top of page
  • Forfatterens bildeVibeke

India: Husbåt på Keralas vannveier - en drømmetur!

Oppdatert: 13. mai 2023Ønsker du å oppleve dagliglivet i India tett på? Spise lokal mat? Se spektakulære solnedganger? Ønsker du å finne ro og fred? Da bør du dra til Kerala og ta en tur med husbåt på vannveiene, the backwaters. Dette har lenge stått på høyt på min ønskeliste og i år ble denne drømmen omgjort til virkelighet.

Kerala er vakkert, frodig og grønt. Mellom kokospalmer og mangotrær ligger risåkrene og overalt hvor det er vann fiskes det med ulike redskap og alle slags båter. Kerala er et fredfullt og relativt velstående sted. Folket er vennlig og avslappet og lar deg stort sett få gå i fred selv om de er ivrige etter å gjøre en handel.


Kryddereksport har alltid vært viktig for Kerala og har foregått i uminnelige tider, ja så langt som tilbake som 3000 fkr. Fortsatt er Kerala et av verdens største eksportør av pepper, det svarte gullet som det kalles her.

Kerala har et 900 km langt system av vannveier, backwaters, som slynger seg gjennom kanaler, sjøer og laguner og forbinder innlandet med havet. Det var spesielle husbåter, kettuvalams, som foretok frakten av ris, krydder og passasjerer på disse vannveiene. I dag er frakten av varer i hovedsak tatt over av biler og jernbane og husbåtene frakter turister i stedet.

Valg av husbåt

Et døgn på husbåt på backwaters i Kerala har vært en drøm, derfor var det kritisk for meg å finne den rette båten. Jeg hadde en helt klar forestilling om hvordan husbåten skulle være.

Først og fremst ville jeg være sikker på at båten opererte miljøvennlig så vi ikke bidro til at de sårbare vannveiene ble forurenset. Folk her lever av fiske og de lever tett på vannet. For det andre ønsket jeg en båt som var bygd på den tradisjonelle måten og for det tredje ønsket jeg at maten som ble servert skulle være med lokale råvarer og tilberedning. Vårt valg falt på Spice Coast Cruise som tilhører kjeden cgh Earth,

Jeg var selvfølgelig veldig spent på hvordan båten var, og det var spot-on! Akkurat slik jeg hadde tenkt meg.
Kettuvalams – «båt med knuter»

Båtene på Keralas vannveier er kaldt kettuvalams og er designet for å være lette å navigere, komfort og til å frakte krydder, ris og folk. Båtene bygges fortsatt på den tradisjonelle måten med samme materiale og konstruksjon. Kettuvalams kalles også «båt med knuter» da hele konstruksjonen holdes sammen av tau fra kokosnøttfibre.
Vi forbereder oss til båtturen på Coconut Lagoon

Turen startet med et døgn på hotellet Coconut Lagoon som ligger ved den store innsjøen Vembanad hvor også husbåten skal seile. Denne innsjøen er den lengste i India og tilhører det nest største våtmarksområde etter Sunderbans in West Bengal. Fuglelivet er spesielt rikt i dette området og her finner du fuglereservatet Kumarakom Bird Sanctuary,

kun få minutter med bil fra Coconut Lagoon.

Vi ankommer bryggen til Coconut Lagoon fra Fort Kochin, går om bord i en båt og tøffer gjennom kanalene opp til hotellet. Det er en god og avslappende følelse å ankomme på denne måte.

Coconut Lagoon lever virkelig opp til sitt navn der det ligger omkranset av kokospalmer i en enorm park, et lite paradis.

Rommene ligger i små to etasjes hus spredt utover parken og er bygd på restene etter gamle adels-hus, tharavads, som er samlet, brakt hit og nennsomt restaurert. Det var meget spesielt å bo i disse husene og vi følte oss virkelig hensatt til en svunnen tid. I det hele tatt ønsket hotellet å ivareta gammel Kerala tradisjon og kultur, med bla å ha kuer fra eldgammel nesten utdøende rase gående på beite i parken.

Hotellet har to restauranter, og vi spise i fiskerestauranten. Der ble det servert lokale fisker tilberedt på ekte Kerala-vis i bananblader og med kokos og mye ulikt krydder, stekt på bål fyrt opp med ved fra kokospalmene.

Morgenen starter med yoga. Vi titter på sommerfugler i sommerfuglhagen og vi var på omvisning for å se hvordan hotellet arbeider med å være mest mulig bærekraftig og å opprettholde de gamle Kerala tradisjonene.


Blue Tiger Butterfly

Om kvelden er det båttur i solnedgangen med en egen fløytist. Vi elsket dette stedet og skulle gjerne tilbrakt mer tid her.
Så seiler vi

Neste morgen stiger vi om bord i husbåten som ligger fortøyd ved en av hotellets brygger og så er det ut på tur! Vi har med oss kaptein, styrmann og kokk. Båten er helt åpen, men likevel godt skjermet for sol og innsyn. Vi har et lite soverom med air-condition og bad med toalett og dusj.

Det er deilig å sitte på dekk og se livet skli forbi, her er det mulig å virkelig få ro i sjelen. Vi seiler forbi store rismarker, landsbyer, skoler og kirker og alt på små palmekledde øyer uten veier, kun vannveier. Transport bli foretatt til vanns. Skal du noen steder så kan du ta båt-bussen om du ikke tar egen båt. Middagen ble fisket rett opp av sjøen av husmødrene som satt på rekke og rad med små fiskestenger og dagens bad skjedde også i kanalen.


Alt var rent og ordentlig Husene var utrolig flotte og kirker og skoler glinset nymalte. Dette var et annet India enn det vi tidligere har opplevd i nord. Her virket alt så ordentlig og velstående og Kerala er et av Indias mest velstående og utviklede område.

Vi seiler på små trange kanaler hvor vi er tett på dagliglivet og på brede vann «high-ways». Styrmannen som sitter fremme i baugen er en flink guide som forteller oss om livet her.


Maten om bord et kapittel for seg. Jeg blir like imponert hver gange jeg ser hva som kan produseres av kulinariske delikatesser fra bitte små kjøkken. Vi fikk servert den lille men smakfulle lokale fisken Pearl Spot Fish, Keralas nasjonale fisk, flere ulike grønnsakrette, dhal og for ikke snakke om den røde Kerala-risen, jeg har ikke smak bedre ris noen gang! Til middag var det store ferskvannsreker og kyllingcurry. Vin og øl kan du ikke kjøpe ombord, så det må du selv ta med. Vi stoppet på et lokalt vinmonopol før turen og bunkret opp. Kerala har vinmonopol som hjemme så be sjåføren din finne et.


Ved solnedgang må alle båtene legge til kai da det er ikke lov å seile om natten, da er det kun de små fiskebåtene som er ute. Båten legger til på et perfekt solnedgangssted og det er bare å la roen senke seg, med en iskald øl og se solen forsvinner i sjøen.


Neste morgen våkner vi tidlig, akkurat tidsnok til å få med oss soloppgangen som vi nyter på dekk med nytrukken kaffe.


Før turen er over er det tid for en tradisjonell Kerala frokost som består av frukt, appam og egg-curry. Du får «vanlig» frokost også med egg og bacon, hvis du ønsker. Appam er en pannekake av rismel og kokos og stekes slik at den blir som en liten skål som fylles med curry.

Vi seiler til slutt mot Allepay, legger til Spice Coast Cruise egen brygge, vinker farvel til det fantastiske crewet og så er døgnet på Keralas vannveier over for denne gang. For et døgn det har vært – et minne for livet!


Rundtur i Sør India

Turen til Kerala og husbåt på backwaters inngikk i en større tur til Sør-India, Bangaluru, Mysore, Fort Kochi, Kovalam Beach. Escape travel hjalp oss med å legge opp turen. Se egne innlegg for resten av turen, kommer snart!0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page