top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Botswana - her kan du bo

Oppdatert: 10. jan. 2023


Botswana er et av de aller beste stedene å dra på safari!


Det som preger safarilodgene eller campene i Botswana er at de er små med høy kvalitet og meget god guiding. Campene ligger spredt slik at du treffer få, om noen andre biler når du er på tur. Til sammenligning så ligger det 100 lodger i Krüger på samme antall kvadrat-km som du finner èn lodge i Botswana.


Den store nedsiden med Botswana er at det er blitt meget dyrt, mye på grunn av dagens sterke USD-kurs. Et erfarent reisebyrå vil kunne hjelpe deg med å finne gode alternativer som passer din lommebok. Jeg vil imidlertid tro det er vanskelig å komme mye under 50.000 NOK/person når du reiser til Botswana og da hvis du reiser utenfor høysesongen, feks i februar/mars og juni.


Skal til Botswana er det viktig å bestille i god tid da campene er små. Litt avhengig av når og hvor du skal dra og hvor mange dere er som reiser sammen, vil jeg anbefale at du bestiller 6-12 mnd før du skal reise.


Jeg har vært fem ganger i Botswana siden 2011. Jeg har alltid bodd på Wilderness safari sine lodger bortsett fra i september 2022 hvor jeg var på et lite cruise på Chobeelven. Wilderness er en meget velrenommerte safarioperatøren men de har nok priset seg ut av markedet for mange. Har du råd,. har Wilderness fantastiske camper, i de beste områdene. Wilderness er den safarioperatøren som har vært lengst i Botswana, helt siden 1983. De har en sterk bærekraftsprofil profil som er svært viktig. Når du velger safari sjekk at campene og lodgene tar hensyn til miljøet og lokalsamfunnet.


Nedenfor beskriver jeg de campene jeg har besøkt i alfabetisk rekkefølge. Selvom du ikke velger å bo på en av disse campene tror eg du vil kunne få et godt inntrykk av hvordan en camp er designet og litt av hva du kan oppleve.


Det finnes mange andre gode alternativer til lavere priser enn de campene jeg beskriver. Et reisebyrå, spesialisert på Afrika, kan hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med meg for mer informasjon!


Abu Camp - nærkontakt med elefanter


Abu er et sted hvor du virkelig kommer tett på elefantene. Her forskes det på elefanter og det arbeides med å returnere tilbake til naturen elefanter som har vært i fangenskap. Det er fascinerende å høre de ulike historiene til elefantene, å lære og oppleve deres ulike personligheter. Dette er stedet for deg som elsker elefanter! Når vi var på Abu fikk vi ri på elefantene, men dette kan du ikke lengre gjøre.

Abu er et vakkert sted med usedvanlig god mat. I tillegg til kontakten med elefantene er det Abu har også vanlige gamedrives. Jeg anbefaler å kombinere Abu med en annen lodge som er litt rikere på kattedyr. Abu ligger i Okavango deltaet.


Chitabe Camp - det hyggeligste stedet

Dette er en av de mest populære lodgene i Okavanago deltaet og den har vunnet en rekke priser. Den er kjent for å ha spesielt dyktige, lojal og ikke minst hyggelig stab. Ebs vår guide i 2011 er fortsatt der.

Dette er et veldig dyrerikt område og vi hadde en fantastisk tid sammen med løvemødre og masse små løveunger. Vi så også leoparder og villhunder, noe denne lodgen er spesielt kjent for. Chitabe ligger ie et nydelig og variert landskap. Vær imidlertid oppmerksom på at Chitabe ikke tilbyr vann aktiviteter som mokoro, selv i den tiden deltaet er fylt med vann. Dette er en camp med særlig godt rykte så her må du bestille tidlig. Chitabe har 8 telt.
Kings Pool - ha naturen for deg selv i vakre Kings Pool

Kings Pool ligger vakkert til ved Linyanti-elven i et uberørt safariområde. Campen har en liten båt, Queen Silvia, oppkalt etter den svenske dronningen. Det er en magisk opplevelse å ta et lite elvecruise i solnedgangen blant vannliljer, gryntene flodhester og krokodiller som lurer i vannet.

Kings Pool ligger i Linyanti, utenfor selve Okavango deltaet, helt nord på grensen til Chobe viltreservat. Dette er et av de minste besøkte og mest uberørte områdene i Botswana. Området har spesielt mye elefanter. Vi så store elefantflokker helt inntil campen. I tillegg så vi løvemamma med løveunge, leopard og villhunder. Dette er også et godt område for fugler. Et vakkert, dyrerikt og variert safariområdeJao Camp - beste spa i Okavango

Jao ligger på en øy midt i Okavangodeltaet. Dette er en kombinasjonscamp hvor du i tillegg til klassisk game drives kan dra på tur med båt og mokoro hele året. Dette er nok ikke min favoritt camp. Jeg synes vi ofte måtte kjøre litt langt for å oppleve dyrene. Er du glad i spa har denne campen deltaets beste! Tror muligens dette er en bedre camp når deltaet er fylt med vann i juni-august.


Mombo Camp - den beste av de alle

Mombo camp er en klasse for seg, og regnes for å være en av de beste campene i Afrika. Den ligger i et helt usedvanlig dyrerikt område, på Chiefs Island. Vi så bøffelflokker på mange tusen dyr, store løveflokker, villhunder som jaktet, leopardmor med en liten unge, hyener. Dette var en stor opplevelse. Mombo er ekstremt dyr, men har du pengene er den verdt hver krone. Vi betalte langt fra full pris når vi var på Mombo. Vi var så heldig å bli oppgradert.Tubu Tree Camp - den beste baren i deltaet

Tubu Tree er en hyggelig liten camp bygd rundt et store amarula tre. Elefanter elsker amarulabærene og derfor vil du kunne se elefantene komme helt inntil barområdet i campen. Dette er definitivt deltaets beste bar!

Tubu Tree har et rikt dyreliv og dette er stedet å se leoparder. Et stort vannhull rett ved lodgen gjør at flokker med dyr samles. Det er moro å se hvordan dyrene samhandler med hverandre og hvordan de nærmer seg vannhullet på ulike måter. Tubu Tree ligger midt i deltaet og i mars når vi var der var dette området helt tørt og det var ikke mulighet for vannaktiviteter. I den våte tiden, når deltaet er fylt med vann er dette en av de campene en både kan gjøre land og vann aktiviteter.Vumbura Plains - campen som har alt

Det blir ikke bedre enn dette! Vumbura Plains ligger nydelig til ved et lite vann hvor du hører flodhestene grynte dag og natt. Soloppgangen her er spektakulær. Før du skal ut på safari spiser du en nydelig frokost med nybakt brød og kaker mens du ser solen stige opp - bedre start på dagen får du ikke!Vumbura ligger helt nord i deltaet på grensen til Moremi. Dyrelivet her er helt unikt. Vi så store løveflokker. En natt hadde tre hannløver drept en liten flodhest. Vi så leoparder, giraffer, bøfler og selvfølgelig store flokker av elefanter. Naturen er mer savannepreget enn mange andre steder i deltaet. Dette er også en camp som tilbyr tur med båt og mokoro (kano) på vannveiene hele året. Det er ikke så mange camper hvor dette er mulig.

Campen er usedvanlig pen og har en enkel, ren skandinavisk stil Teltene er enorme med et eget basseng på terrassen. Et helt unikt sted.

Det er noe magisk med en solnedgangen i Afrika og deilig når det er bar midt i bushen!
Soloppgang i Vumbura Plains, bedre frokostutsikt er det ikke mulig å få!

Hva er forskjellen på en camp og en lodge

To begrep som ofte brukes for å beskrive overnattingssteder i Afrika er lodge og camp. Kort fortalt er en lodge av mer permanent karakter, med støpte gulv og vanlige bygde hus av tre eller stein. En lodge er ofte ganske stor, mer som et hotell.

En camp brukes om et overnattingssted som ikke er bygd med permanente konstruksjoner. Her brukes telt som ofte oppå en platting som står på påler med gangveier mellom også på påler. Campene er stort sett åpne slik at dyrene kan vandrer fritt rundt. Ideen med en camp er at den lett kan taes ned uten å sette spor i naturen. De fleste overnattingsstedene som ligger inne i selve parkene er camper. Alle de stedene jeg har beskrevet ovenfor er camper. Så, camper kan være like luksuriøse sm en lodge.0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page