top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Indisk-te, masala chai, min beste oppskrift

Oppdatert: 1. nov. 2023

Indisk-te, chai, er en sterk te med krydder, melk og sukker. Det er en herlig drikk, og når det er kaldt ute er det ekstra hyggelig å krype opp i en god stol foran peisen med en bok og en kopp chai. Duften av krydderet er også med på å skape litt ekstra julestemning i mørket.

India er den nasjonen i verden det drikkes mest te og overalt du kommer får du servert te.

Det er naturlig nok utallige måte å lage indisk te, og her vil jeg dele min oppskrift som jeg har fått av min gode Zambisk-Indiske venninne Sushila.


Min kjærlighet til chai startet i Livingstone, Zambia for snart 50 år siden. De fleste vennene mine der hadde bakgrunn fra India og når jeg var på besøk ble jeg alltid tilbudt en kopp chai, duftende av nydelig krydder. Jeg har drukket mye indisk te senere, på restauranter, fusket litt hjemme, kjøp ulike ferdigvarianter, men ingen har smakt slikt den jeg fikk i Zambia.


I 2019 var jeg igjen på besøk i Livingstone og der traff jeg, Sushila og fikk servert en deilig kopp chai, som smakte akkurat slik jeg husket den!


Så her kommer oppskriften!

Etter 45 år møtte jeg min gode venninne igjen. Her på Royal Livingstone hotell, men her uten te.

Oppskrift på Indisk-te, masala chai


Når du skal lage Indisk te så bruke en kraftig tetype som Assam eller 3.flush fra Darjeeling. Te-poser går også utmerket.


Start med å bland de tørre krydderne.


125 g Svartpepper

125 g Hvit pepper

30 g Kardemomme - frøene

60 g tørr ingefærpulver

60 g Kanelstang

3 spiseskjeer malt muskatnøtt

Rister krydderet lett og støt de til et fint pulver i en morter eller krydderkvern. Du kan også bruke malt krydder.

Dette er en nokså stor porsjon så oppbevar det du ikke bruker i en tett boks så holder det seg en stund. Mangler du noen av krydderne så ta det du har.

Lag teen:

I en kjele ha vann, en liten bit ingefær (hvis du ikke har ingefærpulver i krydderblandingen), sitrongress, mynte, sukker og te-blader og kok opp.


Ha i melk, ca 1/4 tsk krydderblanding per kopp og kok opp. La stå å trekke.


Sil av og drikk!


0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

コメント


bottom of page