top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

Tipsing på safari – den evige hodepinen!

Oppdatert: 30. nov. 2023Det er vanlig å tipse når du er på safari. Det vil si du trenger selvfølgelig ikke å gi tips hvis du ikke er fornøyd og de som arbeider på en safarilodgene har en fast lønn. Likevel er min erfaring at det er vanlig å gi tips hvis du har hatt en god opplevelse.


Jeg synes alltid det er like vanskelig å vite hvor mye jeg skal gi i tips og derfor sjekker jeg alltid med reisebyrået før jeg drar. Hvis jeg er usikker snakker jeg også med ledelsen på lodgen.


Det er viktig å ha en viss peiling på hvor mye det generelt gis i tips da du trenger enten å ta med USD hjemmefra eller ta ut lokalvaluta på flyplassen. På safarilodgene får du ikke tak i kontanter.


Du kan tipse enten i lokalvaluta eller USD. I Sør Afrika bruker du ZAR og i Botswana kan du bruke både USD og ZAR.


Hvor mye bør du tipse?

Det er helt opp til deg hvor mye du tipser, om noe i det hele tatt. Likevel vil jeg gi deg en liten pekepinne på hva som er normalt. Hvor mye du tipser henger først og fremst sammen med servicegraden, men er vi en full bil tipser jeg mindre per person enn hvis vi har bilen for oss selv. Spør også reiseselskapet ditt før du drar.


Safari guide: 10-15 USD/person per dag

Safari tracker: 5-10 USD/person per dag (litt mindre enn guiden)

Øvrige ansatte: 10-15 USD/person per dag

Mokoro Polers: 5 USD per par

Sjåfører: 1-5 USD per par avhengig av hvor langt du kjører


På restauranter vil jeg anbefale at du tipser omtrent som i Norge.


Hvordan gir du tips?

Det er vanlig å legge tips i en individuell lukket konvolutt til safariguiden og tracker ved slutten av oppholdet. Jeg skriver også noen hyggelige ord i tillegg til pengene.Til ansatte er det ofte en tips-boks plassert sentralt i lodgen hvor du kan legge pengene.

0 kommentarer

Comentários


bottom of page