top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

India - Det gode liv i Bangalore

Oppdatert: 27. nov. 2020


Ungdommen svinger seg til høy musikk og drikker cocktails av pappkrus. Det er Indian Cocktail Week i Bangalore. På den andre siden av byen messer tusenvis av Hare Krishna tilhengere, Krishna, Krishna, Hare, Hare, i verdens største Hare Krishna (IKCON) tempel. For ikke å snakke om den sagnomsuste champagne brunch på Taj West End som turister og byens sofistikerte innbyggere nyter i fullt monn. Dette er Bangalore, Indias IT-hovedstad, en moderne og mangfoldig storby.


Her vil jeg dele de beste reisetipsene til Bangalore!

For meg var det litt spesielt å komme til Bangalore. Jeg har arbeidet mange år i IT-bransjen og Bangalore er ikke bare Indias IT-hovedstad men en betydelig aktør på verdensbasis. Her ligger noen av Indias beste universiteter og forskningsinstitusjoner og det sies at Bangalore har verdens mest utdannende arbeidsstyrke. Dette er også Indias tredje største by med sine 11 millioner innbyggere. Det er en er kosmopolitisk by med stor velstand, men den bærer også preg av kraftige voksesmerter med store trafikkproblemer og det eneste stedet på turen i Sør India vi så slum.


Klimaet er behagelig da byen ligger på en høyslette 900 moh, og mye på grunn av det gode klimaet etablerte Engelskmennene i sin tid en sterk administrativ og militær base hvor de styrte Sør-India fra. Byen ble etablert i 1537.

Hva kan du gjøre i Bangalore

Egentlig holder det å være en dag i Bangalore hvis du bare er ute etter å se byens attraksjoner, det er relativt fort gjort. Men, Bangalore er en interessant by da den står i sterk kontrast til mange andre byer vi har opplevd i India, den fremstår så mye mer dynamisk.


Jeg liker å ha god tid når jeg reiser, til å kunne rusler rundt, slappe av, se meg om, så jeg reiser under mottoet «heller kjede meg en dag enn å haste rundt», så derfor var vi i Bengaluru to dager. Vi fikk god tid til både å besøke stedets attraksjoner og å slappe av på det nydelige hotellet Taj West End, kjede oss gjorde vi ikke.


Lalbagh Botanical Garden

Bangalore er kjent for sine parker. Det var deilig å rusle rundt i Lalbagh Botanical Garden og se på den store samlingen av eksotiske trær parken er kjent for. Parken er også kjent for sine roser, men de blomstret dessverre ikke når vi var der. En morsom sak var at når de store trærne mistet grener kom kunstnere og skar ut store skulpturer, så dette var også en skulpturpark.

White Silk Tree - 200 år gammelt

Etablering av Lalbagh Botanical Garden startet allerede i 1760 av sultan Haider Ali og fullført av sønnen Tipu Sultan. Merk deg disse to navnene for i Karnataka og i Sør-India har disse herskerne en sentral plass. De styrte i 30 år, utvidet Mysore kongedømme til å innbefatte store deler av det sørlige India og det tok Engelskmennene hele 4 kriger å bekjempe disse mektige herskerne og det var det Duke of Wellington som klarte, men mer om dette senere når jeg skal skrive om Mysore.

Kameleon utskåret av en gren fra et 250 år gammelt Mangotre

Sri Radh Krishna tempelet

Du har sikkert sett disse gruppene av kvinner og menn som hopper, danser, spiller på håndsymbaler og synger Hare Krishna. Mennene har barbert hode og kvinnene går i sari. De tilhører Hare Krishna bevegelsen eller ISKCON og er ute for å verve medlemmer og skape oppmerksomhet rundt bevegelsen.


I Bangalorehar bevegelsen, ISKCON (The International Society for Krishna Conciousness), et av sine største templer, Sri Radh Krishna tempelet fra 1997. Templet er tilegnet Krishna og han ledsager Radha.


Bevegelsen har i dag over 10 millioner tilhenger over hele verden. I Oslo driver de vegetarrestauranten Krishna cuisine på Colosseum senteret. Mer om ISKCON nedenfor.

Krishna og Radha figurer fra Sri Radh Krishna tempelet

Rundt kirker og templer foregår det ofte en livlig handel og det er alltid spennende å se på folkelivet. Så også her. Når vi skulle gå ut av templet måtte vi gjennom et enormt marked. Det ble solgt hellige skrifter på alle språk. Det var mengder av matboder, med kjeks, søtsaker, somosas og curry retter, ja, jeg vet ikke hva det ikke var å få kjøpt. Dessuten var det en stor seksjon med tradisjonell medisin og her fikk du kjøpt ku-piss på flaske, som vi ble fortalt hjelper mot det meste, for de som orker drikke det. Jeg leste nettopp på nettet at i India anbefales ku-piss også mot Corona. I det hele tatt fikk du kjøpt alt en pilegrim på tur trenger, og det gav oss et lite innblikk i en veldig fremmed kultur og religion.


The Vidhana Soudha - Karnataka State House

Hovedadministrasjonen til en av Indias seks provinser, Karnataka, ligger i Bangalore og det er den enorme Vidhana Soudha bygget som huser administrasjonen. Bygget stod ferdig i 1956 som et monument over frigjøringen. Det er bygd i klassisk indisk stil Neo-Dravidian og er et imponerende bygg.

Myten om navnet Bangalore

Det heter seg at i det 12.århundret gikk Hoysala kongen Veer Ballal II seg vill i skogen når han var på jakt. Trett og sulten kom han til en gammel kone som serverte han kokte bønner. Den takknemlige kongen kalte stedet «benda-kaal-uru» som direkte oversatt betyr «byen av kokte bønner», og som til slutt ble til Bangalore.

Hvor kan du bo?


Taj West End Hotel

Vi landet i Bangalore02:00, ble kjørt direkte til hotellet, hurtigsjekket inn og gikk rett på rommet. Der sank vi ned i noen av de beste sengene jeg har ligget i og det tok ikke lang tid før vi sovnet og våknet relativt uthvilt senere på morgenen. Vi ruslet ut av rommet og ut på balkongen hvor vi ble møtt av det enorme 150 år gamle Rain Tree og det gav en deilig følelse å sitte ned litt å meditere foran dette vakre treet.


Taj West End hotell er et av disse hotellene som nesten er verdt en reise i seg selv. For det første har det en lang historie da det starte som et lite 10 roms hotell allerede i 1887 og det opprinnelige bygget står fortsatt. I dag er hotellet relativt stort med sine 117 rom, men likevel intimt med veldig god personlig service. Her finner du både en Indisk og en Vietnamesisk restaurant og hver søndag har de en 15 år lang tradisjon med champagne-brunch. Du kan spise og drikke så mye champagne du vil for 500 NOK, India er fortsatt billig! Champagne-brunchen var tydeligvis en institusjon for her tok de lokale søndagsturen, hele familien.


Som alle hoteller med respekt for seg selv så hadde også West End et spa. Jeg elsker spa og har vært på mange og kvaliteten her var absolutt i toppsjiktet. Jeg tok en full spa-pakke, ble skrubbet, rullet i gjørme og knadd – herlig! Spaet ligger i hotellets eldste del så her er det bare å drømme seg tilbake i tid.


Filmen "A Passage to India", ble bla annet innspilt på dette hotellet.. Jeg anbefaler både boken og filmen.

Hotellet huset en stor kunstutstilling av kjente lokale kunstnere og det satte en ekstra spiss på utstillingen at kunstnere selv var til stede for å snakke med de besøkende og forklare verkene sine. Særlig falt vi for bildet av denne damen med mobiltelefon, og modellen var også tilstede..

Hva heter bildet? ""Old age is no bar for addiction to cell phone" av Venkatarama R.

Krishna bevegelsen – ISKCON

George Harrison hyllet Krishna bevegelsen med låt «Sweet Lord». Så mens jeg skriver disse linjene lytter jeg til musikken for inspirasjon.

The International Society for Krishna Conciousness (ISKCON) er en moderne bevegelse med røtter tilbake til 1510 i Bengal. Den 70-år gamle Prabhupada fra Calcutta dro til New York i 1965 og startet bevegelsen. Noen år senere flyttet han til San Francisco, midt i hippie-tiden og det var der bevegelsen virkelig skjøt fart. ISCON fikk stor utbredelse i vesten.

Så hva handler dette om?

ISKCON tilhengerne beskriver seg selv som monoteister, det vil si de tror bare på èn gud og den høyeste guddommen er personifisert i Krishna eller Rama, begge inkarnasjoner av Vishnu. ISKCON anerkjenner også at den øverste guddom er kjent under navn som Yahweh og Allah.


Sentralt i læren står troen på at menneskene er låst inne i en evig syklus av reinkarnasjon og at karma, dine tidligere handlinger, bestemmer hvor i syklusen du står. Ifølge læren er det mulig å bryte ut av reinkarnasjon-sirkelen ved å praktisere en ekstrem form for yoga. Det finnes imidlertid også en annen metode, og det er å resitere guds hellige navn Krishna og Rama, sammen med et asketisk levesett.


De troende vier livene sine til å tjene Krishna og tilbringer flere timer hver dag med å messe Hare Krishna mantraet. Prabhupada etablerte en praksis å resitere mantraet 16 runder hver dag. Hver runde består i å resitere mantraet 108 ganger, som totalt blir 1728 repetisjoner og som tar ca 2 timer.


ISKCON tilhengerne er vegetarianere, bruker hverken alkohol eller andre rusmidler. Sex er bare tillat i forplantningsøyemed innen ekteskapet. De mannlige tilhengerne barberer hodet og lar kun en liten hårtufs stå igjen, sikha, et tegn på at de har overgitt seg til sin herre.


Hare Krishna mantraet:

«Hare Krishna Hare Krishna Krishna Krishna Hare Hare Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare»


Du kan lese mer om hva dette mantraet betyr og hvilke kraft det har HER


Bildene av Krishna og han ledsager Radha. i i dette innlegget er ikke tatt av meg da det ikke er lov å ta bilder i templene.

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page