top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Eventyrlige Rajasthan – del-2

Oppdatert: 27. des. 2023

En reise til India og særlig Rajasthan er et eventyr med palasser, fort og farger. Her hersket itidligere de krigerske Rajputene og det er mange dramatiske og storslagne fortellinger fra detteområdet..


Rajasthan bestod tidligere av 22 kongedømmer, men i 1971 mistet maharajaene sin arvelige status. Til tross for det har Jodpur, Udaipur og Jaipur maharajaer som bor i sine palasser og som nyter stor respekt i befolkningen.


Vår reise til Rajasthan startet i Jaisalmer og derfra kjørte vi gjennom Rajasthans kjente og litt mindre kjente steder, vi besøkte landsbygda og byer. Vi var også innom Agra og Taj Mahal, før vi avsluttet turen i Delhi


Denne artikkelen tar for seg Udaipur, Jaipur og Agra. Vi hadde også et stopp i Chatrasagar for å slappe av på et herlig hotell langt ute på landsbygda.


Del-1 av turen kan du lese om her: "Eventyrlige Rajasthan"


Reiseruten vår gjennom India.

Ønsker du tips og råd en til Rajasthan-tur så ta kontakt.


Udaipur – byen med de mange innsjøer og palasser– 1 natt

Lake Palace ligger som en hvit svane på vannet.IdagerdettepalassetetavIndiasmestberømtehoteller.

Udaipur - kjent for sine palasser og mange innsjøer er et usedvanlig vakkert og romantisk sted.

Utallige Bollywood filmer er innspilt her og da særlig romantiske bryllupscener.

Udaipur blir ofte omtalt som en av verdens vakreste byer og det er lett å forstå med alle palassene og den skjønne beliggenheten.

Den store attraksjonen i byen er det formidable Udaipur City Palace som ligger langs Picholasjøen. Her kan du vandre i strålende saler, vegger dekket av speilmosaikk, og du kan studere miniatyrmaleriene som Udaipur er viden kjent for. Miniatyrmalerier betyr ikke at bildene er små, men at de er usedvanlige detaljrike.


Du bør ta deg tid til å besøke krystallutstillingen i palasset hvor alt fra salonger, vogner og senger er i krystall. Du har neppe sett maken til mer absurd dekadanse.

Udaipur City Palace ser du best fra sjøen så en båttur hører med.


Ute på Picholasjøen ligger Jag Mandir, Lake Garden Palace. Dette ble bygd som et sommerpalass hvor maharajaen kunne underholde gjester. I dag er dette et flott rekreasjonsområde for byens innbyggere. Hagen her er verdt et besøk.


Jag Mandir, Lake Garden Palace, ligger på en øy ute i Picholasjøen.


Solnedgangen i Udaipur er spesielt vakker. Et av de beste stedene å se solnedgangen fra er takterrassen på hotellet vi bodde på, Jagat Niwas Palace. Kommer du tidlig og ikke skal spise så trenger du ikke bestille bord, men for sikre deg en god plass så bestill. I oktober når vi var der varte solnedgangen fra 17:15- 18:30.

Flottere solnedgang enn den du får i Udaipur over Pichola-sjøen skal du lete lenge etter.

Om kvelden anbefaler jeg middag på den kjente restauranten Ambrai da kan du nyte byen i glitrende kveldslys. Stedet er nok bedre kjent for sin utsikt enn maten, men vi synes maten var god om noe vel store porsjoner. Husk å bestill bord for dette er et populært sted.

Utsikt mot gamlebyen i Udaipur fra restaurant Ambrai.

Hvor kan du bo i Udaipur?

Utsikt over Picholasjøen fra takterassen til hotellet vårt, Jagat Niwas Palace. Dette er det beste stedet i byen å nyte solnedgangen. Her har du også utsikt til hotellet Lake Palace.

Det er utallige flotte luksushoteller i Udaipur. Du kan bo i selve City Palace eller på det vakre Lake Palace som vi gjorde da vi besøkte byen i 1989. Da Udaipur er et yndet turistmål er

hotellprisene her ganske høye. Vi valgte derfor et litt enklere hotell, Jagat Niwas Palace, som var

overraskende komfortabelt og flott. Hotellet består av to gamle herskapshus som ligger helt inntil innsjøen og midt i gamlebyen – mer sentralt kan du ikke bo. Takterrassen til hotellet er et ypperlig sted å nyte solnedgangen.

Rommene på Jagat Niwas Palace er nydelige og har utsikt mot Pichola-sjøen og Lake Palace.

Jeg anbefaler at du bor på et rom med utsikt over sjøen og spør etter rommet med terrasse som vi hadde. Herlig å sitte her i soloppgangen og i solnedgangen.

Skal du til Udaipur så bruk to dager her. Vi var her jkun én dag da vi har vært her før.


Chhatrasagar – et paradis på den indiske landsbygda – 2 dager



Denne fredfulle og luksuriøse campen er det ideelle stedet å slappe av noen dager på en rundreise i Rajasthan og et flott sted å stoppe på veien mellom Udaipur og Jaipur.


Campen ligger vakkert til ved en oppdemmet innsjø med et rikt fugle- og dyreliv. Her kan du dra på safari både med båt på sjøen og til lands. Vi valgte total avslapping med kun en liten båttur for å se på fuglene. Vi fikk også sett Indias største antilope, Nilgai.


Det er 30 innsjøer i Rajasthan og 26 er kunnstig oppdemmet. Det var Rajputkongene som bygget dammene for å sikre vannforsyningen til området sitt.


Det beste med Chhatrasagar er å bare nyte freden og roen, maten, utsikten og den spektakulære soloppgangen og solnedgangen. Her det rett og slett bare deilig å være.


Rommene er innredet som telt og om natten kan du se stjernehimmelen gjennom vinduet over sengen. Du har også en stor terrasse utenfor med utsikt over sjøen og flottere soloppgang enn den du ser herfra skal du lete lenge etter.


Av mange regnes dette stedet for å være et av de aller beste hotellene i India.


Jaipur – den rosa byen i Rajasthan – 3 dager

Hawa Mahal, Vindenes Palass,er en del av haremet. Det er en tom fasade men bygd for at kvinnene skulle kunne se prosesjonene utenfor,uten selv å bli sett.

Jaipur, er et vakkert syn med sine rosafargede bygninger. Dette er også et sted for å se store

palasser og festninger, kanskje de aller vakreste. Byen er en del av det som ofte nevnes som

Indias «gylne triangel» og det stedet de fleste besøker på en reiser til India. Indias «gylne

triangel» er Delhi, Agra og Jaipur.


Jaipur ble grunnlagt i 1727 av Jai Singh II, hersker over kongedømmet Amber. Han flyttet hovedstaden fra Amber (også kalt Amer) til Jaipur. Det ble rett og slett til slutt for liten plass i Amber ettersom byen vokste. Jai Singh II var svært velutdannet og interessert i matematikk, astrologi og arkitektur. Jaipur ble derfor bygd etter strenge vitenskapelige prinsipper og er i dag en av Indias best planlagte byer.


Etter frigjøringen i 1947 ble Jaipur hovedstaden i Rajasthan og er også den største byen.


Det er mye flott å se i Jaipur og en av hovedattraksjonene er Amber Palace som ligger på en fjelltopp litt utenfor byen. Dette er kanskje det mest imponerende av alle palasser og fort jeg har vært på med sine overdådige utsmykninger og vakre beliggenhet.



Det var for å pynte Jaipur til besøket av prinsen av Wales Edward i 1876 at byen ble malt rosa, og siden har den beholdt denne fargen. Rosa symboliserer gjestfrihet.


Midt i Jaipur ligger det kjente Hawa Mahal, Palace of Winds, som er et tomt skall men laget slik at kvinnene som bodde i palasset kunne se livet i byen uten selv å bli sett.


En tur til overdådige Jaipur City Palace hører også med. Det mangler ikke på palasser å besøke i Rajasthan.


Inne i Jaipur City Palace kommer du til et gårdsrom med fire dører. Hver dør representerer en årstid og en hindugud.


Nedenfor ser du to av dørene. Den til venstre representerer vår og er dedikert til Ganesha. Ser du godt etter ser du en liten figur av Ganesha over døren. Bildet til høyre er Påfugldørene og representerer Lord Vishnu.


Jantar Mantar, er en samling av stenbygde astronomiske instrumenter bygd av Rajah Sing II mellom 1724-1735. Jeg synes ikke det er så spennende, så dropp gjerne Jantar Mantar så får du litt tid til avslapping eller å spasere rundt i byen.


En tur til Rajasthan bør absolutt inneholde et stopp i Jaipur


Hvor kan du bo?

I Jaipur valgte vi å bo på det overdådige luksushotellet Raj Mahal Palace, bygd i 1727 som

byens første palass. Her bor du virkelig som en kongelig.


Det er en litt spesiell grunn til at vi valgte å bo på Raj Mahal Palace. Da min mann og jeg besøkte Jaipur i 1989, bodde vi på dette palasset. Hotellet var da et enkelt overnattingssted med noen få rom. Vi syntes det var spennende å komme tilbake til stede. Nå var det ingen ting som var enkelt her, bare uendelig flott og vakkert og ikke minst er personalet usedvanlig hyggelige. Vi var heldige og ble oppgradert til en enorm suite hvor Jaqueline Kennedy en gang har bodd, så her hadde vi det virkelig bra.



Det er fortsatt medlemmer av Jaipurs kongefamilie som bor på palasset selv om størstedelen i dag er hotell.


Vi bodde på mange meget bra hoteller i India, med priser som er langt lavere enn i Europa.


Agra – Taj Mahal, kjærlighetens monument – 1 dag


Taj Mahal, kjærlighetens monument, trenger vel ingen nærmere forklaring. De fleste av oss

har sikkert sett utallige bilder av dette mausoleet bygd av stormogulen Shah Jahan til minne

om sin elskede kone Mumtaz. Hun døde etter å ha født deres 14. barn.


Mausoleet tok hele 16 år å bygge fra 1632 – 1648 og er oppført i marmor fra Makrana i Rajasthan og innlagt med millioner av halvedelstener.


Taj Mahal er storslagent vakker! Vi besøkte stedet tidlig om morgenen akkurat når tåken lettet og så den kritthvite kuppelen tindre i lyset fra de første solstrålene. Ja, det er mye folk her, ja, du har sett utallige bilder herfra, men dette neste overjordiske byggverket er verdt å se.


Prøv å besøk Taj Mahal på en hverdag; da er det litt færre folk.


Du trenger bare én dag i Agra. Da rekker du å se både Taj Mahal og Agra Røde Fort, det mest overdådige fortet fra Mogultiden. Det er også interessant å ta turen til et av verkstedene som fortsatt lager mosaikkarbeid i marmor med samme teknikk som på 1500-tallet da Taj Mahal ble bygd.


Stormogulene var en muslimsk stamme fra det afghansk-persiske området som invaderte store

deler av det nordlige India.


Med en regjeringstid som strakte seg fra cirka år 1500 til 1700, regnes stormogulene for de mest betydningsfulle av alle herskere som kom utenfra. Agra var hovedstad i stormogulriket fra 1506-1638 da hovedstaden ble flyttet tilbake til Delhi.


Hvor kan du bo i Agra?


Vi valgte å bo i gåavstand til Taj Mahal på Coral Tree homestay, et herlig fargerikt sted. Her kan du slappe av i hagen med en øl og om kvelden serveres det deilig hjemmelaget indisk vegetarmat. Rommene er enkle men store og gullende rene. Det eneste negative var at det var

litt bråkete om kvelden da det var mye liv i byen en lørdagskveld, men det roet seg heldigvis i rimelig tid. Jeg anbefaler stedet da det var et morsomt og litt annerledes sted å bo og nærme Taj Mahal.


Deilig å nyte et glass øl i hagen til Coral Tree homestay.


Et annet sted hvor det er greit å overnatte et på Taj View hotel. Her bør du velge et rom med utsikt over Taj Mahal så du kan se mausoleet i soloppgangen fra rommet ditt. Vi bodde her første gang vi besøkte Agra i 1989 og det er fortsatt et bra hotell.


Du kan lese om del-1 av turen vår her: "Eventyrlige Rajasthan"


Stor takk til Escape Travel og Eli-Ann som har bistått med å legge opp turen.

4 kommentarer
bottom of page