top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Mt Koya - det hellige stedet

Oppdatert: 26. nov. 2019


På turen vår til Japan hadde vi lyst til å oppleve noe litt annerledes og ble anbefalt å ta en tur til Mount Koya, Koyasan. Dette er hovedsete til Shingong buddhismen og et av Japans helligste steder. Her ligger et enormt tempelkompleks. og en meget spesielle gravplassen med en over tusen år gammel historie. Det virkelige spesielle her er imidlertid at du kan bo på et av de mange templene, en shikubu. Koyasan står på Unescos verdensarvsliste.


Vi ankom Koyasan med tog, taubane og buss fra Kyoto ved lunsjtider. Vi sjekket inn på shikubuen Koyasan Onsen Fukuchiin, og dro på sightseeing. For Fukuchiin se eget innlegg.

Vi starter på Okunoin gravplassen, Japans størst og med en lang historie. For å komme inn til gravplassen går vi over broen Ichinohashi, og det er som å komme inn i en annen verden, en hellig verden. Storøyd ser vi på alle de mosegrodde gravene, til fortidens keisere, shoguns, munker og vanlige mennesker. Mange av gravene er flere hundre år gamle, ja kanskje over tusen år. Trærne som omgir gravplassen er enorme og også eldgamle. Solen skinner så vidt ned og vi vandrer innover gravplassen i dette mystiske og vakre.

Guiden forteller om Kukai som dro til Kina for å lære om buddhismen og etablerte det første klosteret her i år 819 e.kr. Hun forteller og viser hvor munken Kukai ligger gravlagt helt innerst på Okunoin hvor han har et eget mausoleum. De troende mener han fortsatt er i live i en form for meditativ tilstand i påvente av den neste buddha, og at han ber for sjelene til alle de som er gravlagt på Okunoin. To ganger daglig setter munkene ut mat til Kukai.


Koyasan er naturlig nok et viktig pilegrimssted for japanerne.


Vi hører om buddha, bodhisattva og jizu, disse små steinfigurene med hatter og røde smekker. Jizu Bosatsu er en slags hjelper og beskytter som passer på de reisende og særlig barn. Det sies at Jizu hjelper sjelene til små døde barn over i den neste verden. Da små barn ikke har rukket å gjøre gode gjerninger trenger de hjelp. Hvorfor røde smekker og hatter? Det finnes mange teorier om det. En teori er at dette startet ved at foreldre knyttet smekken til sitt døde barn på en Jizu Bosatsu statue som en bønn om å hjelpe barnet i dødsverdenen. Rødt er også farge for sikkerhet og beskyttelse. Overalt hvor du går i Japan ser du statuer og steinformasjoner med røde smekker og hatter.


Det er fortsatt av stor betydning for Japanerne å bli gravlagt på Okunoin gravplassen. Mange av de store Japanske selskapene har sine egne gravplasser for ansatte. Etter buddhistisk tro trenger ikke hele kroppen å være gravlagt for å få Kukais velsignelse det holder med et beinstykke, en negl, bare en liten bit av den avdøde.

Vi forlater gravplassen og fortsetter til det fantastiske tempelkomplekset Garan, med den røde pagoden, Konpon Daito, og Kongubuji tempelet, hovedkvarteret til shingong buddhismen.

Kongubuji tempelet har et vakkert og unikt interiør. Vi går fra rom til rom med de mest fantastiske veggmalerier malt av kjente Japanske malere opp gjennom tiden. Å se disse maleriene er verdt en reise i seg selv


.Toyotomi Hideyoshi bygde tempelet i 1593 til minne om sin mor. Toyotomi Hideyoshi er kjent for sitt arbeid med å re-forene Japan. Han var en føydal herre og minister hos keiseren, men kom fra svært fattige kår.


Men, alt har ikke bare vært vakkert i tempelet. Det var her i Willow rommet (piletre rommet) Hideyoshi beordret sin nevø, general Toyotomi Hidetsugu til å begå rituelt selvmord, etter at nevøen hadde planlagt et kupp mot onkelen. Senere ble hele familien også drept bortsett fra en liten pike. Årsak til striden var at Hidetsugu opprinnelig skulle arve onkelen da han ikke hadde noen sønn. Men, så fikk onkelen en sønn, og da ble det vanskeligheter.

Kongubuji tempelet har den største steinhagen i Japan. Steinene skal forestille to drager som stiger opp fra en sjø av skyer. Hagen ble bygget i 1984 og steinene kommer fra Shikoku, stedet Kukai ble født. Du har kanskje hørt om Shikokus 88 Hellige Tempel Pilegrimsreise? Den starter og begynner i Koyasan. Turen tar 30-60 dager og er på hele 1400 km.

Ønsker du å lære mer om shingong buddhismen og hvilke aktiviteter du kan være med på i Kongubuji tempelet følg linken: LINK. Du kan lære om blomsterarrangement, religiøs dans, meditasjon med mer.


Det er utrolig mange vakre templer, natur og høstfarger. i Koyasan Vi var der i slutten av oktober og fortsatt var det litt tidlig for høstfargene, men det hadde begynt.

Vi avsluttet vandringen ved det vakre Tokugawa familiemausoleet. Bygget i 1643 av den tredje Tokugawa til minne om hans far og bestefar. De er ikke gravlagt her men i Nikko. Mausoleet ligger litt for seg selv, på en fredfull plass inne i skogen. Absolutt verdt å spasere innom.


Tokugawa Ieyasu, bestefar, var med på å samle Japan til et rike, sammen med Toyotomi Hideyoshi, og ble den siste føydalefamilien, shogunatet, som styrte med militære makt i Japan. Tokugawa-styre varte fra 1600-1868 da Japan ble et keiserdømme hvor all makt ble samlet under keiseren og shogunatet ble oppløst. Tokugawa etablerte sitt styre i en liten fiskerlandsby, Edo, som senere ble Tokyo. Han styrte ut fra palasset som nå er Japan keiserpalass i Tokyo. Under shogun styre var Kyoto hovedstaden og keiseren hadde sitt palass der.

Hvor kan du bo

Vi bodde på en shikubu, en tempelovernatting, Koyasan Onsen Fukuchiin. Dette skal være en av de bedre shikubuene i Koyasan, men med over 50 shikubu bør det være litt av hvert å velge i. Vi hadde et stort rom med eget toalett og vask, men det finnes enklere rom hvor du deler bad og spiser i spisesalen sammen med andre gjester. Vi ble servert på rommet. Fukuchiin hadde deilige onser, separat for menn og kvinner.


Det er mulig å dra til Koyasan på dagstur fra Kyoto og Osaka, men det virkelige spesielle her er å overnatte på en shikubu.


Hvordan kommer du hit og rundt på området

Ta lokal toget fra Kyoto til Shin Imamiya stasjonen i Osaka. Derfra er det Limited Express train Koya#3 til Gokurakubashi, endestasjonen. Derfra går en kabelbane til Mt Koya og derfra er det en kort busstur inn til tempelkomplekset og gravplassen. Det går buss til de ulike stedene, men vi brukte bena, det er korte avstander. Reisen tar ca 2 timer fra Kyoto.


Vi hadde med oss guide, veldig nyttig og hyggelig, men leser du deg litt opp på stedet er det ikke nødvendig. Alle templer i Japan har gode, informative brosjyrer på engelsk.

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Komentarze


bottom of page