top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

India – Blomster og historie i Mysore

Oppdatert: 30. nov. 2023

Mysore er et litt annerledes India. Her er rent og pent overalt. Brede avenyer og et overveldende marked. Mysore har også et av Indias største og mest overveldende palasser og det sies å være Indias yoga hovedstad. Historien er rik og her har vært en blomstrende kultur i tusenvis av år.

Hva kan du oppleve i Mysore?

Spaserer du nedover Mysores brede avenyer ligger både flotte butikker på rekke og rad både indisk og internasjonale anerkjente merker. De store rundkjøringene er rikt dekorert med blomster og statuer av tidligere Maharajaer.


Mysore Palace, et overdådig byggverk og med et ikke mindre imponerende interiør. svimlende vakkert både utvendig og innvendig. De storslagne rikt dekorerte mottagelseshallene, kan ta helt pusten fra deg, det er virkelig noe av det vakreste jeg har sett.

Det som likevel minner meg om at jeg er i India er det fargesprakende blomster- og grønnsaksmarkedet midt i byen. Jeg vandrer rundt med åpen munn, så vakkert er det med alle blomstene.


Kampen om det gode og onde på Chamundi Hill

Jeg må innrømme at jeg ikke visste noe særlig om Mysore før vi dro til tross for at Mysore Palace og den årlige festivalen Dasara er en av Indias mest populære attraksjoner. Dasara festivalen er en over 400-år gammel tradisjon som feires på høsten til minne om gudinnen Chamundi (Durga) som drepte monsteret med bøffelhode og frigjorde Mysore. Dette skjedde på Chamundi Hill og hit kan du dra for å få en flott utsikt over Mysore og besøke tempelet og ikke minst observere det yrende og fargerike livet utenfor tempelet. Føler du deg sprek kan du gå de 1008 stegene opp i stedet for å ta bil. Gjør du det så vil du bli frigjort fra din fortid heter det seg.


Slaget som førte til engelskmennenes herredømme i India

Historien til Mysore er rik og dramatisk og dette kongedømme har spilt en sentral rolle i styre av Sør-India. For å få mer innblikk i denne historien besøkte vi Seringapatam, i dag en liten landsby, men i sin tid var dette hovedsete til de mektige muslimske herskerne, Hyder Ali og Tipu Sultan. De hadde makten i Mysore fra 1763-1799 og utvidet kongedømmet til å innbefatte store deler av det sørlige India. I dag kan du besøke landsbyen, som egentlig er en borg, og sommerpalasset til Tipu, Tigeren av Mysore. I Victoria and Albert museet i London kan du se den kjente figuren "Tiger og Mysore".

Tipu Sultan, støttet av franskmennene, ble drept i den fjerde krigen mot engelskmennene i slaget ved Seringapatam. Engelskmennene tok med dette over styret av India. Det var ingen ingen ringere enn Hertugen av Wellington som ledet engelskmennene og som senere dro tilbake til Europa og vant over Napoleon i slaget ved Waterloo. Har du lyst til å vite mer om denne tiden kan jeg anbefale boken White Mughals av William Dalrympel.


Indias reneste by?

Mysore er på mange måter u-indisk. Her er rent og ordentlig og fravær av det kaoset som vanligvis møter deg i indiske byer. Byen har nesten ikke slum og vi så ikke en eneste tigger. Mysore er kjent for å være en av Indias reneste byer og det var en fremsynt Maharaja av Mysore og også hans kone som tidlig i forrige århundret sørget for at byen fikk både kloakk, rennende vann og elektrisitet, som den første i sør øst Asia. Her går alle barn på skole og vi ble fortalt at hvis noen hadde mer enn 2 km til nærmeste skole fikk de tilbud om gratis sykkel!


Det står (alltid) en kvinne bak

Maharani Vani Vilasa av Mysore (1866-1934), var en betydningsfull kvinne men jeg undres om hun blir gitt den plassen i historien hun fortjener. Litt tilfeldig kom jeg over at hun styrte kongedømmet i 8 år. Hun kom fra en fattig familie, giftet seg da hun var 12 år og ble dronning da hun var 28 år da mannen hennes døde brått. Det var ingen enkel tid hun tok over styre i Mysore for byen var angrepet av en byllepest som drepte halvparten av innbyggerne.

Hun må ha vært en fremsynt og klok dame for ikke bare startet hun byggingen av Mysore Palasset men det var under hennes regime at de mange moderniseringstiltak startet, som utbygging av kloakksystem og innføring av elektrisitet. Hun var særlig opp tatt av at kvinners utdannelse. En fascinerende kvinnen jeg skulle likt å vite mer om. Fortsatt bor den tidligere fyrstefamilien I deler av palasset. (kilde:Wikipedia)

Berserk i silkebutikkene


På vei til Mysore fra Bangaluru kjørte vi forbi Ramanagara, the Silk City, som har Asias største marked for omsetning av silkeorm-kokonger. Lastebilene langs veien var fullastet av kokonger. Vi fikk senere demonstrert hvordan du kan dra tråder ut av disse kokongene, fascinerende. Naturlig nok er Mysore er også kjent for sin silke og hele 45% av Indias kvalitetssilke lages her.


Det ble nok litt handling i Mysore og jeg har nok nå silkesjal for en god stund fremover, men de var så utrolig fine. Jeg måtte jo også prøve en sari.

Hva har Ankor Wat til felles med Kesava tempelet?

Det var en merkelig følelse å komme inn i på tempelområde for det var som en liten miniatyr Ankor Wat i Kambodsja med den samme arkitekturen og de detaljert utskårne figurene som forteller historiene fra Hinduismens episke verk.


Kesava tempelet er fra 1258 og dedikert til Shiva, men er i dag museum da flere av figurene er skadet. I henhold til Hinduismen er det kun perfekte figurer som har guddommelig kraft, skades figurene mistes denne kraften.


En liten kuriositet er at guiden vår, Ashok, fortalte at det er en forbindelse mellom Kesava tempelet og Ankor Wat ved at samme signatur finnes på kunstverk i begge templene. Templene ligner hverandre og er fra samme periode så det er jo ikke usannsynlig.


Hvor kan du bo?

Metropol Hotel

Metropole Hotell ble opprinnelig bygget av Maharajaen av Mysore for å huse sine britiske gjester og hotellet oser av gammeldags sjarm. Vi var så heldige å få bo i Maharaja suiten. Vi fant oss fort til rette, hentet en øl fra mini-baren, satt oss ut på den store terrasse og nøt utsikten til bassenget og hagen. Roen senker seg etter en lang biltur, og ja, – vi følte oss virkelig som Maharajaens gjester.

Hotellet har en meget god og hyggelig uterestaurant med en tandoori ovn som tryller frem de lekreste retter. Det var tydelig at restauranten var et populært sted å spise blant lokalbefolkningen for om kvelden var det smekk fullt. Beliggenheten til hotellet var også veldig sentralt, med kort vei til byens hovedgater og det flotte grønnsak og blomster torget.





0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page