top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Mine beste lesetips og filmer fra India

Oppdatert: 11. apr. 2023


Når vi ikke kan reise og heller ikke dra på hytta så får vi kose oss hjemme. For mitt vedkommende gjør jeg det med en god bok, film, mat og en kopp nytrukket te. Etter et lite dypdykk i biblioteket mitt har jeg hentet frem noen bøker fra India, fra de stedene jeg nettopp besøkte og som jeg ønsker å dele med deg. Her er en bok fra Bangalore, en fra Kerala og en litt annerledes historiebok fra Britenes tid i India hvor du kan lære mer om Tipu sultan og de maktkampene som utspant seg i India på slutten av 1700.


Det er ikke bare gjennom bøker du kan oppleve India. En god Bollywood film gir deg også et godt innblikk i dette fargerike landet og kulturen. Så derfor også noen filmtips nedenfor.


Et glass vin er jo alltid deilig når en skal kose seg, men det er liksom ikke Indisk. Da må det enten være en Kingfisher eller en kopp med god sterk, krydret indisk te - masala chai. Jeg husker første gang jeg fikk indisk te servert hos mine indiske venner i Zambia og jeg har drukket mye chai senere men aldri slik jeg fikk den servert der. For et år siden traff jeg min kjære venninne Sushila igjen, etter 45 år, og hun serverte chai, slik den etter min mening skal smake. Det var som å komme til himmelen, den varme deilige krydderduften som får roen til å spre seg i kroppen. Nå har jeg sikret meg oppskriften og vil dele den med deg nedenfor.


Bøker

A suitable boy av Vikram Seth - bok og serie på Netflix

Boken handler fra tiden rett etter Indias frigjøring og følger 4 familier. Det omhandler splittelsen av India mellom muslimer og Hinduer og hvordan den splitter familier som tidligere var venner. Hovedpersonen i boken er lata og hvordan moren prøver å finne henne en passende ektemann. Lata er en moderne kvinne og vil ikke uten videre finne seg i morens innblanding. En viktig bok det er vel verdt å lese for å forstå India samtidig som den er underholdene.


Netflix har nettopp lansert en serie basert på boken - kan anbefales.


William Dalrymle skriver om en skjult del av britenes historie i India, nemlig den nære kontakten engelskmennene hadde med lokalbefolkningen, kjærligheten og sogar inngåelse av ekteskap på tvers av kultur og religion. I Engelskmennenes første tid i India var dette mer vanlig. Senere ble slike relasjoner svært tabubelagte, noe filmen og boken A Passage to India omhandler.


Her får du også historien om hvordan The East Indian Company slåss mot franskmennene om makten i India og du vil også kunne lese om Tipu Sultan (som jeg omtaler i flere av mine blogg innlegg) og krigene som til slutt ente med hans død. En relativt lettlest og interessant historiebok om britene i India på 1700 og begynnelsen av 1800 tallet.


Bokens handling er lagt til 1969 fra en landsby i Kerala. Boken er tredelt, en familie saga, forbudt kjærlighet og et politisk drama. Det er en drivende historie hvor en får et innblikk i Indisk kultur og historie. Prisbelønnet roman.


Dette er fra dagens India, en grusom og fascinerende historien om hvordan Balram arbeider seg opp fra fattigdommen til en rik og vellykket forretningsmann i Bangalore. En liten og underfundig bok.

Denne er nettopp kommet som film på Netflix - anbefales!


Handlingen til denne boken er ikke fra India men fra Oakland hvor Tilo, en Indisk immigrant, driver en krydderbutikk. Boken handler om Tilo og de menneskene hun møter i butikken sin. Dette er en ordentlig feel-good bok og for deg som bare ønsker å kose seg.


Dette er en biografi om livet til Gayatri Devi (1919-2009), født prinsesse av Cooch Behar i Vest Bengal og og som giftet seg med Maharaja av Jaipur som han tredje kone. Dette er en bok som gir deg innblikk i livet til de Indiske fyrstene, men også overgangen til selvstyre i India.. Gayatri Devi var ikke bare prinsesse, Maharani og en av verdens vakreste kvinner, hun var også i flere år en betydningsfull og populær politiker i India, og hun satt 12 år i Kongressen. Fascinerende historie om en fascinerende kvinne.


Filmer

Jeg elsker Bolywood, fargene, musikken, kjærlighet og happy ending. Det er ikke så ofte jeg ser en Bollywood hjemme men når jeg er ute å flyr sørger jeg alltid for å se en slik film. Her er noen klassikere men også litt annet. Jeg tror du får det meste på Netflix.


Lagaan: En klassiker og typisk Bollywood, kjærlighet, tragedie, dans, musikk og happy ending. Filmen er satt til kolonitiden og er en kamp mot britene i form av en cricket match.


Delhi Crime; En krim serie basert på den tragiske hendelsen om kvinnen som ble brutalt voldtatt i Delhi. Dette er ny Indisk film og har lite med klassisk Bolywood å gjøre. Dette er rett og slett god krim.


Mother India: En virkelig klassiker fra 50-tallet og regnes som et stort episk verk over Indias historie. Jeg er usikker på hvordan du kan få tak i filmen men hvis du klarer det er den verdt å se. Den minner litt om Tatt av Vinden.


Monsoon weddig: Morsom og underholdende komedie om forviklinger i et tradisjonelt hindu bryllup.


A passage to India: Dette er både en bok og film. Historien er lagt til 1920 i Britisk India. Her oppstår det forbudt kjærligheten mellom en ung Engelsk kvinne og en Indisk lege. Et romantisk kostyme drama. Filmen er bla tatt opp på Taj West End i Bangalore.
0 kommentarer

Comments


bottom of page