• Vibeke

Botswana - her kan du bo

Updated: Nov 7, 2019Lodger

Det som preger safarilodgene i Botswana er at de er små med høy kvalitet og meget god guiding. Lodgene ligger spredt slik at du treffer få, om noen andre biler når du er på tur. Til sammenligning ligger det 100 lodge i Krüger på samme området du finner èn lodge i Botswana.


Den store nedsiden med Botswana er at det er blitt meget dyrt, mye på grunn av dagens sterke USD-kurs. Et erfarent reisebyrå vil kunne hjelpe deg med å finne gode alternativer som passer din lommebok. Jeg vil imidlertid tro det er vanskelig å komme mye under 30.000 NOK hvis du ønsker å inkludere Okavango i turen. Reiser du utenfor sesongen er prisene ofte bortimot 50% av hva det er i høysesongen (juni-september).


Hvis du skal til Botswana er det viktig å bestille i god tid da lodgene er små. Litt avhengig av når og hvor du skal dra og hvor mange dere er i selskapet vil jeg anbefale at du bestiller 6-12 mnd før du skal reise. Noen lodger må du bestille tidligere.


Jeg har vært fire ganger i Botswana de siste 8 årene. Jeg har alltid bodd på Wilderness safari sine lodger. Wilderness er den mest velrenommerte safarioperatøren i området og de har operert her lengst, helt siden 1983. De har en sterk social responsibility profil noe jeg mener er svært viktig, både at det tas hensyn til miljøet og lokalsamfunnet. Jeg har tilsammen besøkt 7 av Wilderness sine camper i Botswana og vil gi en kort beskrivelse nedenfor.


Andre gode safari operatører Sanctuary, andBeyond og ikke minst Great Plains som skal være blant de aller beste, men jeg har ikke brukt noen av disse operatørene. Det er også en rekke andre gode lodger til en lavere pris.


Nedenfor er de lodgene jeg har vært på i alfabetisk rekkefølge. Skal jeg plukke ut mine favoritter så er det i prioritert rekkefølge: Mombo, Vumburu Plains, Chitabe, Tubu Tree. Dessverre har alle blitt svært dyre, men de er bland det beste du får i Afrika.


Abu: På Abu forskes det på elefanter og det arbeides med å returnere elefanter som har vært i fangenskap tilbake til naturen. Det er fasinerende å høre på de ulike historiene til elefantene, og å lære og oppleve elefantenes ulike personligheter, for her kommer du tett på. Dette er stedet for deg som elsker elefanter! Når vi var på Abu fikk vi ri på elefantene, men dette kan du ikke lengre gjøre. Abu er et vakkert sted med usedvanlig god mat. Abu har også vanlige gamedrives, men jeg anbefaler å kombinere Abu med en annen lodge som er litt rikere på kattedyr. Abu ligger i Okavango deltaet.


Chitabe: Dette er en av de mest populære lodgene i Okavanago deltaet og den har vunnet en rekke priser. Den er kjent for å ha spesielt dyktige, lojal og ikke minst hyggelig stab. Ebs vår guide i 2011 er fortsatt der. Dette er et veldig dyrerikt område og vi hadde en fantastisk tid sammen med løvemødre og masse små løveunger. Vi så også leoparder og villhunder, noe denne lodgen er spesielt kjent for. Nydelig og variert landskap. Vær imidlertid oppmerksom på at Chitabe ikke tilbyr vann aktiviteter som mokoro, selv i den tiden deltaet er fylt med vann. Dette er en camp med særlig godt rykte så her må du bestille tidlig. Chitabe har 8 telt.Kings Pool: Kings Pool ligger vakkert til ved Kings Pool lagunen og Linyati River. Lodgen har en liten båt, queen Silvia, oppkalt etter den svenske dronningen og det er en fantastisk opplevelse å ta et lite elvecruise i solnedgangen blant vannliljer, flohester som grynter og krokodiller som lurer i vannet. Kings Pool ligger i Linyanti, utenfor selve Okavango deltaet, helt nord på grensen til Chobe viltreservat. Dette er et av de minste besøkte og uberørte områdene i Botswana. Området har spesielt mye elefanter. Vi så store elefantflokker helt inntil campen. I tillegg så vi løvemamma med løveunge, leopard og villhunder. Dette er også et godt område for fugler. Et vakkert, dyrerikt og variert område. 9 store telt. Lodgen er nyrenovert.Jao: Jao liggger på en øy midt i Okavango Deltaet. Dette er en kombinasjons camp hvor du i tillegg til klassisk game drives kan dra på tur med båt og mokoro også i den tørre tiden. Denne campen er totalt ombygd siden vi var der, Dette er nok ikke min favoritt camp. Jeg synes vi ofte måtte kjøre litt langt for å oppleve dyrene. Er du glad i Spa har denne lodgen deltaets beste Spa! Tror muligens dette er en bedre lodge nå deltaet er fylt med vann i juni-august. Fra bilder ser lodgen da utrolig vakker ut. Det er 7 rom her.


Mombo: Mombo er en klasse for seg, og regnes for å være en av de beste lodgen i Afrika. Den ligger i et helt usedvanlig dyrerikt område, på Chiefs Island. Vi så bøffelflokker på mange tusen dyr, store løveflokker, villhunder som jaktet, leopard mor med en liten unge, hyener. Dette var en stor opplevelse. Mombo er ekstremt dyr, men har du pengene er den verdt hver krone. Vi betalte langt fra full pris når vi var på Mombo. Vi var så heldig å bli oppgradert. Lodgen er nyrenovert.

Tubu Tree Camp: Hyggelig liten lodge hvor fellesområdene er bygd rundt store amarula tre. Elefanter elsker amarulabærene og derfor vil du kunne se elefantene komme helt inntil barområdet i lodgen. Tubu Tree har et rikt dyreliv og dette er en særlig god camp å se leoparder. Et stort vannhull rett ved lodgen gjør at flokker med dyr samles og det er alltid moro å se hvordan dyrene samhandler med hverandre og hvordan de nærmer seg vannhullet på ulike måter. Tubu Tree ligger midt i deltaet og i mars når vi var der var dette området helt tørt og det var ikke mulighet for vannaktiviteter. I den våte tiden, når deltaet er fylt med vann er dette en av de lodgene en både kan gjøre land og vann aktiviteter. Tubu Tree er kjent for å ha den best beliggende baren i deltaet. Lodgen er nå under renovering. Jeg gleder meg å se oppgraderingen for dette er en camp jeg vil tilbake til.

Vumbura Plains: Det blir ikke bedre enn dette. Lodgen ligger nydelig til ved et vann hvor du hører flodhestene grynte dag og natt. Om morgenen er det en helt spektakulær soloppgang. Et veldig dyrerikt område. Dette er en camp hvor du kan dra ut med båt og mokoro også i den tørre tiden. Nydelig mat og viner. 14 telt fordelt på to camper, nord og sør. Teltene er usedvanlig store med et eget basseng på terrassen.


0 comments