også lese om vår første tur til Rajasthan i 1989 HER. og om alle våre Indiaturer HER


Ønsker du flere tips og råd til Indiareisen så er det bare å ta kontakt!


Reiseruten vår til Rajasthan og Agra

Stor takk til Escape Travel og Eli-Ann som har bistått med å legge opp turen.

1 kommentar

Siste innlegg

Se alle
bottom of page