top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Lesetips og filmer fra verden rundt

Oppdatert: 4. feb. 2021Jeg elsker å lese og jeg liker å lese skjønnlitteratur fra de stedene jeg skal reise til og har vært. Jeg har en stor boksamling men den er i dag hovedsakelig digital, det er så lett å ta med seg Kindel på reise. Jeg vil her dele med deg bøker fra ulike verdensdeler og jeg håper du finner noe du har lyst til å lese. Bøker fra Afrika og India finner du i egne innlegg, Jeg vil kontinuerlig oppdatere med nye titler og filmer.


Japan

Filmserie: Giri/Haji - Duty/Shame - Netflix

En krimserie hvor handlingen er lagt til London og Tokyo. Her er gjengoppgjør, drap, narkotika og korrupsjon, men også plikt og kjærlighet til familien. En litt annerledes krim. Første episode synes vi var litt rar før vi ble helt oppslukt av fortellingen. Gir et godt innblikk i japansk kultur.


Memoirs of a Geisha av Arthur Golden

Boken kom ut i 1997 og beskriver livet til en geisha i Gion-distriktet i Kyoto før, i og etter andre verdenskrig. Historien følger livet til den fattige piken Sayuri og hennes eldre søster som ble solgt til henholdsvis et geishahus og en bordell. Sayuri arbeider seg opp til å bli en av de mest kjente Geishaene av sin tid. Dette er en fiksjon, men sies å bygge på historien til den kjente geishaen Mineko Iwasaki.

Mineko Iwasaki ble intervjuet av Golden i forbindelse med at han skulle skrive boken, men hun mente at Golden ikke ivaretok hennes anonymiteten slik han hadde lovet og gikk til rettssak. Hun mente han også fremstilte livet som Geisha uriktig. Hun skrev derfor selv en bok om hvordan livet som Geisha var, Geisha, a Life/Geisha of Gion.

Det er lenge siden jeg leste denne boken, men jeg husker at jeg likte den godt. Jeg har nettopp kommet tilbake fra Japan og har vært å se på ekte Geishaer underholde, for de finnes fortsatt. Jeg fikk lyst å lese boken igjen, men tror jeg skal lese boken til den ekte Geishaen i stede.


Afghanistan

Den Lille Kafeen i Kabul - Deborah Rodriguez

På et av de farligste stedene på kloden møtes fem kvinner: Sunny, den stolte kaféeieren, Yasmine, som ble kidnappet fra en avsidesliggende landsby, Isabel, en ambisiøs journalist, Candace, en rik amerikansk kvinne som endelig har forlatt ektemannen for å hengi seg til sin afghanske elsker, og Halajan, en enke som har en hemmelig kjærlighetshistorie som bryter med alle regler i det afghanske samfunnet. Historien foregår på The Little Coffee Shop i hjerte av Kabul. En koselig bok full av varme som gir deg et unikt innblikk i kvinners liv.


Tusen strålende soler og Drageløperen av Khaled Hosseini

Tusen strålende soler er en dramatiske kvinnehistorier fra Afghanistan under Taliban fra 1960-2000. Boken tar for seg de grusomme forholdene kvinnene lever under i Taliban regimet.


Mariam er bare femten år gammel da hun blir sendt til Kabul for å gifte seg med en mann som er tretti år eldre enn henne. Nesten tjue år senere rammer tragedien femten år gamle Laila, som også blir en del av Mariams ulykkelige familie. Med tiden utvikler de et vennskap som blir like sterkt som mellom mor og datter. Taliban tar over styret i Afghanistan, og kvinnene blir utsatt for større prøvelser enn de noen gang har kunnet forestille seg, men det viser seg at kjærligheten gir uventet styrke.


Khaled Hosseini har også skrevet den kanskje enda mer kjente boken Drageløperen. Historien handler om den unge gutten Amir, om hans ønske om et nærere forhold til sin far og om vonde barndomsminner, spesielt i forhold til sin venn og tjener Hassan. Handlingen foregår i Afghanistan, fra monarkiets fall til Taliban har overtatt. Boken gi deg et spennende innblikk i et Afghanistan som er ganske annerledes enn det krigsherjede og golde landet vi i dag ser. Drageløperen er også filmet.


Mens Tusen stråler også er en bok som omhandler mor/datter-forhold er Drageløperen en bok om far/sønn-forhold.


To kritikerroste bøker om gjør sterkt inntrykk og som bør leses.


Mexico

Hjerter i Chili av Laura Esquivel

Ønsker du en bok å varme deg på? Ønsker du litt lidenskap og magi i hverdagen? Ja da bør du lese boken Hjerter i chili, en av de virkelig store kjærlighetshistoriene.


Bokens unge par, Tita og Pedro, elsker hverandre, men får ikke gifte seg. Tita er yngste datter,og ifølge familietradisjonen er det hennes plikt å stelle for moren til hun dør. For å kunne være nær sin elskede går Pedro med på å gifte seg med Titas eldre søster Rosaura. Titas liv blir på kjøkkenet, husets hjerte. Her lager hun de vidunderligste retter, omhyggelig og lidenskapelig tilberedt, som har forunderlige virkninger, ikke bare på Pedro. Og Titas og Pedros kjærlighet - den overvinner alt.


Du kan også få absolutt herlige filmen på Amazone - Like water for chocolate

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page