top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Safari – 6 råd for hvordan få en billigere safari

Oppdatert: 30. nov. 2023


Safari i Afrika er en unike og spennende opplevelse.!


Få ting kan måle seg med synet av tusenvis av dyr på savannene i Øst-Afrika, padle mokoro i Okavangodeltaet, se elefanter langs Zambezielven og å være tett på løver, leoparder og villhunder. Soloppgangene og solnedgangene er mer spektakulære enn du noen gang har sett, ubeskrivelig magisk. Hva kan være bedre enn å avslutte dagen rundt leirbålet med gode samtaler mens du lytter til nattes lyder. En safari i Afrika er virkelig et eventyr du bør unne deg!

Å oppleve Okavangodeltaet fra mokoro er vidunderlig.

En utfordring er imidlertid at safari kan være en kostbar affære. Jeg ønsker derfor å gi deg noen råd om hvordan du kan redusere kostnaden på turen din uten at det trenger å gå på bekostning av de gode dyreopplevelsene.


En Afrika-reise er noe du kanskje bare gjør en gang i livet så vær villig til å bruke litt penger så reisen virkelig blir et minne for livet. Spar heller et år ekstra enn å hoppe på den billigste turen du finner.


Her er mine 6 råd for hvordan du kan redusere kostnadene på safarituren din.


1) Velg et land hvor prisene på safari generelt er lavere


I Timbavati Game Reserve i Sør Afrika hadde vi en fantastisk opplevelse med villhunder som jaktet

Det er to land som peker seg spesielt ut når det gjelder mer prisgunstig safari og det er Sør-Afrika og Namibia. Dette er land hvor kostnadene generelt er lave og hvor du betaler turen din i lokalvaluta og ikke USD som du må gjøre mange andre steder. Med dagens valutakurser er det dyrt for nordmenn å betale i USD. Parkene i Sør-Afrika og Namibia er også mer tilgjengelige så du trenger i mindre grad å bruke fly. Dette er samtidig topp land for safari. Kenya kan også være et relativt billig safariland.

Namibia er stedet for å se neshorn.

2) Reis i lavsesongene

Noen av våre flotteste opplevelser har vært i Botswana i mars, lavsesong, hvor campene har hatt 50% prisreduksjon.

Prisene kan droppe betydelig hvis du reiser i lavsesongene, noen ganger med hele 50%. Lavsesongene er ofte i regntiden eller rett før/etter. Fordelen med å reise i regntiden er at det er grønt og vakkert, det er også lite turister. Regntiden er toppsesongen for fugler og ikke minst er dette tiden dyrene føder så bushen er full av små dyreunger. Vi har stort sett reist til Afrika i februar og mars som er regntid og lavsesong i det sørlige Afrika. Vær imidlertid oppmerksom på at noen camper kan være stengt i regntiden og det er ikke alle steder som er like fremkommelig.


3) Velg enklere og rimeligere camper

Utsikt fra teltet vårt på Anabezi camp i Lower Zambezi. En nydelig camp, riktignok ikke av de enkleste, men priset midt på treet. Her var det tilbud på betal for 3 netter og bo 4 og gratis flytur til campen.

Prisen på camper kan variere enormt og det er ikke alltid sammenheng mellom pris og kvalitet. Riktignok er mange av de dyre campene rålekre og ligger i de beste safariområdene, men det finnes gode camper, til akseptable priser også. Billig blir en god camp derimot aldri.

Det manglet lite på Anabezi til tross for en relativt god pris, men ikke billig. Fantastisk mat og god beliggenhet i en av de vakreste naturreservatene jeg har vært i.

Selv de enkleste stedene vil har vannklosett, dusj og behagelige senger. Noen har til og med svømmebasseng. Enkle små bush camper kan være gode alternativer da du får en mye tettere naturopplevelsen enn å besøke de mer luksuriøse stedene. Men, ikke gå for de aller rimeligste alternativene som ofte vil være store «hotell» lodger, for vil det egentlig gi deg den virkelig gode safarifølelsen?


4) Fly minst mulig innenlands

Noen steder må du fly inn til campene som i Okavangodeltaet i Botswana. Dett gjør denne destinasjonen meget kostbar, men det finnes brukbare alternativer særlig i lavsesongene også i Botswana.

Innenriksfly i Afrika kan være svært kostbart. Velg derfor en destinasjon(er) du slipper å fly til. Må du fly så bruk heller lengre tid på et sted enn å forflytte deg mellom flere steder. Det gir også mer ro å holde seg til en camp i flere dager. Skal du til feks. Tanzania er det vanlig å leie bil med sjåfør/guide, dette blir ofte meget billigere enn å bruke fly.


5) Kjør selv

Vi har aldri kjørt selv men vi har venner som har gjort det i Sør Afrika og Namibia. Dette er fra et kaffestopp ved Zambezielven i Lower Zambezi parken.

I Sør-Afrika og Namibia er det mulig å kjøre selv. Det kan i mange tilfeller gjøre turen betydelig billigere særlig hvis dere er flere som reiser sammen. Både i Namibia og Sør-Afrika er det flere parker som er enkle å kjøre til og i. Det er også mulig å kjøre til parkene for så å bli tatt hånd om lokale safariguider. Veiene særlig i Sør-Afrika er gode. Men, husk at avstandene kan være store i Afrika.


6) Bruk et reisebyrå som er spesialisert på safari og har god lokalkunnskap

Hvor er flyet vårt? Det ble litt forrvirring på flyplassen i Lusaka. Da var det godt å kunne ringe Elin og Graham i Get Africa som ordnet alt på et blunk!

Noe av det viktigste du gjør når du skal på reise til Afrika er å velge et godt reisebyrå. Jeg mener de bør være Afrikaspesialister så de har førstehåndskjennskap til lokale forhold. Sjekk også at de har bodd på de campene de anbefaler. Et godt reisebyrå vil finne det beste tidspunkt å reise på, de mest prisgunstige camper av god kvalitet og de vil har oversikt over ulike tilbud. Mange camper opererer med «betal for tre netter og bo fire», eller de kan har store rabatter i lavsesongen. Det gir også en trygghet dersom reisebyrået i tillegg har lokal tilstedeværelse.


Har du et godt reisebyrå i ryggen kan du trygt reise til Afrika på egen hånd. Du trenger på ingen måte reise i en stor gruppe med reiseleder. Mine siste turer har vært planlagt av Get Africa.
0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page